Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

barry

Pilot Potential: Barry

HBO pakt na Girls opnieuw uit met een dramedy waarin de ster meerdere hoedjes draagt. Bill Hader (Saturday Night Live) acteert, regisseert en schreef mee aan de eerste aflevering van Barry.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen wellicht denken, is comedy een aartsmoeilijk genre om in te acteren. Humor is erg subjectief, nog meer dan drama (tenzij je geen empathie hebt). Om dat geloofwaardig over te brengen, moet je echt talent en comedic timing hebben. Ik heb altijd gedacht dat achter een comedyacteur dus ook een goede drama-acteur schuilt, en de laatste jaren is dat al vaak zo gebleken. Het recentste voorbeeld is Donald Glover, die van Community naar Atlanta ging en iedereen verbaasde met zijn acteerbereik. Nu is Bill Hader aan de beurt.

We kennen hem vooral van zijn rol in Saturday Night Live en bijrollen in komedies zoals Adventureland, Knocked Up en Superbad. Maar in films heeft hij zich ook al gewaagd aan drama in The Skeleton Twins samen met zijn SNL-collega Kristen Wiig. Beiden kregen daarvoor veel lof. Hader probeert het genre nu uit in zijn eerste grote tv-rol sinds hij de sketchserie verliet. In Barry heeft een ex-militair (Hader) het bij zijn thuiskomst over een andere boeg gegooid en is hij huurmoordenaar geworden. Barry is cynisch en eenzaam geworden en gaat nogal vreugdeloos door het leven. Een oude vriend van zijn vader vond dat Barry zijn talenten uit Afghanistan ook kon gebruiken in de VS en helpt hem met opdrachten. Wanneer hij van een paar ongure types de opdracht krijgt om de minnaar van de vrouw van een van hen om te leggen, vertrekt hij naar Los Angeles om de man te schaduwen.

barry bill hader

Hij blijkt een acteur te zijn die het wil maken in Hollywood en daarvoor les volgt bij Gene M. Cousinueau (Henry Winkler). Barry ziet hem medeleerling Sally (Sarah Goldberg) uitschelden en aan het huilen brengen om haar beter te doen acteren. Zij bedankt de leraar ervoor en Barry loopt over van ongeloof en fascinatie. Hij protesteert dan ook niet wanneer Cousineau hem aanziet voor een leerling en hem vraagt om te acteren met zijn doelwit. De theatergroep neemt hem meteen mee op sleeptouw en we zien iets veranderen bij Barry. Na een pakkende monoloog en een schokkende gebeurtenis is er voor de militair/huurmoordenaar geen terugkeren meer aan.

Qua mix van stijlen lijkt Barry op Atlanta.

Het verhaal klinkt een beetje absurd, en ik was ook verbaasd hoe goed het werkt. Hader wou naar eigen zeggen het clichébeeld van de Jason Statham- en Liam Neeson-achtige huurmoordenaar veranderen en laten zien dat ook een lange slungel als hijzelf dat kan zijn. Qua mix van stijlen lijkt Barry op Atlanta: de serie voelt meer aan als drama dan als comedy door de onconventionele stijl en is daardoor ook meer dan een karakterstudie. Ik herken ook elementen van Breaking Bad. Barry leidt een dubbelleven dat hem sowieso duur komt te staan. Als hij goed en bekend wordt als acteur, zal hij geen huurmoordenaar kunnen zijn en wellicht herkend worden door vroegere klanten of vijanden. Om zijn nieuwe droom te verwezenlijken, zal hij dus misschien meer moeten opofferen dan zijn broodwinning. Hoewel hij in acteren zijn nieuwe roeping en vreugde lijkt te halen, gaat het ook eerder om de groep mensen rond hem en komt de activiteit op de tweede plaats.

In het middelpunt van dit alles hebben we Bill Hader, die al in de eerste aflevering uitstekend acteerwerk levert. Hij is verrassend goed als antiheld in zijn huurmoordenaarsrol en bijna hartverscheurend kwetsbaar als Barry. Zijn aarzelende blijheid bij de acteursgroep en evaluatie van zijn huidige levensstijl doen je al een beetje voor hem supporteren. Hopelijk blijft dat acht afleveringen lang zo.


Barry is voorlopig enkel te zien wekelijks op Play More van Telenet.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels