Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Mol

Geekster ontmaskert De Mol Afl. 1: Los pollos y mariachis

We hebben iets langer moeten wachten op De Mol dan de vorige jaren maar eindelijk kunnen we opnieuw mollenjagen. De nieuwste reïncarnatie van de televisievariant op de Zodiac Killer strijkt dit jaar neer in het prachtige Mexico. Wij bij Geekster, die niet verlegen zitten om zo nu en dan een muy Spaans woord in onze zinnen te injecteren, kunnen ons geluk niet op. Een prachtige start voor ons. Konden de kandidaten dat ook maar zeggen.

Rillen als Ryan Reynolds

De camera glijdt over een stoffige weg. Antonio Banderas’ Canción Del Mariachi speelt op de achtergrond terwijl Gilles De Coster richting een onbekende bestemming snort. De aandachtige mollenjager weet dat deze Canción Del Mariachi deel uitmaakte van de soundtrack van Desperado, een film die uitkwam in 1995. We zien hoe de kandidaten levend begraven worden. De kandidaten worden opgesplitst in duo’s, die in verbinding staan met elkaar. Ze moeten als duo samenwerken om uit hun kist te geraken. De Mol had een bedrag per koppel toegewezen en het bedrag steeg evenredig met de moeilijkheidsgraad van de puzzels binnen de kist. Dit allemaal binnen 1 uur.

Lloyd & Kelly hebben het laagste bedrag en komen vrij snel tot het juiste antwoord. Maar goed ook, want het duurste duo heeft de hulp nodig van de andere kandidaten om hun kist te verlaten. Pieter & Bahador zijn de volgende. Channy moet samen met Jeffrey de doden van de levenden onderscheiden in een reeks foto’s. Daarin herkent ze Margaret Tatcher en Paul McCartney niet. Door een speling van het lot hebben ze alsnog de juiste code en vervoegen ze zich bij de rest in het rijk der levenden. Intussen blijven Pascale & Katrien vasthangen bij de allereerste puzzel.

Het duurste duo, Joke & Steve, gaan snel door alle puzzels en kunnen contact maken met de groep. Wanneer die echter bevrijd moeten worden, blijken het lege kisten te zijn. Hun locatie ligt ergens anders en de klok tikt onverbiddelijk verder. De hele opdracht doet denken aan Buried, een claustrofobische thriller met Ryan Reynolds in zijn pre-Deadpool-periode. De groep komt te laat toe, Katrien & Pascale vonden de oplossing niet. Eindresultaat: 1750 van 5000 euro binnengehaald.

We moeten ons hier de vraag stellen: waar zou je jezelf als mol plaatsen? Ik zou persoonlijk niet kiezen voor de dure plaatsen, maar in 1 van de lagere. Je kan meer controle uitoefenen als vrij persoon dan wanneer je opgesloten zit in een kist. Dus laten we even in deze aflevering de focus scherper stellen op de groep bestaande uit: Lloyd, Kelly, Pieter, Baha, Channy & Jeffrey.

Pac-Mariachi

Na een avond verbroedering en ontspanning was het tijd voor een nieuwe opdracht. De kandidaten moeten een route afleggen binnen een stad en op die route krijgen ze verschillende opdrachten. De groep wordt op de hielen gezeten door een mariachiband die gezapig dezelfde route aflegt. Achter de band lopen Baha & Channy, zelfverklaarde kenners van het gezongen lied. Opmerkelijk wel dat Channy naar voren geschoven werd door de kandidaten als muziekkenner. Dit doet vermoeden dat ze tijdens de ontspanning gezegd of getoond heeft dat ze veel over muziek kent. Maar ze wist niet wie Paul McCartney is. Nee! Ik weiger het argument “Maar ze kent enkel moderne muziek” te accepteren, want den Paul heeft overlaatst nog een liedje met Kanye gemaakt. (FourFiveSeconds, voor de Yeezy-fans).

De eerste opdracht bestaat erin om 2 cirkels te bouwen via dominoblokken. Als ze erin slagen de 2 cirkels volledig om te gooien voor de mariachiband er is, verdienen ze 1000 euro. Kelly & Joke nemen de taak op zich, maar het blijkt al snel dat ze te kampen krijgen met stress en dus ook: bevende handen. De tweede opdracht bestaat uit 3 rijen basketballen. Elke basketbal heeft een letter. Iedere rij kan een woord vormen, maar er is 1 letter te veel. De bal met deze letter moet gescoord worden. De letters vinden bleek geen probleem maar de oog-handcoördinatie van Lloyd, Katrien en Jeffrey is al even erg als die van een blinde (mol?).

De overige kandidaten mochten een spelletje “Wie is het?” spelen met een Mexicaan. Het resultaat is een hilarisch stuk waarin Pieter met erbarmelijk Jommekes-Spaans ja-neevragen stelt, en met zijn foute humor heeft hij zich populair gemaakt. Mochten we een stem geven voor de meest sympathiekste deelnemer, dan ging die ongetwijfeld naar hem.

Alle kandidaten beginnen aan hun opdracht terwijl de Mariachiband hen als een trage pacman achtervolgde. Kelly & Joke kunnen hun bevende hand niet onderdrukken, en wanneer de gitaren en trompetten van het kwartet langzaam als een onheilspellende auditieve mist de omgeving vult, falen ze in de opdracht. Positief nieuws: van de 3 opdrachten waren zij de enigen die het niet konden volbrengen.

Eindbestemming was een arena die later gevuld werden met kippen. Channy & Baha hebben al snel door dat de liedjes die de band spelen allemaal een naam bevatten. Come on, Eileen, Billy Jean, Lola, etc. Elke kip heeft een naam en de twee moeten in 5 minuten de juiste kippen verzamelen. Channy blijkt een heilige schrik te hebben voor kippen dus alle druk rust op Baha’s schouders. Ook deze opdracht kunnen ze niet tot een goed einde krijgen. Eindresultaat: 2000 van de 4000 euro verzameld!

Al gokkend nederdalen

De laatste opdracht is in duo’s via een touw neerdalen en elk een deel van een vraag voorlezen. De ene krijgt de vraag, de andere de mogelijke opties. In theorie zouden ze dan moeten overleggen wat het juiste antwoord is, maar in de praktijk wordt er in het wilde weg gegokt. Met succes. Drie van vijf duo’s hebben juist gegokt, goed voor 3000 euro.

Maar er is een extra factor. De snelste daler krijgt namelijk een enveloppe met de cliffhanger van de eerste aflevering. Poëtisch wel, nadat alle personages letterlijk aan een ravijn hebben gehangen. De bewuste cliffhanger zit in een enveloppe en mag pas opengedaan worden nadat de eerste persoon afvalt. Joke negeert het doel van de opdracht en ging volledig voor de snelheid. Geen verrassing dus dat zij met de enveloppe gaat lopen. De eerste test wordt ingevuld. De schermen komen in beeld. Psychologe Kelly moet de groep verlaten.

Joke opent de enveloppe, leest niet voor en verlaat de groep. Het laatste wat we zien, is hoe ze met haar rugzak in een truck klimt en uit beeld rijdt.

Wie verdenken wij?

Elien

Steve is de mol Ik ga voor Steve, de huisarts, bij wie ik een instant mollengevoel had. Dat is totaal niet gebaseerd op wetenschappelijke data, want ik heb de eerste aflevering nog niet gezien. Maar als ik het juist heb, ben ik helderziend, want dan heb ik twee jaar op rij vanaf het begin de juiste mol. Tot volgende week!

Simon

Joke is de mol Na de eerste aflevering al uitspraken doen over de mol is natuurlijk riskant, maar toch denk ik haar al gevonden te hebben. Haar ja, want volgens mij is Joke de mol. Vorige week viel me op dat bij Joke in het intakegesprekje als enige een half gedraaide tas op tafel stond met onleesbare tekst (VERDACHT!). Tijdens de eerste opdracht zat ze in de duurste kist en kon ze op die manier makkelijk enkele minuten vertragen (weg €2.500). Daarna faalt ze ook nog eens bij de opdracht met de dominosteentjes. Ze wint bovendien de laatste opdracht, waardoor ze een voordeel krijgt en geeft ‘door te snel te zijn’ het foute antwoord. Toemaatje: in haar eigen quote zit het woord ‘mol’. Joke, ik heb u na 1 aflevering al door.

Kyria

Katrien is de mol Mijn mol is Katrien. Ik kan niet geloven dat zij écht claustrofobisch is. Want als je dat echt bent en je wordt levend begraven, dan schiet je toch in een paniekaanval? Dan zeg je toch niet rustig “ik ben claustrofobisch”? Ook even doodleuk vragen wat de slechtste eigenschap is van de andere persoon, waarna je toevallig dezelfde hebt. Zo ongeduldig zag ze er dan toch niet uit. Ik geloof het allemaal niet en daardoor is Katrien mijn eerste verdachte.

Davy

Channy is de mol Mocht het nog niet duidelijk zijn in het artikel: ik denk dat Channy de mol is. Een jongedame die zo mooi kan zingen en door de groep naar voren wordt geschoven bij de muziekopdracht zou Paul McCartney niet herkennen? Zwaanstnaniéj. Dan ook zo’n moeite hebben om op de liedjes te komen en weigeren een kip te vangen. Ik gok op Channy. Ze was ook bij de groep die de lagere bedragen had in de eerste opdracht. Plus, ik zie ze nog zoals Gilles een rol krijgen in het showbizz-landschap.

Louis

Joke is de mol De Mol is weer gestart, en dat op een zondagavond! Ik ben wel eens benieuwd wat dat gaat geven voor de kijkcijfers. En ook en misschien vooral de cijfers van de concurrerende zenders. Maar genoeg over ons Belgisch medialandschap. Wat heeft de mol allemaal uitgestoken in het prachtige Mexicaanse landschap? Naar mijn idee nog niet veel? Het enige wat me echt opviel, is dat Joke tijdens de eerste opdracht pas na een tweede keer het sleuteltje vond en ook pas na de tweede keer bellen opnam. Het kan natuurlijk zijn dat Lloyd daar al dan niet gewild een fout had gemaakt bij het intikken van het telefoonnummer. Daarnaast viel het op dat Pascale en Katrien de ‘makkelijke’ oplossing van ‘pluim’ maar niet vonden. Katrien deed later in de aflevering ook wel een rare actie door in al haar snelheid langs de vraag te rapellen. Voor deze week ga ik Joke als mol aanduiden. Al lijkt zij me, voor zover ik me nog herinner, nogal veel te lijken van karakter op de mol van vorig jaar en dat werkt dan weer in haar nadeel. Zoals dat meestal is zo in het begin, is er dus nog meer molonderzoek nodig!

De Mathematische Mollenvanger

Ook dit jaar is De Mathematische Mollenvanger opnieuw van de partij. De knapste bollen van Geekster hebben weerom de opdracht gekregen om op geheel wetenschappelijk verantwoorde manier te distilleren wie dit jaar de mol is. Omdat er in de eerste aflevering evenveel verdachten als kippen opduiken, heeft ons meetinstrument nog geen noemenswaardige resultaten opgehoest.

Wie verdenken jullie?

Jullie hebben nu onze kant gehoord, onze bedenkingen zorgvuldig gelezen, maar wat denken jullie? We zijn zeer benieuwd of jullie onze meningen volgen of misschien zelfs volledig andere personen verdenken. Ik zou zeggen: laat het ons weten! We nemen jullie ideeën sowieso mee voor volgende week!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels