Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tien jaar Merlin: Waarom je het een kans moet geven

In september werd de BBC-reeks Merlin tien jaar oud. Ook al is het dus al een hele tijd geleden dat het op de tv te zien was, het fandom bleef leven, zélfs tien jaar later. 

Merlin is een BBC-reeks van vijf seizoenen die over – je raadt het al – de bekende tovenaar Merlijn gaat. BBC heeft er voor gekozen om hier Merlin een aantal jaren jonger te maken, namelijk iets jonger dan de net volwassen geworden Arthur. Merlin verhuist naar Camelot om bij Gaius te gaan wonen, omdat hij zich niet meer veilig voelt in zijn dorpje waar iemand ontdekt heeft dat hij een magiër is. Magie is namelijk verboden door Uther Pendragon, de koning, en iedereen die het heeft, wordt vermoord.

De reeks is een avonturenreeks met afleveringen van 45 minuten. In elke aflevering gebeurt er iets waardoor ofwel Arthur, Camelot, Uther of Merlin zelf bedreigd wordt en daarom moet hij het oplossen. Dit kan een beetje saai en repetitief lijken, maar dat is het niet. Vergelijk het met reeksen zoals Star Trek of Doctor Who, waar ook elke aflevering een bedreiging én meestal een goed einde heeft.

Reeks vs Mythe

Merlin vertelt heel losjes het verhaal over de Arthur-mythe. Zo word er bijna niet verwezen naar het wegjagen van de Saxons of het uitroeien van Paganisme. Dit wordt vervangen door de ‘Old Religion‘ en magie. Merlin zelf is in de reeks heel vijandig tegenover Uther, dat was niet altijd het geval in de mythes. Ook wordt hij in de reeks niet de mentor van Arthur, maar zijn knecht en eigenlijk beste vriend (al wil Arthur dat niet altijd toegeven). Het is namelijk zijn lot om Arthur te beschermen tot zijn uiteindelijke dood.

Arthur heeft in deze versie van de mythe geen relatie met Morgana. Mordred is dan ook geen zoon van hem maar een druïdenkind dat ze redden in seizoen één. Morgana, in de mythes Morgan le Fay, is in de reeks Arthurs halfzus, doordat Uther ook haar vader is, al wordt dit lang geheim gehouden. Guinevere is haar meid, en ze deelden een soort zussenband. Guinevere wordt meestal Gwen genoemd in de reeks, maar Arthur noemt haar vaak bij haar volledige naam.

Ook al zijn er veel verschillen met de oorspronkelijke mythe, dit blijft een hele goede reeks om mensen geïnteresseerd te maken in het magische verhaal.

Sweet Camelot of Old

Nu even over hoe de reeks eruitziet. Het wondermooie kasteel bijvoorbeeld. De makers gebruikten Château de Pierrefonds in Frankrijk als Camelot. Dit mooie kasteel vormt de hoofdset, want bijna alle avonturen spelen zich ook echt in het kasteel zelf af. Maar ook het bos errond wordt gebruikt, wanneer Arthur wil gaan jagen bijvoorbeeld en daar een Griffioen tegen het lijf loopt. Er is ook een groot meer in het bos en laat dat nu eens niet toevallig hét meer zijn waar Excalibur ligt!

Wanneer Merlin en Arthur buiten Camelot reizen, zien we nooit heel veel van hun omgeving. Zo zijn ze vaak heel snel op hun bestemming en heb je meestal enkel de nachten in het bos gezien. Dit is natuurlijk niet zo vreemd als je weet dat het verhaal in 45 minuten verteld moet worden. En dan heb je nog het grote verhaal dat als een rode draad doorheen de reeks kruipt. Het verhaal van een prins die koning moet worden en een einde moet maken aan alle oorlogen. Een prins die worstelt met de wetten van zijn vader en niet goed weet of hij die blindelings moet volgen of toch zijn eigen koninkrijk moet stichten.

Het fandom leeft verder

Het fandom van Merlin leeft nog altijd en dat vooral op tumblr en fanfiction-sites. Vooral de vriendschap tussen Merlin en Arthur wordt daar uitvergroot en vaak als een liefdevolle relatie gezien. Maar ook Merlin en Morgana of Merlin en Gwen komen aan bod. Ook Mordred wordt vaak geshipt met andere personages, ook al is hij zeker tien jaar jonger dan de rest.

Ook fansites van de acteurs zijn nog drukbezochte plaatsen. Daar posten ze alle nieuwe rollen van hun favoriete acteur. Zo speelde Colin Morgan (Merlin) recent mee in The Happy Prince, als Lord Alfred, en speelde Katie McGrath (Morgana) mee in Frontier. Alexander Vlahos (Oudere Mordred) speelt tegenwoordig Philippe in Versailles en Bradley James (Arthur) is ook van historische periode verwisseld en hij speelt nu Giuliano De Medici in Medici: The Magnificent.

In Merlin speelden nog andere bekende acteurs mee zoals Richard Wilson als Gaius, John Hurt als de stem van de draak, Anthony Head als Uther en Asa Butterfield als de jonge Mordred. Er zijn ook kleine gastrollen die ingevuld worden door bekendere mensen zoals Liam Cunningham, John Bradley, Harry Melling, Joe Dempsie, Mark Williams, Eve Myles en waarschijnlijk nog heel veel anderen.

Merlin is zeker een aanrader als je houdt van magische plaatsen, wezens, avonturen en sprookjes. Kijk je ernaar zoals je naar Doctor Who kijkt, als entertainment en niet als historische reeks, dan zal je er uren plezier mee hebben. En, de hele reeks staat nu op Netflix! Enjoy!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels