Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Altiplano: een bordspel op hoog niveau waar alpaca’s de baas zijn

Ons verhaal van Altiplano begint ergens in de Zuid-Amerikaanse hoogtes, in de bergen met een hoogte van meer dan 3000 meter, die Bolivia en Peru scheiden. Dichtbij het Titicacameer kwam ik er mijn nieuwe beste vriend tegen: Rizado (Curly) de alpaca!

Spelontwerp: Reiner Stockhausen
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 12+
Speelduur: 60 tot 120 min.

Rizado de alpaca

Rizado is zowat de coolste eerstespelerstoken ooit. Hij vertelt me over het bruisende leven van zijn thuisland. In Altiplano werken de inwoners dag in dag uit om vissen te vangen, alpaca’s te kweken, mijnen te ontginnen en zoveel meer. Het is een bruisende samenleving die volop aan het groeien is en dus ook een helpende hand nodig heeft om de zaken in goede banen te leiden.

Altiplano is een frisse kijk op een genre dat onze bordspelenmarkt al heeft doordrongen: het deck building game

Altiplano is een frisse kijk op een genre dat onze bordspelenmarkt al heeft doordrongen: het deck building game. Maar waar je in het voorgenoemde kaarten koopt om je deck te verbeteren en uit te breiden, gaat Altiplano een andere richting uit door de kaarten te vervangen met allerlei tokens die je kunt produceren.

Beginrollen

Altiplano begint vrij simpel. Iedere speler heeft zijn eigen pakhuis en zijn actiebord. Je startgoederen worden bepaald door een willekeurig gedeelde rol in de maatschappij. Die rollen geven je een klein voordeel op de ruilhandel die je kunt doen om andere goederen te krijgen. Iedere rol heeft ook een bepaald symbool dat je aan het overeenkomstige symbool van je actiebord mag aanleggen. Je kan in het spel verschillende uitbreidingen kopen om betere ruilhandel te doen, maar je mag van elk symbool slechts één aanleggen bij je actiebord. Je moet dus goed nadenken hoe je de combinaties wil uitbouwen die je uiteindelijk de meeste punten opbrengen. Goedkoper ruilen brengt je op lange termijn immers meer goederen en dus punten op.

In het midden van de tafel worden zeven locaties geplaatst. Spelers zetten hun speelfiguur van een gekozen kleur op dezelfde locatie als die van hun toebedeelde rol.

Spelersbord en de locaties

Wat kun je nu zo allemaal doen met al die goederen en mogelijkheden?
Wel, op de zeven locaties kan je verschillende acties ondernemen en wordt het belang van je planning goed duidelijk.

Wat kun je nu zo allemaal doen met al die goederen en mogelijkheden?
Wel, op de zeven locaties kan je verschillende acties ondernemen en wordt het belang van je planning goed duidelijk. Op je actiebord heb je immers dezelfde locaties als die in het midden van het spel. Een slim element hier is dat je alleen een actie kunt uitvoeren als je pion op dezelfde locatie staat. Gelukkig mag je met een kar eenmaal per beurt gratis drie vakjes bewegen, waardoor je op om het even welke locatie kan uitkomen die je nodig hebt. Je kan dus op twee locaties iets uitvoeren. Maar als je meer wil doen, dan zul je in nieuwe karren moeten investeren om je goederen te vervoeren. Hier zul je dan ook meer voedsel voor nodig hebben, wat een van de vele grondstoffen is in het spel.

Spelersbord

Op aanraden van Rizado geef ik hier vlug even een overzicht van wat je op de locaties kan doen:
– op de boerderij kun je eten, wol en stoffen produceren.
– In het bos kun je hout en cacao verwerven.
– In de mijn kun je steen en zilver ontginnen.
– In de haven kun je eten en vis krijgen, een boot bouwen of vissen wisselen voor een steen.
– In het dorp kun je een huis bouwen of goederen in je pakhuis opslaan. Je kan er ook een kar kopen.
– Op de weg kun je de weg verbeteren, wat je toelaat om je planning van goederen te vergroten. Je begint met vier in het begin en zo kun je meer goederen uit de zak halen om meer te kunnen doen in 1 ronde.
– Op de markt kun je goederen verkopen, een order voor goederen verwerven, een opdracht afwerken of een uitbreiding voor je actiebord kopen.

bakje

Veel opties dus, maar door het goed ontworpen spelbord wijst het zich allemaal zelf heel vlug uit. Het spel wordt al snel duidelijk doordat je met weinig begint en langzaam maar zeker opbouwt naar grotere planning toe. Je krijgt goederen uit je voorraad, die plan je dan in en je verwerft nieuwe goederen die meer opbrengen op het einde van het spel.

Hoe verloopt een ronde nu? Een spelronde bestaat uit vier grote fases.

Hoe verloopt een ronde nu?
Een spelronde bestaat uit vier grote fases. In de eerste fase neemt iedereen tokens uit zijn voorraad en plaatst die op de vrije locaties van zijn actiebord. Daarna komen we aan de planningsfase. Een gemeenschappelijke fase waar iedereen zijn planning gaat maken van hoe hij zijn voorraden in deze ronde gaat gebruiken. Eenmaal die gedaan is, start de actiefase. Hier gaan we om beurt, te beginnen met de eerste speler, acties uitvoeren. Ten laatste komt de voorbereiding van de nieuwe ronde, het verwijderen van tokens en het doorgeven van de eerste speler.

Spelersbord overzicht

Het spel is ten einde als iemand de laatste fiches van een locatie koopt of als er geen uitbreidingen meer te verkrijgen zijn. De huidige ronde plus nog een extra ronde wordt gespeeld om dan bij de puntentelling uit te komen.

Het spel is ten einde als iemand de laatste fiches van een locatie neemt of als er geen uitbreidingen meer te verkrijgen zijn. De huidige ronde plus nog een extra ronde wordt gespeeld om dan bij de puntentelling uit te komen, waarbij je voor al je verschillende goederen, boten, huizen en afgewerkte rijen in je pakhuis punten krijgt. Dan tellen we alles op; de speler met de meeste punten is de winnaar. Wie nog meer tactiek wil, kan opteren voor de in de doos bijgeleverde uitbreiding waarbij je missies moet uitvoeren in ruil voor extra punten.

Vormgeving

Altiplano heeft mooie, stevige componenten. Je krijgt heel wat bordspel voor je geld, met onder andere meer dan 200 tokens, stevige zakjes en en verschillende kaarten. Natuurlijk is het belangrijkste in heel de doos Rizado zelf. Hij zal waakzaam toekijken op het spelverloop. De tekenstijl van Altiplano is cartoonesk en blijft tijdens het spel aangenaam om naar te kijken.

Altiplano inhoud

Kortom, Altiplano is een aanrader voor iedereen die van wat luchtig denkwerk houdt. Het spel is zowel met 2,3,4 of 5 spelers aangenaam en valt zeker onder de categorie ‘Easy to learn, hard to master.’

Bon, Rizado en ik gaan nu nog een wandeling maken rond het Titicacameer, dus tot later!

Geïnteresseerd in bordspellen van White Goblin Games? Lees dan hier al onze reviews.

Fantastisch

Altiplano
5 5 0 1
Altiplano is een fantastische aanwinst voor de liefhebber van bordspellen. Vlug te leren met ongelofelijk hoge herspeelbaarheid. Ik kan dit spel enkel maar keihard aanbevelen aan iedereen. Alpaca's zijn fantastisch!
Altiplano is een fantastische aanwinst voor de liefhebber van bordspellen. Vlug te leren met ongelofelijk hoge herspeelbaarheid. Ik kan dit spel enkel maar keihard aanbevelen aan iedereen. Alpaca's zijn fantastisch!
5/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels