Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fertility cover

Fertility review: goden, monumenten en winkeltjes in een warme vallei

Broeiende hitte, zwoele dagen, verblindende zon. Nee, we zijn niet bezig over het zomerweer en de hittegolven die ons soms overspoelen maar eerder over een leuk bordspel dat ons meeneemt naar de rijke vallei van Egypte in Fertility.

Fertility overview

Spelontwerp: Cyrille Leroy
Uitgever: Catch Up Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 25-45 min.

Warme dagen en hard werken.

Naar jaarlijkse gewoonte is de Nijl zijn rijkdom komen afzetten. Dringend tijd om dus al die vruchtbare dingen te oogsten om onze winkels te bevoorraden. Want zeg nu zelf, een beetje rijkdom kan geen kwaad na al deze vruchtbaarheid tot het volgende jaar eraan komt.

Fertility playthrough

In Fertility is het de bedoeling om elk op zijn beurt zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen. Het spelbord is leuk en modulair aangepast voor 2-3 of 4 spelers en kan in elke richting geplaatst worden. Daarna wordt de starttegel, die alle grondstoffen bevat, geplaatst op een willekeurige locatie.

Laten we oogsten!

Allereerst hebben we de valleitegels. Deze tegels worden klaargelegd aan het begin van het spel in een willekeurige volgorde.

Allereerst hebben we de valleitegels. Deze tegels worden klaargelegd aan het begin van het spel in een willekeurige volgorde. Iedere keer dat 1 van de 3 zichtbare tegels op de tafel genomen wordt, gaan we die terug aanvullen. Op deze tegels vinden we de 4 grote grondstoffen terug die we kunnen gebruiken. Alabaster, papyrus, koeien en druiven zijn de hoofdingrediënten in Fertility.

fertility winkeltjes

Natuurlijk moeten we ook iets doen met deze tegels, namelijk op het spelbord plaatsen. Deze moeten aangrenzend geplaatst worden met een al bestaande tegel en minstens 1 van de grondstoffen erop moet dezelfde zijn als op de tegels waarnaast we ze neerleggen.

Fertility resources

Ieder passend veld dat we hebben levert ons 1 grondstof op van die categorie.

Ieder passend veld dat we hebben, levert ons 1 grondstof op van die categorie. Als we het op een vak leggen waar al een grondstof op staat van het speelbord, dan krijgen we die als bonus.
Soms kan het echter gebeuren dat we de tegel leggen op een manier waardoor er een vak volledig afgesloten wordt. Is dat een probleem? Niet voor ons volk! Want dan bouwen ze gewoon een monument voor hun goden. Er is natuurlijk wel wat concurrentie hiervoor want iedereen wil dat de goden hen het meeste gaan belonen op het einde van het spel. Om het meest bouwen is dan ook de boodschap!

Fertility monumenten plaatsenn

Uiteindelijk kan het ook nog zijn dat we onze tegel geplaatst hebben naast een graanveld. Indien dat het geval is, mag je 1 graan bijnemen op je spelersbord. Granen dienen als een joker om districtstegels te kopen of leveren punten op naarmate je er meer verzameld hebt.

Winkelen onder de brandende zon.

Nu onze oogst binnen is, vullen we onze districten aan. In een districtbord vindt iedere speler een aantal winkels en tempels terug. Je mag na je oogst eerst een nieuwe tegel bijkopen. Hiervoor betaal je het aantal grondstoffen en/of granen die erop genoteerd staan. Dan mag je de nieuwe tegel bijleggen op je bord.

Fertility spelersbord

Hierna gaan we onze winkels aanvullen. Aan de rechterzijde van een district vind je de vereiste grondstoffen die je nodig hebt om dit te vervullen.

Hierna gaan we onze winkels aanvullen. Aan de rechterzijde van een district vind je de vereiste grondstoffen die je nodig hebt om dit te vervullen. Je plaatst deze op het bord en neemt het aantal punten of voordelen dat je krijgt. Bij tempels aan de goden kan je net hetzelfde doen want in Fertility willen we zo veel mogelijk eer geven aan de goden in ruil voor hun zegen.

Uiteindelijk worden alle tegels op het bord aangevuld en is de volgende speler aan de beurt. Als alle valleitegels op zijn, moeten we de punten tellen. Dit gebeurt als volgt:

Punten scoren en goden eren

1) Iedere speler telt het aantal winkels dat hij afgewerkt heeft. Hij krijgt de punten die erop genoteerd staan.
2) De speler krijgt punten per set verschillende goden die hij verzameld heeft. Hoe meer verschillende, hoe hoger de beloning.
3) De speler met de meeste monumenten krijgt 15 bonuspunten. De tweede speler krijgt er 7. Als er een gelijkstand is, krijgen alle spelers de punten.
4) Afhankelijk van hoeveel graan de spelers verzameld hebben, krijgt men hier ook punten voor.

De speler met het meeste punten wint natuurlijk het spel!

Verrassend vlot

Fertility
3 5 0 1
Fertility is een spel dat vrij simpel te leren is maar toch een mooie diepgang heeft. Het spel is vlot op te stellen en is misschien niet een echte gateway game maar zit er juist boven. Ideaal om vrienden langzaam maar zeker te verleiden om moeilijkere games uit te proberen in de toekomst.
Fertility is een spel dat vrij simpel te leren is maar toch een mooie diepgang heeft. Het spel is vlot op te stellen en is misschien niet een echte gateway game maar zit er juist boven. Ideaal om vrienden langzaam maar zeker te verleiden om moeilijkere games uit te proberen in de toekomst.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels