Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Medici’s 1: Cosimo de Oude review – een politiek spel om een stad te veroveren

[columns][column size=”2/4″]Een strip die Florence laat vertellen hoe Cosimo de Oude de macht kreeg. Hij begint als onbekende zoon van een bankier, geïnteresseerd in oude geschriften en filosofen, tot de grote vijanden van de Medici’s, de Albizzi’s, roet in het eten gooien. Er volgen verschillende complotten, intriges en wraakpogingen…

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Giovanni Lorusso
Tekenaar: Olivier Peru
Uitgever: Daedalus
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: € 8,95
Verschijningsdatum: 23 maart 2018[/column][/columns]

Over Cosimo de man…

Medici’s 1: Cosimo de Oude vertelt het levensverhaal van, ja je raad het al, Cosimo de Medici. De strip laat je zien hoe Cosimo aan de macht gekomen is, wat zijn tegenslagen waren en vooral wie zijn vijanden waren. Die laatste, vooral Rinaldo Degli Albizzi, zoeken allerlei manieren om Cosimo uit Florence te krijgen.

Ook de stem van Florence zelf, de stad, komt vaak aan bod. Ze vertelt hoe ze van Cosimo houdt, wat hij allemaal voor haar gedaan heeft en hoe hij dat later nog zal doen. 

De strip vertelt het hele leven van Cosimo, waardoor er veel tijdssprongen gebeuren. Dit begon met elke keer twee jaartjes, maar werd dan plots negentien jaar, wat ik toch een beetje veel vind. Door die vele tijdssprongen voelde de strip een beetje te vol of te geforceerd.

… en Florence de stad

Het verhaal zelf intrigeerde me dan wel enorm. Ikzelf ben altijd een fan geweest van de 15de-16de eeuw van Italië, maar weet er niet genoeg van om de meeste boeken te volgen. Deze strip kon ik heel gemakkelijk volgen zonder de voorgeschiedenis mee te hebben. Er gebeurt enorm veel en vooral de politieke spelletjes vond ik heel interessant om te lezen.

De dialogen lezen dan weer een beetje té oud. Je moet geen supermoderne woorden gebruiken in een strip over de geschiedenis, maar bepaalde woorden waren voor mij toch net iets te prehistorisch. Over dingen zoals “onheus bejegenen” struikelde ik toch een beetje.

De tekenstijl was ook echt mooi: de Italiaanse stijl was zeer goed terug te vinden en details waren er in overvloed. Vooral de scènes waarin de Florentijnse architectuur in beeld kwam, waren prachtig.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels