Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Franka 25 – Gratis Goud review: onderhoudende detectivestrip

Eind 2020 liet voormalige stripjournalist Michael Minneboo een voorsmaakje zien van de nieuwe Franka in een vlog. Het is altijd fijn wanneer Henk Kuijpers weer eens een nieuw album van zijn roodharige heldin dropt. Het is ook een understatement dat de man zijn tijd neemt. Want nu, een jaar later, kunnen we dat album eindelijk bespreken.

Franka wordt uitgenodigd voor een kleine klus door mensen van het filmmuseum Eye. Ze hebben een vergeten film gevonden die al uit de jaren dertig stamt. In deze film wordt een retrofuturistische voorstelling gemaakt van de stad Amsterdam in 1975. Niemand weet wie de filmmaker is en aan Franka de taak om dat te onderzoeken.

©Uitgeverij Franka

Er is echter iemand die vanuit de coulissen naar haar kijkt en niet blij is met het feit dat ze nu betrokken is bij deze kwestie. Er wordt een moordaanslag op haar gepleegd die maar net mislukt. En dat is het domste wat deze misdadigers hadden kunnen doen. Want nu wordt het persoonlijk en als Franka één ding goed kan dan is het detectivewerk…

Een nieuw mysterie voor Franka

Langzaam maar zeker zie je het tekenwerk wat versoberen. Het is iets wat onvermijdelijk is omdat Kuijpers natuurlijk al 73 lentes telt. Vader Tijd grijpt iedereen uiteindelijk bij de kladden. Een sobere Kuijpers levert nog altijd voortreffelijk werk af. De gedetailleerdheid wordt alleen wat minder. Je mag het de man niet kwalijk nemen, maar als lezer stemt het je wel een beetje droevig. Kuijpers is, samen met Dick Matena, de laatste tekenaar van de Pep/Eppo-generatie die nog actief is. Het einde zal hopelijk nog even op zich laten wachten. Dat het komt is zeker.

Franka
©Uitgeverij Franka

We hebben met Franka net een trilogie achter de rug. Dit album is weer een losstaand verhaal. Het is wel bijzonder dat het deels gebaseerd lijkt te zijn op onderzoek dat Kuijpers deed voor de voorgaande drie albums. Hij was schijnbaar nog niet klaar met het materiaal.

Deze Franka is eigenlijk een soort whodunnit geworden. Een groot deel van dit album wordt besteed aan het utleggen van de achtergronden van de misdaad. Soms gaat de tekenaar zich te buiten aan de uitleg en neemt het meer een documentairevorm aan. Pagina’s 10, 11 en 33 zijn daar goede voorbeelden van. Het siert hem wel dat dit album nergens een pratende hoofden-strip vormt. Het is wel een teken dat de lezers serieus worden genomen en helaas is dat niet altijd wederzijds.

Het is toch weer een album geworden dat je niet in een half uurtje wegleest. Deze nieuwe Franka is onderhoudend en amusant. Hopelijk krijgen we als lezer nog een paar deeltjes te verstouwen.

Zie ook De Franka Index.

Bestel Franka 25: Gratis Goud hier

Franka 25 is geschreven en getekend door Henk Kuijpers en uitgegeven door Franka op 3 november 2021.

Goed

Goed
3 5 0 1
Een nieuw Franka-album is altijd een feestje. Het levert opvallend veel leesvoer voor slechts 48 pagina's. Henk Kuijpers neemt zijn lezers serieus.
Een nieuw Franka-album is altijd een feestje. Het levert opvallend veel leesvoer voor slechts 48 pagina's. Henk Kuijpers neemt zijn lezers serieus.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels