Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Ab Irato review: dystopische schoonheid

Ab Irato begint met een bekend gegeven. Al sinds jaar en dag trekken mensen naar de grote stad om daar hun leven een frisse impuls te geven en het avontuur aan te gaan. Met die instelling trekt de jonge Riel in 2111 vanuit het Canadese platteland naar de stad Montreal.

Er is in de tussenliggende jaren heel wat veranderd. Het water is flink gestegen en mede als gevolg daarvan is de wereldbevolking van 12 naar 3 miljard gedaald. Ook in Montreal zijn de mensen meer bezig met overleven dan leven in de deels ondergelopen straten. Op de achtergrond spelen er twee intriges. Er worden aanslagen gepleegd door een groep rebellen en er is ook een bedrijf dat vaccins verkoopt aan een select aantal mensen die het kunnen betalen. Een bedrijf dat haar tentakels in de haarvaten van de stad heeft gestoken en zijn invloed laat gelden.

Waar is die arme, naïeve Riel toch aan begonnen? Ach, lieve lezer, als je eenmaal de mooie Neve hebt gezien, dan begrijp je zelf ook dat de ontluikende liefde veel goed maakt.

Ab Irato is actueel

Ab Irato werd van 2010 tot 2015 uitgegeven bij de Franse uitgeverij Vens d’Ouest als een driedelige miniserie. Het is het eerste soloproject van de Canadese stripmaker Thierry Labrosse, die in onze contreien vooral bekendheid geniet als tekenaar van de serie Morea, die bij de Nederlandse Uitgeverij L wordt gepubliceerd.

abi rato
©Lauwert

Voor Ab Irato heeft hij duidelijk wat meer tijd in zijn platen gestoken, wat zich uit in een fraaie realistische stijl. Eentje die de platen niet doet bezwijken onder de details. Nee, het laat de platen leven. Je ziet het verval van Montreal. De modder op de straten, de slecht onderhouden gebouwen, de plantgroei op rare plekken. Je ziet ook de lichtpuntjes van menselijk leven. De mensen zijn trouwens ook prima getekend. Ze zien eruit als echte levende wezens en bewegen zich geloofwaardig over het papier.

Het verhaal is ook behoorlijk actueel. Het doet qua thematiek enigzins denken aan Dallas Barr van Marvano maar voegt daar ook een sausje aan toe van klimaatverandering en zelfs een soort van verwijzing naar de latere corona-ellende kun je in de pagina’s van deze strip vinden. De regelmatige updates van het vaccin doen denken aan de booster shots.

Het verhaal is bijzonder onderhoudend, ook al had het op sommige punten misschien iets uitgebreider mogen zijn.

Lauwert slaat weer toe

Sinds 2022 speelt de Belgische uitgeverij Lauwert mee in het striplandschap. De uitgeverij slaagde erin om relatief eenvoudig een unieke positie te verwerven in een volle markt. Ze mikken op zogenaamde pareltjes die nog niet vertaald zijn. En dat doen ze zeker niet onverdienstelijk.

Er wordt niet bezuinigd op vertaling, vormgeving en productie. Hun hardcovers zijn momenteel van een ongeëvenaarde kwaliteit. Dat gootje bijvoorbeeld waarmee ze voorkomen dat hun boeken te ver uit de band springen. Echt, meer dan prima.

Het nadeel is dat ze erg prijzig zijn. Maar voor Ab Irato is dat geen probleem. Het tekenwerk nodigt uit tot lezen en herlezen. En daarom misstaat deze strip in geen enkele kast.

Ab Irato verscheen op 23 mei 2024 bij Uitgeverij Lauwert

8/10
Total Score

Raak

  • Levendig realistisch tekenwerk
  • Goede sciencefiction met een knipoog naar onze maatschappij

Braak

  • Wat meer pagina's had best gemogen
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels