Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Abbott #1 review: sociale commentaar in een duister jasje

Abbott vindt plaats in een intrigerende wereld, maar het is het hoofdpersonage die je blijft vasthouden.

Detroit, 1972. Een stad in verandering na de rassenrellen uit 1967, maar nog steeds geen gemakkelijke plaats voor zwarte mensen. Misdaadjournaliste Elena Abbott krijgt de opdracht om te schrijven over de gruwelijke onthoofding van een politiepaard. De politie zelf wil het in de schoenen van de zwarte gemeenschap schuiven, maar niet als het van Abbott afhangt. Zij pakt de misdaad met journalistieke integriteit aan, tot het geheel een nog donkerdere wending neemt.

Abbott wordt getipt over de moord op een jonge man die akelig dicht in de buurt komt bij de onthoofding van het paard. En dan vallen de puzzelstukken op hun plaats: dit is het werk van een occulte kracht. Een bovennatuurlijk monster dat de man van Abbott ooit wegnam en nu weer toeslaat. En Abbott zal koste wat het kost komaf maken met het schaduwmonster.

Abbott is nog maar de tweede comic geschreven door Saladin Ahmed, na het verrassende Black Bolt. Maar de scenarist schrijft al langer opslorpende verhalen. Hij werd niet voor niks genomineerd in 2012 voor een Hugo Award voor zijn boek Throne of the Crescent Moon. Net zoals in Black Bolt zet hij hier ijzersterke personages neer: de gerespecteerde journaliste die met de pen ten strijde trekt tegen racisme, de veteraan die constant verwijst naar zijn oorlogsverleden of de alleswetende chef-kok. Hun straffe uitspraken vervallen soms in clichés, maar daarom zijn het clichés: ze werken en zitten er soms recht op.

Tekenaar Sami Kivelä brengt die personages, en vooral Abbott zelf, volledig tot hun recht. Hoe Abbott getekend is en zich fysiek gedraagt, gaat helemaal samen met haar opvattingen en gedachtengangen. De volledige tekenstijl past ook perfect in de tijdsgeest van de jaren 70. Bruine kleuren en gedetailleerde, bijna nostalgische lijntekeningen brengen alles tezamen.

Abbott #1 is geschreven door Saladin Ahmed, getekend door Sami Kivelä en uitgegeven door BOOM! Studios op 24 januari 2018.

Origineel

Origineel
4 5 0 1
De combinatie van journalistiek en de geschiedenis van de zwarte gemeenschap in Amerika zou op zich al een sterke comic kunnen opleveren. Abbott gooit daarbovenop nog het occulte en wat ridicuul zou kunnen worden, is de aanzet voor een origineel misdaadverhaal.
De combinatie van journalistiek en de geschiedenis van de zwarte gemeenschap in Amerika zou op zich al een sterke comic kunnen opleveren. Abbott gooit daarbovenop nog het occulte en wat ridicuul zou kunnen worden, is de aanzet voor een origineel misdaadverhaal.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels