Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Header_black_lightning

Pilot Potential: Black Lightning (Netflix Original)

Als een donderslag bij heldere hemel. Sinds het begin van Netflix in onze contreien worden we gezegend met Netflix Originals uit de stripwereld. Denk maar aan Daredevil, Luke Cage, Iron Fist of Jessica Jones. Niet toevallig de Defenders uit het Marvel-universum. Netflix zou Netflix echter niet zijn, mochten ze geen andere manieren bedenken om ons van onze dagelijkse heldenfix te voorzien. Het resultaat? Netflix haalde de mosterd bij het DC-universum, voor de verandering, en brengt ons een reeks over Black Lightning, de oude bliksem schietende veteraan. Een reeks over een held die gezworen heeft geen held meer te zijn.

First things first, Black Lightning is niet te vergelijken met Luke Cage. Je vergelijkt Batman toch ook niet met Iron Man? Waar Luke Cage draait om het bestrijden van onrecht in zijn kleine stukje New York, draait Black Lightning meer om de beslissing dit net niet te doen. En dat is het grote verschil. De drijfveren van de personages zijn zo inherent anders dat een vergelijking tussen beide meteen erg krom aanvoelt. Mispak je er dus niet aan.

Black Lightning

We leren Jefferson Pierce (Cress Williams, die we nog herkennen uit Hart of Dixie) kennen als een schooldirecteur die zijn leven op orde heeft. Meer nog, die een lichtend voorbeeld is voor de gemeenschap van de buurt. Met twee dochters, de ene een arts die vrijwilligerswerk doet op school en de andere een volbloed tiener, heeft hij dan ook een leven om trots op te zijn. De bal komt echter aan het rollen wanneer de 100-bende die de straten teistert, op het pad van deze twee dochters terechtkomt. Driest en bruut van nature, deinst de 100-bende voor niets terug, ook niet voor de ongeschreven regel om de school van Pierce met rust te laten. Wat ze echter niet weten, is dat Jefferson in een vorig leven als Black Lightning door het leven ging. Hij heeft zijn krachten opgegeven om zijn gezin te beschermen, maar wat als je je gezin niet meer op de normale manier kan beschermen? Dat is de kern van de eerste aflevering van Black Lightning.

De eerste aflevering dient, naar goede Netflix-gewoonte, als aanzet voor meer. We leren de Pierces en hun karakter kennen en net waarom Jefferson zijn Black Lightning-krachten heeft opgegeven. We zien tegelijk een deconstructie van hoe de oude veteraan zijn verstandhouding met zijn omgeving, ex-vrouw en mentor in elkaar zit. De drijfveer van Jefferson is meteen duidelijk: zijn gezin is alles voor hem. En laat dat gezin net even interessant zijn als de man zelf. Zijn beide dochters worden naar voren geschoven als twee erg sterke vrouwen, die elk hun eigen (de ene al wat meer dan de andere) nobele ambities hebben. Maar dat zet hen recht op een pad naar de 100-bende, die een schaduw uit het verleden van Black Lightning herbergt. Hoe ver gaat Jefferson, ondanks zijn belofte, om hen te beschermen?

Black Lightning

Qua sfeer zet Black Lightning zich tussen de DC-reeksen die we al kennen. We zien een duistere, schimmige onderbuik van de samenleving in de 100-bende, die bij tijden doet denken aan de eerste seizoenen van Arrow. Dat terwijl de fantastische elementen, zoals de krachten van Jefferson, duidelijk meer aansluiten bij de Flash-reeks, maar dan zonder de lichtvoetigheid ervan. Het resultaat is een DC-show die een duidelijke plaats lijkt in te nemen tussen zijn grote succesvolle broertjes.

Black Lightning fascineert in de eerste aflevering en laat je hongerig naar meer. Het is een premisse die niet veel superheldenshows hem voordeden en dat maakt het net verfrissend. We zijn alvast benieuwd hoe de saga van de Pierces verdergaat.

Zapperdepietjes, we zijn fan.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels