Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Altered Carbon

Altered Carbon preview: timing is alles

Vanaf 2 februari komt een nieuwe scifireeks op Netflix genaamd Altered Carbon. We hadden het geluk om al even te kunnen proeven van deze cyberpunkreeks. Eén ding is zeker: deze reeks is niet voor iedereen. Er valt zeker genoeg te vertellen over Altered Carbon, maar nu ik alles even heb kunnen laten bezinken, kom ik tot de conclusie: deze reeks komt op een heel slecht moment.

Wie de releases van Netflix in de gaten houdt, herinnert zich de trailer van Altered Carbon ongetwijfeld nog. De setting werd op visueel prachtige wijze geïntroduceerd: we bevinden ons in de verre toekomst waar je persoonlijkheid en bewustzijn opgeslagen worden in een chip. Als je sterft, kan je chip uit je lichaam gehaald worden en in een nieuw geplaatst worden waardoor je terug verder kan leven. Deze lichamen worden sleeves genoemd. Ex-soldaat Kovacs wordt na 250 jaar terug onder de levenden gebracht om de moord op een rijke aristocraat op te lossen.

Altered Carbon

Joel loopt doorheen de reeks met dezelfde uit steen gehouwen gezichtsuitdrukking rond.

De prachtige beelden en fenomenale CGI uit de trailer geven perfect weer hoe Altered Carbon eruit ziet. De beelden in de trailer waren niet de hoogtepunten of een slimme selectie. Het is duidelijk dat schrijver en programmamaker Laeta Kalogridis veel aandacht schenkt aan de look & feel van de werelden. Alle sets en locaties zitten vol van de kleine, sprekende details en dat is een plezier om naar te kijken. Contrasterende kleuren spelen tegenover een grauwe stad  Met Blade Runner 2049 in het achterhoofd, lijkt het wel een essentieel deel te worden van het cyberpunkgenre.

Je had kunnen denken dat Altered Carbon boordevol actie zit, maar dat is absoluut niet het geval. Het tempo ligt met afleveringen van 1 uur best laag en Kalogridis geeft ons de tijd om te acclimatiseren aan de toekomst, de personages en de nieuwe technologie. Het hoofdpersonage wordt gespeeld door 2 acteurs: Joel Kinnaman speelt de hedendaagse versie en Will Yun Lee krijgen we te zien in flashbacks.

Altered Carbon - Joel

Ik had het persoonlijk liever omgekeerd gezien want Yun Lee brengt meer emotie in de rol van Kovacs dan zijn collega. Joel loopt doorheen de reeks met dezelfde uit steen gehouwen gezichtsuitdrukking rond. Het weerhoudt me er echt van om enige vorm van connectie op te bouwen met het hoofdpersonage. Het originele verhaal, geschreven door Richard K. Morgan, werd volledig geschreven vanuit het perspectief van Kovacs waardoor je een beter beeld kreeg van de interne emoties, iets wat onvoldoende over komt in deze adaptatie.

Kalogridis gebruikt genitaliën om de gaten in haar reeks te vullen.

Kinnaman is niet de enige waarvan de acteerprestaties beter konden: James Purefoy kon me ook niet overtuigen als de rijke Laurens Bancroft en ook detective Kristen Ortega, gespeeld door Martha Higareda, liet wat steken vallen. Alhoewel ik me bij die laatste afvraag of dat eigenlijk niet kwam door de lijnen tekst die ze kreeg. Ik kan er mijn vinger niet op leggen maar ik vond de dialogen met momenten gewoon echt… saai. Iets wat de showrunner probeerde te camoufleren door op regelmatige basis gratuite naaktscènes in het verhaal te brengen. Ja, Kalogridis gebruikt genitaliën om de gaten in haar reeks te vullen.

Eigenlijk zijn veel van deze zaken persoonlijke smaak en ik vermoed oprecht dat ik vorig jaar veel van deze problemen met de mantel der liefde zou bedekken. We krijgen nu eenmaal niet veel cyberpunkreeksen op ons bord en ik wou zó hard dat ik deze reeks kon steunen. Maar nog geen half jaar geleden hadden we het ijzersterke Blade Runner 2049 en Altered Carbon moet op alle vlakken de duimen leggen. Denis Villeneuves vervolg op dé neon noir-klassieker had meer charme, een betere cast en diepgaandere thematiek dan deze reeks. Het helpt natuurlijk ook niet dat Bay City aanvoelt als een doorslagje van Blade Runner. De personages spreken een mengeling van verschillende talen, wat enorm doet denken aan Cityspeak uit de film.

Mijn advies is om ondanks al mijn kritiek deze serie toch een kans te geven, al is het maar om de mooie beelden.  Maar als je na aflevering 2 nog steeds niet overtuigd bent, zou ik deze snel loslaten en The End of the F***ing World (nog eens) bekijken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels