Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tuca & Bertie review: BoJack Horseman op bollen

Tuca & Bertie kon heel veel lenen van voorloper BoJack Horseman, maar kiest in de plaats daarvan voor absurde geuren en kleuren zonder aan inhoud in te boeten.

Je vergist je niet: Tuca & Bertie lijkt heel hard op die andere animatieserie met pratende dieren van Netflix. De nieuwste worp is ontsproten aan het brein van Lisa Hanawalt, de illustratrice achter de ondertussen iconisch geworden paardenkoppen van BoJack Horseman. Ondanks de gelijkaardige tekenstijl en bedenker Raphael Bob-Waksberg in de productiestoel kiest Tuca & Bertie voor een geheel eigen weg.

Toekan Tuca (de bijzonder aanstekelijke Tiffany Haddish) is de spring-in-‘t-veld die nooit te temmen valt, terwijl Bertie (Ali Wong) bijna haar tegenpool is. Tuca kiest voor een losbandig leven zonder verantwoordelijkheden, Bertie schuwt alle chaos en wil liever samenwonen met haar vriend (Steven Yeung) in alle kalmte. Maar volgen de hartsvriendinnen wel hun hart?

Als je het zo in een oogopslag leest, verschilt Tuca & Bertie weinig van gelijkaardige romantische komedies waarin twenty-somethings worstelen met volwassen worden en de perikelen van relaties zoals in Girls of het charmante Shrill. Gelukkig doet de serie dat op een manier waarmee het zich niet enkel onderscheidt van die romcoms, maar ook van spirituele voorganger BoJack Horseman: met een flinke dosis lef en surrealistische humor.

© Netflix

De animatieserie begint heel sitcomgewijs met luchtige verhaaltjes over de zenuwachtigheid die je voelt bij je crush, verloren suikerschaaltjes met de as van oma erin, of een gezamenlijke bankrekening openen met een jaguar. Gaandeweg onthult Tuca & Bertie dat er veel meer in de personages zit dan hun leutige archetypes doen blijken. De vogels mogen dan nog rondfladderen in een felgekleurde wereld, hun leefwereld waarin ze keer op keer geconfronteerd worden met de eigenwaan van mannen zal iedereen raken, en natuurlijk nog het meest van al resonantie vinden bij vrouwen.

Bedenker Hanawalt en haar creatief team laten zich niet tegenhouden door zelfopgelegde regels. De animatiestijl is net zo strak getrokken als The Simpsons in zijn eerste seizoenen, helemaal niet dus. Die keuze zorgt ervoor dat de serie audiovisueel alle kanten kan opgaan. De karaktermodellen worden uitgerokken tot op het randje van herkenbaarheid, stop-motion animatie verrijkt flashbacks, appartementsgebouwen en hun interieurs ontpoppen schijnbaar zonder veel gevoel voor perspectief en gekke deuntjes verrijken het geheel. Die goesting in experimentatie trekt Hanawalt door naar alles: honden laten honden uit, naakte plantenvrouwen zijn evengoed mensen en schaamluizen starten een bandje. Alles is op elk moment mogelijk.

Netflix is al een tijdje aan het inzetten op animatieseries voor volwassenen, maar met deze geflipte reeks hebben ze eentje vast die meer dan ooit getuigt van zekerheid in het kunnen van hun makers. Een tekenfilmserie door vrouwen voor vrouwen, Tuca & Bertie had niet snel genoeg kunnen uitkomen.

Tuca & Bertie is nu te zien op Netflix.

Energievol

Energievol
4 5 0 1
De tekenares van BoJack Horseman verrast met een experimentele animatiereeks vol kleur, onverwachte fratsen en evenveel oprechtheid.
De tekenares van BoJack Horseman verrast met een experimentele animatiereeks vol kleur, onverwachte fratsen en evenveel oprechtheid.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels