Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

games 2023

De beste “onbekende” games van 2023

2023 was een waanzinnig jaar qua releases. Van Baldur’s Gate 3 en Tears of the Kingdom tot Final Fantasy XVI en Lies of P. En dan waren er nog Armored Core VI, twee (twee!) games van Like a Dragon, Diablo IV, Star Wars Jedi: Survivor, Spider-Man 2 en nog veel meer. Laten we ook de “kleinere” succesvolle games zoals Dredge, Dave the Diver, Lethal Company en Sea of Stars niet vergeten. Als je enkel de grote of meest bekende games van dit jaar wou gespeeld hebben, had je al heel wat tijd nodig. Misschien dat je net daardoor wat andere pareltjes zijn ontgaan. Wij geven je bij deze jaarwisseling nog wat tips mee van meer onbekende games uit 2023 die je toch zeker ook een kans zou moeten geven.

Shadow Gambit: The Cursed Crew

Voor fans van gelijkaardige games als: Commandos, Shadow Tactics, Desperados

Arme Mimimi. De ontwikkelaars van onder meer Shadow Tactics en Desperados III gaven er na de release van Shadow Gambit de brui aan wegens tegenvallende verkoopcijfers. Het is nochtans een heel leuk spel. Net zoals in hun vorige games moet je sluipen en moorden vanuit isometrisch perspectief. Nieuw is dat je deze keer je personages voor de meeste missies zelf kan kiezen. Zowel hierdoor en omdat het verhaal een Pirates of the Carribean-achtige mix van piraterij en bovennatuurlijke krachten is, voelt het spel zowel qua gameplay als verhaal wel iets gemakkelijker en lichter aan dan het veel serieuzere Shadow Tactics en Desperados III. (Michiel)

Backpack Hero

Voor fans van gelijkaardige games als: FTL: Faster Than Light, Moonlighter, Resident Evil 4 (toch wat de backpack betreft)

Backpack Hero is een roguelike RPG met als grote twist op de formule dat je inventory management deel uitmaakt van je build. Alles wat je verzamelt tijdens een run moet Tetris-gewijs een plaats krijgen in je rugzak en die plaats bepaalt meteen ook hoe je het kan gebruiken en wat je ermee kan doen. Het leuke aan Backpack Hero, nu het eindelijk uit Early Acces is, is dat er enorm veel variatie is in de content. Na elke run bouw je namelijk je thuishaven weer op, wat op zijn beurt dan nieuwe wapens, dungeons en zelfs nieuwe speelbare personages vrijspeelt. Elke run speelt radicaal anders dan de vorige en samen met de dripfeed aan andere unlocks, voelt iedere trip in de dungeon weer zo fris al de eerste keer. Zeker aan de te raden op de Switch aangezien je dit in korte sessies van 20 minuten kan spelen. (Jason)

Verses of Enchantment

Voor fans van gelijkaardige games als: Slay the Spire, Monster Train, SteamWorld Quest

In Verses of Enchantment moet je het met speciale kaarten opnemen tegen een aantal tovenaars met behulp van… poëzie. Het is een deckbuilder waarbij de drie kaarten die je speelt door een AI (eindelijk nog eens goed gebruik van een AI bij games!) gebruikt worden om een gedicht te schrijven dat je bij je volgende beurt kan combineren met weer drie nieuwe kaarten. Je krijgt dus niet enkel best leuke poëzie, maar als je bij de juiste verzen de juiste kaarten speelt in je volgende beurt, maak je het je tegenspelers veel moeilijker. Doorheen het spel kan je ook uiteraard nieuwe kaarten verdienen om je deck mee aan te passen. Op zich is Verses of Enchantment jammer genoeg niet zo lang, maar wat je krijgt is wel bijzonder fijn. (Michiel)

Blasphemous 2

Voor fans van gelijkaardige games als: Blasphemous, Hollow Knight, Salt and Sanctuary

In de zeer leuke 2D metroidvania Blasphemous 2 moet je als de Penitent One de nieuwe plannen van het Mirakel dwarsbomen. Wie het eerste spel gespeeld heeft, weet waar zich aan te verwachten: een lugubere sfeer geïnspireerd door katholieke schuldcultuur gemixt met relatief brutale gameplay. Nieuw is dat je deze keer verschillende wapens hebt met elk hun eigen movement abilities. Naargelang welk wapen je in het begin van het spel kiest, kan je dan ook andere routes nemen. Ook zijn er een aantal quality of life-verbeteringen, zoals dat putten of spikes je niet meer meteen doden en meer mogelijkheden om te warpen. (Michiel)

Laïka: Aged Through Blood

Voor fans van gelijkaardige games als: Trials Fusion, Excitebike, Katana Zero

Laika combineert twee genres die elkaar nog nooit tegenkwamen: 2D motorijden en fast-paced metroidvania-actie. En de combo is niet enkel succesvol, het is ook meesterlijk uitgevoerd. De bewegingen zijn vlot en de stijlvolle actie vliegt je om de oren. Het vergt enige aanpassing in het begin, maar eens het klikt, zoef je door de levels alsof het een gecoördineerde stunt is voor de volgende Mad Max. Dat de artstyle en het verhaal om vingers van te likken zijn, is de kers op de taart. Let wel op: Laika is een brutaal hard spel. Elke fout is fataal, en een ongeluk gebeurt sneller dan je denkt. Ben je te vinden voor games met gewaagde ideeën, dan moet je deze zeker eens geprobeerd hebben. (Jason)

The Talos Principle 2

Voor fans van gelijkaardige games als: The Talos Principle, The Witness, Cube, Portal

In het doordachte puzzelspel The Talos Principle 2 krijgen we alweer een gezonde mix van leuke puzzels en filosofie. Na het einde van het eerste deel speel je als een android in een maatschappij vol soortgenoten die niet goed weten wat ze met hun toekomst moeten doen en nadenken over filosofische vraagstukken zoals veilige stagnatie versus riskante evolutie, gevaarlijke waarheden of verzwijgingen en leugentjes om “bestwil”, de impact van de mensheid op de wereld en nog veel meer. In tegenstelling tot het vorige deel krijg je nu een volledig plot met uitgewerkte personages (in plaats van enkel chatberichten). De puzzels zijn uitgebreid met leuke nieuwe elementen en hebben de meest irritante stukken uit het vorige spel (zoals de recorder) achterwege gelaten. (Michiel)

Pseudoregalia

Voor fans van gelijkaardige games als: Super Mario 64, Castlevania 64, A Hat in Time

Pseudoregalia was oorspronkelijk een Game Jam-project voor het Metroidvania 19-event. De gameplay en vooral het platformen was echter zo goed, dat de maker er een volledig spel van gemaakt heeft. En terecht ook. Pseudoregalia speelt zo vlot met zijn uitgebreid pallet aan moves dat het een waar plezier is om van A naar B te zoeven. Samen met zijn resolute retro-look is de nostalgia voor de N64-klassiekers ook nooit veraf. Toch is het meer dan dat en zit de metroidvania ook tjokvol geheimen en coole gevechten. Een titel die simpelweg alle verwachtingen overtreft gezien de achtergrond en dat zeker een plek op je wishlist verdient. Indien niet, dan verdient het op z’n minst in het collectief geheugen gegrift te worden als die geniale out-of-nowhere platformer. (Jason)

Everspace 2

Voor fans van gelijkaardige games als: Freelancer, Rebel Galaxy Outlaw, Elite: Dangerous

Everspace 2 is een van de beste arcade space shooters van de laatste jaren. In deze 360-graden space shooter staat vooral je keuze van schip en wapens in de schijnwerpers. Niet enkel heb je best veel variatie, maar door de ARPG-loot en level mechanics ben je constant bezig met je schip te upgraden (of in te wisselen) om toch maar niet door de vijanden aan flarden geschoten te worden in een heel kleurrijk universum. Enkel de momenten waarin je saaiere puzzels moet oplossen en de repetitieve missies laten een mindere nasmaak achter, voor de rest is het gewoon één en al ruimteplezier. (Michiel)

Geïnteresseerd in meer “onbekende” games? Hier is ons lijstje van 2022.

Welke onbekende games heb jij gespeeld in 2023? Zijn er spellen bij die wij in deze lijst nog niet vermeld hebben? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels