Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Werewolf by Night 1 review: charmant met een kanttekening

Werewolf by Night begint tijdens een stormachtige nacht in de Rocky Mountains. Op de top van een van deze bergen staat een oud kasteel dat uitkijkt over de vlakte als een roofvogel. Dit kasteel stond enkele eeuwen lang in de Beierse alpen maar werd door zijn eigenaar, doctor Necromantik, verplaatst naar deze locatie voor een ongetwijfeld sinister doel.

Necromantik heeft al een meisje ontvoerd om te gebruiken voor een plan. Ondertussen trotseert de Werewolf by Night het weer om dat meisje te bevrijden. Hoog in de lucht vliegt er een privévliegtuig met daarin een passagier met exact hetzelfde doel. De roodharige, immer oranje dragende Elsa Bloodstone is onderweg naar de Rockies. Een pikant detail is echter dat beide helden ooit elkaars geliefde waren.

Een weerwolf ?

Natuurlijk wordt Marvel Comics vooral geassocieerd met superhelden maar de uitgever heeft ook heel wat comics in andere genres uitgegeven. In de jaren zeventig begon het enthousiasme over de superhelden die een decennium eerder door Stan Lee en Jack Kirby uit de mottenballen waren gehaald, iets te liggen.

Toen de Comics Code Authority vanaf 1971 de regels wat versoepelde, zag men bij Marvel hun kans schoon. De horrorfilms waren sinds de late jaren zestig weer aan een revival bezig. De uitgever zag hier mogelijkheden. In de serie Marvel Spotlight lanceerden ze de Werewolf by Night en het personage sloeg aan. Van 1972 tot 1977 had hij een eigen serie.

Nadien speelde hij vooral gastrollen in andere comics en had de weerwolf sporadisch een eigen miniserie. De laatste was in 2020. In 2022 beleefde hij zijn debuut op tv.

©Marvel Comics

Elsa Bloodstone?

Elsa Bloodstone werd in 2001 bedacht door het schrijversduo Dan Abnett en Andy Lanning en voor het eerst getekend door Michael Lopez. In de vierdelige miniserie die volgde, was het duidelijk dat ze vooral bedoeld was als Marvels Buffy-kloon.

Werewolf by Night
©Marvel Comics

Eind 2006 namen Warren Ellis en Stuart Immonen haar onder handen in de Nextwave-comic. Zij gaven haar het uiterlijk en de attitude die redelijk aansloegen bij de lezers. Zie haar als de excentrieke vriendin van Lara Croft. Ook zij heeft voornamelijk bijrollen gespeeld in andere comics die vrijwel altijd speelden in het monsterhoekje van Marvel.

Hoe is de comic?

De constructie van het verhaal is alleraardigst. De weerwolf en Elsa krijgen ieder uitgebreid de tijd om zichzelf te introduceren bij de lezer terwijl ze het kasteel proberen binnen te dringen. Natuurlijk voel je aan je water al aan hoe beide helden zich tot elkaar verhouden en hoe ze elkaar zullen treffen in dit verhaal.

Het nadeel is de mate waarin dit verhaal is geschreven. Er wordt veel teveel gebruik gemaakt van tekstkadertjes. Hierin staat veel overbodige tekst. Elke gedachtesprong wordt beschreven en dat wordt op een bepaald moment erg vervelend. De actie is verder bijzonder vermakelijk, hoor.

Het tekenwerk van Fran Galan is origineel. Het werk ziet eruit alsof het in de jaren zestig is gemaakt maar dan wel met een hedendaags kleurenpalet. Een palet waarbij er wel gekeken is naar de tv-special van vorig jaar.

Het is tof om weer eens een comic te zien die zich in de monsterhoek afspeelt. Marvel heeft behoefte aan een hittitel die gedragen wordt door dit type helden en deze oneshot heeft het potentieel om lezers warm te maken voor meer.

Werewolf by Night verscheen op 14 september 2023 en wordt gemaakt door Derek Landy en Fran Galán.

3/5
Total Score

Raak

  • Het tekenwerk is verfrissend
  • Leuk om weer eens een monstercomic te zien bij Marvel

Braak

  • De tekstkaders worden overschreven
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels