Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers – War Across Time review: fijne retro en goed eerbetoon

In 2002 was Paul Levitz nog een directielid bij DC Comics. Het was in dat jaar dat Stan Lee zelve zich aan de uitgever verbond voor een project waarin hij het DC-universum opnieuw uitvond. Een kleine 20 jaar later betaalt Levitz hem deze dienst postuum terug door een miniserie voor Marvel te schrijven met de titel Avengers – War Across Time.

Levitz wordt in 2023 67 jaar en dan heb je doorgaans het grootste deel van je leven wel achter je. Toch heeft iemand die alles bereikt heeft in stripland nog wel wensen over. Een daarvan is het schrijven van een Marvel-titel. Met deze Avengers-miniserie bewijst de man eer aan The Avengers uit de zestiger jaren. De era waarin Stan Lee en Jack Kirby dit team op de kaart zetten. Levitz wordt bijgestaan door generatiegenoot Alan Davis.

Zeg je tijdreizen, dan zeg je Kang

Met zijn gastoptreden in de Loki-tv-serie en de bekendmaking dat de nieuwe Avengers-film om hem zal draaien, was het redelijk voorspelbaar dat Kang een grote rol speelt in deze miniserie. Hij wil de aarde veroveren omdat de planeet in de 20ste eeuw het toppunt van haar welvaart beleeft. De planeet is in staat om de immense troepenmacht van Kang te voeden tijdens diens veroveringstocht door het universum.

Avengers: War Across Time
©Marvel Comics

The Avengers bestaan in deze era uit een handvol mensen: Captain America, Thor, Iron-Man, Wasp en Giant Man. Een kleine groep die echter meer dan zijn mannetje kan staan. De X-Men zijn nog niet in beeld maar Spider-Man en The Fantastic Four zijn op de achtergrond wel aanwezig.

Kang zit niet stil. The Avengers krijgen ook nog te maken met de dwergenkoning en de Lava Men. De vraag is of ze in slechts 6 issues met al deze bedreigingen kunnen afrekenen en de aarde kunnen redden van Kang?

Een beetje van dit en een beetje van dat

Paul Levitz brengt natuurlijk een eerbetoon aan de era van The Avengers die hij las als kleine jongen. Hij weet overtuigend een verhaal neer te pennen dat aanvoelt als iets wat bijna zestig(!) jaar geleden is gemaakt zonder dat het oubollig overkomt.

Het einde is misschien wat controversieel. Je kunt het zien als iets wat hoort bij een tijdreisverhaal. Tegelijkertijd kun je het ook zien als een minder deel waarbij hij waarschijnlijk is gered door de redacteur van dienst. Voor beide lezingen valt iets te zeggen. Bij Geekster gaan we voor de romantische lezing dat het hoort bij een tijdreis. Het geeft je ook overtuigend het gevoel hoe het moet zijn geweest om aan de beginperiode te staan van een epische onderneming als het opzetten van The Avengers.

Het tekenwerk is van Alan Davis. Het zit stevig in elkaar en hij tekent opvallend sober. De pagina’s bieden vooral ruimte. Ze zien er duidelijk uit en bieden een canvas voor het verhaal. Het is mooi ambachtelijk werk. Zie dat inktwerk. Davis is een oude meester.

Avengers: War Across Time is een leuk tussendoortje dat zowel geschikt is voor de nieuwe lezer als de nostalgische ouderling.

Avengers: War Across Time is te koop bij bol.com.

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

3/5
Total Score

Raak

  • Heerlijk retro maar niet te
  • Mooi degelijk tekenwerk

Braak

  • Erg retro
  • Twijfelachtig einde
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels