Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Thunderbolts #1 review: vuur bestrijden met vuur

De jaren negentig waren op comicsvlak een zware tijd. DC en Marvel pompten eenheidsworst uit. Maar er waren uitzonderingen en een van die uitzonderingen waren The Thunderbolts.
Schrijver: Matthew Rosenberg
Tekenaar: Juan Ferreyra
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 13 januari 2021

Na de Onslaught-crossover (1996) ging men er vanuit dat The Avengers en The Fantastic Four waren gedood. Het publiek was wel even klaar met de X-Men. New York was rijp om geplukt te worden door allerlei (super)criminelen. Ze storten zich massaal op de wereldstad maar komen van een koude kermis thuis. Het overlijden van de helden inspireerde een nieuwe team om op te staan en in hun voetsporen te treden. Ze noemen zich The Thunderbolts en hun motto luidt: Justice like Lightning.

Kurt Busiek en Mark Bagley maakten een serie die grijstinten aanbracht in een wereld die bestond uit zwart en wit. De Thunderbolts bestonden namelijk uit leden van The Masters of Evil in een ander jasje. In deze serie leerden ze de andere kant van het bestaan kennen en werden portretten geschetst van de vaak tragische levens van deze getroebleerde personages. Het was iets fris en iets nieuws.

Marvel Comics haalt dit concept weer uit de mottenballen voor King in Black.

© Marvel Comics

Deze tie-in kondigde zich al aan in het tweede King in Blackdeel. In dit deel zagen we hoe de helden bezig waren met de voorbereiding voor een tegenaanval. Een kritieke scene was het moment dat The Kingpin vertrok naar een café. Hij is natuurlijk vooral bekend als de ongekroonde koning van de misdaad en tegenwoordig is hij burgemeester van New York. Niemand breekt zonder zijn toestemming de stad af.

In dat café wemelt het van de superschurken. Enkele van hen worden gerekruteerd voor een nieuw Thunderbolts-team. De leden bestaan uit figuren zoals Taskmaster, Batroc the Leaper en Mr Fear.
Dit team moet contact leggen met een persoon die misschien weet hoe de invasie van Knull kan worden gestopt. Verder dienen ze een onbekende vrouw te beschermen die door de Kingpin wordt meegestuurd. Ze heet Star en heeft het potentieel om een geheim wapen te zijn in deze strijd.

The Thunderbolts ontleed

Het is altijd prettig om de rafelranden van de maatschappij op te zoeken tijdens een conflict als dit. The Kingpin is nu een prominent lid van de bovenwereld maar blijft natuurlijk een misdadiger. Het is in dat opzicht wel logisch dat hij in een situatie als dit teruggrijpt naar een beproefd middel.

Het nadeel is dat dit team te weinig aansprekende leden kent. The Taskmaster is duidelijk toegevoegd omdat men er vanuit ging dat de Black Widow-film zou draaien. Zijn rol is vooralsnog heel klein. Verder loopt een ander prominent lid genaamd The Rhino al snel weg, waardoor je vrij weinig hebt om je als lezer aan vast te houden.

© Marvel Comics

Dat wordt door schrijver Matthew Rosenberg elegant opgelost. Ook nu zie je dat deze comic deel uitmaakt van een grotere wereld waardoor je op de achtergrond bekende helden ziet vechten. De manier waarop The Thunderbolts reageren op al die dreigingen definieert hun karakters. En zo ga je als lezer verschil maken tussen de personages. Heel slim.

Het tekenwerk van Juan Ferreyra is fraai. Zijn inkleuring doet soms wat denken aan het vroegere werk van Enki Bilal. Het nodigt uit tot kijken. Ook om al dat detail in de achtergronden in je op te nemen.

Deze comic zal misschien geen nieuwe serie voortbrengen maar ze is absoluut het lezen waard. Het is een originele toevoeging aan het King in Black-event.

The Thunderbolts 1

The Thunderbolts 1
3 5 0 1
3/5
Total Score

Raak

  • Goed gebruik van Continuiteit
  • Fenomenale inkleuring

Braak

  • Weinig aansprekende personages
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels