Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Strange Academy: Finals review – examentijd

In 2021 introduceerde onze geliefde Geekster-collega Matti de Strange Academy. Nu, twee jaar later, gaan de studenten van toen hun tentamens tegemoet in Strange Academy: Finals. En die zijn natuurlijk alles behalve gewoontjes.

Deze serie is natuurlijk bovenal een afronding van de Strange Academy-serie. De comic opent met een mooie introductie van het voorafgaande. De school draagt zijn naam maar Doctor Strange is natuurlijk overleden. Toch hebben we kunnen zien hoe stafleden als Doctor Voodoo, The Scarlet Witch en Magik hun best hebben gedaan om de jonge studentjes om te vormen tot capabele magiërs.

Er spelen ook de nodige intriges. Los van strubbelingen in de lerarenkamer is daar de soap rondom Calvin. Deze jongen hoorde misschien wel niet thuis op de academie. Om zijn tekortkomingen te compenseren, haalde hij zijn magie via ‘wensen’ bij een sinister figuur genaamd Gaslamp. Maar een beetje lezer weet dan al hoe laat het is. Don’t do drugs, okay? Krijgt Calvin een tweede kans?

En dan is daar nog het koppeltje Doyle Dormammu en Emily Bright. Ze raken deels vanwege een profetie van elkaar verwijderd. Emily gaat helemaal los in een nieuwe rol als booswicht en groeit samen met een groep studenten uit tot een bedreiging voor de academie. Niet ten onrechte eigenlijk.

Strange Academy is de leukste serie sinds tijden

Het is grappig dat het tot 2021 geduurd heeft voordat een serie als Strange Academy het licht zag. Het idee erachter is zo logisch dat je als lezer niet begrijpt waarom Marvel Comics dit niet eerder probeerde. Al 60 jaar is er een school voor mutanten. Dan is een tovenaarsschool heel logisch.

strange academy
©Marvel Comics

Bijvangst is dat deze serie eindelijk structuur aanbrengt in de magische wereld. Die was altijd Marvels buitenbeetje waar alles kon. Wanneer alles kan, kan eigenlijk niets omdat je dan geen enkel fatsoenlijk verhaal kunt opbouwen. In de Doctor Strange-reeks werd al een begin gemaakt met het opstellen van regels en schrijver Skottie Young werkt dat verder uit.

Strange Academy: Finals is ook echt een fijne reeks om te lezen. De verhalen zijn niet stompzinnig en vallen echt als een puzzelstukje in elkaar. Als lezer word je aangenaam verrast nu Marvel eens durft in te zetten op kwaliteit in plaats van de zoveelste goedkope social media-stunt.

De rol van Skottie Young hierin is al benoemd. De stripmaker laat zien hoe je een carrière bij een superheldenuitgever succesvol kunt combineren met eigen werk. Natuurlijk is hij ook nog steeds houder van een redelijk succesvolle Substack.

Laat ons ook eens beleefd buigen voor de kunsten van de Mexicaan Humberto Ramos. Hij debuteerde 30 jaar geleden op de Amerikaanse markt en heeft nadien onafgebroken aan zijn werk geschaafd en verbeterd. Dat zie je. Zijn personages ogen divers qua gezicht en lichaamstype. De decors zijn fraai afgewerkt met gevarieerde patronen en zijn actiescènes hebben de kwaliteit die je mag verwachten.

Strange Academy: Finals is te koop bij bol.com.

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Heerlijk vermaak
  • Nee, het is geen Hogwarts
  • Humberto Ramos blijft groeien

Braak

  • Soms een beetje voorspelbaar
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels