Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Van Spider-Man naar Substack

Oudere comicfans zullen zich in de voorbije week weer even in de jaren negentig hebben gewaand. Diverse stripmakers vertrokken bij Marvel en DC Comics. Hun nieuwe werkgever wordt nu niet een andere traditionele uitgever maar het knapste nieuwe meisje uit de buurt dat luistert naar de naam Substack.

Enter Nick Spencer

In juni kwam het bericht naar buiten dat Nick Spencer met ingang van september vertrekt als schrijver van Amazing Spider-Man. Dat liet hier en daar wel een wenkbrauw krullen. Sinds de schrijver zijn run begon in 2018 werd er weer gesproken over Marvels webspinner. En niet alleen vanwege indrukwekkende nieuwe opponenten zoals Kindred. Neen, Spencer legde ook de nodige thirst traps waarmee hij suggereerde dat er iets zou gebeuren met One More Day, de controversiële verhaallijn uit 2008. Spencer hoefde niet weg. Zijn nieuwe werkgever werd Substack.

In 2020 publiceerde Geekster al stukken over de situatie in de Amerikaanse comicindustrie. Vanwege Covid had Diamond, de grootste distributeur van comics richting stripwinkels, zijn deuren gesloten. De distributeur bleek niet afdoende in staat om in te kunnen spelen op deze crisis. Enkele uitgeverijen waren genoodzaakt om een tijdlang de productie stil te leggen waardoor stripmakers tijdelijk zonder werk zaten.

Dit nooit meer, dacht Nick en legde contact met Substack mede-oprichter Hamish McKenzie om een plan te bespreken. Dat resulteerde een jaar later in deze nieuwe job. Spencer leidt een divisie waarmee Substack comicmakers naar hun platform wil halen.

Wat is Substack?

Sinds de doorbraak van het internet en de opkomst van de ‘smart devices’ staan de oplages van de traditionele geschreven media onder druk. In de VS hebben al vele regionale kranten het loodje gelegd. Ook veel van de grote jongens zijn in het voorbije decennium gekrompen. Hierdoor is het een stuk moeilijker geworden om aan kwaliteitsjournalistiek te doen. Een onderwerp dat actueel werd toen Donald Trump in 2016 president werd terwijl zo ongeveer de hele gevestigde pers hem weinig kansen toedichtte. Men had iets gemist.

©Image Comics

Er was duidelijk behoefte aan een alternatief. Een plek waar mensen kunnen schrijven zonder dat ze afhankelijk zijn van de goedkeuring of financiering van kranten. Substack is een van de partijen die in dat gat is gesprongen. Een van de trends die de laatste jaren opkwam in medialand is de wedergeboorte van de nieuwsbrief. Substack levert een platform waarmee journalisten en andere schrijvers een eigen nieuwsbrief kunnen maken en hier een inkomen mee kunnen genereren. Ze hebben al enkele grote namen aan zich gebonden die een aardig inkomen met hun publicaties verdienen.

De enige vereiste is dat je regelmatig iets publiceert en natuurlijk een publiek weet te trekken. Substack is een kruising tussen Medium en Patreon.

Comicmakers en substack

De eerste groep van mensen die de overstap naar Substack hebben gemaakt, krijgt aardig vorm. De volgende namen gaan iets doen op het platform: Saladin Ahmed, Jonathan Hickman, Molly Ostertag, Scott Snyder, Skottie Young,  James Tynion IV en Chip Zdarsky.

Ze hebben van Substack een bedrag gekregen dat ze kunnen gebruiken om een comic te maken. Dit bedrag kunnen ze gebruiken om tekenaars, inkleurders en letteraars in te huren. Of ze houden het allemaal zelf. De enige voorwaarde is.. Je raadt het al, dat ze met enige regelmaat iets publiceren via het Substack-platform.

Natuurlijk is het ook prettig wanneer al dit creatieve volk iets verdient voor Substack. De meeste van hen bieden abonnementjes aan zoals in de bovenstaande afbeelding. Jonathan Hickman en James Tynion IV zijn twee voorbeelden van mensen die hier nog een mega-optie van $250 per jaar aan hebben toegevoegd. In het eerste jaar krijgt Substack 85% van het binnengeharkte geld. Vanaf jaar 2 tuimelt dat percentage omlaag naar 10%. Deze stripmakers zullen daar vanwege de genereuze beurs die ze gekregen hebben niets van merken.

Digitaal lezen is stom?

Voor de winkeliers en lezers die de bui al zien hangen, is er hoop. Substack gunt de makers veel vrijheid. Het staat ze vrij om ook de comics op dit platform te publiceren. Het is geen verplichting. Iemand als Skottie Young heeft bijvoorbeeld al gezegd dat hij zijn serie I hate Fairyland zal voortzetten via zijn account. Er zullen wel papieren collecties verschijnen bij Image Comics.

In feite duikt Substack in een gat. Al enkele jaren maken stripmakers die hun eigen ding willen doen melding van het feit dat het lastig is om je eigen projecten te financieren. Een van de modellen die men gebruikt is om je serie te financieren met losse issues. Deze worden alleen steeds minder verkocht. Waar moet je als maker in de tussentijd van leven?

Voorlopig lijkt het erop dat men het antwoord heeft gevonden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels