Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De erfenis van Jacobs review: zeer interessant boek

Een van de grote namen van het Belgisch stripverhaal is Edgar P. Jacobs (1904-1987). De gewezen operazanger begon als assistent van Hergé op de avonturen van Kuifje. Maar na de tweede wereldoorlog maakte hij naam met zijn eigen serie Blake & Mortimer. De hoofdrolspelers van de avonturen zijn Philip Mortimer, een vooraanstaande Britse wetenschapper, en zijn vriend kapitein Francis Blake van de geheime dienst MI5.

Van 1949 tot 1972 verschenen er tien albums van zijn hand. Het laatste verhaal getiteld De 3 formules van professor Sato zou pas in 1990 door Bob de Moor worden afgerond, waarna er officieel een einde aan het oeuvre van Edgar P. Jacobs kwam. In tegenstelling tot het werk van zijn meester was er bij Jacobs wel een gaatje voor een voortzetting en dat was precies wat er vanaf 1996 zou gebeuren.

De laatste dagen van Edgar P. Jacobs

Dit boek begint in de roemruchte jaren tachtig. Het auteursrecht van Blake en Mortimer dreigt te vervallen maar vanuit uitgeverij Lombard zien ze het verlengen als een formaliteit. Men pepert Jacobs in dat hij al op leeftijd is en blij mag zijn dat de uitgeverij nog zijn werk levend wil houden. De tekenaar laat zich dit niet zeggen en haalt, met behulp van wat assistenten, zijn albums stuk voor stuk weg bij de uitgever. Hij richt zijn eigen label op getiteld Les Éditions Blake & Mortimer.

Daar worden de albums gerenoveerd en heruitgegeven volgens de visie van de stripmaker zelf. Het is shockerend om te lezen hoe Lombard met de man is omgegaan en het is met terugwerkende kracht tragisch hoe deze stripmaker zelf eigenlijk nooit rijk werd van zijn creatie.

Na zijn dood wordt de uitgeverij en bijbehorende studio te koop aangeboden waarna Dargaud er met de buit vandoor gaat. Een wedergeboorte van Blake en Mortimer is natuurlijk slechts een kwestie van tijd.

Organisch verhaal

Het boek bestaat voor het merendeel uit interviews met de schrijvers en tekenaars die sinds 1996 aan deze reeks hebben gewerkt. Het is een collectie van interviews die in de loop der jaren zijn afgenomen. Iemand als Ted Benoit, die in 2016 overleed, is op deze manier gevoelsmatig nog in levende lijve aanwezig.

Omdat er meerdere interviews zijn afgenomen zie je als lezer ook de tijd verstrijken en ben je een stille getuige van de manier waarop men op elkaar reageert. Het voordeel hiervan is dat het een oral history wordt die zich al pratende ontpopt als een organisch verhaal.

de erfenis van jacobs

Mensen hebben een bepaald beeld van zichzelf dat ze uitdragen. Andere mensen hebben een beeld van deze persoon en voegen daar hun weergave aan toe. Er ontstaat zo een compleet beeld van de persoon.

Klinkt leuk. Hoe werkt dat precies? Een simpel voorbeeld is René Sterne die tijdens de voorbereiding van het album De vloek van de dertig zilverlingen overlijdt. Zijn echtgenote Chantal de Spiegeleer maakt het album samen met Etienne Schreder af. Ze lijkt er heel helder over te communiceren en met een zekere afstand. Als je daar het verhaal van Schreder naast legt, dan zie je juist naar voren komen dat het een heel emotionele reis voor haar is geweest. Een mooi leesmoment.

Genezing van cynisme

Ook op deze website hebben we vaak een bijdrage geleverd aan de discussie over de toestand van de stripwereld in België en Nederland. Een van de zaken die we bespraken is natuurlijk het feit dat veel mensen een voorkeur hebben voor series die uit hun jeugd stammen of zelfs ouder zijn.

Hoewel je zeker een punt hebt wanneer je beweert dat dit soort reeksen de ruimte voor het nieuwe beperken, levert dit boek een intrigerend punt waarom het juist goed is dat het wordt voortgezet. Niet alleen vanwege de broodnodige financiën voor Dargaud maar er zijn ook creatieve argumenten.

Het boek is, qua geïnterviewden, actueel. Het is onvermijdelijk dat het ooit voor een klein deel achterhaald zal zijn. Toch is dit een dikke aanrader. Het boek informeert, vertelt een goed verhaal en geneest je van een berg cynisme.

De erfenis van Jacobs verscheen in maart 2023 en is te koop bij bol.com.

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Heel informatief boek
  • Het laat het menselijke aspect achter deze serie goed zien

Braak

  • De persfoto van Chantal de Spiegeleer is gedateerd
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels