Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Company Man review: kort maar krachtig

In The Company Man neem je het letterlijk op tegen de rest van je bedrijf. Op zijn eerste dag als nieuwe werknemer in een megabedrijf begaat Jim – niet eens door zijn eigen schuld – een grote fout en wordt hij meteen gedegradeerd. Daar laat hij het echter niet bij en hij besluit de enige logische actie te ondernemen: met zijn toetsenbord op al zijn irritante medewerkers, managers en bazen meppen tot hij zelf CEO kan worden. Realistisch is het misschien niet, maar het moet gevraagd worden: aanlokkelijk? Een droom die werkelijkheid wordt? Het bestond al op pc en de Switch, nu komt het uit op consoles. Geekster testte het voor jullie uit.

 • Ontwikkelaar: Forust
 • Uitgever: Forust, Leoful, Radianity
 • Platform: pc, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S, Switch
 • Release: 28 mei 2021 (Steam), 21 januari 2022 (Switch), 26 augustus 2022 (PlayStation, Xbox)
 • Aantal spelers: 1

Reviewcopy op PS5 verkregen via uitgever.

Humoristische persiflage

Alle vijanden en locaties zitten vol puns.

Wat volgt is een heerlijke persiflage op bedrijfscultuur en kapitalisme. Je werkt je als een letterlijke keyboard warrior (heb je hem?) van de kelders van het bedrijf naar boven doorheen verschillende afdelingen die allemaal hun eigen sfeer en humor hebben. Alle vijanden en locaties zitten immers vol – soms jammer genoeg uitgelegde, maar nog steeds grappige – puns. De telefonisten van de klantendienst spuwen bijvoorbeeld letterlijk vuur, boekhouden is zo saai dat het daar ijskoud is, stagiairs worden enkel aangenomen om meteen te kunnen ontslaan en op het marketing departement zitten ze letterlijk met hun hoofd in de wolken.

the company man
© Forust, Leoful, Radianity

Naast deze fijne parodie probeert The Company Man soms iets meer te vertellen, zoals wanneer je iets leert over de jeugd van Jim, over waar je bedrijf grondstoffen haalt, of over een mogelijk schuldgevoel bij het ontslaan van collega’s, maar het spel slaagt daar eigenlijk niet in of laat sommige plotelementen gewoon liggen. Niet dat het zo belangrijk is, want we zijn hier voor de puns en de gameplay.

Eenvoudige 2D platformer

The Company Man is helemaal niet zo uitdagend.

The Company Man is een leuke maar eenvoudige en korte 2D platformer. Heel veel mogelijkheden heb je niet echt: qua bewegen kan je lopen, springen en dashen, qua aanvallen heb je je keyboard en verschillende soorten boze emails om als ranged attacks te gebruiken. Voor de rest komt het erop neer de gevaarlijke objecten in de levels en de aanvallen van de vijanden te ontwijken en op het goede moment met je toetsenbord te slaan. Doorheen elk level zijn er checkpoints in de vorm van koffieautomaten en tussen de levels door is er een eenvoudige upgrade shop (vooral de upgrade die je geneest wanneer je een vijand doodt, is superhandig). 

© Forust, Leoful, Radianity

De vijanden zelf hebben elk hun eigen thema en moves. Het is perfect mogelijk om (met een beetje geduld) alle aanvallen te ontwijken. The Company Man is dan ook op de normale moeilijkheidsgraad helemaal niet zo uitdagend. Wel zijn er minibazen en op het einde van elk level bazen die iets uitdagender zijn, maar je zal hoogstens een paar keer sterven voor je hun patronen helemaal doorhebt.

the company man
© Forust, Leoful, Radianity

Niet elk level is jammer genoeg even interessant. Een traditioneel “airship”-moment duurt bijvoorbeeld te lang en had een hoger tempo nodig, er zitten niet veel echte uitdagingen in bij het platformen, soms heb je lange stukken zonder vijanden en in de latere levels zijn er bedenkelijk minder koffiepauzes dan in de eerdere. Toch is het een fijne ervaring.

© Forust, Leoful, Radianity

Mooi getekend

De art en animaties passen goed bij de humor.

The Company Man ziet er leuk getekend uit en heeft ook fijne (maar relatief eenvoudige) animaties. De art en animaties passen goed bij de humoristische manier waarop het spel zijn thema aanpakt. Elke afdeling heeft zijn eigen sfeer en humor, zodat er genoeg variatie is in de omgevingen van de levels. De soundtrack is niet zo memorabel, maar past er wel goed bij.

the company man
© Forust, Leoful, Radianity

Geïnteresseerd in The Company Man of in platformers?

Sinds een kleine maand kunnen we de PlayStation-klassieker Klonoa herbeleven in Klonoa Phantasy Reverie Series.

Leuk

The Company Man
4 5 0 1
Voor een goede €15-20 biedt The Company Man je een fijne 2D-ervaring waarin je het letterlijk kan opnemen tegen de rest van het bedrijf. Hoewel het met slechts zes echte levels een best kort spel is, en er niet zoveel uitdaging inzit, kan The Company Man dankzij zijn leuke humor en animaties ons toch bekoren.
Voor een goede €15-20 biedt The Company Man je een fijne 2D-ervaring waarin je het letterlijk kan opnemen tegen de rest van het bedrijf. Hoewel het met slechts zes echte levels een best kort spel is, en er niet zoveel uitdaging inzit, kan The Company Man dankzij zijn leuke humor en animaties ons toch bekoren.
4/5
Total Score

Raak

 • Heel leuke persiflage
 • Eenvoudige gameplay
 • Mooie art en animaties

Braak

 • Best kort
 • Misschien soms té eenvoudige gameplay
 • Beperkt verhaal
Total
14
Shares
Gerelateerde artikels