Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Texas Kid, Mijn broer review: gelaagd drama

Texas Kid, Mijn broer zal enkele lezers bekend voorkomen. In 2013 publiceerde de Nederlandse uitgever Silvester Strips al eens een geschenkboekje waarin een deel van het verhaal was afgedrukt. Deze kloeke hardcover bevat het gehele verhaal.

Texas Kid wordt gemaakt door Igor Kordey, die zich baseert op een verhaal van vriend en scenarist Darko Macan. Beide heren werken momenteel samen aan Marshall Bass, een reeks die eveneens bij Silvester wordt uitgegeven. (Toeval bestaat niet.) En eerder maakten ze carrière bij Marvel Comics op de reeks Cable/Soldier X. Texas Kid, Mijn broer verscheen begin jaren 10 op het Activate-webcomicplatform dat inmiddels ter ziele is gegaan.

Waar gaat het verhaal over?

Silvester omschrijft het verhaal als volgt: “Dit is het verhaal van een vader en een zoon. Tomislav Brandt, de vader, beleeft een roerige jeugd vol oorlog, agressie en geweld. Na de oorlog bouwt hij een nieuw bestaan op als tekenaar van de stripheld Texas Kid. Het karakter is populair bij het volk en overleeft zijn maker. Jaren later beoefent zijn zoon Radovan hetzelfde beroep, maar als striptekenaar zal hij altijd in de schaduw van zijn vader blijven staan. Radovans leven verandert ingrijpend wanneer Texas Kid in levenden lijve bij hem voor de deur staat…”

©Silvester Strips

Dit klinkt nogal meta maar eigenlijk doet deze beschrijving deze strip geen eer aan. Het is veel meer dan een doorsnee fantasieverhaal.

Texas Kid is een stevig verhaal

Het verhaal van deze strip speelt zich af op meerdere lagen. Het is een familiedrama, metaverhaal en historische strip in één album. De hoofdrolspelers zijn Tomislav en Radovan. Een gearriveerde vader en een zoon die in zijn voetsporen wenst te treden. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, is het waarschijnlijk ook een soort schreeuw om aandacht.

Het zou verleidelijk zijn om de oude Tomislav Brandt als onmens af te schilderen. De makers openen deze strip met zijn jeugd en daar zie je als lezer al snel passeren dat de oude Brandt worstelt met zijn eigen set demonen. Dat maakt je meteen nieuwsgierig omdat je nu geen enkele inschatting kan maken over de afloop van dit verhaal.

Het wordt allemaal gekruid met de nodige actiescenes en natuurlijk de spanning die de aanwezigheid van de Texas Kid oproept. Meer en meer krijg je het idee dat hij weleens echt kan zijn en dat maakt deze strip ook een beetje meta.

Igor Kordey lijkt te kunnen schrijven

Silvester heeft zich al even opgeworpen als een liefhebber van het werk van Kordey. Ze geven bijna alles uit van de man. Zo bespraken we ook al eens De Verborgen Geschiedenis. Dit behoort duidelijk tot zijn betere werk. De man lijkt te kunnen schrijven.

texas kid
©Silvester Strips

Het is duidelijk dat Kordey is geïnspireerd door zijn werk voor Amerikaanse uitgeverijen. Deze strip wordt tegen het einde heel erg meta. Dit verder uitleggen zou betekenen dat er spoilers gaan komen en deze willen we vermijden.

Natuurlijk gaat het ook over het tekenwerk. Kordey werkt hier in zwart-wit maar verder is het het bekende recept. In close ups kun je zien dat de man potentieel fantastisch is. Voor de rest werkt hij weer in een veel te hoog tempo. Volgens eigen zeggen is het omdat hij voor twee ex-vrouwen alimenatie moet betalen. Jammer is het wel.

Texas Kid is zowaar eens iets anders in die enorme vloedgolf van titels die elke week uitkomt. Het is een aanrader voor mensen die zich graag laten verrassen. Hopelijk komt er snel een vervolg.

Texas Kid, mijn broer verscheen op 6 juni bij Silvester Strips

Koop Texas Kid bij BOL.com en steun deze website

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

7/10
Total Score

Raak

  • Goed opgebouwd verhaal
  • Beetje Vertigo-achtig
  • Fijne close-ups

Braak

  • Igor Kordey tekent vaak te gehaast
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels