Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Defenders: Beyond review – een verborgen schat

In 2019 vierde Marvel Comics zijn 80-jarig jubileum met twee speciale jubileumcomics. Hier zaaide Al Ewing al het zaad voor iets wat hij momenteel bij The Defenders gebruikt. Het gaat hier natuurlijk om het Eternity Masker dat The Masked Raider draagt.

The Defenders ontstonden oorspronkelijk in de vroege jaren 70. Het was een vondst van schrijver/editor Roy Thomas die een team maakte van helden die geen echte plek hadden in een ander team. The Defenders waren eigenlijk een gelegenheidsteam dat gebouwd was rond Doctor Strange. Andere kernleden uit deze periode waren de Hulk, de Silver Surfer en Namor. De rest van het team werd aangepast naargelang de situatie.

De serie liep van 1972 tot 1986 en werd zo tegen de laatste vijf jaar wel erg esoterisch. Er zijn sindsdien nog wel voorzichtige pogingen gedaan om series op te starten maar The Defenders lijkt vooral te werken in kleine doses. Deze incarnatie is daar geen uitzondering op.

Lo’ and behold: The Defenders!

Doctor Strange is dood. De meestermagiër ontwierp ooit een spreuk en liet deze los in de wereld om geactiveerd te worden indien de realiteit wordt bedreigd. Op de bodem van de oceaan bevindt zich het hoofdkwartier van The Blue Marvel. Hier treedt de de spreuk naar binnen om hem te rekruteren als leider van The Defenders. Blue Marvel boeit dat niet, maar de spreuk laat zich niet wegsturen.

©Marvel Comics

Los van The Blue Marvel worden Loki, Tigra, America Chavez en Taaia (moeder van Galactus) in dit nieuwe team gedropt. Ze worden weggeflitst naar de rand van de realiteit waar Eternity op hen wacht. Eternity is de belichaming van al dat is en deze stuurt de nieuwe Defenders door naar een plek waar een gevaar voor onze realiteit op hen wacht. Maar is dat gevaar echt de Beyonder?!

De plus- en minpunten van deze comic

Javier Rodriguez is een heerlijke tekenaar die zich kan uitleven met psychedelische kleuren en spannende pagina-indelingen die bijdragen aan het einde dat onze helden zich buiten de realiteit bevinden. Als lezer ben je op zijn minst net zo verrast als de leden van dit team.

Hij is ook thuis in het fijnzinnige. Kijk maar eens hoe Loki subtiel van geslacht verandert en soms ook precies in het midden blijft hangen. Echt heel knap gedaan, hoor. Een beloning voor de mensen die de moeite nemen om te kijken. Er zijn ook minder subtiele zaken zoals The Beyonders obsessie met blenders, die al bleek in Secret Wars II (1986).

defenders
©Marvel Comics

Al Ewing schrijft een verhaal dat we weinig zien. Het is echt gebouwd op de rijke geschiedenis van Marvel op kosmisch vlak. Als je begrijpt waar Ewing de mosterd haalt, dan krijg je een prachtig vol verhaal voor de kiezen. En als je het niet ziet ook, want er staat een lijst in deze trade met alle comics waaruit geput wordt. Als je een reden zocht om een Marvel Unlimited te nemen, dan geeft deze comic je dat.

Daar staat tegenover dat deze comic geen echt einde kent. Later deze maand verschijnt Avengers: Beyond, die weliswaar niet door Ewing wordt geschreven maar wel met hetzelfde onderwerp speelt.

Dan denk je onwillekeurig toch dat Marvel Comics heel openlijk een gigantisch event aan het bouwen is voor 2024.

Defenders: Beyond verscheen 22 februari 2023 bij Marvel Comics. Koop deze trade bij Bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Clever gebruik van continuïteit
  • Goed tekenwerk dat het verhaal aanvoelt

Braak

  • Geen einde?
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels