Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Marvel Comics #1000 review: feestvieren in het house of ideas

Marvel Comics #1000 is het bijzondere project waarmee Marvel Comics op eigenzinnige wijze haar 80ste verjaardag viert. Het is een samenraapsel van schrijvers en tekenaars die in twee delen meedoen aan de viering.

Schrijver: Al Ewing, Chris Claremont, Tom DeFalco, Peter David, Priest
Tekenaar: Steve Epting, Mark Buckingham, Ron Frenz, Erik Larsen, Mike Allred
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 28 augustus 2019 

Het eerste deel is een serie verhaaltjes van één pagina waarin schrijver Al Ewing, bijgestaan door diverse tekenaars zoals bijvoorbeeld Steve Epting, een mysterie optuigt dat zijn begin kende in een van de eerste comics die Marvel ooit publiceerde. Het gaat om een specifiek voorwerp dat op diverse momenten opduikt en in 2020 een grote rol zal gaan spelen in diverse comics. Dat onderdeel van dit jubileumissue zit redelijk in elkaar. Het ritme wordt verstoord door de overige verhaaltjes.

© Marvel Comics

De rest van het issue wordt namelijk ingenomen door één-paginaverhalen waarin diverse makers losgaan op figuren die bij hen hoorden in de periode dat ze voor Marvel werkten. Soms is het een specifieke scene uit de levensloop van een personage. Of een verwijzing naar een geruchtmakende comic, die in veel gevallen natuurlijk niet meer is te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de verwijzing naar Spider-Man vs. Wolverine uit 1987. (Overigens een eenpitter die het lezen meer dan waard is.)

Er zitten ook onverwachte pareltjes tussen. Zo weet Gerry Conway te ontroeren met een verhaal waarin Mary Jane haar versie vertelt van het overlijden van Gwen Stacy. Als je ook maar een beetje bekend bent met Spider-Man, dan zul je toch even met een weemoedig gevoel blijven hangen bij deze pagina.

© Marvel Comics

Een ander goed voorbeeld is het optreden van The White Tiger. Dit wordt getekend door George Perez die hiermee zijn allerlaatste pagina voor Marvel levert, dewelke ook nog eens de held bevat die ergens begin jaren zeventig zijn doorbraak betekende als tekenaar. Op een poëtische manier maakt hij hier dus de cirkel rond. Laten we even de pet afnemen en applaudisseren voor de meester die hier afscheid neemt.

Podcastgod Jason vergeleek deze comic ten tijden van de aankondiging met een schlagerfestival. Daar had hij gelijk in. Marvel Comics #1000 is een happening geworden met voor ieder wat wils. Een charmante curiositeit.

Marvel Comics #1000

Marvel Comics #1000
3 5 0 1
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels