Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Alienated #1 review: Stranger Things afgewerkt met E.T.

In Alienated schept Simon Spurrier een hechte band tussen drie tieners die een buitenaardse levensvorm ontdekken.

Drie buitengesloten tieners, niet toevallig alledrie met een naam die je kan afkorten tot Sam, stoten op een buitenaards wezen. De blauwe bijenkorf verbindt de jongeren zo sterk dat ze op elk moment van de dag elkaars gedachten kunnen horen. Maar de kinderen aan de rand van volwassenheid moeten al snel heel wat meer verbergen dan enkel hun psychische band.

Sciencefiction in dienst van coming of age

Scenarist Simon Spurrier (Coda, The Spire, The Dreaming, Hellblazer en meer comics die je aandacht verdienen) legt een laagje sciencefiction op zijn coming of age-drama. Het fantastische genre staat volledig in dienst van de opgroeiende kinderen. De komst van het wezen uit een andere wereld vergroot niet alleen hun innerlijke worstelingen, het helpt de pubers ook door verplichte vriendschappen te smeden.

© BOOM! Studios

Tieners en aliens, we hebben het allemaal al eens gezien in canonwerken zoals E.T. en moderne kopieën zoals Stranger Things. In Alienated springt de band tussen de jongeren eruit en dat mag je letterlijk nemen. Spurrier laat je apart kennis maken met de drie hoofdpersonages met elk iets dat ze van zichzelf beschouwen als een gebrek. Je leest mee met hun gedachten. Spurrier en letterzetter Jim Campbell kiezen zelfs voor witruimtes met tekst in de plaats van klassieke strippannelen, zodat je helemaal in het hoofd van de Sams kan kruipen. Inkleurder André May voorziet elk van hen subtiel van een kleur: blauw, groen en rood.

Een visueel spel met tekstballonnen

Daarna mogen de jongeren in elkaars hoofd kruipen. Door de organische opbouw, en een visuele onderscheiding tussen soort tekst- en denkballonnen, ben je helemaal mee met wie wat zegt, denkt en wanneer kan meeluisteren. Als Samantha tegen zichzelf praat, lees je haar gevoelens in een groen vierkantje. Wanneer Samir in het groepsgesprek schreeuwt, doet hij dat met een rode denkballon. En mompelt luidop in een klassiek zwart lettertype. Het is een simpel systeem waarover serieus is nagedacht en dat werkt zonder omslachtig over te komen.

© BOOM! Studios

Het creatief team is op elkaar afgestemd en dat geldt ook voor tekenaar Chris Wildgoose. Wildgoose verwierf bekendheid met Batgirl en Gotham Academy, een beetje de young adult-reeksen van DC Comics. Geen wonder dat hij de geknipte kandidaat is voor coming of age-strip Alienated. De pubers van Wildgoose onderscheid je in een oogopslag van elkaar door hun houdingen en uitdrukkingen. De illustrator ruilt naar het einde toe het alledaagse maar al te graag in voor kleurrijke body horror.

Alienated #1 is geschreven door Simon Spurrier, getekend door Chris Wildgoose met André May en uitgegeven door BOOM! Studios op 12 februari 2020.

Vernieuwend

Alienated
4 5 0 1
Alienated is een coming of age-strip met een opvallende aandacht voor tekstballonnen. Simon Spurrier en zijn team vernieuwen niet alleen een veelvoorkomende mengeling van genres, ze proberen ook iets nieuws uit met het medium.
Alienated is een coming of age-strip met een opvallende aandacht voor tekstballonnen. Simon Spurrier en zijn team vernieuwen niet alleen een veelvoorkomende mengeling van genres, ze proberen ook iets nieuws uit met het medium.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels