Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Catwoman – Lonely City review: The Dark Catwoman Returns

We grijpen nog een keer terug naar 2022 met een heerlijke nieuwe bundel van DC Comics. Zij hebben een mooie hardcover gemaakt van Cliff Chiangs solo miniserie Catwoman – Lonely City. Een vierdelige miniserie waar Chiang enkele jaren aan werk in heeft gestopt. En niet ten onrechte want hij dook op in diverse comic van het jaar-lijstjes.

Het verhaal

Tien jaar geleden gebeurde er iets groots in Gotham City dat de boeken in ging als Fools Night. Tijdens de heftige gebeurtenissen van deze nacht lieten Batman, Nightwing, The Joker en commissaris Gordon het leven. Catwoman ging de cel in en wordt nu na 10 jaar vrijgelaten. Ze komt terecht in een Gotham City dat ze niet meer herkent.

catwoman
©DC Comics

Harvey ‘Two-Face’ Dent is burgermeester en heeft gekostumeerde superhelden verbannen. De straten van Gotham worden veilig gehouden door de zogeheten Batcops die nu rond patrouilleren. In deze nieuwe omgeving moet Catwoman haar plek weer vinden als persoon en als iemand die de kost verdiende met diefstallen. Zo op het oog lijkt Gotham alles op een rijtje te hebben maar achter die façade is vrijheid in de stad een illusie.

Wat niemand weet is dat Catwoman zich bezighoudt met iets wat Orpheus heet. Om te weten wat het inhoudt, zal ze de Batcave moeten vinden. Gelukkig krijgt ze hulp van wat oude bekenden.

Catwoman – Lonely City is een blijvertje

Laten we eerst de kleine kritische noten (lees: pinda’s) kraken. Het is natuurlijk redelijk duidelijk dat Chiang zich voor het verhaal licht heeft laten inspireren door Frank Miller-klassieker The Dark Knight Returns en de Christopher Nolan Batman-films.

Je ziet duidelijk dat tekenaar en schrijver hier hetzelfde zijn. De pagina’s zijn perfect afgestemd waardoor tekst en beeld elkaar goed aanvullen. De inkleuring is trouwens prachtig. Sommige lezers kennen de methode van Paper Girls, Changs andere project. Het komt erop neer dat ook de lijnen waaruit de personages zijn opgebouwd een kleur krijgen. Dat werkt prima.

Het is een fraai, licht melancholisch verhaal. Los van het feit dat het een mooie integere karakterstudie van Selina Kyle is, is het ook een verhaal dat stoeit met herinneringen, ouder worden en hoe dat ervoor zorgt dat een persoon zijn positie in het leven moet herzien.

Het is een goed verhaal met fraaie tekeningen. Het kan gelezen worden door mensen die niet bekend zijn met Batman maar door het puike schrijfwerk kunnen vaste Batman-lezers hier ook veel uithalen. Echt een toptitel.

4/5
Total Score

Raak

  • Tekenwerk en tekst vullen elkaar aan

Braak

  • Je ziet wel de invloeden van 2 bekende Bat-uitingen terug
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels