Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Paper Girls seizoen 1 review: de stripadaptatie is een groeier

Paper Girls op Amazon Prime Video zal dezelfde harten veroveren gewonnen door Stranger Things, maar doet dat met veel minder bovennatuurlijke taferelen. En dat terwijl de comic waarop de serie gebaseerd is, barst van de rariteiten.

Laten we de vergelijking met Stranger Things voor de laatste keer maken. Ja, op papier lijkt Paper Girls wel de vrouwelijke variant van de nostalgische hit op Netflix. Opnieuw kijken we naar tieners uit buitenwijken op kleurrijke fietsen in de jaren 80 die op de remmen moeten staan voor het paranormale. Opnieuw vliegen de eighties hits rond onze oren. Maar zonder de monsterbudgetten van Netflix neemt Paper Girls afstand van visueel tovenarij en focust in de plaats harder op waarover het tussen de tekenlijnen van de comic altijd al heeft gegaan: over opgroeien naar de verwachtingen (of ertegenin) van anderen en van jezelf.

Nochtans verbluft de comic van Brian K. Vaughan en Cliff Chiang – die trouwens meer dan een halfjaar eerder uitkwam dan Stranger Things – vanaf de eerste bladzijden met bizarre verschijnselen zoals dode astronauten, dinosauriërs, robots, klonen, buitenaardse wezens en decennia tot millennia verspringen van tijd. Slecht nieuws voor wie hetzelfde verwacht. De televisieserie van Amazon Prime Video (uitgewerkt door Stephany Folsom met bijdragen van Halt and Catch Fire-bedenkers Christopher Cantwell en Christopher C. Rogers) is de lowbudgetversie van dat epische verhaal. En dat is niet per se een slecht ding.

paper girls
© Prime Video

De Paper Girls hebben veel uit te praten

Het begint wel zoals in de comic. En het begint met New Order. Vier twaalfjarige krantenbezorgsters in het fictieve Stony Stream geraken in 1988 op Halloweennacht verzeild in een oorlog die eeuwen overspant. Twee legers van tijdreizigers strijden om het voortbestaan van de tijdslijn met als nevenschade de meisjes die naar een andere tijdsperiode worden getuimeld. Wat in de serie volgt, is getreuzel in de hedendaagse tijd en veel gebabbel achter gesloten huisdeuren.

Het constante kletsen is van moeten want het productiebudget laat duidelijk niet toe om uit te pakken met fantastische taferelen en exotische locaties. Zelfs de eerste keer tijdreizen gebeurt in een zwarte flits, precies alsof we een hele scène gemist hebben. Aflevering per aflevering trakteert Paper Girls ons meer op wat je verwacht – denk aan de robots en dino’s – van een sciencefictionserie. En ondertussen wordt de serie ook beter. Niet dankzij die wisselvallige visual effects, maar net omdat we de meiden uit de titel beter hebben leren kennen door hun praatjes met elkaar én met hun oudere versies.

Terwijl ze een oplossing zoeken om terug te geraken in 1988, moeten de nieuwe vriendinnen (overtuigend tot leven gebracht door de jonge actrices) ook leren samenwerken. Het helpt niet dat ze na een eerste ritje door de tijd belanden in 2019 waar Erin (Riley Lai Nelet) oog in oog komt te staan met een uitgebluste versie van haarzelf (Ali Wong). Ondertussen botsen Mac (Sofia Rosinsky) en KJ (Fina Strazza) door wat aan de oppervlakte hun klasse lijkt, maar meer met seksuele identiteit te maken heeft dan met afkomst. En dan moeten zij en strever en gadgetfreak Tiffany Quilkin (Camryn Jones) hun volwassen variant ook nog tegenkomen. En denkt iemand in godsnaam aan de tienerhormonen! Het zijn onthullingen die leiden tot herkenbare gevoelens.

Naar het einde toe draait de motor van de tijdreismachine van Paper Girls op volle toeren. Boeiende schurken tonen hun gezicht, losse eindjes beloven een meeslepend verhaal. Verlost van stoorzenders zoals volwassen redders, ontpoppen de vier hoofdrollen zich tot helden die elkaar moeten beschermen. En als ze daarbij het universum ook redden, zoveel te beter.

Het eerste seizoen van Paper Girls kan je nu volledig bekijken op Amazon Prime Video.

Een eerste seizoen met veel potentieel

paper girls
3 5 0 1
Het eerste seizoen van Paper Girls is een voorsmaakje voor wat allemaal nog kan komen. Nu maar hopen dat vervolgseizoenen meer budget krijgen zodat visueel vertier de emoties kunnen vergezellen.
Het eerste seizoen van Paper Girls is een voorsmaakje voor wat allemaal nog kan komen. Nu maar hopen dat vervolgseizoenen meer budget krijgen zodat visueel vertier de emoties kunnen vergezellen.
3/5
Total Score

Raak

  • Sterke vertolkingen
  • Confronterende onthullingen
  • Geloofwaardige vriendinnen
  • Leunt niet op nostalgie

Braak

  • Ondermaatse effecten
  • Blijft te lang hangen in het nu
Total
4
Shares
Gerelateerde artikels