Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Onsterfelijken 1: Requiem review

Reboot Comics kijkt voor hun nieuwste titel richting het oosten. Ze hebben in Servië de rechten voor de cultstrip De Onsterfelijken opgepikt. Een strip die gemaakt wordt door Marko Stojanovic en een hele resem aan tekenaars. Dit eerste album wordt getekend door het duo Marko Nikolic en Dejan Nenadov.

Wie strips zegt in West Europa komt vaak uit bij de Franco-Belgische titels. Maar buiten België en Frankrijk wordt er ook veel moois gemaakt. Lange tijd kwamen er heel wat goede tekenaars uit voormalig Joegoslavië maar na het uiteenvallen van dit land in de jaren negentig waren de stripmakers gedwongen om uit te vliegen. Mensen als Zoran Janjetov, R.M Guera en Igor Kordey maken naam in het buitenland. Het is tof dat Reboot de lastige weg kiest en nu eens in Oost-Europa op zoek gaat naar talent.

Deze strip speelt in het Wenen van het jaar 1791. De stad speelt een belangrijke rol in de Europese politiek en is een centrum voor de klassieke muziek. Op een duistere avond stapt een reiziger herberg De Zwarte Kat binnen. Het is een oosterse man genaamd Chen die een goed gevulde beurs heeft met zilverstukken voor de persoon die hem kan helpen aan de juiste informatie. De herberg is echter een gekend vampiernest en voordat je als lezer tijd hebt om met de ogen te knipperen breekt er een gevecht uit.

de onsterfelijken
© Reboot Comics

Chen staat alleen tegen een behoorlijke overmacht maar gelukkig is daar de norse Marko om hem te helpen. Deze bruut loopt al vele eeuwen rond en hoopte rustig wat kruiken wijn weg te werken toen een onverlaat zijn kruik brak. Er gaat bloed vloeien.

In dit Wenen zijn vampieren een geaccepteerd en geïntegreerd onderdeel van de samenleving. Wat niet wegneemt dat er veel intriges spelen, want enkele vampieren hongeren naar macht. Waar is Chen naar op zoek? Wat kwelt Marko? En tussen de bedrijven door loopt Mozart ook nog rond die werkt aan zijn Requiem. De compositie die zijn laatste werk zal worden.

De Onsterfelijken smaakt naar meer

Deze strip is heel ambitieus opgezet. Schrijver Marko Stojanovic rolt drie verhaallijnen uit en dient deze naar eigen gelieve op aan de lezer. Het is aan diezelfde lezer om er chocolade van te maken. De subplotjes zijn prima uitgewerkt maar Stojanovic neemt je als lezer serieus genoeg om je niet alles op te dienen.

Het tekenwerk is vrij behoorlijk maar het verschil van stijl tussen beide heren is groot. Kijkend naar het verhaal snap je wel waarom er een paar pagina’s worden getekend door Dejan Nenadov. Maar het is een heel groot contrast met het werk van Marko Nikolic die toch echt uit een geheel ander vaatje tapt.

Dit album zal voor de doorsnee Europese lezer even wennen zijn. Als je gewend bent aan een keurig verhaal per album dan is De Onsterfelijken even wennen. Dit is meer Amerikaans van opzet en doet een beetje denken aan het begin van de betere series onder het legendarische label Vertigo.

De albums zijn trouwens mooi vormgegeven met een boekenlegger en een leuk persoonlijk dossiertje. Wie op zoek is naar toffe actie met net een beetje meer doet er goed aan om dit album een kans te geven.

De Onsterfelijken is te koop in de stripwinkel en via de webshop van Reboot.

4/5
Total Score

Raak

  • Een stevig verhaal
  • Lekkere actie

Braak

  • Groot contrast tussen de stijlen van de tekenaars
Total
9
Shares
Gerelateerde artikels