Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

games in 2023

De games om naar uit te kijken in 2023

Zit je met een veel te grote backlog? Dat zal er het volgende jaar niet beter op worden, want in 2023 krijgen we weer een heleboel interessante games voorgeschoteld. We zullen niet enkel kunnen genieten van Final Fantasy XVI of The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, maar eindelijk ook van Hollow Knight: Silksong! Geekster maakte een zo chronologisch mogelijk overzichtje van wat al gekend is over de grootste releases van het komende jaar.

Hogwarts Legacy – 10 februari 2023 (pc, PS5, Xbox Series S|X) – 4 april (PS4, Xbox One) – Switch (25 juli)

Het eerste wat je je bij Hogwarts Legacy moet afvragen is of je het spel wel wil kopen, hoe goed het er ook uitziet. Het is een debat dat al lang op het internet woedt. Is het eerlijk om de makers van het spel te straffen voor de idiote meningen van Rowling of van de ex-regisseur van het spel? Is het de moeite om er enthousiast voor te zijn als het lijkt alsof de onderdrukte goblins nog eens een deel van de slechteriken van dienst zullen uitmaken (en dus de antisemitische connotaties uit de boeken en films nog verderzet)? Of kan je deze magische wereld die zovelen liefhebben reclaimen en bijvoorbeeld als protest met een transpersonage spelen? Haalt het iets uit om het te boycotten als Rowling toch al zoveel geld heeft, of is het aan de andere kant een slecht idee om met een aankoop Rowling en haar meningen relevant te houden? Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken.

De makers van het spel hebben er in ieder geval opties ingestoken voor transpersonages. Je kan immers een body type en een stem los van elkaar selecteren en daarna nog kiezen of je in de wizard of witch dormitory van je house zal slapen. Wij zijn geen experts, maar dat lijkt ons toch al redelijk inclusief. Wij willen dan ook terugkeren naar het Hogwarts van het einde van de 19e eeuw, rondlopen in heel het kasteel, vliegen op een bezem of ander dier, zorgen voor magische wezens en vechten tegen medestudenten of Dark Wizards. (Michiel)

Theatrhythm Final Bar Line – 16 februari 2023 (Switch, PS4)

Een afgelikt ritmespel met alle grootste hits uit de Square Enix-catalogus kan je moeilijk beter maken. Maar je kan het wel uitbreiden! Dat is wat Final Bar Line begin volgend jaar op ons loslaat. 385 liedjes, 104 speelbare personages en tonnen speelmodi gaan wederom voor uren speelplezier zorgen. Er is ook al sprake van DLC, dus het aantal liedjes zal maar blijven uitbreiden voor de meeste complete Theathrytm tot nu toe. Meer van het goede voor wie fan was of eindelijk de kans om One-Winged Angel te shredden als je geen 3DS hebt. (Jason)

Like a Dragon: Ishin! – 21 februari 2023 (pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

Like a Dragon: Ishin! bestaat al sinds 2014 in het Japans op PS3, maar zal nu eindelijk in het Engels beschikbaar zijn! In deze spin-off van de Ryū ga Gotoku-serie (beter gekend als Yakuza of tegenwoordig als Like a Dragon) begeven we ons niet in het moderne Kamurocho, maar neemt Sakamoto Ryōma (die er verdacht veel als Kiryu uitziet) het in het Japan van de 19e eeuw op tegen allerhande gespuis. Het is geen turn-based RPG, maar wel terug een actiespel, met vier verschillende vechtstijlen om uit te kiezen. Een aantal van de personages uit het originele spel zijn qua uiterlijk en voice actors overigens aangepast om meer bij bekendere personages uit de recente games te passen. Het spel is jammer genoeg niet gemaakt op de Dragon Engine, maar wel op de Unreal Engine 4. Het is dus enkel te hopen dat het niet te stroef aanvoelt in vergelijking met de meer recente games uit de serie. En nu ook nog hopen dat we later ook nog Kenzan! krijgen! (Michiel)

Octopath Traveler 2 – 24 februari 2023 (pc, PS4, PS5, Switch)

Na het grote succes van de eerste Octopath Traveler kon een vervolg niet uitblijven. Veel van het goede maakt zijn terugkeer, zoals de 8 personages en hun onderling gelinkte verhalen, de tactische beurt-om-beurt gevechten en vooral de prachtige retro graphics. Daar stopt het weliswaar, want Octopath Traveler 2 zal 8 nieuwe personages – en dus ook 8 nieuwe classes met vaardigheden – loslaten in een totaal andere wereld als zijn voorganger genaamd Solistia, deze keer compleet met dag en nacht-cyclus. De beste vernieuwing van allemaal? Het zal geen Switch exclusive bij release meer zijn! Heeft de eerst Octopath gesmaakt? Dan moet je deze absoluut op je verlanglijstje zetten! (Jason)

Wo Long: Fallen Dynasty – 3 maart 2023 (pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

Ja hoor, ook de studio achter Nioh, Nioh 2 en Stranger of Paradise heeft niet stilgezeten. Na het voorproefje met een speelbare demo in de herfst, zijn de verwachtingen niet min. Na een prachtige soulsborne-ervaring met een hoofdrol voor de Japanse mythologie, verkent Team Ninja nu de Chinese mythologie en de wezens die daar onvermijdelijk bijhoren. Meer nog, het hele levelingsysteem is zelfs een ode aan de legendarische wezens van de vier windrichtingen. Denk maar aan de Tijger van het Westen (Bai-Hu) of de Draak van het Oosten (Qinglong), elk gepaard met een element en bijhorende stats. Verwacht je dus aan heel veel wapenkeuzes, customisatie, een uniek moraal- en parry-systeem (dat doet denken aan Sekiro: Shadows Die Twice) en behoorlijk wat spektakel. En doodgaan. Dat ook uiteraard. (Nils)

Star Wars Jedi: Survivor – 17 maart 2023 (pc, PS5, Xbox Series S|X)

Cal Kestis keert terug, en deze keer niet in een poncho! Jedi: Fallen Order bracht ons een leuk verhaal met schitterende muziek en bevredigende gameplay, hoewel het backtracken wat irritant was zonder fast travel en de beloningen als je alles wou vinden vaak gewoon nieuwe poncho’s of cosmetische knoppen voor je lightsaber waren. In Survivor wordt hier hopelijk een mouw aan gepast. Zo zouden er niet enkel meer traversal options zijn, maar zelfs een mooi aantal verschillende vechtstijlen en meer force powers. We hopen ook minder plaatselijke wezens te moeten verslaan en meer Stormtroopers of combat droids aan mootjes te kunnen hakken. (Michiel)

The Legend of Heroes: Trails to Azure – 17 maart 2023 (pc, PS4, Switch)

Eindelijk zal het vervolg op het schitterende Trails from Zero ook officieel in het Engels te spelen zijn! Azure gaat eventjes na Zero verder. De Special Support Section is alomgerespecteerd in Crossbell, krijgt nieuwe rekruten en zorgt nog steeds voor de kleine maar schattige KeA. Dreigingen van binnen- en buitenaf liggen echter op de loer en Lloyd en co zullen tot het uiterste getest worden in een nieuw avontuur dat bepaalde gebeurtenissen uit Cold Steel en Cold Steel 2 verder uitlegt. Wie zin heeft in een heel goede JRPG kunnen we deze zeker aanraden (maar speel eerst Zero). Later in het jaar zouden we trouwens ook nog het meer moderne Trails into Reverie krijgen, maar hier is nog geen officiële datum voor bekend. (Michiel)

Horizon Forbidden West: Burning Shores – 19 april 2023 (PS5)

De schitterende wereld van Horizon gaat verder in Burning Shores, een DLC voor Forbidden West. Nadat ze de wereld heeft gered van de Zeniths en geleerd heeft over de dreiging van NEMESIS, trekt Aloy erop uit om een nieuwe dreiging te bekampen in de Burning Shores, het oude Los Angeles. Veel is nog niet bekend, maar de trailer toont wel een gereactiveerde Horus! Wij kunnen alvast niet wachten om weer met speer, pijl en boog (of die zalige spike thrower) het op te nemen tegen nieuwe robotdino’s. Hopelijk is deze DLC even goed als The Frozen Wilds dat was voor Zero Dawn. (Michiel)

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – 12 mei 2023 (Switch)

Het langverwachte vervolg van Breath of the Wild komt er eindelijk aan. Van het verhaal weten we tot nu toe bitter weinig. De trailers wijzen op een samenwerking tussen onze helden Zelda en Link, en een moeilijke tocht voor hen beide. Link lijkt daarbij een arm te infecteren met een nog onduidelijk iets, maar het kan met Ganon te maken hebben. Tegelijk is er een prachtige open wereld te zien, met meer verticaliteit waarvoor Link nieuwe skills zal moeten gebruiken. Het lijkt erop dat we meer van hetzelfde met extra’s zullen krijgen, maar daarover dien je niet rauwig te zijn, integendeel! Hopelijk mag dit een waardige opvolger worden. (Aaricia)

Suicide Squad: Kill the Justice League – 26 mei 2023 (pc, PS5, Xbox Series S|X)

Rocksteady (de ontwikkelaar van de briljante Arkham-trilogie) staat nog eens klaar om te tonen hoe je een goede DC superherogame moet maken. In Suicide Squad moeten Captain Boomerang, Harley Quinn, Deadshot en King Shark het niet enkel opnemen tegen Brainiac, maar ook tegen alle leden van de Justice League die hij gebrainwasht heeft. Je kan het op je eentje spelen en naar believen wisselen tussen de vier personages die elk hun eigen vaardigheden hebben, of je kan het spel in een groep van maximum vier co-op spelen. Je doet dit trouwens niet in Gotham, maar je open world-speelterrein van dienst is deze keer Metropolis. Nog een laatste reden om het te spelen: Het spel bevat de laatste performance van de sublieme Kevin Conroy als Bruce Wayne/Batman. (Michiel)

Diablo IV – 6 juni 2023 (Pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

Oh de lokroep van loot. Glorious loot. Jaren na de release van Diablo III is het eindelijk bijna zover. Diablo IV, die de beste elementen van Diablo II en Diablo III lijkt te combineren in een totaal nieuwe, maar bekende Diablo-formule. Skill points toewijzen, wapens smeden, hordes vijanden vernietigen. Met een revamped overworld en dungeon-systeem lijkt de game nog meer georiënteerd naar exploratie dan voorheen. Elke dungeon geeft je immers een klein puzzelstukje of skill die je personage net iets krachtiger maakt. Combineer dat met het lootsysteem dat we allemaal zo goed kennen en we vrezen dat onze game-uren recht naar de diepste regionen van de Hel zullen gezogen worden. Zolang de microtransactions van Diablo Immortal maar vermeden worden… (Nils)

Final Fantasy XVI – 22 juni 2023 (PS5)

Niet enkel een nieuwe mainstream Final Fantasy, maar dan nog een van de hand van de Creative Business Unit 3, met onder meer Yoshi-P (Naoki Yoshida) als producer, Koji Fox als schrijver en Masayoshi Soken als componist (allemaal mensen verantwoordelijk voor de bijzonder succesvolle revival van FFXIV)? Hell yeah! Het verhaal ziet er wat donkerder uit dan we gewoon zijn, maar niet enkel een focus op de traditionele kristallen, maar ook op oorlog en wraak. Qua gameplay zou FFXVI volledig een action RPG zijn en zo de reis van FFXV en FFVII Remake verderzetten. Het zou wel leuk zijn om er iets meer van te zien, want telkens een paar seconden van aanvallen in de trailers is niet echt duidelijk. Ook zou er (zoals in FFXIV) een grote nadruk komen te liggen op de summons of Eikons en op de Dominants, de mensen die hen kunnen oproepen of controleren. In de gevechten tegen hen ziet het er in de trailers bijna uit als een fighting game. Wij kunnen alvast niet wachten! (Michiel)

Starfield – eerste kwartaal 2023 (pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

We hoopten deze game al te hebben gespeeld, maar helaas is de release verschoven naar volgend jaar. We kijken er nog steeds naar uit, maar er is weinig extra informatie over de game sinds de voorbije zomer. Het blijft bij een ruimteontdekking met zicht op enkele planeten en een ruimteschip dat je zal kunnen gaan besturen. Je kunt als speler verschillende richtingen uitgaan met je character zoals diplomaat. Er is ook een levendige hub waar je zaken kunt doen en waarschijnlijk quests aannemen. Het ziet er allemaal erg mooi uit, en de interesse is er nog, maar ze is toch al een stuk naar de achtergrond gezakt. Hopelijk kunnen nieuwigheden en details snel nieuw leven blazen in deze potentieel machtige game. (Aaricia)

Hollow Knight: Silksong – “voor 12 juni” 2023 (pc, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series S|X)

Zou het dit jaar écht, écht, écht waar zijn? Kunnen we in 2023 eindelijk Hollow Knight: Silksong spelen? Het originele Hollow Knight is nog steeds één van de beste (of zelfs dé beste) Metroidvania’s, met vele uren content en indrukwekkende (en gratis!) DLC. In deze sequel wordt Hornet ontvoerd en naar het koninkrijk Pharloom gebracht. Dat betekent dus geen Hallownest, maar wel allemaal nieuwe omgevingen, NPC’s en muziek. Hornet bezit ook andere vaardigheden dan de Knight en zal het vooral moeten hebben van haar voorraad zijde en haar naald waarmee ze kan naaien. Wij kunnen alvast niet wachten op alweer een unieke atmosfeer, interessante character design, prachtige muziek en uitdagende bazen. (Michiel)

Baldur’s Gate III – augstus 2023 (pc)

Baldur’s Gate III is al een tijdje in early acces beschikbaar (en is zeker de moeite waard), maar komt in (of rond?) augustus officieel uit. Na hun bijzonder goede beurten met Divinity Original Sin 1 en 2 mocht het Belgische Larian Studios zich wagen aan het vervolg op een van de bekendste en beste CRPGs ooit. In dit derde deel worden jij en een aantal anderen ontvoerd door Mindflayers en krijg je een larve in je lichaam (via je oog!). De tijd dringt dus om een oplossing te vinden voor je zelf in een nieuwe Mindflayer verandert! Verwacht je in de leuke turn-based combat aan een goede mix tussen Dungeons and Dragons 5E en de gameplay uit Original Sin 2. (Michiel)

Lies of P – 2023 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

Lies of P is een Dark Souls-achtige game, alhoewel het meer weg heeft van Bloodborne. Het heeft dezelfde elementen waarbij je 18de eeuwse Londense straten doorkruist, lampen aansteekt en vijanden verslaat. Het heeft een verticaliteit waarvan je gebruik kunt maken om vijanden te slim af te zijn, en je health kun je aanvullen met consumeerbare items die je kunt aanvullen bij de lampen. Deze game baseert zich op het Pinocchio-verhaal, waarbij de wereld bestaat uit mechanische poppen. Je zult verschillende en veranderbare wapens ter beschikking hebben om je eigen speelstijl te kunnen ontwikkelen. Daarbij blijft het mechanische poppen-idee steeds doorspelen, wat de atmosfeer van de game maakt. Tijdens de Gamescom-demo voelde het spel nog redelijk langzaam en log, met nog te weinig impact van de wapens op de vijanden. Ook het geluid dient nog bijgestuurd te worden om genietbaar te zijn. Maar het gevoel en de sfeer van de game was al helemaal daar, en daarom is er goeie hoop dat de game haar richting nog gaat vinden. Het is nog niet duidelijk wanneer deze game gereleaset zal worden, maar het zou ergens in 2023 moeten komen. (Aaricia)

Marvel’s Spider-Man 2 – 2023 (PS5)

Nadat Peter Parker en Miles Morales een paar maanden geleden hun opwachting hebben gemaakt op pc, is het eindelijk tijd voor het grote vervolg op PS5. Op de trailer en wat hints uit het eerste spel en Miles Morales na, is er nog niet veel geweten over het verhaal van deze sequel. Wat we wél weten, is dat Venom (in dit geval Harry Osborn als gevolg van de experimentele methodes om zijn ziekte te genezen?) zijn opwachting zal maken. Andere villains van dienst zouden Yuri Watanabe (Wraith), Green Goblin (Norman Osborn, kijk bijvoorbeeld naar de bommen in zijn geheim lab) of The Lizard kunnen zijn (Curt Connors komt héél beperkt aan bod op het einde van Miles Morales). Wat we niet weten is in welke mate je met beide Spider-Men zal kunnen spelen. Krijg je de keuze of is het op vaste momenten een splitsing tussen de twee? Zullen er nog (irritante) stealth sections met MJ of iemand anders inzitten? Wij kunnen in ieder geval niet wachten om weer tussen de gebouwen te zwieren. (Michiel)

Assassin’s Creed Mirage – 2023 (pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X)

Met Mirage lijkt de Assassin’s Creed-reeks terug te grijpen naar haar wortels. De game speelt zich af in het oude Bagdad, een stad met een rijk en levendig verleden. Daar bevindt zich Basim, een belangrijk character uit het recente Assassin’s Creed Valhalla. Hij kwam daar niet als bijzonder vriendelijk uit de bus, om het zacht uit te drukken. Zijn verhaal uitdiepen is dan ook een interessante keuze en lijkt eerder richting de originele trilogie te gaan dan de open wereld die we van de laatste games kennen. Er is nog geen releasedatum bekend en de game zelf is getoond aan de hand van een erg goed uitziende trailer. Maar echte gameplay hebben we nog niet gezien. De reeks en de uitgever Ubisoft hebben heel wat problemen achter de rug, dus alhoewel het verhaal achter Basim erg goed kan zijn in een stadse context, zal het eerst zien dan geloven zijn. (Aaricia)

nvdr: En wat met Final Fantasy VII Rebirth? Het zou zeker in deze lijst gestaan hebben, ware het niet dat het aangekondigd is voor de komende winter. Dit kan (en zal vermoedelijk) echter ook betekenen dat deze sequel pas in januari-maart 2024 zal uitkomen. Volgend jaar zetten we hem zeker in deze lijst, beloofd! En stel dat we fout zijn en dat het toch nog in 2023 uitkomt, zoveel te beter!

Geekster

Naar welke games kijk jij uit in 2023? Zijn er spellen bij die wij in deze lijst nog niet vermeld hebben? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels