Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Green Knight review: betoverende reis richting het noodlot

In het epische, kleine The Green Knight speelt Dev Patel een ridder op Arthuriaanse queeste naar lof en eer met een eindbestemming die vanaf het begin even troebel als duidelijk is.

Een griezelige stem leidt ons waarschuwend in: dit is het verhaal van een beroemde ridder, maar niet van de held die het zwaard uit de steen hief en koning werd. Waarop de kop van troonzitter in beeld in de fik vliegt en de toon gezet is voor het mysterieus mooie The Green Knight.

© A24 / The Searchers

The Green Knight is een nieuwe adaptatie van een eeuwenoude mythe

Een gemis aan erkenning plaagt de flierefluiter Sir Gawain (Dev Patel). Zijn charme en invloedrijke familiebanden verbleken bij de verhalen die de andere ridders aan de ronde tafel kunnen vertellen. Om zelf een mythische held te worden, gaat hij met het zwaard van koning Arthur het gevecht aan met de groene ridder, een echte boom van een vent. De confrontatie is het begin van Gawains queeste naar zijn lotsbestemming, een trip met gevaar achter elke bocht.

Voor zijn nieuwste wapenfeit baseerde regisseur David Lowery (Pete’s Dragon, A Ghost Story) zich op de eeuwenoude ridderroman Heer Gawein en de groene ridder van een onbekende schrijver. Het is een avontuur dat blijft inspireren en deze keer tot leven is gewekt als een kleine film die heel episch aanvoelt.

Een mengeling van schoonheid en ongemak

The Green Knight verkent de krochten en schaduwen van oude kastelen, de koudste meren en kleurrijkste bossen, de diepste dallen en meest kille bergtoppen. Elke frame is een schilderij om in te kaderen, soms versierd met sierlijke letters en altijd bijgestaan door geluiden die je meevoeren, dan weer kippenvel bezorgen.
De middeleeuwse fantasyfilm zet je geregeld op het verkeerde been waardoor The Green Knight een smakelijke smeltkroes van genres wordt. Horrorbeelden en hoofse liefde wisselen elkaar af, een overdonderende geluidsband over snelle beelden bezorgen je een sensorische overload terwijl een ander moment je net verbluft met de stilte van sprookjesachtige silhouetten in mistige valleien.
© A24 / The Searchers

Een tocht die we allemaal maken

De reis van onze heer Gawain lijkt omweg na omweg doelloos, maar het is de onvermijdelijke tocht van ons allemaal richting het levenslot. Hoe gaan we uiteindelijk ons einde tegemoet? Met een opgeheven hoofd, met struikelingen die ons sterker maken of teleurgesteld in wat nog kon zijn?
Een film die je vragen doet stellen over het meest universele van alles – zo het type waarvan je een paar uren slaap laat – is op zijn minst memorabel te noemen. The Green Knight vertelt over onze collectieve zoektocht naar betekenis in het leven met zo’n schoonheid, zo’n charisma van Patel en zo’n uitgemeten balans van gevoelens dat het onbegrijpelijke ervan nooit ontoegankelijk wordt.
The Green Knight van David Lowery met Dev Patel, Alicia Vikander, Sean Harris en Joel Edgerton speelt vanaf 4 augustus in de bioscoop.

Prachtig

Prachtig
4 5 0 1
Dev Patel schittert in zijn queeste naar het worden van een onvergetelijke held. De betoverend mooie riddermythe is meer dan gewoon een film, The Green Knight is cinema.
Dev Patel schittert in zijn queeste naar het worden van een onvergetelijke held. De betoverend mooie riddermythe is meer dan gewoon een film, The Green Knight is cinema.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels