Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Flanerend langs fantasywerelden: FACTS Spring 2022

De wondere wereld van FACTS was weer ontsproten in Flanders Expo dit weekend en 28.000 fans van popcultuur zakten af naar de volle hallen om te genieten van cosplay, bekende gasten en heel veel geekiness. Ook je lokale Geekster-fee was aanwezig en verkende maar graag de vele standen en werelden.

Wanneer je de lockers, cloakroom, kleedkamers en dranghekken overleefd had, kwam je binnen in de fantasywereld van FACTS. De gebruikelijke ruime inkomhal was een beetje veranderd, je werd meteen begroet door een aantal grote promostandjes. Zo kon je race-records breken bij Alternate, zelf Sonic the Hedgehog spelen en door een gele ring spurten, je laten tekenen bij Streamz, speciale objecten winnen bij Fox én een uniek filmpje laten maken bij de stand van Disney+. Vele verschillende souvenirs om na je FACTS-ervaring nog eens op terug te kijken dus!

Facts
© FACTS

De grote hal was zoals gewoonlijk ook de drukste. Hier kon je namelijk alle leuke merchandise en loot scoren. Zelf neem ik altijd meteen een kijkje bij de lokale artiesten, en ben ik ook deze keer met een mooie vleermuissticker naar huis gegaan. Ik ga ooit nog mijn muren kunnen behangen met stickers denk ik. Als je fan bent van Amerikaans en Japans eten had je verschillende standjes waar je kon passeren, al waren er soms vrij lange rijen aan de bekendere namen. Ikzelf heb thee gekocht aan een Japanse stand. Ja, ik ben naar FACTS gegaan en heb thee gekocht, en er stond niet eens een superheld op het zakje.

De Cosplay stage is (toch voor mij) één van de places to be tijdens FACTS. Ik probeer altijd minstens een deel van de grote competitions te bekijken en ren naar de hal wanneer de catwalk begint. Ik heb deze editie prachtige outfits en acts gezien. De winnaar van de competitie op zondag (georganiseerd door BE Cosplay), de Madrigal familie van Encanto, was zeker terecht, met hun fantastische ‘We Don’t Talk About Bruno’-act met de schattigste Camilo ooit! Bij de European Cosplay Gathering-competitie was de grote winnaar in de solocategorie Storm Cosplay & Make-up met een fantastische act rond Micolash van Bloodborne.

© FACTS

Ook in deze hal kan je trouwens naar huis met een (digitaal) souvenir, wanneer je langs de CosplayCloud-stand wandelt en vriendelijk vraagt of ze een foto van je outfit willen nemen! En vergeet zeker ook niet deel te nemen aan de cosplayparades op de rode loper in de grote hal, ik kan uit ervaring spreken dat het een enorme boost is voor je zelfvertrouwen als iedereen luidkeels juicht terwijl je voorbij wandelt!

Als je liever veel mensen met gelijke interesses wil leren kennen, dan was je deze editie zeker goed in de fan village. De vele Star Wars-, Star Trek-, horror-, rpg/cardgame- en animestanden waren zeker weer aanwezig, maar er waren ook een aantal interessante nieuwkomers. Zo had je een heuse piratenbar, waar op zaterdag de hele dag door Vote Beerbeard het beste van zichzelf gaf met bekende deuntjes zoals ‘Drunken Sailor‘ en ‘Johnny Leave Her‘. Ook kon je je innerlijke viking naar boven laten komen en met alle berserkerkracht die je bezit een bijl gooien. En als je fan bent van het betere dobbelsteengooien kon je op zaterdag meegenieten van een Dungeons & Dragons-deathmatch tussen Stuutjes & Draken en Elven Voor Twaalven.

Deze editie kon je een handtekening of foto scoren van/met Michael Rooker, Danny Trejo, Natalie Tena, Rick Hoffman, Jacob Bertrand, Peyton List en Richard Rankin. En als je graag een unieke print of tekening wou van je favoriete artiest kon je terecht bij onder andere Nils Hamm, Amanda Conner en Alessandro Micelli.

Facts
© FACTS

FACTS had ook een aantal panels en workshops in petto! Zo kon je leren hoe je een (D&D) character creeërt en was er een lezing over Star Wars Episode II: Attack of the Clones, die dit jaar 20 jaar oud is (en in mijn opinie de beste film is van de hele franchise, fight me!). De LEGO-fans konden een presentatie van Peter De Smet volgen over het 90-jarig bestaan van het bedrijf. Daarbovenop waren er ook nog verschillende panels rond creatief schrijven en de Dune-comicsreeks.

Zo zie je dat er deze editie echt voor iedereen wel iets te doen was op de conferentie. Ik heb zelf zeker niet alles gezien en wou gerust wel nog een dag FACTS extra. Misschien een idee voor de volgende editie?

_

Geekster had perstickets van de organisatie gekregen.

Total
2
Shares
Gerelateerde artikels