Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Department of Truth #1 review: wat als de aarde echt plat was?

The Department of Truth verschijnt in het jaar waarin er steeds absurdere en absurdere dingen gebeuren die het toeval overstijgen. De perfecte timing voor een comic over complottheorieën.

De maanlanding was fake en de aarde is plat. In The Department of Truth zijn complottheorieën niet zomaar entertainend gespreksvoer, ze vormen een bedreiging voor de wereld. Niets is wat het lijkt in deze comic met een sfeer en stijlkeuzes die onder je nagels kruipen.

The Department of Truth bestaat al eeuwenlang

Het collectieve geloof in complottheorieën kan onze realiteit aanpassen. Het departement van de waarheid steekt die in de doofpot. Maar in 2020, met zijn malle memes bedorven door extreem-rechts gedachtegoed, heeft de clandestiene organisatie de hulp nodig van een expert: Cole Turner, die er toch maar een beetje per ongeluk in terecht is gekomen.

Dan komt die slungel eens buiten, belandt hij in een groepering geleid door kapitalistische zwijnen die inspelen op de angst van de witte man van middelbare leeftijd. Dit is zijn moment, want Turner gelooft dat hij voorbestemd is om meer te doen met zijn leven dan te kijken naar grappige plaatjes op asociale media. En denken we dat nu wel toch allemaal niet?

© Image Comics

Een simpel, maar geniaal concept

Turner is de lezer die gaandeweg meer en meer verzinsels ontdekt die echt kunnen worden. Op die manier neemt scenarist Tynion IV (Something is Killing the Children, Batman en nog een hele hoop reeksen bij DC Comics) je mee langs allerlei theorieën waarvan mensen in ons echte leven dus echt denken dat ze bestaan.

Hij combineert zijn onderzoek, of misschien obsessie, met een heel simpel concept: als je hard genoeg gelooft in iets, dan gebeurt het wel. Ons hoongelach met de goedgelovige ziel die zich laat vangen, is plots niet meer zo grappig. Want als genoeg ervan hetzelfde denken, krijgen ze gelijk.

Voor dat nare gevoel dat je bekruipt, mag je met de vinger wijzen naar tekenaar Simmonds en letterzetter Aditya Bidikar. Simmonds legt een dikke laag onzuiverheden over zijn impressionistische tekeningen. Zijn lens is nooit echt helemaal scherp, de kapitalisten zijn echte monsters en zelfs het Witte Huis werpt een dreigende harde schaduw. De tekstballonnen van Bidikar lezen ongemakkelijk, alsof ze elk moment uit elkaar kunnen vallen. Net als de wereld in The Department of Truth.

© Image Comics

The Department of Truth #1 is geschreven door James Tynion IV, getekend door Martin Simmonds en uitgegeven door Image Comics op 30 september 2020.

Geniaal

The Department of Truth #1
5 5 0 1
The Department of Truth is spannend, mysterieus en ook een beetje ongemakkelijk in het jaar van onze heer 2020. Kortom een comic die je moet lezen.
The Department of Truth is spannend, mysterieus en ook een beetje ongemakkelijk in het jaar van onze heer 2020. Kortom een comic die je moet lezen.
5/5
Total Score

Raak

  • Een sfeer en stijl die je bekruipen
  • Simpele insteek die blijft boeien

Braak

  • Geen, natuurlijk
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels