Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fantastic Four Anniversary Tribute review: Marvel is jarig

Je hebt het misschien gemist maar 8 augustus was een bijzondere dag. Op die dag was het exact zestig jaar geleden dat een raket opsteeg met daarin vier personen. Ze werden gebombardeerd met kosmische stralen en bij terugkomst op aarde merkten ze dat hun lichamen veranderden. Deze vier personen zouden door het leven gaan als The Fantastic Four. En het is meteen de geboorte van het Marvel dat we nu kennen.

Deze comic telt 72 pagina’s en bevat drie verhalen. Het ontstaan van de Fantastic Four, de eerste ontmoeting met de Mole Man en het huwelijk van Reed Richards en Susan Storm. De verhalen verschenen oorspronkelijk in de jaren zestig maar het tekenwerk is voor deze uitgave opnieuw gedaan door een hele berg aan artiesten. De tekenaars die we hebben opgeschreven zijn slechts een fractie van de mensen die aan deze issue hebben meegewerkt. Serieus…

Creatieve hertekening

Deze comics zijn alweer 60 jaar oud en horen bij de culturele geschiedenis van Amerika en de comicsindustrie. Het is een interessant creatief experiment en een mooie hommage aan het pionierswerk van Stan Lee en Jack Kirby. Het werk van de meester wordt opnieuw getekend en soms opnieuw geïnterpreteerd door de tekenaars die in zijn voetsporen zijn getreden.

Dat levert soms hele goede pagina’s op. Vaak geholpen door het mooie kleurwerk van Dono Sánchez-Almara. Zijn werk was mij onbekend maar dit is een naam om in de gaten te houden. Het is vooral het moderne kleurwerk dat soms echt een meerwaarde is voor dit werk ten opzichte van de oudere comics.

Vergelijk de openingspagina’s eens.

©Marvel Comics

Het kleurenwerk is heel plat. En je ziet dat Kirby hier duidelijk nog beïnvloed is door het theater. Als lezer kijk je rechtstreeks naar het podium. Het is alsof je naar een toneelstuk kijkt. Soms wordt de camera iets opgetild. Dat is het wel.

Fantastic Four
©Marvel Comics

De nieuwe openingspagina is duidelijk gebaseerd op het origineel. Carlos Pacheco kiest voor een bewegende bladspiegel. Elk plaatje wordt bekeken vanuit een ander gezichtspunt. Hierdoor leeft het meer en wordt het spannender. De inkleuring helpt ook. Bekijk de rookletters eens in de eerste pagina. Oelala.

Blasfemie of niet?

Tegelijkertijd vergeet Marvel zijn eigen geschiedenis een beetje. Het is natuurlijk pijnlijk dat een tekenaar als Jack Kirby (1917-1994), die altijd voor erkenning streed nu wordt uitgewist. Daar had best wat meer aandacht voor mogen zijn, ook al is zijn tekenwerk misschien wat gedateerd.

En dat terwijl dit juist het jaar is dat de Eternals in de bioscopen draaien. Een film die nu eens gebaseerd is op een titel waar Kirby alles deed. Zijn eerste solo credit. Dan kan dit natuurlijk niet. Zelfs wanneer je er een op het oog legitieme reden als een hommage aan vastplakt.

Los van dit pijnlijke punt is deze issue een leuk collector’s item.

Fantastic Four Anniversary Tribute is geschreven door Stan Lee, getekend door Carlos Pacheco, Greg Land, Elsa Charretier en Mark Bagley en uitgegeven door Marvel Comics op 21 november 2021.

Goed

Goed
3 5 0 1
Fantastic Four Anniversary Tribute is een hommage die terugbrengt naar die simpele zomerdag in 1961 die de wereld zou veranderen. Of je hem kunt waarderen hangt af van je kennis over de historie van Marvel Comics.
Fantastic Four Anniversary Tribute is een hommage die terugbrengt naar die simpele zomerdag in 1961 die de wereld zou veranderen. Of je hem kunt waarderen hangt af van je kennis over de historie van Marvel Comics.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels