Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Crow Song review: een veelbelovend debuut

Deze comic verscheen al op 30 november 2019, maar het was een absolute opgave om hem in handen te krijgen. Crow Song is een anthologie die wordt voortgedreven door de visie van Tony Raes, de schrijver/samensteller van dit alles. Het is een vrij stevig boekje dat gemaakt is van een goede papiersoort.

Schrijver: Tony Vanraes
Tekenaars: Theo Brenni, Benntti Bisson, Chris Anderson, Justin Mason
Uitgever: Eigen beheer
Verschijningsdatum: november 2019 

Er staan vier korte verhalen in dit boekje. The Immolated Lady, The Contract, Hatchling en Squires. De eerste drie verhalen kun je het beste zien als Future Shocks. Deze korte verhaaltjes zijn bekend van het Engelse blad 2000AD. Het zijn verhalen in een sciencefiction setting met een twist. In het geval van dit boekje zijn het misschien ook wel sfeeroefeningen?

De verhalen zijn redelijk origineel. Sommige van hen doen je als lezer wegdromen bij de zaken die zouden kunnen zijn. Hoe zijn de personages in hun huidige situatie terecht gekomen? Wat voor wereld is het, etc?  Het is wel jammer dat twee van hen wat grafische problemen kennen. Het tekenwerk van het eerste verhaal is bedoeld voor een groter formaat waardoor sommige details wegvallen. En in het verhaal The Contract heeft de tekenaar duidelijk moeite met de storytelling. Het is lastig om het verhaal te volgen.

En dan is daar Squires.

Squires trekt de Crow song kar

Het laatste verhaal is beduidend langer dan de drie voorgangers. En dat was niet de enige reden trouwens. Tony is een debuterend schrijver die, net zoals veel beginnelingen, in een proces zit dat begin jaren negentig treffend op een t-shirt werd samengevat.

©Amazon

Het verhaal draait om twee schildknapen die in de verre toekomst een zekere Wolfgang Bloodstorm bijstaan in de strijd. Ze leveren hem zijn munitie en dergelijke terwijl de kogels in het rond vliegen. Zijn harnas lijkt weggelopen te zijn uit het bordspel Warhammer. Net wanneer je hard wil zuchten, wordt het verhaal zelfbewust en bevestigt het wat je als lezer ziet.

En dat is niet het enige dat goed gaat. Op de juiste momenten komt er een grijns of een lichte gniffel. Er is zelfs een “oh shit”. Squires grijpt je bij de kraag en laat je niet meer los. Goed, ook hier is de invloed van 2000AD voelbaar. Maar dit verhaal heeft een onderliggend thema en drie sympathieke hoofdpersonages. Hier mag best meer van komen.

Toss a coin to your Tony

Er is duidelijk veel werk gestoken in dit boekje. Tony Vanraes is niet over een nacht ijs gegaan met het samenstellen van deze comic. Hij heeft een goed oog voor tekenaars. Sommige van hen zijn misschien betere illustratoren dan stripmakers, kwaliteiten hebben ze wel.

Ook de verhalen zijn verzorgd. Er is duidelijk over nagedacht. Goed, Tony moet zijn eigen geluid nog vinden, maar het laatste verhaal geeft wel onderbouwing genoeg aan de bewering dat hij deze kans ook daadwerkelijk verdient.

Spoed je daarom naar je lokale stripwinkel en neem Crow Song mee. Het kost slechts 5 euro. In Nederland is het helaas nog niet verkrijgbaar. Al is Tony goed te bereiken via sociale media. *hint*

Crow Song

Crow Song
4 5 0 1
Een veelbelovend debuut van de schrijver Tony Vanraes.
Een veelbelovend debuut van de schrijver Tony Vanraes.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels