Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Lekker Smeuïg review: Lucky Luke goes Brokeback Mountain

Al enige tijd wordt er een hommagereeks van Lucky Luke uitgegeven. In deze reeks maken tekenaars van naam een Lucky Luke-album dat ze naar eigen inzicht mogen vormgeven. Mensen als Matthieu Bonhomme en Mawil publiceerden al eens een album. Met het album Lekker Smeuïg is het de beurt aan de Duitse tekenaar Ralf König . En dat is een naam die enige introductie behoeft.

Ralf König is een 61-jarige tekenaar die in de jaren tachtig doorbrak in Duitsland. Hij heeft een bedrieglijk simpele, cartooneske stijl met grote ronde ogen en dikke neusjes. Hij weet in deze ‘simpele’ tekeningen veel sensualiteit te leggen. Konig is homoseksueel en het gros van zijn werk gaat dan ook over de gay wereld. Zijn bekendste titel is Kondom des Grauens dat ook wel bekend staat als “Het Killercondoom“. Een verhaal dat gaat over een gemeen rubbertje dat te pas en te onpas penissen afbijt. Het is ook verfilmd trouwens.

Als je de cover bekijkt van dit album dan weet je al een beetje hoe laat het is. Lucy Luke staat prominent in beeld en het grootste wapen bevindt zich niet in de holsters. Nee, dat is te zien aan de forse bobbel in zijn strakke jeans. Hier tekent duidelijk iemand met een ander perspectief op zaken.

Het verhaal

De verteller van dit verhaal is een dikke kerel genaamd Bud. Hij staat voor zijn huisje en begroet de lezer. Terwijl zijn partner vanuit de keuken af en toe sarcastisch commentaar geeft, vertelt Bud over de periode waarin hij Lucky Luke ontmoette.

©Lucky Comics

In het stadje Straight Culch (What’s in a name) wordt Bud met de nek aangekeken. De mensen vermijden hem en de sherrif zou hem het liefst ophangen. Wat deze laat doorschemeren is dat hij (Bud) ooit wat schapen ging hoeden en dat er zich wat amoureuze escapades met een man hebben afgespeeld.

Bud is een paria maar dan is daar Lucky Luke. De legendarische revolverheld en cowboy wordt door enkele notabelen en de Zwitserse magnaat meneer Milka gestrikt om zijn paarse koeien te hoeden. Lucky laat zich niet leiden door de sentimenten van de dorpelingen en neemt Bud mee.

Lekker Smeuïg doet zijn naam eer aan

Het is duidelijk dat Konig zich voor een deel te buiten gaat aan onderbroekenlol. Het aantal knipogen naar de dubbele seksuele petten van enkele personages is niet te tellen. Sommige zijn flauw, andere, zoals een lesbische Calamity Jane, zijn goed gevonden.

Er zijn ook veel verwijzingen naar de normale Lucky Luke-reeks te vinden. Dit is geen cashgrab van König. Er is daadwerkelijk liefde voor de Poor Lonesome Cowboy bij de man.

Je weet ook vanaf de eerste pagina hoe dit gaat aflopen. En toch geeft König dit verhaal een kloppend hart. Je wacht in beginsel vooral op het moment dat Lucky Luke zijn genotsknots in de hand neemt om zijn zaad even snel te verspreiden als zijn kogels. Op dat moment verrast de tekenaar dus met een hele ingetogen, ontroerende wending.

Lekker Smeuig is een heel lieflijk album dat ook veel hetero lezers verdient.

Bestel Lekker Smeuig hier.

Lekker Smeuïg is geschreven en getekend door Ralf König en uitgegeven door Lucky Comics op 5 oktober 2021.

Leuk

Leuk
3 5 0 1
Lucky Luke: Lekker Smeuïg is een charmante ode aan de reeks met een regenboodrandje.
Lucky Luke: Lekker Smeuïg is een charmante ode aan de reeks met een regenboodrandje.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels