Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Mawrth Valliis review: comics van Mars

[columns][column size=”2/4″]

Mawrth Valliis begon zijn leven als kickstarter. Het is een project van de tekenaar EPHK (een pseudoniem van de Fransman Nicolas Peyronnet) die vooral bekend is van het werk op zijn Instagram-account. Pas wel op wanneer je daar gaat kijken. Het is redelijk NSFW.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: EPHK
Tekenaar: EPHK
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 21 juli 2021[/column][/columns]

Op zijn Instagram-account plaatst hij vooral erotisch getint werk. Mawrth Valliis is iets totaal anders. EPHK promoot het als “comics van Mars”. En dat is wel toepasselijk. Het is een visueel verteld verhaal. Het enige wat leesbaar is is de lettering van de geluidseffecten. De personen praten tegen elkaar in het Martiaans dat een uniek schrift heeft. Hierdoor is het een comic die je redelijk intuïtief moet lezen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dennis (@denniscomx)

De hierboven weergegeven versie is de Kickstarter-versie. Los van de stickers en de poster die fungeert als kaft is het een wat dikker boekje dan de Image-versie die nu in de winkel ligt. Dat komt vooral door de andere papiersoort die is gebruikt.

Werkt Mawrth Valliis?

Het verhaal is in feite een langgerekte scene. Het begint met een mobilisatie en een luchtgevecht op een buitenaardse planeet. Daarna is er een achtervolging en een tweekamp die anders verloopt dan je verwacht.

©Image Comics / EPHK

Het verhaal is, zoals gezegd, redelijk intuïtief te volgen. Je gaat haast vanzelf de teksten invullen. Hierbij word je geholpen door de lichaamstaal van de personen die zich in de wereld van dit verhaal voortbewegen. Ook de combinatie van kleuren en het plaatontwerp helpt mee. EPHK vangt de blik van de lezer en stuurt deze gericht naar waar hij moet kijken. Het is onmogelijk om te verdwalen in dit verhaal.

Het maken van een tekstloze comic is een hele kunst. Het lezen werkt heel erg op je gevoel. Dat maakt het ‘lezen’ van deze comic een geheel nieuwe ervaring. Het nadeel van deze aanpak is natuurlijk dat er weinig diepgang in het verhaal zit. Je komt niet in je hoofd terecht. Als dat een vereiste is, dan blijf je bij Mawrth Valliis wat op je honger zitten.

Het is wel een heel tof uitgevoerd boekje. Een avontuurlijk lezer die toevallig budget over heeft, is het aan zichzelf verplicht om dit op te pikken. Het is heel cool.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels