Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Loki spoilerbijbel: guess who’s back?

We zijn al aan de derde Marvel-reeks toe op Disney+, en deze keer staat Loki centraal. In Avengers: Endgame vluchtte hij tijdens de gebeurtenissen van The Avengers met de Tesseract. Waar hij naartoe gaat, komen we te weten in deze zesdelige reeks. De God of Mischief is terug en dat zullen we geweten hebben.

© Marvel Studios

Inhoud

 
loki spoilers
Photo by Chuck Zlotnick © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 1: “Glorious Purpose”

Plot recap

De reeks begint met hoe we Loki het laatste zagen: we krijgen een herhaling van de scène in Endgame waarin Tony de Tesseract kan onderscheppen maar hem door de Hulk verliest. Loki grijpt zijn kans en gebruikt de Tesseract om te vluchten. Hij belandt uiteindelijk in de Gobi-woestijn in Mongolië. Daar duiken agenten op van de Time Variance Authority die hem arresteren wegens misdaden tegen de Sacred Timeline. Ze nemen hem mee naar het hoofdkwartier van de TVA. Daarna ondergaat Loki de inrekeningsprocedure. In de wachtkamer krijgt Loki een filmpje te zien over de werking van de TVA. Agent Mobius onderzoekt een nexus event in Frankrijk in 1549 waarbij Minutemen vermoord werden. Volgens een kind zou hij gepleegd zijn door de duivel. Een Minuteman vertelt Mobius dat Loki opgepakt is. In de rechtszaal van de TVA beschuldigt Loki de Avengers er zelf van de tijdlijn te hebben veranderd maar volgens rechter Ravonna was dat hoe de tijdlijn had moeten gaan. Hij probeert weer te ontsnappen maar zonder resultaat. Als straf moet hij gewist worden uit de tijdlijn.

Maar Mobius verhindert dat en neemt hem zelf mee. Samen doen ze eigenlijk een diepte-interview over wie Loki nu echt is. Daarbij komen al z’n greatest hits voorbij maar Loki zegt dat alles zijn eigen keuze was. Mobius wil hem van z’n melk brengen dus laat hij hem zien hoe zijn verdere leven in de Sacred Timeline verloopt: met de dood van Frigga. Nadat Mobius weggeroepen wordt, neemt Loki de Time Twister en ontsnapt naar het onthaal. Hunter B-15 ontdekt hem maar Loki ontsnapt terug naar de verhoorkamer. Daar kijkt hij zelf naar de rest van zijn leven. Zo krijgt Loki een nieuw inzicht in zichzelf. Wanneer Mobius terugkeert, vertelt hij Loki over zijn huidige zaak. Een variant vermoordt Minutemen, en die variant blijkt Loki zelf te zijn. In het Oklahoma van het verleden is er weer een groep Minutemen die een nexus event onderzoeken. Ze worden opgewacht door de variant, die hen vermoordt en de reset charge meeneemt.

Aandachtspunten, easter eggs & meer

 • De titel van de aflevering is natuurlijk de slagzin van Loki die hij gebruikte tijdens The Avengers.
 • loki spoilers
  © Marvel Studios

   

  Het Marvel Studios-logo is onveranderd maar kleurt nu groen en goud op het einde, de kleuren van Loki natuurlijk.

 • We krijgen de ontsnappingsscène uit Avengers: Endgame om ons eraan te herinneren dat dit de Loki is uit The Avengers, en dus arrogant en erop uit om de wereld te controleren. Alle character development die hij daarna doormaakt, is hier dus niet gebeurd.
 • De manier waarop Loki wakker wordt in de woestijn doet wel heel hard denken aan hoe Tony wakker werd na zijn ontsnapping uit de grot in Afghanistan in Iron Man. Regisseur Kate Herron heeft ondertussen bevestigd dat dit geen toeval was.
  © TheDirect.com / Marvel Studios
 • Hunter B-15 heeft een apparaatje waarop een stijgende lijn en Loki’s hoofd te zien is. Ze spreekt van een “branch” dus een vertakking van de tijdlijn. En Loki zelf wordt een “variant” of iemand die afwijkt genoemd. Meteen al een beetje nodige terminologie. Later leren we nog meer daarover.
  • De voorstelling van de tijdlijn op het apparaatje lijkt wel heel erg op hoe The One de tijdlijn uitlegde aan Bruce Banner in Endgame. Zelf heeft Bruce daar al door hoe de tijdlijnen hersteld moeten worden.

   loki spoilers
   © Marvel Studios
 • Wanneer Loki het tegen B-15 wil opnemen, geeft ze hem een slag met een stok waardoor hij aan 1/16e snelheid verder beweegt. Mooi gebruik van een slow-motion shot.
 • Ondertussen doet ze hem een soort halsband om en gebruiken ze een soort bom om de tijdlijn te resetten. Zo wordt alles daar terug normaal. De halsband blijkt een “Time Twister” te zijn, en de bom is een “reset charge”. In de comics zijn Time Twisters wezens die werden gecreëerd door de TVA om vooruit te gaan in de tijd, maar in plaats daarvan gingen ze achteruit. 
 • © Marvel Studios

   

  Aan de balie van het kantoor staat een Skrull die ook ingerekend wordt. Misschien zoek ik het al te ver, maar is dit al een soort knipoog naar de Secret Invasion-reeks die er zit aan te komen? In de comics blijken in die verhaallijn belangrijke personages vervangen door Skrulls, en zoiets veroorzaakt misschien toch ook wel een wijziging aan de tijdlijn.

 • In de achtergrond roept een andere variant dat zijn vader in het bestuur zit van Goldman Sachs. Eén telefoontje en de job van de agent wordt geprivatiseerd. Van welke van deze mensen zou dat dan de zoon zijn? Place your bets.
 • Loki probeert te ontsnappen maar zo krijgen we te zien waar de halsband voor dient. Met een druk op de knop vliegt Loki weer meteen waar hij vandaan kwam.
 • De inrekeningsprocedure heeft heel wat om het lijf.
  • In de lift wordt Loki z’n harnas vervangen door een jumpsuit van de TVA. Hij protesteert eerst omdat zijn kostuum “fine Asgardian leather” is.
   • De robot lijkt volgens sommigen wel heel erg op HERBIE, de robot uit de Fantastic Four-tekenfilmreeks van Hanna-Barbera. Na WandaVision zou dit dus nog een verwijzing kunnen zijn naar de film die er zit aan te komen.
  • Een verdieping later moet hij bevestigen dat in een stapel papieren alles staat wat hij ooit gezegd heeft. Handig voor als hij ooit nog eens oude koeien uit de sloot wil halen om een ruzie te winnen. Oh, just me?
  • Daarna moet hij bevestigen dat hij niet volledig robotisch is, wel als organisch wezen geboren is en een ziel heeft. Daarop vraagt hij of er veel mensen zijn die niet weten of ze een robot zijn. Hierbij moest ik spontaan aan twee dingen denken:
   • In WandaVision wist Vision niet meer wie hij was en dus ook niet meer dat hij een robot was.
   • Bij Agents of S.H.I.E.L.D. was er in het vierde seizoen een verhaallijn rond de LMDs. Daarin werden verschillende personages vervangen door robots terwijl ze het zelf niet wisten. Bewuste verwijzing door Marvel Studios? In my dreams waarschijnlijk.
  • Hij blijkt toch geen robot te zijn, anders zou de machine waar hij door moet hem smelten van binnenuit. Dat is wel heel drastisch. Hebben ze al problemen gehad met robots of zijn ze toch bang voor zoiets als een LMD-invasie? Gelden de Sokovia-akkoorden ook in de TVA?
  • loki spoilers
   © Marvel Studios

    

   Als hij door de machine komt, wordt er een afdruk van zijn temporele aura gemaakt. Wat dat precies is, weten we momenteel ook nog niet zeker. Wel blijkt later dat er mensen mee opgespoord kunnen worden.

  • Wanneer hij aankomt in een volgende kamer moet hij een nummertje nemen ook al zijn er maar twee mensen. Loki doet het toch maar de vorige gevangene doet dat niet en wordt daarom uiteindelijk weggezapt. Wat er precies met hem gebeurt, is niet helemaal duidelijk maar goed is het niet.
 • Terwijl Loki de wachtrij doorloopt, krijgt hij een filmpje te zien over de TVA.
  • Niet in het filmpje maar het perfecte moment om te zeggen dat de TVA gecreëerd werd door Walt Simonson in de Thor-comics in 1986.
  • Miss Minutes is de verteller. Haar stem wordt ingesproken door Tara Strong. Hier is ze niet zo bekend tenzij je de culttekenfilms van vroeger niet in het Nederlands zag maar in het Engels. Zij was namelijk de Engelse stem van Timmy in Fairly Odd Parents en Bubbles in The Powerpuff Girls.
  • De geschiedenis van de organisatie wordt uit de doeken gedaan. Ooit was er een multiversum met verschillende tijdlijnen. Die wilden allemaal de hoofdtijdlijn worden dus ontstond er uiteindelijk een multiversele oorlog. Om dat niet meer te laten gebeuren kwamen de Timekeepers er. Zij herorganiseerden het multiversum en maakten een hoofdtijdlijn, de Sacred Timeline (want het klinkt echt te onnozel in het Nederlands). Daarna creëerden ze de TVA en hun werknemers, waaronder Minutemen, om de tijdlijn te bewaken. De Time-Keepers bepaalden wat er in de tijdlijn gebeurde. Telkens als er iets niet volgens hun plan ging, zorgde dat voor een nexus event. Daaruit ontstond een vertakking van de tijdlijn die ongecontroleerd kon groeien. De TVA moest dan die vertakking ongedaan maken en de variant, degene die het nexus event creëerde, tegenhouden. Anders zou er weer een multiversele oorlog kunnen dreigen.

   loki spoilers
   © Marvel Studios

    

   • Nexus events moeten natuurlijk een belletje doen rinkelen. In WandaVision zat er opeens die random commercial over Nexus-pillen in een van de afleveringen. Dit zeiden we er toen over, toch een verwijzing die deels uitkwam:
    De naam Nexus is redelijk random tenzij je wat kennis hebt van de comics. De Nexus is een poort die toegang geeft tot alle mogelijke realiteiten, en de plaats waar alle multiversa samenkomen. In de comics ligt de Nexus in een moeras in New Orleans and wordt het bewaakt door Man-Thing. Wanda zelf is ook vaak een “Nexus being”, een anker dat ons moet beschermen tegen dreigingen van buiten onze realiteit. Ze zijn ook uniek in het multiversum en kunnen mogelijk de Universele Tijdsstroom aanpassen.
    • Nexus Beings worden in de gaten gehouden door de Time Variance Authority, een groep mensen die de tijdlijn bewaakt. In de trailers voor die andere Disney+-serie Loki zaten al verwijzingen naar die organisatie. Op een gegeven moment heeft Loki een gevangenispak aan met de letters TVA. Mogelijk heeft het einde van WandaVision iets te maken met de avonturen van Loki.
  • Ligt het aan mij of lijkt het alsof een multiversele oorlog weleens zou kunnen zijn waar de volgende fase van het MCU naartoe werkt? Het begrip tijd is steeds belangrijker geworden sinds Endgame en met de introductie van oppermachtige wezens als de Eternals of de magie uit WandaVision of Doctor Strange zou dat niet onwaarschijnlijk zijn. Op een gegeven moment zegt Miss Minutes ook dat wanneer een Nexus event niet aan banden wordt gelegd, “it could branch off into “madness” leading to another multiversal war.” Madness, als in Doctor Strange and the Multiverse of Madness??
  • De video is gemaakt door de Time Variance Authority Narrative Commission. Dit is waarschijnlijk een kleine verwijzing naar de Comics Code Authority Dat orgaan bepaalde welke verhalen er wel en niet mogen verteld worden, net als de TVA. Ze hebben ook een stempel zoals die van de CCA die vroeger op comics te zien waren.
  • Over de tekenfilm valt ook nog wat te zeggen. Een fan dook wat mogelijke invloeden op voor de animatiestijl en zijn thread werd gedeeld door regisseur Kate Herron.

 • Dit is toch volgens mij de MCU-versie van een overheidsbedrijf. De lange aanmeldingsprocedure is wel heel absurd en volgens de production designer is de look ook gebaseerd op typische overheidsgebouwen uit de jaren 60 en 70.
 • Mobius zelf is ook een personage uit de comics. In de comics lijken alle TVA-werknemers zelfs op Mobius, en dat was dan weer een verwijzing nar Marvel-schrijver/editor Mark Gruenwald, die de continuïteit van de comics overzag in de jaren 80 en 90.
 • loki spoilers
  © Marvel Studios

   

  Oké, ik kan nu toch echt niet de enige geweest zijn die dat glasraam van de duivel zag en meteen dacht: “Mephisto!” Maar regisseur Kate Herron heeft intussen al bevestigd dat dit niet het geval is: It’s honestly just a super weird coincidence. Like, it’s genuinely a reference to Loki — the horns, he was cast out of heaven, that’s what it’s a reference to.” En er is natuurlijk ook de onthulling op het einde.

 • Het kind kreeg kauwgom met de naam Kablooie van de moordenaar. Die kauwgum bestaat niet echt dus heeft het waarschijnlijk een speciale betekenis. “Kablooie” wordt vaak gebruikt als de onomatopee voor een explosie. Mobius vermeldt even dat de reset charge van het vermoorde team weg is dus waarschijnlijk is het de variant daarom te doen. Dan is dit een voorbode daarvan, een soort souvenir om op te scheppen. Het hoort alleszins niet thuis in die tijd want in 1549 bestond kauwgom natuurlijk nog niet.
 • © Marvel Studios

   

  Mobius krijgt het dossier over Loki in handen. Daarin zien we ook een aantal gegevens:

  • Ras: Frost Giant
  • Lengte: 1,88 m
  • Oogkleur: blauw
  • Geslacht: fluïde (net als in de comics)
  • Geboorteplaats: Jotunheim
  • Alias: Loki Odinson / God of Mischief
 • Terwijl Loki binnenkomt in de rechtszaal zien we een muurschildering met vermoedelijk belangrijke werknemers of rechters van de TVA. In de eerste schildering zien we vooraan een man die wel heel erg op Stan Lee lijkt, of toch de versie uit Endgame.

  © Marvel Studios
 • Gugu Mbatha-Raw speelt rechter Ravonna, ook een personage uit de comics. Daar is ze een tijdreizende prinses met een band met Kang The Conqueror, later meer, maar hier is dat voorlopig nog niet zo.
 • Ze onthult wel iets interessants. Wanneer Loki zegt dat de Avengers de echte criminelen zijn omdat ze met de tijdlijn aan het klooien waren, zegt ze dat dat altijd al moest gebeuren. Het was dus zo voorzien door de Time-Keepers. Amai, dan konden zij dat hele tijdsgebeuren veel beter volgen dan wij.
 • (Openen) © Marvel Studios

   

  Op een gegeven moment kijken we via een soort balkon uit op de TVA, die bijna even groot is als een stad. Het is dus blijkbaar echt veel werk om de tijdlijn te handhaven. Een van de gebouwen heeft het opschrift T-282. Dat is waarschijnlijk een verwijzing naar The Mighty Thor issue 282. Daarin komt namelijk Immortus voor, een incarnatie van de tijdreizende villain Kang the Conqueror. Van hem weten we al dat hij zal verschijnen in Ant-Man and the Wasp: Quantumania, gespeeld door Jonathan Majors. Misschien wordt hij in deze reeks al geïntroduceerd?

  • Sommigen speculeren namelijk dat hij een van de Time-Keepers is, want Kang ziet er blauw uit in de comics, en dat zou de middelste figuur zijn in de tekenfilm over de TVA. Hij kan dan ook een nauwe samenwerking hebben met Ravonna.
 • Loki vraagt op een gegeven moment waarom hij nog nooit van het TVA gehoord heeft terwijl ze altijd al bestaan hebben. Dit is inderdaad een veelvoorkomende vraag de laatste tijd in het MCU wanneer er iets geïntroduceerd wordt dat al langer bestaat dan het MCU zelf: waar zat X tot nu toe? Voor velen was er een goeie uitleg. Voor Captain Marvel bijvoorbeeld omdat ze in de ruimte zat, Black Panther bleef bewust uit de aandacht en de van de TVA weet je blijkbaar alleen maar als je met hen in aanraking komt. Voor de Eternals valt diezelfde vraag nog af te wachten.
 • Mobius laat Loki een aantal dingen uit zijn verleden zien via een Holoprojector:
  • Zijn nederlaag tegen de Avengers.
  • Zijn moord op Coulson en hoe het de Avengers samenbracht. 
   • Daarop zegt Loki “Little solace to a dead man.” Had het zo veel moeite geweest om hier even het bestaan van Agents of S.H.I.E.L.D. te erkennen door te vermelden dat hij niet echt dood was? Blijkbaar wel, en ik ben heus niet bitter.

    © Marvel Television / ABC / Marvel Studios
  • De pijn die hij veroorzaakt zoals de oogbal die hij stal van de man in Duitsland.
   • Tijdens deze montage zien we ook de serveerster die door Captain America gered werd in The Avengers. Die werd gespeeld door actrice Ashley Johnson, vooral gekend van Blindspot. Maar dit was blijkbaar een bewuste hommage van Kate Herron want Johnson speelde ook Ellie in de games van The Last of Us en in de webserie Critical Role, waar ze fan van is.

  • Zijn ontsnappingen waaronder eentje die we nog niet gezien hadden. Loki zit aan boord van een vliegtuig als Mr Cooper, en heeft een bom mee. Hij springt uit het vliegtuig met een parachute en belandt zo in het pad van de Bifrost waardoor hij weggestraald wordt. Mobius zegt daarop eat hij niet kan geloven dat hij D.B. Cooper was. Loki deed het blijkbaar nadat hij een weddenschap had verloren van Thor. 
   • Die naam zei mij eigenlijk niks waardoor de mop wat aan me voorbij ging. In Amerika is de man veel bekender. Cooper is namelijk de man die in 1971 een Boeing 727 kaapte tussen Portland en Seattle. Ze stopten in Seattle om losgeld en 4 parachutes op te halen. Daarna sprong hij uit het vliegtuig ergens boven Washington. De man werd nooit geïdentificeerd of gevonden. De naam op het ticket was Dan Cooper maar door een fout van de media werd dat D.B. Cooper.
 • Voor hij de clips laat zien drinkt Mobius van een blikje. Dat is blijkbaar Josta, de eerste energiedrank van PepsiCo. Die werd verkocht van 1995 tot 1999, en dus heeft de TVA echt dingen uit alle tijden.
 • Loki is ervan overtuigd dat alle dingen die hij gedaan heeft zijn eigen keuze zijn en niet die van de TVA. Daarom laat Mobius hem zien hoe het verder had gegaan als hij de Tesseract niet genomen had. Zo leert hij dat hij op Asgard de Dark Elves naar Frigga stuurde, wat tot haar dood leidde. Hij gelooft Mobius niet en dat is het eerste wat hem echt lijkt te raken. Maar het maakt deel uit van de Sacred Timeline dus zal het telkens opnieuw gebeuren omdat het zo hoort.
  • Hieruit kunnen we wel afleiden dat vrije wil dus eigenlijk niet bestaat in het MCU. Als alles al uitgestippeld is, en ook zo verloopt, beschikken mensen dus niet over hun eigen lot.
 • Loki noemt de TVA een nachtmerrie op een bepaald moment, maar Mobius zegt dat dat een andere afdeling is, die hij graag wil helpen afbranden. Dit kan een verwijzing zijn naar Nightmare, de villain uit de comics die trouwens vaak een tegenstander is van Doctor Strange.
 • Wanneer Loki ontsnapt uit de kamer belandt hij in een gang. In de achtergrond wordt een vrouw binnengebracht die volgens sommigen wel wat wegheeft van Peggy Carter.
 • Daarna gaat hij naar Casey, die achter de balie zat. Hij had namelijk de Tesseract in zijn schuif liggen, maar ook een paar Infinity Stone-variants. Die worden door de werknemers als presse-papier gebruikt. Loki is er helemaal door van slag omdat hij nu doorheeft dat hij inderdaad niks zelf heeft beïnvloed. Daarop vraagt hij of de TVA de grootste kracht in het universum heeft. Als zij zomaar toegang hebben tot stenen waar de Avengers en Loki zelf hemel en aarde bewogen… Daar broeit vast een plan.
  • Wanneer hij Casey bedreigt, zegt hij “I’ll gut you like a fish, Casey.” Dit is een verwijzing naar Scream, waarin Casey, het personage van Drew Barrymore, dezelfde bedreiging krijgt aan de telefoon. De bedreiging valt wel wat op dovemans oren want Casey weet niet wat een vis is.

   © Dimension Films
  • In de lade liggen naast de Infinity Stones nog wat andere zaken, waaronder een baseballkaartje van Honus Wagner, naar verluidt een van de duurste kaartjes ooit omdat het zo zeldzaam is.
   • Volgens Den of Geek is de onthulling over de Infinity Stones nog wel logisch:
    “All jokes aside, this tracks fairly well to how we know the Infinity Stones work in the comics. In Secret Wars, Battleworld was comprised of the bits and pieces of the multiverse that Doom and Dr. Strange could save before it was annihilated by the Beyonders. Strange suspected that Doom (all powerful at the time) might need to be taken down at some point in the future, so he made sure to grab a set of Infinity Gems to use on him. However, they only worked in their home reality, so on Battleworld, that meant that if you traveled to a different land with the Stones from the first, they’d stop working at the border. Casey’s drawer looks like it’s full of inert stones from variant timelines that don’t work because they’re no longer connected to their home realm.”
 • Loki ontsnapt opnieuw en keert zelf terug naar de verhoorkamer. Daar blikt hij zelf vooruit op z’n leven:
  • De dood van Frigga
  • De dood van Odin
  • De band met Thor
  • Zijn verzet tegen Thanos en uiteindelijk zijn eigen dood
   • Hier kunnen we zien dat de film het label LOKI LAUFEYSON – ETH-616 heeft. Dit is nog maar eens een verwijzing naar de hoofdtijdlijn van de Marvel Comics, Earth-616. Dit nummer hebben we al een paar keer zien passeren in MCU-films en series.

    © Marvel Studios
 • Dit alles brengt hem wel tot een inzicht: hij doet niet graag mensen pijn maar heeft het gevoel dat hij het moet doen om mensen bang te maken, zodat hij controle over hen kan krijgen. Zo wordt Loki toch een van de enige personages of “villains” die we echt eens helemaal doorgronden, en Tom Hiddleston speelt het fantastisch.
 • Wanneer de TVA-agenten aankomen in Oklahoma vinden ze een soort staf. Volgens hun metingen is die van het vroege derde millennium, als in de toekomst. Dat lijken velen nog een aanwijzing te vinden voor Kang the Conqueror aangezien hij ook uit die tijdsperiode komt.
 • Wie is nu de variant? Het is een versie van Loki, maar welke dan? Is het een uit de tijdlijn die we al kennen die nog ergens iets veranderd heeft? Of is het er een uit een alternatief universum? Velen lijken te denken dat het Lady Loki is. De vrouwelijke vorm van Loki werd in 2008 geïntroduceerd. Haar eigenschappen zijn eigenlijk compleet hetzelfde als van de mannelijke versie dus dat is niks nieuws. Het zou wel kloppen met het feit dat Loki als geslacht genderfluïde had staan.
 • In de credits zitten tal van kleine verwijzingen naar dingen uit de serie:
  • Er is een poster te zien met daarop “Hunters & analysts working in tandem”. Zo krijgen we nog iets meer inzicht in de praktische werking van de TVA. Mobius is dus vast een analyst die bedreigingen of misdaden tegen de tijdlijn analyseert. De hunters voeren dan het plan van de analyst uit.
  • © Marvel Studios

    

   Tijdens het beeld waarin “Based on the Marvel comics” verschijnt, zien we rechts de tekening van een man. Die lijkt wel een beetje op hoe Howard Stark er vaak uitzag in de comics. Aangezien Tony tijdreizen uitgevogeld heeft, kan het best zijn dat Howard er ook onderzoek naar deed.

  • De Schrödingervergelijking verschijnt op verschillende plaatsen in de credits. Volgens de vergelijking zou iemand tegelijkertijd in verschillende parallelle realiteiten kunnen bestaan (zoals de kat van Schrödinger die zowel dood als levend is). Dat is eigenlijk het basisidee van het multiversum en dus is het wel logisch dat het opduikt. Het is ook al een paar keer voorgekomen in het MCU. Bill Foster heeft het erover in zijn lezing in Ant-Man and the Wasp, Selvig schrijft het op het krijtbord over de Convergence in Thor: The Dark World en Tony vermeldt een paar onderdelen ervan in Endgame.

Voorlopig hebben we nog niet veel aanwijzingen over welke Loki nu de variant is, en of Loki ook werkelijk zal helpen om zichzelf te vatten.

 ^ Terug naar boven

 

loki spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 2: “The Variant”

In Wisconsin in 1985 is er een renaissance fair aan de gang. Een team Minutemen arriveert omdat er een variant gedetecteerd is. Een van de agenten wordt beïnvloed door iemands krachten en keert zich tegen de groep. Daarna neemt de gemaskerde variant het terug over. Die neemt de tijdstablet van een van de Minutemen, opent een Time door en neemt de commandant mee erdoor. Loki lijkt nu een werknemer van de TVA. De hologram van Miss Minutes probeert hem bij te scholen. Mobius komt hem halen om te helpen na het incident van de Minutemen. Ze weten dat het de Loki variant was, maar nog niet dewelke. Ze splitsen in twee teams met Loki erbij omdat hij de expert is. Loki snapt niet waarom ze hem vertrouwen maar Mobius redeneert dat hij anders nooit tot bij de Time-keepers geraakt. Terug in Wisconsin onderzoeken ze de plaats delict. Loki ziet een val in het hele gebeuren en zegt dat de andere Loki hem wil om de TVA omver te werpen. Loki wil hen helpen maar wil zeker zijn dat ze hem niet prunen, en hij wil de Time-keepers spreken omdat ze in gevaar zijn. Mobius heeft hem door en ze resetten de tijdlijn. 

 • Aan de titel te zien was het achteraf wel duidelijk dat we de identiteit van de variant zouden te weten komen. Het spijt me trouwens dat ik na de vorige aflevering tegen jullie moest liegen. Ik zei toen dat ik nog niks wist over de Variant maar aangezien ik voor de review de eerste twee afleveringen zag, wist ik het natuurlijk wel. 🥺 Excuses, vanaf nu weet ik maar evenveel als iemand anders!
 • Het begin van deze aflevering is heel clever met het verschil tussen de middeleeuwse muziek, het middeleeuws tafereel en dan de datum die verschijnt. Overal misdirects!
 • Oshkosh in Wisconsin is nu niet meteen het meest bekende stadje. Maar het is wel de geboorteplaats van Mark Gruenwald, van wie we in de vorige aflevering al zeiden dat hij de inspiratie was voor het personage Mobius.
 • De vrouw die tegen het TVA-team zegt dat ze niet juist gekleed zijn, is zoals ik denk dat mensen in gewone kleren zich voelen op een cosplayconventie.
 • Sasha Lane duikt op als TVA-agent C-20. Zoek haar zeker op in films als American Honey of The Miseducation of Cameron Post.

  © Marvel Studios
 • Er zijn al veel goeie gevechtsscènes geweest in het MCU maar deze heeft toch de beste muziek. Holding Out For A Hero is een ondergewaardeerde klassieker. Jammer genoeg was het niet de eigenlijk superieure versie van Shrek 2.
 • De Variant gebruikt een soort van beïnvloedingskrachten om mensen over te nemen. Het lijkt een beetje op hoe Loki de scepter gebruikte in The Avengers om Hawkeye, Selvig en de rest over te nemen. Alleen lijkt de Variant zelf in het lichaam te kruipen en is het niet alleen mind control.
  • Daarom doet het ook denken aan de villain Izel uit het zesde seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D. Zij nam ook mensen over om hetzelfde resultaat te hebben als hier.
 • © Marvel Studios

   

  Als de Variant zo’n tijdstablet opneemt, kunnen we de functies duidelijk zien. Links kan je een Time door openen, Miss Minutes oproepen (als een soort Clippy voor hulp neem ik aan), de instellingen openen en een map openen. Rechts kan je nog opties openen, een programma starten of de cache verwijderen. Het enige nuttige lijkt me dan toch de Time door. Ik vraag me vooral af hoe Mobius dit dan kon gebruiken om die grappige stickman te maken uit de eerste aflevering.

 • Loki leest hier in het tijdschrift over jetski’s dat later nog aan bod komt. Op de pagina zie je de tekst “Volume 26. Number 4.” DIt zou kunnen verwijzen naar de Thor-comic #264, waarin Loki over Asgard regeert en Enchantress voorkomt. Later meer over haar.
 • Loki zit blijkbaar in zijn opleiding want Miss Minutes legt hem een paar dingen uit. Het is ook handig om het aan het publiek mee te geven. Zo leren we dat wanneer nexus events over de rode lijn gaan, ze niet meer gereset kunnen worden. Dat zou leiden tot de verwoesting van de tijdlijn en de realiteit zoals we doen kennen doen instorten. Als het dat maar is. 
 • Miss Minutes is hier zowel een opname als live. Wat dat wil zeggen is niet helemaal duidelijk. Ik gok dat je Miss Minutes dus vanaf elke tablet ook kan oproepen en het niet telkens dezelfde is.
  • Dit deed me denken aan nog iemand in het MCU die zowel een opname als live leek te zijn. Arnim Zola in Winter Soldier was er zogezegd echt maar zijn brein werd bewaard op tapes. Hij was wel niet zo beweeglijk, of behulpzaam.
  • Iemand had hier natuurlijk meteen een meme over gemaakt, met onze goeie vriend Korg.
   © Marvel Studios
 • Loki krijgt een jasje, waar later Variant op de rug blijkt te staan. Een heel gesofisticeerde versie dus van de goeie ouwe papier-op-de-rug-truc om iemand beet te nemen.
 • Het temporal aura werkt dus blijkbaar als een soort DNA om iemand op te sporen in een tijdlijn. Ze weten namelijk aan de hand van het aura dat ze gevonden hebben dat het om een Loki-variant gaat. Al die aura’s moeten dus iets gemeen hebben.
 • Er zijn al veel Loki’s gepruned door de TVA. De eerste die ze tonen ziet er nog redelijk hetzelfde uit al is hij blauw. Dat is vast een Variant die echt een Frost Giant is gebleven. De tweede lijkt een voetballer of wielrenner die net een beker heeft gewonnen. De derde is een soort gele Hulk-versie van Loki (wat wel aansluit bij de rivaliteit tussen Hulk en Loki), de vierde een soort hipster-bokachtige versie die niet leek op Tom Hiddleston en de vijfde een meer Viking-achtige Loki. De meesten lijken geen oorsprong te hebben in de comics, alleen de laatste want die lijkt wel heel erg op hoe Loki eruit zag in Mighty Thor Vol. 3.
  • Over de tweede variant heeft concept artist Wesley Burt min of meer bevestigd dat het een verwijzing is naar de Tour uit 2018, toen de trofee gestolen werd.
  • Nog iets grappigs is dat fans de pose van deze variant herkend hebben van een echte foto van Tom Hiddleston. I bow down.

    

 • Loki vraagt waarom ze ze niet gewoon terugreizen tot voor het nexus event? Nexus events maken de tijdsstroom onstabiel dus moet je in real-time komen wanneer de branch zich nog ontwikkelt. Mobius zegt er nog even bij dat het in de trainingvideo’s zat maar dit is ook een handig moment voor het publiek.
  • In Endgame kwam dit ook aan bod maar op een licht andere manier. Rhodey vroeg toen waarom ze niet teruggingen om baby Thanos te doden maar er werd toen uitgelegd dat tijd niet zo werkte. Als je teruggaat naar het verleden wordt dat je nieuwe heden en kan je je oude toekomst niet zo beïnvloeden.

   © Warner Bros.

    

   Tegelijk steunde Bruce ook wel op terugreizen om Cap terug te sturen om alle Infinity Stones terug te zetten in hun oude tijdlijn. Help, I’m lost. Als iemand een goeie uitleg vindt voor deze tegenstrijdigheden, laat het me zeker weten. 😵

 • We krijgen ook te horen waarvoor een reset charge dient. Ze snoeien dat deel van de vertakte tijdlijn dat geïmpacteerd is door het nexus event zodat alles zich terug herstelt. Nog een handige uitleg van de trainingvideo’s.

  © Marvel Studios
 • Loki heeft het over het Asgardiaanse gezegde “Where there are wolf’s ear, wolf’s teeth are near.”. Eigenlijk een fancy versie van de Nederlandse equivalent “Waar rook is, is vuur.”. Niet echt easter eggs hier, gewoon even een taalobservatie. Sorry, beroepsmisvorming.
 • Na de theorie zien we nu de praktijk van wat een reset charge echt doet. Het haalt alle dingen weg die niet in de tijdlijn horen. De vraag is wel hoe het bepaalt wat er thuishoort en wat niet. Dat is nog belangrijk voor later.
 • Er hangt een groot scherm in de TVA waarop de tijdlijn en mogelijke branches te zien zijn. Zo zien we de 1985-branch verdwijnen. Die analisten die de bureau’s daar bemannen, doen precies wel veel aan switch-flipping en lever-pushing.
© Marvel Studios

Mobius verdedigt zijn samenwerking met Loki tegen Ravonna maar zij vindt het eerder een gevaar. Vooral omdat de Time-keepers de zaak in de gaten houden. Loki wacht hem buiten op en probeert alles uit te leggen. Maar volgens Mobius wil Loki alleen bewijzen dat hij beter is dan de Variant. Loki heeft zijn eigen plan dat Mobius doorziet: de Time-keepers ontmoeten en de TVA van hen overnemen. Loki krijgt nog een kans en daarvoor moet hij werken: de dossiers van de variant doornemen. Hij probeert een archivaris te charmeren om zo info te krijgen maar krijgt alleen zijn eigen dossier. Daarin vindt hij een rapport over Ragnarok. Uiteindelijk merkt hij op dat er nooit variance energy is bij een apocalyps. Uiteindelijk gaan ze naar Pompeii, waar Loki niet voor voorzichtig testen is, en Loki krijgt gelijk: geen variance energy. Daarop proberen ze te achterhalen welke rampen er in aanmerking komen. Omdat er zo veel zijn, nemen ze een pauze en praten ze over de werking van de TVA en wat het allemaal betekent. Opeens denkt Mobius aan de Kablooie-kauwgom die er niet thuishoorde. Die werd alleen in de toekomst verkocht dus vinden ze uiteindelijk de apocalyps die erbij hoort. Mobius haalt zijn goedkeuring voor een missie bij Ravonna, ondanks haar twijfels. Het team wordt gebrieft over de missie. 

 • De muziek die in het kantoor van Ravonna speelt is theremin-muziek. Dat instrument is vooral bekend van het theme van Doctor Who.
 • © Marvel Studios

   

  Ravonna heeft allemaal souvenirs in de kast van haar kantoor staan. Onder andere een TVA-helm en –stok, een soort hoed, een rolschaats, een soort pot, iets wat lijkt op een baseballbat, een zwaard, een mok, een zilveren bol en een sneeuwbol. Volgens Mobius is dat allemaal van zaken die ze heeft goedgekeurd om te laten oplossen door de TVA dus zit er achter alles wel een verhaal.

 • Hij vraagt ook verschillende keren naar de andere analisten waar Ravonna mee werkt, want er zijn een aantal souvenirs die hij niet herkent. Er ligt toch wel wat nadruk op waardoor sommigen beginnen te vermoeden dat hier iets aan de hand mee is. In de vorige aflevering zeiden we al dat in de comics alle TVA-medewerkers op Mobius lijken. Daarom wordt gedacht dat Mobius hier een kloon zal zijn en ze dus met verschillende versies van hem samenwerkt.
  © Marvel Comics
 • Mobius verdedigt zijn samenwerking met Loki maar Ravonna zegt dat hij een kwaadaardige, leugenachtige plaag is. En dat is de rol die hij altijd speelt in de Sacred Timeline. Hij antwoordt daarop dat hij misschien eens iets anders wil proberen. “Sometimes you get tired of playing the same part“. Oké, hier zijn een paar dingen uit te halen.
  • Die quote hierboven is wel heel grappig als je bedenkt dat dit de 7e keer is dat Tom Hiddleston Loki speelt. Hij is het dus duidelijk nog niet beu.
  • We hadden het vorige keer al over vrije wil. Blijkbaar heeft iemand maar een rol of doel en kan iemand dus echt pas veranderen wanneer de Time-keepers het toelaten. Misschien ga ik dan al te ver maar hoe kon Doctor Strange dan een miljoen mogelijke toekomsten zien als alles toch vastgelegd is door de Time-keepers? Denk ik hier te veel over na? Mogelijk wel maar toch later meer.
 • Mobius vraagt hoe het met de Time-keepers is, want hij heeft ze blijkbaar nog nooit ontmoet. Ravonna lijkt voorlopig de enige die hen al heeft gezien, maar later meer. Ravonna wil ook wel heel erg snel van onderwerp veranderen naar de zaak. Blijkbaar zijn ze wel erg betrokken bij de zaak en willen ze dat de Variant gepakt wordt. Waarom is deze zo belangrijk?  Later meer.
 • © Marvel Studios

   

  Terwijl hij het verslag van het nexus event ondertekent, ziet ze dat ze een balpen heeft van Franklin D. Roosevelt High School. Voorlopig vinden we hier niet echt een referentie voor, maar kan het nog een extra aanwijzing zijn naar de Mobius-kloon-theorie. Ook tekent hij als M.M.M. Ze volgen dus zijn naam uit de comics: Mobius M. Mobius.

 • Mobius heeft wel door dat Loki z’n doel is om voor de Time-keepers te komen zodat hij hen kan omverwerpen en de TVA kan overnemen. Loki vraagt waarom hij het dan voor hem opneemt en hij geeft hem twee mogelijkheden: omdat hij in Loki een kleine, bange jongen ziet en hij medelijden heeft, ofwel omdat hij de Variant wil vangen en hem eender wat zal vertellen om dat te doen. Maar ik denk toch eerder het eerste. Mobius lijkt hem nu al beter te kennen dan de meeste andere personages in het MCU, buiten Thor dan.
  • We hadden het eerder al over de goeie chemie tussen Tom Hiddleston en Owen Wilson. Ik was helemaal vergeten dat ze al samen speelden in Midnight in Paris zo’n 10 jaar geleden.

    

 • Wanneer Loki en Mobius met de lift naar beneden gaan, bevindt die lift zich in een bekend gebouw. Die lift is namelijk van het Marriott Marquis-hotel in Atlanta en werd al gebruikt in The Hunger Games
 • © Marvel Studios

   

  Nadat Loki en Mobius uit te lift stappen, staat er op een van de gebouwen achter hem een grote 372. Dat kan een verwijzing zijn naar de Thor-comic nr 372, waarin de TVA voor het eerst verscheen.

 • Loki gaat dossiers opvragen over de oprichting van de TVA, het begin der tijden en het einde der tijden maar hij mag geen enkele zien. Hij wil duidelijk meer te weten komen over de Time-keepers en wat ze eigenlijk doen. Ligt het aan mij of is er meer en meer mysterie rond de Time-keepers?
 • Volgens velen zou de vrouw aan wie hij de dossiers gaat vragen geïnspireerd zijn op het personage Roz uit Monsters Inc. Zij was ook een strenge receptioniste en haar bril lijkt er zelfs op. Het is een Pixar-film dus het zou zeker kunnen.
 • Terwijl ze in de bibliotheek lopen, kan je “Orchestral Suite No. 3 in D Major” van Bach horen. Dezelfde muziek speelde ook in Seven, wanneer Brad Pitt en Morgan Freeman onderzoek doen naar de moordenaar in de bibliotheek. Regisseur Kate Herron heeft dit ook bevestigd als easter egg.
 • © Marvel Studios

   

  Het enige dossier dat hij wel krijgt, is z’n eigen dossier. Daarin vindt hij het verslag over de verwoesting van Asgard ofwel Ragnarok. Daarop zien we dat de hele planeet natuurlijk verwoest werd maar ook dat er 9719 doden vielen maar ook dat er geen variance energy was. Dat wil zeggen dat het niet veroorzaakt is door een nexus event en dus zo moest gaan. Er staat ook een vermelding van de Revengers. Loki heeft het natuurlijk nog niet meegemaakt, en hij zit altijd te kappen op de Asgardians en zijn thuis maar het doet hem toch iets. Dat is waarom we van de grote softie houden.

 • Loki denkt dat de variant zich verschuilt in apocalypsen. Nexus events ontstaan omdat iemand iets doet wat niet voorzien is door de Time-keepers. Dat leidt tot andere dingen die niet mogen gebeuren tot er een vertakte tijdlijn ontstaat. Hij legt z’n theorie verder uit met een metafoor en Ragnarok als voorbeeld:
  • Mobius z’n salade is Asgard. Je kan er om het even wat doen voor de planeet verwoest wordt, zoals Hulk van de Regenboogbrug duwen. Dat is zout op de salade. Hij kan het ook in brand steken, dat is peper. Surtur verwoest Asgard sowieso en dat beeldt hij uit met sap, die overspoelt de salade sowieso. En zo worden ook de zout en peper verwoest. Slechtste recept ooit.
   • Het sapje dat Loki neemt van Casey, is van het merk BoKu. Dat werd destijds aan de man gebracht als “een sapje voor volwassenen” en werd verkocht van 1990 tot 2003.
  • Maar de theorie houdt wel steek: als alles en iedereen toch verwoest wordt, maakt wat jij ondertussen doet niks uit want de tijdlijn zal toch niet vertakken. De Variant kan zich dus perfect verstoppen in een apocalyps.
  • Mark Ruffalo is zoals altijd de grootste supporter van alle Marvel-projecten. Hij deelde na de aflevering deze meme.

    

 • Mobius wil niet testen omdat hij denkt dat hij hem alleen wil krijgen en dan in de rug steekt. Maar Loki zegt dat hij nooit iemand in de rug zou steken. Mobius zegt dat hij dat letterlijk 50 keer al heeft gedaan, maar Loki antwoordt dat hij dat nu niet meer zou doen want het werd afgezaagd. Ik herinner me eigenlijk alleen dat hij Coulson in de rug heeft gestoken, maar we kennen natuurlijk niet heel z’n leven. Perfect om deze gif nog eens boven te halen.

  © Marvel Studios
 • Mobius en Loki gaan naar Pompeii om de theorie te testen. Mobius stelt voor om met vogelgeluiden te beginnen, maar Loki gaat voor de chaos. Hij laat de geiten vrij en zegt hen in het Latijn dat ze verdoemd zijn. “Nothing matters! Nothing has any consequences! Dance while you still can.” Iedereen heeft zich op een bepaald moment wel zo goed gevoeld tijdens de lockdowns.
  • Daarnaast is de verwijzing van de geiten ook wel leuk.

 • Mobius zegt “Most things in history are kinda dumb and everything gets ruined eventually.” Ja, en anders zorgt het internet er wel voor dat dat zeker gebeurt.
 • Mobius is fan van jet ski’s zoals we zagen in het magazine dat Loki in het begin las. Maar hij heeft er geen omdat dat tegen de tijdlijn in zou gaan. Aw. 🙁

  © Marvel Studios
 • Ze doen een wedstrijdje ongeloofwaardigheid. 3 magische hagedissen die het TVA en Mobius zelf gecreëerd hebben versus de Frost Giants, Odin, de hemelgod, Asgard, een mythische plek. Ja, als Marvelfans zijn we intussen heel wat gewoon. Maar daarnaast is het nog een mooie boodschap over de grote levensvragen, en dat je er allemaal niet te veel van wakker moet liggen.
 • Daarna wordt het nog wat meer filosofisch. Als alles vaststaat (verleden, heden toekomst) en er is geen vrije wil, dan zijn de mensen van de TVA nog het meest vrij want zij weten het tenminste. Maar als dat zo is, vraagt Loki zich af wat er nu komt. Hoe eindigt alles? Maar daar zijn de Time-keepers blijkbaar nog mee bezig. En als ze klaar zijn met de tijdlijn te ontrafelen is er voor de TVA geen werk meer. Dan is er geen chaos meer en alleen vrede aan het einde. Loki zegt dat Mobius hem een trieste, kleine jongen noemde maar hij weet iets wat kinderen niet weten. Slechteriken zijn niet alleen slecht en goeieriken niet alleen goed. Is dit het diepste gesprek dat Loki ooit heeft gevoerd? Ik denk het wel. Zie je wel:
 • Door herinnerd te worden aan de trieste, kleine jongen komt Mobius op ideeën. De variant liet een duidelijk anachronisme achter maar analyse kon er niks mee: het pakje snoep in de kathedraal. De Kablooie komt dus toch terug in het verhaal. Mobius zegt dat die alleen regionaal op aarde verkocht werd tussen 2047 en 2051. Daar moeten ze dan de bijpassende ramp voor zoeken.
 • Tijdens die zoektocht krijgen we nog een mooi voorsmaakje voor de toekomst van de aarde. Een klimaatramp in 2048, een tsunami in 2051, het uitsterven van de zwaluw in 2050 waardoor het ecosysteem in de war raakte, de Krakatoa die uitbarstte in 2049, cycloon, hongersnood, vulkanen, overstromingen… Na dit jaar is niemand verbaasd hierover.
 • Loki vindt er uiteindelijk een in Alabama in 2050 genaamd de Roxxcart-ramp. Op het blad zien we dat het een orkaan was waarbij er 10835 mensen omkwamen, en dat de planeet intact bleef. Ook valt op dat de orkaan een categorie 8 is maar tegenwoordig gaan die maar tot 5 
 • Mobius moet bij Ravonna om toestemming te vragen voor de missie. Zij dringt hem erop aan om Loki niet te vertrouwen. Was er nog iemand die Ravonna haar gedrag hier wat raar vond? Weet zij al wat er gaat gebeuren omdat de Time-keepers het zo voorzien hebben? Later meer.
 • Tijdens de briefing voor de missie vermeldt B-15 dat Roxxcart een superstore is en dus groot genoeg om je te verstoppen. De bevolking gebruikte het magazijn als schuilplaats voor de storm. De variant loopt er ook rond maar weet niet dat ze komen. Dat valt nog te bezien.
  • Roxxcart zou trouwens een verwijzing zijn naar Roxxon, het bedrijf dat vaak gebruikt werd als dekmantel voor Hydra, onder andere in Agent CarterDaredevil en Iron Man 3.
© Marvel Studios

In de laatste 20 minuten gebeurt er nog veel. In Alabama in 2050 is de orkaan al aan de gang. Loki en Mobius moeten in aparte teams want Loki moet mee met B-15. De variant houdt hen in de gaten via de camera’s en zet een timer van 20 minuten. Loki en B-15 komen een man tegen die zich verdacht gedraagt. Wanneer B-15 te dichtbij komt, neemt de man haar vast en neemt hij haar geest over. Hij en Loki komen zo oog in oog te staan. Ondertussen vindt het team van Mobius agent C-20 die wartaal uitslaat. Loki onthult dat hij de Time-keepers wil overmeesteren en vraagt de Variant om mee te doen, maar die weigert. Ondertussen zegt C-20 dat ze heeft verklapt waar de Time-keepers zich bevinden. Loki ontdekt dat de variant overal reset charges heeft geplaatst. De variant heeft een andere gedaante aangenomen en vecht met Loki om tijd te winnen. Uiteindelijk laat de variant zich zien en blijkt het een vrouwelijke versie van Loki te zijn. Ze zegt dat het niet om hem gaat. Net wanneer Mobius en de rest van het team komt, treedt haar plan in werking. Over de hele winkel gaan reset charges aan die dan door kleine time doors vallen. Op dat moment ontstaan er bij het TVA duizenden nexus events en vertakte tijdlijnen. Ravonna neemt ook een staf terwijl alle TVA-agenten uitrukken. Vrouwelijke Loki stapt zelf ook door een time door. Loki stapt er ook naartoe. Mobius probeert hem nog tegen te houden, maar hij volgt toch.

 • Loki gebruikt zijn magie om zichzelf droog te maken na de stortvloed. Handig!
 • Mobius wil Loki het liefste bij zich omdat hij hem niet vertrouwt en hij onder zijn toezicht staat maar wij weten wel beter. Best buds. Loki lijkt ook wel erg oprecht over hun vertrouwen winnen. Later meer.
 • De man die B-15 en Loki tegenkomen wil zogezegd azalea’s kopen omdat ze in korting staan door een hurricane sale. Dat is op zich niet verdacht want dat lijkt wel typisch Amerikaans.
 • Loki lijkt het eerst niet door te hebben wanneer de Variant B-15 overneemt. Wanneer hij vraagt of de man dood is, antwoordt B-15 dat ze het meestal overleven. Pas nadat de variant zegt dat hij de idioot is die de TVA hebben gestuurd om hem te vangen, daagt het. You’re losing your touch, Loki! 
 • Loki en de variant geven elkaar de typische Loki-lach en dat was best creepy.
 • Mobius z’n team vindt agent C-20 die door de variant was meegenomen van de renaissance fair. Ze herhaalt constant “it’s real”. Met wat ze later nog zegt, kunnen we misschien raden wat ze zegt.
 • De variant gebruikt dus enchantment om van de ene mens op de andere over te gaan, en niet echt mind control dus. Na B-15 is een werknemer van de winkel aan de beurt. 
 • Loki daagt de variant uit om zichzelf te tonen. Hij zegt ook dat het niet makkelijk was om het vertrouwen van de TVA te winnen. Loki wil hem een voorstel doen: hij wil de Time-keepers overmeesteren en heeft daarvoor nog iemand nodig. Maar de variant, die Randy genoemd wil worden, past ervoor. Het gaat hem niet om de TVA. Op het eerste gezicht lijkt het dus alsof Loki gelogen heeft tegen zijn best bud Mobius en de TVA. Later meer.
 • C-20 zegt dat ze verklapt heeft waar de Time-Keepers zich bevinden, of toch hoe ze gevonden kunnen worden. Ze zeggen ons nog niet waar of hoe dat is natuurlijk. Ik vraag me wel af wie dat dan allemaal weet. Mobius blijkbaar niet maar sommige agenten wel. Later meer.
 • Natuurlijk is de grootste onthulling van deze aflevering die van de variant, een vrouwelijke versie van Loki. Maar later meer over haar. Veel mensen vonden wel dat hun ontmoeting veel weg had van de Evil Kermit-meme, en ik zie het wel, ja.

 • Nadat de reset charges door time doors zijn gegaan, ontstaan er nexus events op de volgende plaatsen:
  • 1522 – Phong Nha, Vietnam: op het eerste gezicht niks over te vinden
  • 1492 – Lissabon, Portugal: Columbus vertrekt op zijn ontdekkingsreis naar Amerika
  • 2301 – Vormir: niet toevallig de plaats waar de Soul Stone zich bevond
  • 1551 – Thornton, USA: een stad in Colorado, niks over die datum te vinden
  • 1999 – Cookeville, USA: een stad in Tennessee
  • 2004 – Asgard
  • 1390 – Rome, Italië: ook niet direct een belangrijke datum
  • 1984 – Sakaar, Tayo: de planeet waar Loki opdook in Ragnarok
  • 1808 – Barichara, Colombia
  • 1708 – Porvo, Finland
  • 1382 – Ego: de planeet van de vader van Peter Quill
  • 1982 – Titan: de thuisplaneet van Thanos
  • 1947 – New York: er was toen een uitbraak van de ziekte pokken
  • 1984 – Tokio, Japan
  • 0051 – Hala: de thuisplaneet van de Kree
  • 1999 – Kingsport, USA: een stad in Tennessee
  • 1001 – Xandar: de planeet waarop de Guardians elkaar ontmoetten
  • 2005 – Peking, China
  • 1903 – Madrid, Spanje: de oprichting van Atlético Madrid?
  • Op een ander scherm nog: Portland 2004, Jotunheim: de geboorteplaats van Loki
   • Zo komen we terug op een van mijn eerdere vragen: hoe werken de reset charges precies? Ze werden namelijk gebruikt om dingen die niet in de tijdlijn thuishoorden terug te wissen. Maar nu zijn de charges zelf de dingen die er niet thuishoren. Zullen de charges dan alles wissen en zo de chaos veroorzaken die ze zoekt?
 • Terwijl Ravonna de stok neemt uit haar kantoor zien we dat er op de helm “A-23” staat, wat een verwijzing kan zijn naar Avengers Issue #23, waarin Ravonna voor het eerst verscheen.

Wat nu?

Lady Loki

Oké, we weten dus wie de Variant is: een vrouwelijke versie van Loki. De zogenaamde Lady Loki werd in de comics voor het eerst geïntroduceerd in 2008. Loki nam toen het lichaam over dat bestemd was voor Sif terwijl haar geest in het bezit was van Jane Foster. Ik moet toegeven dat ik niet de hele comicgeschiedenis van het personage Lady Loki ben gaan opzoeken (ik ben nog altijd geen comicredacteur :p) want waarschijnlijk zal het personage toch niet echt de verhaallijn daaruit volgen.

Daar hebben we nu al een aanwijzing voor. In de credits voor de gedubde versies staat actrice Sophie DiMartino namelijk gecredit als “Sylvie“. Loki kijkt op een gegeven moment blijkbaar ook naar een document waar “Sylvie Laufeysdottir” op vermeld staat. Ze zei ook al tegen Loki zelf dat hij haar geen Loki mocht noemen. Ofwel is dat omdat ze gewoon niet met hem geassocieerd wil worden als “superieure” versie.

Het is vooral de voornaam die comicfans de wenkbrauwen doet fronsen. Een Sylvie die daar een connectie heeft met Loki is Sylvie Lushton, een jonge vrouw die magische krachten kreeg van Loki. Daarmee werd ze een soort reïncarnatie van het personage Enchantress en ging ze bij de Avengers. Maar Loki deed daarna twijfel ontstaan of ze wel echt bestond, of of ze echt een creatie van Loki was. Ik denk dat ze ook deze kant niet zullen opgaan want daarvoor moet ze al een Loki ontmoet hebben. Tenzij ze haar krachten van iemand anders kreeg, zoals Kang misschien. Het is alleszins een goeie twist. En het kan wel voor interessante filosofische discussies zorgen zoals we zagen tussen Vision en Witte Vision in WandaVision. Vandaar deze meme:

© Marvel Studios

Haar doel

Ze wil dus duidelijk de tijdlijn om zeep helpen maar waarom precies? We somden hierboven al een paar plaatsen op waar ze reset charge naartoe stuurde. Ze lijken niet allemaal op belangrijke wereldgebeurtenissen te slaan maar ze kunnen ook gaan over MCU-gebeurtenissen of misschien de geboorteplaats van personages. Daarover zullen we waarschijnlijk meer te weten komen in de volgende aflevering.

Ze zegt tegen Loki dat het niet om hem draait maar bedoelt ze misschien Loki in het algemeen, ook zichzelf? Misschien doet ze dit ook niet voor zichzelf maar voor iemand anders? Kang The Conqueror is al een paar keer naar voor gekomen. En we mogen niet vergeten dat Thanos ook een aantal jaar anderen zijn werk liet doen.

© Marvel Studios

Time-keepers

Die Time-keepers blijven als een Ralph bij WandaVision over deze serie hangen. Enkel Ravonna heeft ze dus al ontmoet en weet waar ze zijn. C-20 wist ook waar ze zijn en heeft het verklapt aan de Variant. Hun locatie is waarschijnlijk niet een van de plekken waar de reset charges naartoe zijn gegaan. Dat lijkt te makkelijk. Sylvie ging wel ergens naartoe door een Time Door dus zou ze hen wel kunnen gaan zoeken. Maar aan de andere kant zei ze ook wel tegen Loki dat ze geen interesse had in hen of de TVA. Dus eigenlijk weet ik niet zo veel op dit moment. Het meest verdacht vond ik nog het gedrag van Ravonna. Het leek toch alsof zij wist wat er zou gebeuren, en ze dat Mobius wou besparen. Ofwel leid ik te veel af van haar gezicht. We zullen zien of zij de TVA-stok gepakt heeft om de nexus event te helpen stoppen, of voor iets anders.

Anderen denken dan weer dat de Time-keepers helemaal niet bestaan. In het filmpje van de TVA zeiden ze namelijk dat het multiversum niet bestaat en dat er maar een tijdlijn is. Maar wat als dat helemaal niet waar is? De titel van de tweede Doctor Strange heeft het woord niet voor niks in de titel. Dus misschien is dat allemaal een heel uitgebreide dekmantel om gewoon controle over het multiversum te houden. 

loki spoilers
Tegenstrijdige gevoelens! © Marvel Studios

Loki

Loki was echt all over the place qua intenties in deze aflevering. Hij leek redelijk serieus te zijn tot de missie in Wisconsin. Daarna had Mobius door dat hij de TVA wou overnemen maar hij hielp tegelijk wel om de locatie van de Variant te vinden. Tegen Sylvie zei hij dan weer dat hij met opzet hun vertrouwen heeft gewonnen om zo bij de Time-keepers te komen. Daarna volgde hij Sylvie door de Time Door.

Het ligt natuurlijk in lijn met de oude Loki die we kennen maar volgens mij is het een triple-cross. Hij weet natuurlijk hoe een Loki denkt en die is meestal wel te vinden voor een list. Dus is het logisch dat hij haar erbij wou betrekken om haar zo in de val te lokken. Ik denk dat hij het echt meent met Mobius want hij kan nergens anders echt naartoe dan de TVA zonder opgejaagd te worden. Daarom denk ik dat hij achter haar aan is gegaan om te weten waar ze naartoe is. Want ik denk niet dat ze haar locatie anders makkelijk zouden kunnen achterhalen.

Daarnaast lijkt het me sterk dat, als de Time-keepers toch alles vastleggen, ze Loki zomaar de TVA zouden laten verraden. Misschien is het een beetje als Doctor Strange die de Time Stone weggaf omdat het niet anders kon. Ik geloof toch eerder dat hij het serieus meent deze keer en dus echt wil helpen om alles weer te herstellen.

 ^ Terug naar boven
Photo by Chuck Zlotnick © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 3: “Lamentis”

Agent C-20 zit op restaurant met de Variant, maar ze lijken gewone mensen. Het blijkt een illusie te zijn van de Variant. Terwijl de TVA alle vertakte tijdlijnen verhelpt, komt de Variant uit de Time door in de TVA terecht. Ze wil bij de Time-keepers geraken maar wordt tegengehouden door Minutemen en Loki. Wanneer Ravonna komt, activeert Loki de TemPad en komen hij en de Variant in een bunker terecht. Maar de batterij van de TemPad is leeg waardoor ze geen nieuwe Time door kunnen openen. De bunker blijkt op Lamentis-1 te staan, een maan die op het punt staat verwoest te worden. Ze moeten dus samenwerken om een krachtbron te vinden om het apparaat op te laden.

De variant blijkt Sylvie te heten. Van een bewoner ontdekken ze dat er een reddingschip, de Ark, vertrekt maar daar geraak je alleen via een trein. Via illusies geraken ze op de trein, waar ze elkaar beter leren kennen. Uiteindelijk worden ze ontdekt en van de trein gegooid. Door de val gaat de TemPad stuk en kunnen ze niet weg. De Ark wordt altijd vernietigd dus is er voor hen ook geen uitweg meer. Maar Loki stelt voor om eerder te gaan en de Ark te kapen. Onderweg onthult Sylvie hoe ze C-20 betoverde en zo komt Loki te weten dat iedereen bij de TVA ooit een variant was. Wanneer ze bij de Ark aankomen, vechten ze zich een weg ernaartoe tot ze verwoest wordt. Loki en Sylvie zitten dus vast op Lamentis-1.

 • De titel “Lamentis” verwijst natuurlijk naar de maan die centraal staat maar het is ook een Latijns woord dat “betreuren” betekent. Dat is wel zo’n beetje het gevoel dat de aflevering overheerst.
 • Over het Marvel Studios-logo speelt niet het gewoonlijke thema maar het liedje Demons van Hayley Kiyoko. Daarin komt meermaals de zin “I’ve got demons in my head“, wat toepasselijk is omdat het ook speelt over de scène tussen Sylvie en C-20.
  • Gewone liedjes over het logo komt niet zo veel voor en is geleden van Endgame, toen Dear Mr Fantasy van Traffic speelde.
 • loki spoilers
  Photo by Chuck Zlotnick © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

   

  Deel 1: C-20 en de Variant. Agent C-20 heeft gewone kleren aan en zit op restaurant met de Variant, ook in gewone kleren. Ze praten over brainfreeze, een soort tijdelijke verlamming van je hersenen. De Variant wil het testen door haar een vraag te stellen. Die vraag is hoeveel mensen de Time-keepers bewaken. C-20 snapt het niet maar opeens is het veel later. De variant vraagt hoe lang ze al beste vrienden zijn. Heel lang blijkbaar, dus weet C-20 dat ze haar alles kan zeggen. Dus waarom wil ze niet vertellen hoe veel mensen de Time-keepers bewaken? C-20 zegt dat ze zich de plek waar ze zitten herinnert maar de Variant kent ze niet. Maar zij zegt dat ze gewoon moe is. Het blijkt dat C-20 in de Roxxcart-winkel ligt en de Variant gebruikt haar krachten op haar. Ze vraagt waar de lift is, en C-20 antwoordt dat ze van goud is. Dan ziet de Variant Loki op de camerabeelden.

  • Aan het begin van deze scène was ik echt in de war. Kwam dit uit het verleden? Was dit een alternatieve realiteit? Maar toen ze vroeg naar de Time-keepers had je al snel door wat het was. 
  • De Variant gebruikt dus een soort illusiekrachten om mensen te beïnvloeden. Dit doet me eigenlijk sterk denken aan hoe Wanda haar krachten gebruikte om WestView in haar greep te houden en mensen te laten doen wat ze wou. En dat fysiek contact zagen we dan weer bij Vision toen hij Norm uit de illusie haalde. It’s all connected.
   © Marvel Studios
  • De Variant zei altijd dat ze geen interesse had om over de TVA te heersen dus waarom wil ze dan wel de Time-keepers bereiken? Mogelijk is er toch iets dat ze van hen wil. Later meer.
  • Deze had ik in de vorige aflevering niet door, maar het valt wel op dat Loki naar de lucht kijkt wanneer ze aankomen bij Roxxcart. Velen denken dat dit is omdat het onweert, en hij dus verwacht om Thor te zien. Nee, jij hebt een tak in je oog. 
 • loki spoilers
  © Marvel Studios

   

  Deel 2: Naar de TVA. Terwijl de Minutemen weglopen, komt de Variant door de Time door in de TVA aan. Ze heeft een vrije weg tot ze een Minutemen tegenkomt. Ze probeert haar krachten op hem te gebruiken maar het mislukt. Ze kan zijn staf afnemen en prunet hem. Ook andere Minutemen nemen het tegen haar op maar ze laat straffe vechtkunsten zien en verslaat hen. Loki volgde haar door de Time door en komt dus ook op de TVA aan. Met zijn dolken gaat hij achter haar aan. De Variant komt aan bij de gouden lift en schakelt de twee bewakers uit. Loki achtervolgt haar en wil haar wat vragen stellen.

  • Zo weten we dus meteen waar de Time door van de Variant en Loki naartoe ging. De TVA had ik toch niet meteen verwacht maar is wel logisch na de scène met C-20. 
  • Het wordt dus ook meteen duidelijk dat al die reset charges die ze geactiveerd heeft, een afleiding waren voor de Minutemen. Geen belangrijke gevolgen dus waarschijnlijk en zo heeft Marvel ons weer liggen.

   Marvel tegen ons:
  • Sylvie probeert haar krachten te gebruiken op de achtergebleven Minutemen maar dat lukt niet. In de eerste aflevering zei Ravonna al tegen Loki dat zijn magie nutteloos was in de TVA en dus die van haar ook.
  • Loki gaat snel z’n dolken halen die Mobius had liggen. De laatste keer dat we die dolken zagen, was toen Loki ze gebruikte om Thanos te proberen vermoorden. Natuurlijk was dat niet deze Loki. Voor deze Loki hadden we ze nog amper gezien en de laatste keer was in The Avengers zelf toen hij er Thor meer probeerde neer te steken. Dan weet ik wel niet goed hoe Mobius eraan kwam. Hij doet er ook een flip mee, zoals hij deed in Thor: Ragnarok.
  • Loki en de Variant kibbelen wat tot Ravonna komt en de Variant Loki overmeestert. Ze dreigt hem te vermoorden als Ravonna dichter komt. Doe maar, zegt ze. Haha, legendarisch. Ze had dus blijkbaar door dat de Variant naar de TVA zou komen want ze wist precies waar ze moest zijn. Hadden de Time-keepers haar dat al ingefluisterd of had ze gewoon een voorgevoel? Later meer.
 • © Marvel Studios

   

  Deel 3: Door de Time door. Loki neemt de tablet van de Variant en opent een Time door. Ze vallen op een mat in een soort kelder. De Variant kan de tablet bemachtigen maar de batterij van de tablet is leeg. Zij en Loki beginnen weer te vechten maar Loki gebruikt zijn krachten om de TemPad weg te halen. Op dat moment valt een kleine komeet tussen hen in. Ze zijn op Lamentis-1 in 2077. De Variant herkent de maan en zegt dat die planeet op het punt staat om in te slaan, zonder overlevenden. Ze probeert haar krachten te gebruiken op Loki maar dat werkt niet. Loki wil een wapenstilstand omdat ze er allebei aangaan als ze die TemPad niet kunnen doen werken. De Variant zegt dat ze al jaren aan haar plan werkte dus wil ze het zo snel mogelijk afwerken. Ze gaan dus op de maan op zoek naar een krachtbron. Loki 2 wil niet “variant” genoemd worden maar Loki wil haar ook niet “Loki” noemen. Daarop zegt ze dat ze nu Sylvie heet. Ze snapt niet dat hij voor de TVA werkt maar hij zegt dat hij consultant is. Hij snapt niet dat ze het ultieme machtsvacuüm wou creëren en dan gewoon weggaan. Ze komen aan een stadje dat al volledig verlaten is. Ze hebben nog zo’n 12 uur voor de apocalyps. Ze kijken of een neonlicht de TemPad kan opladen. Maar Loki wil de TemPad niet zomaar geven. Sylvie vond zijn idee dan ook waardeloos. 

  • Dit is de eerste keer dat de tablets hun officiële naam krijgen: TemPads. Het is wel geniaal dat een organisatie als de TVA toch nog niet het probleem van de herlaadbare batterij heeft opgelost. Er zijn wel al arc-reactors in jullie universum, hoor.
  • Wanneer Loki z’n krachten gebruikt om achter de Variant op te duiken, is dat net hetzelfde manoeuvre als toen hij Thor de kooi voor Hulk in lokte en toen hij Coulson vermoordde. Dat is voor hem dan ook nog niet zo lang geleden en was toen ook heel effectief.
  • De Variant vergelijkt hem met een goochelaar. Vond ik wel een goeie burn, hoor, maar het is nog al gebruikt in het MCU. Tony noemde Doctor Strange namelijk de “Bleecker Street magician” in Endgame.
   star-spangled-steve.tumblr.com - Tumbex
  • Ik denk dat dit de eerste keer is dat we zo ver in de toekomst gaan in het MCU. We zijn altijd redelijk braaf in de nabije toekomst gebleven of het verleden.
  • De planeet Lamentis is nog maar een keer voorgekomen in het Marvel-universum. Het werd geïntroduceerd in Annihilation: Conquest Prologue als Lamentis Outworld. Het bevindt zich aan de uiterste rand van het Kree-rijk en het verhaal dat er zich afspeelt, lijkt niks te maken te hebben met Loki en bovendien redelijk ingewikkeld dus hier vind je er meer over.
  • Lamentis-1 stond dus opgeslagen op de TemPad. Ik dacht al dat die mat betekende dat dat een van haar schuilplaatsen was, maar ze herkende het precies niet direct. Loki heeft het dus niet zelf gekozen en heeft het blijkbaar ook niet herkend uit zijn onderzoek.
  • De krachten van de Variant werken dus blijkbaar niet op Loki. Dat is waarschijnlijk omdat hij soortgelijke krachten heeft als zij, en niet per se “omdat zijn geest te sterk is”.
  • De Variant vermeldt specifiek dat ze al jaren aan haar plan werkte. Zodra ze kan, gaat ze terug naar het TVA om af te maken waar ze aan begonnen was. Het zal inderdaad wel even geduurd hebben voor ze al die reset charges verzameld had. Later meer.
  • Ik denk niet dat ze nu echt Sylvie Lushton is. Wanneer Loki haar geen Loki wil noemen, zegt ze zelf dat ze dat niet meer is, en ze nu Sylvie heet. Dus is ze waarschijnlijk toch een variant van Loki maar heeft ze zichzelf een nieuwe naam gegeven. Waarom is voorlopig niet duidelijk. Later meer.
  • De ingrediënten van een Loki zijn blijkbaar “onafhankelijkheid, autoriteit en stijl”. Vooral dat laatste is wel waar. 
  • Er staan de planeet nog meteoren, zwaartekrachtbevingen en ook de instorting van de samenleving in aanzien van een apocalyps te wachten. Want ja, laten we eerlijk zijn, bij elke rampenfilm zijn er wel mensen bij wie de waarden en normen de deur uitgaan. Het latere Snowpiercer-scenario is veel mensen dan ook niet ontgaan.
 • © Marvel Studios

   

  Deel 4: De trein. Ze komen bij een huis aan waar Loki beleefd wil aankloppen. Maar Sylvie wordt direct weggeschoten. Loki probeert het met charme maar dan neemt hij de gedaante aan van de man van de vrouw in het huis. Maar ook hij wordt weggeschoten omdat die man blijkbaar nooit zo lief was. Ze zegt dat iedereen naar de Ark is, een evacuatieschip. Daar kunnen ze geraken met de trein maar daar hebben ze een ticket voor nodig. Aan het station vermomt Loki zich als een van de bewakers om Sylvie mee naar binnen te kunnen nemen. Eenmaal binnen leren ze elkaar beter kennen. 

  • Loki laat hier wel echt van z’n verschillende krachten zien. Zichzelf veranderen in iemand anders hebben we vooral gezien toen hij zich voordeed als Cap om hem uit te lachen. Nu doet hij het met de echtgenoot van de vrouw, en niet zo succesvol.

  • Wanneer Loki en Sylvie naar de ingang van de trein lopen, passeren ze de rij die staat te wachten. Je moet eens letten op die mensen, die hebben exact de reactie zoals ik wanneer ik iemand zie voorsteken voor een rij. Dat is de kracht van goeie extra’s.
  • Hier verandert Loki ook z’n kleren om zich te vermommen. Dat zagen we ook vooral in The Avengers toen hij ging van z’n gewoonlijk pak naar een kostuum en terug, tot de full horns toe.

   © Marvel Studios
  • De twee bewakers die aan de ingang staan, heten volgens de credits trouwens “Private Hudson” en “Corporal Hicks”. Dit zijn dezelfde namen als de personages van Michael Biehn en Bill Paxton in Aliens.
  • Loki zegt dat hij niet achteruit kan gaan in een trein en Sylvie dat ze nooit met haar rug naar de deur kan zitten. Loki antwoordt dat er deuren zitten aan beide kanten. Of wanneer ze beiden willen slapen maar elkaar niet vertrouwen. De dynamiek tussen Loki en Sylvie is echt geniaal. Ze kappen voortdurend op elkaar, een beetje zoals een broer en zus. Hun dialogen zijn ook echt goed geschreven.
  • Het is ook wel een goeie trope: twee vijanden die noodgedwongen moeten samenwerken en elkaar zo leuk beginnen vinden, ook wel Enemy Mine genoemd.
  • Loki vertelt dat zijn moeder hem magie geleerd heeft. Ze was koningin van Asgard en volledig goed. Hij zegt ook dat hij geadopteerd is dus denkt hij dat hij het voor haar verklapt. Maar Sylvie wist dat altijd al; Ze herinnert zich wel haar moeder nog amper, alleen stukken van een droom. Frigga liet hem altijd kleine stukjes magie zien toen hij jong was zoals een bloem in een kikker veranderen of vuurwerk boven het water toveren. Hij laat dat laatste ook zien aan haar. Sylvie heeft zichzelf magie geleerd. Loki vraagt hoe de enchantment dan werkt maar wil het haar niet laten proberen.
   • Heel veel weten we nog niet van Sylvie maar wel dat zij haar moeder dus niet kende en altijd wist dat ze geadopteerd was. Ik vond dat toch interessante informatie om mee te nemen naar later.
   • De kleine trucjes die Frigga hem geleerd had, kwamen misschien ook al aan bod in Thor: The Dark World. Daar zegt Thor namelijk tegen Loki: “You think you alone were loved of mother? You had her tricks but I had her trust.”

    © Marvel Studios
   • Ik blijf het tof vinden hoe elke versie van Loki zo weg is van Frigga. In de hoofdtijdlijn was dat toch altijd de persoon voor wie hij het meeste respect had maar ook degene die hem het beste begreep. Hoe Loki hier over haar vertelt, is prachtig. Rene Russo haar rol was misschien een kort leven beschoren maar ze heeft wel een serieuze impact gehad.
  • Wanneer ze praten over de vrouw die ze zagen, keert het gesprek naar liefde. “Maybe love is hate”, zegt Sylvie. Loki vraagt of er iemand op haar zit te wachten. Ze heeft wel een relatie met een postbode maar het was enkel om haar iets te geven om voor door te gaan. Zij vraagt of hij als prins ooit mogelijke prinsessen had of misschien een andere prins? Een beetje van beiden, net als zij waarschijnlijk, antwoordt hij, maar nooit iets echts. Liefde is kattenkwaad, meent Sylvie. Loki moet nog wat meer drinken om te weten wat liefde is. Sylvie gaat wat slapen.
   • HALLELUJAH. Loki is dus officieel biseksueel. Het is een simpele opmerking maar zo betekenisvol voor heel veel mensen. Ook regisseur Kate Herron is blij dat dit canon is in het MCU.

   • Loki is natuurlijk niet het eerste personage. Tessa Thompson had al gezegd dat Valkyrie zeker bi is maar het is nooit expliciet gezegd op het scherm zelf. Nu Eternals een homoseksueel personage zal hebben, zal de representatie steeds beter worden, want dat mag wel in het MCU. 
   • Het production design en de belichting in deze trein is weer uitstekend. Volgens velen is die belichting ook met opzet gekozen voor de onthulling. Er bestaat al lang zoiets als bisexual lighting. En die is er inderdaad wel in overvloed.
 • © Marvel Studios

   

  Deel 5: Dag, trein. Wanneer Sylvie wakker wordt, is Loki aan het zingen voor de andere mensen maar hij heeft zijn eigen kleren terug aan. Als de bewaking komt om hun tickets te vragen, probeert Loki twee tickets tevoorschijn te toveren maar dat mislukt. Een gevecht breekt uit maar uiteindelijk wordt Loki uit het raam van de trein gegooid. Sylvie volgt voor de TemPad. Maar door de val blijkt die verwoest.

  • Loki zingt een liedje deels in het Engels en volgens de ondertitels deels Asgardiaans. Het Asgardiaans is om logische redenen Noors. Het liedje Jeg Saler Min Ganger werd speciaal geschreven voor de serie door auteur Erlend O. Nødtvedt en muzikante Benedicte Maurseth.  Daarnaast is het ook wel heel oneerlijk dat Tom Hiddleston zo goed kan zingen. Het liedje zou naar verluidt op de soundtrack staan wanneer die uitkomt.
  • Sylvie vertrouwde het niet dat Loki z’n vermomming niet meer aan had en hij vraagt waarom ze zo paranoïde is. Ze zegt dat het misschien komt omdat ze al haar hele leven vlucht voor de alwetende fascisten waarvoor hij werkt. Ze zei inderdaad al dat ze al jaren aan haar plan werkte maar blijkbaar heeft ze al haar hele leven met de TVA te maken. Later meer.
  • © Marvel Studios

    

   Loki heeft duidelijk al heel wat gedronken, maar toch roept hij “Another!” En smijt hij het glas op de grond. Thor deed natuurlijk net hetzelfde in de eerste Thor-film.

  • Loki vergelijkt liefde met een dolk. Het is een wapen dat je op afstand kan gebruiken of dichtbij, je kan er jezelf in zien, het is prachtig tot het je doet bloeden, maar wanneer je er uiteindelijk naar reikt, is het niet echt. Maar het is een vreselijke metafoor. Maar voor Loki vind ik het best toepasselijk gezien zijn geschiedenis, en zegt eigenlijk meer over hem. Want ik trek dan meteen de vergelijking met zijn relatie met Thor. Thor gelooft altijd in zijn broer tot Loki hem weer reden geeft om dat niet te doen. De liefde voor Loki is dus voor Thor echt een dolk. Tot zover mijn analyse.
  • Wanneer Loki uit de trein valt, gebruikt hij weer dezelfde uitdrukking als toen hij viel in Thor: Ragnarok en in de vorige aflevering.

    

  • Voor degenen die het ook moesten opzoeken: hedonisme is een leer binnen de filosofie die genot als het allerhoogste goed beschouwt.
 • © Marvel Studios

   

  Deel 6: Dag, Ark. Sylvie wordt kwaad en herinnert hen aan hun lot: terwijl de maan op de planeet botst, wordt ook de Ark vernietigd, waardoor iedereen sterft. Daarom stelt Loki voor om de Ark daarvoor al te gaan kapen en zo te ontsnappen. Op de weg ernaartoe onthult Sylvie hoe ze enchantment gebruikt. Ze gebruikt herinneringen van soms honderden jaren terug. Loki vraagt hoe dat kan want de Minutemen zijn door de TVA gecreëerd maar Sylvie zegt dat het allemaal variants zijn. Als ze bij de Ark komen, vechten ze zich een weg door de menigte. Maar voor ze de Ark bereiken, wordt ze vernietigd, waardoor ze vastzitten.

  • Wanneer Loki naast Sylvie gaat zitten nadat de TemPad is vernietigd, schoot me direct iets te binnen. Het was dus niet Natasha in de trailer zoals velen dachten. Het licht doet wel heel hard denken aan Vormir en het kapsel van Sylvie lijkt ook wel goed op dat van Natasha in The Avengers. Er werd dus gedacht dat Loki misschien een bezoek zou brengen aan Natasha in een of andere Soul-wereld maar die hoop was onterecht.
  • Voor enchantment is fysiek contact nodig waarbij ze de geest van de andere zogezegd vastneemt. Om de sterkere in bedwang te houden, creëert ze een fantasie uit hun herinneringen. Sylvie zegt dat de geest van C-20 heel erg messed up was, heel wazig. Ze moest dus een herinnering gebruiken van honderden jaren geleden, van voor ze voor de TVA werkte. Loki is meteen in de war. Blijkbaar was ze ooit een gewone burger op aarde die van margarita’s hield. Loki zegt dat hij dacht dat ze door de Time-keepers gecreëerd werden. Maar Sylvie antwoordt dat ze allemaal variants zijn, net als zij. Maar dat weten ze niet.
   • Later meer hierover!
  • De look van de stad bij de Ark in Lamentis-1 heeft wel veel weg van hoe de planeet Kitson eruit zag in Agents of S.H.I.E.L.D.: met veel donkere kleuren en neon.
   Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. S7 |OT| Who's like us? Damn few. OT | ResetEra
  • Nu de Ark vernietigd is, zitten Loki en Sylvie vast op Lamentis-1, dat elk moment vernietigd kan worden. Ik zie niet meteen hoe ze daaruit gaan geraken.

Wat nu?

Sylvie

We kwamen dan misschien nog niet zo veel te weten over haar, maar toch genoeg om wat dingen over haar identiteit bij elkaar te puzzelen. Ze gebruikte dus enchantment om informatie uit mensen te krijgen. Die term doet denken dat ze inderdaad een incarnatie is van Sylvie Lushton of Enchantress. Maar tegelijk reageert ze wel op de naam Loki door te blijven zeggen dat ze zo niet genoemd wil worden. Haar gedeelde geschiedenis met Loki schrijft dat nog wat bij. Ik denk dus dat Marvel weer een beetje gemixt heeft en van alle invloeden iets genomen heeft. Ze is wel degelijk een variant van Loki volgens mij.

Wat haar doel is, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Ze wilde de Time-keepers bereiken maar is er niet in geïnteresseerd om over het TVA te heersen. Dus is het persoonlijk met de Time-keepers. Ze zei deze aflevering al dat ze al haar hele leven op de vlucht is voor de TVA. Hoe kan een kind met opzet een time criminal worden? Draagt ze de gevolgen van iets wat haar familie deed? Probeert ze een schuld af te kopen bij de Time-keepers? Of wil ze hen uitschakelen om eindelijk van het TVA af te zijn? Op dit moment blijft het gokken maar ik denk toch eerder aan dat laatste.

*Sneak peek spoilers*

In een trailer voor de volgende afleveringen zien we waarschijnlijk een jonge Sylvie in het TVA. Dus daarover komen we vast nog meer te weten.

Het TVA

De onthulling over de ware aard van de TVA-werknemers was toch nog een kleine bombshell op het einde. Eerst ben ik wel wat in de war over die tijdlijn weer. Sylvie zegt dat die herinnering van C-20 van honderden jaren geleden is. Maar dat zag er toch redelijk modern uit volgens mij. Mobius had wel al gezegd dat de tijd anders loopt in de TVA dus is dat dan in TVA-tijd honderden jaren geleden? Dat is me nog niet helemaal duidelijk.

Maar de vraag is dus hoe dit gaat inslaan bij Mobius, die echt zijn hele leven gewijd heeft aan de TVA en er ook superhard in gelooft. Maar zijn geheugen zal dus gewist zijn of zo en wat nieuwe motivaties ingeplant. Dan is er ook de vraag wat hij gedaan heeft om een variant te worden, elk van hen eigenlijk. Hij is gek van jetski’s dus gok ik dat hij in de jaren 90 leefde toen hij een time criminal werd.

En dan is er nog de vraag hoeveel Ravonna weet? Die vastberaden blik op haar gezicht aan het einde van de vorige aflevering leek dus te zijn omdat ze wist dat Sylvie naar de TVA zou gaan. Ze stond er immers snel klaar. De kans is dus groot dat Ravonna weet wie ze is, aangezien Sylvie al jaren op de vlucht is voor de TVA. Ze heeft ook een band met de Time-keepers want ze kent ze.

En hoe zit dat nu met die Time-keepers? Ik blijf hen toch mysterieuzer vinden dan nodig. Het valt me op dat er iedere keer in de recap dat stukje van Ravonna getoond wordt: “The Time-keepers are monitoring every aspect of this case.” Als ze zoals gezegd alles zien aankomen, wisten ze dan al niet heel de tijd wie erachter zat? En dat de Variant Sylvie was, en Loki met haar zou willen samenwerken? Waarom hebben ze dat dan niet voorkomen? Omdat ze zagen dat ze zouden komen vast te zitten op Lamentis-1 en ze zo van haar af zouden zijn? Voor alwetende wezens vind ik hun logica niet altijd juist.

En verder?

Ik ben vooral nog altijd benieuwd waar dit allemaal naartoe gaat. Nog altijd denk ik dat het multiversum er iets zal mee te maken hebben. Het is te nadrukkelijk geïntroduceerd om dan niet gebruikt te worden. Ook omdat Spider-Man: Far From Home en Doctor Strange er nog zitten aan te komen, en die verhalen schreeuwen multi-verse. Eindigt alles met het multi-verse dat in frieten ligt? En wat is Loki z’n aandeel er dan in? In de helft van de serie zitten we vooral met nog meer vragen dan antwoorden.

 ^ Terug naar boven
Marvel Studios

Aflevering 4: “The Nexus Event”

In Asgard zit een jonge Sylvie te spelen, tot Ravonna en andere Minutemen haar beschuldigen van misdaden tegen de Sacred Timeline. In de TVA staat ze klaar voor haar proces wanneer ze iemand geprunet ziet worden. Uit schrik neemt ze de TemPad van Ravonna, opent ze een Time door en ontsnapt ze. In het heden gaat Ravonna bij de Time-keepers. Tijdens een gesprek met Mobius zegt ze dat ze haar de schuld geven. Mobius wil C-20 spreken om meer informatie te krijgen maar Ravonna zegt dat ze dood is. Hij moet van haar de Variants opsporen. 

 • loki spoilers
  © Marvel Studios

   

  We benaderen Asgard vanaf de bergen, want normaal in de films wordt Asgard altijd vanaf de Rainbow Bridge getoond. Dit waarschijnlijk om aan te tonen dat het een alternatieve versie is van Asgard en niet die die we kennen.

 • Sylvie is aan het spelen en spreekt daarbij over een draak die over Asgard vliegt en Valkyrie die hem verslaat. In haar realiteit waren er dus ook Valkyrie. Of het dezelfde is al in het MCU is onduidelijk. In de achtergrond zien we ook een typisch Vikingschip en een popje van een grote wolf. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar Fenris van Hela.

  © Marvel Studios

   

  • Jonge actrice Cailey Fleming speelt hier Sylvie. Zij is geen onbekende voor het Disney-universum want ze speelde ook al de jonge Rey in The Force Awakens.
 • Sylvie wordt gearresteerd en meegenomen. De reset charge verwijdert haar speelgoed. Hier moet je je toch afvragen of dat allemaal zomaar mag? Een minderjarige wordt meegenomen en uitgewist. We kregen al meer en meer het idee dat de TVA hier en daar wat louche is, maar hier werd toch heel licht overgegaan. En waarom werd ze meegenomen? Later meer.
  • Het is ook niet moeilijk dat ze nu niet met haar rug naar een deur wil zitten als je ziet hoe ze haar toen meegenomen hebben. Uit het niets vanuit een niet-bestaande deur.
 • © Marvel Studios

   

  Het nummer van Ravonna’s uniform is A-23, waarschijnlijk een verwijzing naar Avengers 23 waarin Ravonna voor het eerst voorkomt.

 • Sylvie wordt ook ingerekend net als Loki in het begin van de reeks. Daarbij zie je dat haar stapel papieren van wat ze allemaal gezegd heeft veel kleiner is dan die van Loki toen.
 • Maar voor ze berecht kan worden, steelt ze de TemPad van Ravonna en verdwijnt ze. De jonge Sylvie heeft duidelijk al wat training gehad want ze geraakt los van Ravonna. Ze weet ook meteen hoe ze de TemPad moet gebruiken om te ontsnappen. Over Loki als kind weten we niet zo veel behalve het feit dat hij veel grappen uithaalde met Thor, zoals we te horen kregen in Ragnarok.
 • Die groene mist uit de trailer van vorige week was dus inderdaad in de ruimte van de Time-keepers. De eerste keer dat we ze van ver zien, zien ze er wel heel creepy uit. Maar ook een beetje Joda-achtig?

  © Marvel Studios
 • De Time-keepers geven Ravonna de schuld van de ontsnapping van Sylvie en Loki. Ze zegt ook dat het geen pretje is om voor hen te staan. Ze vraagt Mobius of hij wel weet hoe onmogelijk het is om de tijdlijn stabiel te houden. De Time-keepers zijn al wat er staat tussen hen en regelrechte calamiteit. Dit zijn allemaal interessante punten voor later.
 • Ravonna geeft Sylvie de schuld voor de dood van C-20, omdat ze haar geest in de war zou hebben gestuurd. Toen ze in de TVA aankwam, kon ze amper nog spreken en daarna ging ze nog sneller achteruit. Later ontdekken we dus dat dit allemaal leugens waren. 
© Marvel Studios

Op Lamentis blikt Sylvie terug op haar leven voor en na de TVA. De analisten bij de TVA proberen hen op te sporen. Loki probeert Sylvie op te beuren maar veroorzaakt zo een Nexus event, die heel uitzonderlijk vertakt. Net wanneer alles dreigt verwoest te worden, verschijnen 2 Time doors. Ze worden gearresteerd en apart opgesloten in de TVA. Mobius is boos en stuurt Loki door een Time door waar hij een herinnering moet herbeleven: Sif die kwaad is op hem en hem in de gevoelige zone schopt, opnieuw en opnieuw. Mobius vraagt aan Ravonna om Sylvie te interviewen maar zij staat erop dat hij het bij Loki houdt. Aan de cel van Sylvie staat B-15 en andere Minutemen dus geraakt hij niet binnen. Hij vertelt haar dat Loki zei dat de TVA tegen hem liegt. Loki is eerlijk tegen Sif en daarna wil hij praten met Mobius. 

 • Sylvie zegt dat ze zich Asgard en haar leven nog herinnert. Ze zegt dat het universum wil losbreken en daarom voor chaos zorgt. Daarom werd zij geboren als “goddess of mischief”. Toen dat te ver ging afwijken van de Sacred Timeline namen ze haar mee. Ze was heel lang op de vlucht want overal waar ze ging, veroorzaakte ze een nexus event, omdat ze eigenlijk niet mocht bestaan. Tot ze uitvogelde waar ze naartoe moest en ze opgroeide tussen apocalypsen. En nu zou ze daar sterven.
  • Ik snap nog altijd niet goed wat ze nu eigenlijk gedaan heeft. Gewoon omdat ze als een andere versie van Loki geboren werd? Zo werkt het multiverse toch? Later meer.
 • Sylvie vraagt of een Loki een Loki is door het feit dat ze altijd verliezen? Loki zegt dat ze misschien wel verliezen maar ze sterven nooit. Ze overleven altijd. Zij heeft zelfs bijna de TVA ten gronde gericht terwijl die de controle zegt te hebben over de tijd. Hij vindt haar geweldig.
  • Ja, Loki zijn onsterfelijkheid was een tijdje toch de running joke van het MCU. Hij was zogezegd aan het einde van Thor naar zijn dood gevallen. In The Dark World leek hij neergestoken tot hij opdook in Ragnarok. In Infinity War maakte Thanos na de dood van Loki zelfs de opmerking “No resurrections this time.”
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer Sylvie Loki z’n arm vastneemt, ontstaat het Nexus event. We zien inderdaad Lamentis-1 op het scherm verschijnen. Als ze elkaars handen vastnemen en zich opmaken voor het einde, zien we dat de tijdlijn pijlsnel stijgt naar de rode lijn, dus het punt waarop het onomkeerbaar is. Dat hebben ze bij de TVA blijkbaar nog niet gezien. Later meer.

 • Loki voelt zich beledigd dat Sylvie meer bewakers had dan hij. Zo kennen we Loki weer.
 • Mobius zegt dat Loki niet echt de God of Mischief is. Loki vult al voor hem aan wat hij dan wel is: de God of Self-Sabotage, of de God of Backstabbing? Maar Mobius antwoordt: “Just kind of an asshole and a bad friend.” Goeie burn wel.
 • © Marvel Studios

   

  Loki moet een herinnering herbeleven waarin hij het haar van Sif had afgesneden. Zij komt hem ervoor uitschelden geeft hem eerst een slag en dan een knietje. Ze zegt ook dat hij verdient om alleen te zijn en dat altijd zal zijn. 

  • Jamie Alexander werd niet gecredit voor deze cameo. Het was al van seizoen 2 van Agents of SHIELD geleden dat ze Sif nog gespeeld had, dus 2015. In de films was het van The Dark World geleden in 2013. Long overdue dus. Ze zou in de films wel weer haar opwachting maken in Thor: Love and Thunder.
  • Blijkbaar komt de situatie uit deze herinnering uit de Noorse mythologie. Daar is Sif gekend voor haar prachtig goudkleurig haar, dat Loki dan afsnijdt voor de gein. Hier is het verhaal, in kindervorm wel.
 • Mobius wil graag Sylvie ook ondervragen maar Ravonna is absoluut tegen omdat ze te gevaarlijk is. Later weten we natuurlijk dat ze hem weg wilde houden omdat ze Mobius ook zijn oude leven zou kunnen laten zien.
 • In zijn gesprek met B-15 buiten de cel van Sylvie zegt hij dat ze al Kree, Titans en vampieren hebben binnengebracht. De Kree zijn natuurlijk al geïntroduceerd dankzij Agents of SHIELD, Ronan en Captain Marvel. Titans waren er in de vorm van Thanos en zijn “kinderen”. Vampieren zie ik dan weer als de eerste aanzet voor de Blade-film die er zit aan te komen. Tot nu toe zijn die wezens namelijk nog nooit voorgekomen of vermeld in het MCU.
 • De cel heeft de aanduiding Time Theater 47, wat volgens sommigen een verwijzing is naar What If #47, een alternatieve realiteit waarin Loki Mjölnir heeft.
© Marvel Studios

Loki zegt dat hij en Sylvie geen partners zijn maar wil niet zeggen hoe het Nexus event veroorzaakt werd. Maar toen hij terug moest naar Sif, geeft hij toe dat hij verantwoordelijk was en Sylvie maar een pion is in zijn plan die hij uit de weg zou ruimen. Mobius zegt hem dat ze al gepruned is, waarop Loki doet alsof het hem niet kan schelen. Maar Mobius doorziet hem en lacht hem er bijna mee uit. Daarop onthult Loki dat iedereen van de TVA een variant is die ontvoerd werden uit hun leven op de Sacred Timeline. Mobius gelooft hem niet en stuurt Loki terug naar de Time Cell. B-15 gaat ondertussen met Sylvie door een Time door.

 • Wanneer Sif terugkomt, geeft Loki toe. Hij zegt dat hij weet dat hij een vreselijk mens is. Hij wil altijd aandacht omdat hij een narcist is, en bang is om alleen te zijn. Sif helpt hem recht maar zegt dat hij inderdaad alleen is en dat altijd zal zijn. Wow, Sif, that’s harsh.
 • Dan volgt er het gesprek tussen Loki en Mobius waarin toch wat conclusies worden getrokken.
  • In ondervraging vraagt Mobius hoe lang Loki al voor de Variant werkt. Dat ontkent Loki stellig. Dus dan vraagt Mobius of ze partners zijn? Maar ook dat niet want ze is moeilijk en irritant en probeert hem constant te slaan. Mobius antwoordt dat partners inderdaad niks voor hem zijn tenzij hij er zijn voordeel mee kan doen en hen dan verraden.
   • Velen dachten dat dit een verwijzing was naar Thanos, maar ik denk dat Mobius het hier toch eerder over zichzelf heeft.
  • Ze blijven kibbelen tot Mobius hem terug wil sturen. Daarop verandert Loki van gedachten en zegt hij dat achter alles zat. Sylvie kwam lang geleden naar hem toe op Asgard en nam hem mee naar een van de apocalypsen, waar ze hun plan beraamden. Sylvie is maar een pion voor hem. Wanneer zijn plan slaagt, zal hij haar gewoon uit de weg ruimen. Mobius zegt dat ze hem dan een plezier gedaan hebben want ze is al gepruned. Hij verzint een heel verhaal over hoe het gebeurd is en Loki zegt “good riddance” maar z’n gezicht spreekt boekdelen. Mobius heeft al snel door dat hij haar leuk vindt. Niet moeilijk dat ze een nexus event veroorzaakten: twee varianten van hetzelfde wezen die een romantische relatie beginnen, is pure chaos en zou de realiteit kunnen breken. Hij is een narcist die voor zichzelf viel. Mobius geeft toe dat ze nog leeft, wat een opluchting is voor Loki. Mobius vraagt of ze altijd al de TVA wilden infiltreren of de Time-keepers omverwerpen maar Loki stuurt weer af op wat hij van Sylvie leerde en zegt Mobius dat ze allemaal Variants zijn, niet gecreëerd door de Time-keepers maar ontvoerd uit de tijdlijn met hun herinneringen gewist. Dus heeft hij een verleden en misschien had hij wel een familie. Maar Mobius gelooft hem niet, en voor hij Loki terugstuurt, zegt die nog tegen Mobius dat hij tegen zichzelf liegt.
   • Oké, de grootste verrassing voor mij was toch het hele stuk rond Loki en Sylvie. Hoezo, romantisch?? Later meer. 
© Marvel Studios

Ravonna viert het einde van de zaak met Mobius. Hij stelt verschillende vragen maar ze heeft altijd een ontwijkend antwoord. Zij zegt dat ze hem wil beschermen maar terwijl ze afgeleid is, verwisselt hij hun TemPads. Terug bij Roxxcart laat Sylvie B-15 haar oude leven zien. Mobius ziet op de TemPad dat C-20 haar oude leven herinnerde en Loki’s theorie bevestigde. Mobius wil Loki helpen om Sylvie te bevrijden. Ze worden onderschept door Ravonna waarna Mobius gepruned wordt. Loki en Sylvie gaan met Ravonna naar de Time-keepers. Ravonna weet niet meer waarom Sylvie ooit opgepakt werd. Voor de Time-keepers mogen Loki en Sylvie nog hun laatste zegje doen. B-15 bevrijdt hen van hun Time Collar en gooit Sylvie een zwaard. Er breekt een gevecht uit waarbij Sylvie het opneemt tegen Ravonna. Sylvie kan een Time-keeper onthoofden en ze blijken allemaal androids te zijn. Loki wil iets belangrijks zeggen tegen Sylvie maar wordt gepruned door Ravonna. Sylvie kan haar overmeesteren en dwingt haar om alles te vertellen. Na de credits wordt  Loki wakker met 4 alternatieve Loki’s.

 • Ravonna vraagt aan Mobius waar hij naartoe zou gaan als hij eender wanneer en eender waar kon gaan. Dat is nog belangrijk voor later.
 • De Time-keepers willen zelf bij de pruning van Loki en Sylvie zijn, en ze willen Mobius er ook bij. Hmm, raar. Later meer.
 • Ravonna zegt dat een vriendschap zoals die van haar en Mobius zeldzaam is, en waard om voor te vechten. Dat is wel raar gezien haar gedrag later.
 • © Marvel Studios

   

  Mobius vraagt haar waar ze haar nieuwe trofee zal zetten, het zwaard van Sylvie. Ze voegt het toe aan de collectie terwijl Mobius hun TemPads omwisselt.

 • Wanneer Sylvie B-15 haar leven laat zien, krijgen wij niet te zien wat ze ziet. Ook Wunmi Mosaku wist de details niet van wat ze zag toen ze de scène filmde. 
 • Op de TemPad van Ravonna ziet Mobius dat C-20 inderdaad geklasseerd staat als overleden. Maar in een filmpje van de mission debrief vertelt ze wat ze bedoelde met “it’s real”: de plaats waar ze was in het “visioen” was echt. Ze woonde daar, ze kende die bar en had vrienden. Ze beseft zelf dat ze een variant is, en zo weet Mobius dat Loki gelijk had. Het is bovendien Ravonna die de debrief beëindigt. Nu weten we dus waarom ze zei dat C-20 dood was. Ze hebben haar waarschijnlijk gepruned om de waarheid verborgen te houden. En Ravonna wou voorkomen dat Mobius tegen Sylvie sprak omdat ze hem anders ook onder haar betovering zou kunnen brengen en hem de waarheid laten zien. En dan moet de rest nog komen.

  © Marvel Studios
 • Mobius gaat terug bij Loki om te vragen of hij om Sylvie geeft. Loki begint ontwijkend te antwoorden dus zegt Mobius dat de connectie tussen hem en Sylvie de TVA kan doen instorten. Loki zweert dat Sylvie die herinneringen niet gecreëerd heeft bij C-20. Mobius vraagt luidop of hij dan twee Loki’s moet geloven, maar Loki antwoordt dat hij anders gewoon een vriend moet geloven. Mobius zegt ook dat hij al de hele tijd gelijk had over de TVA en dat Loki hem moet vertrouwen om Sylvie te redden. Hij voegt ook nog toe dat Loki kan zijn wie hij wil, zelfs iemand die goed is. Gewoon voor als iemand hem ooit het tegendeel gezegd had.
  • Ja, hoor, zie je wel, best buds. Loki voelde zich sowieso schuldig en Mobius was veel harder gekwetst door z’n nieuwe vriend dan hij liet uitschijnen. Love it.
 • Ravonna staat hen op te wachten met een team Minutemen. Mobius probeert nog te doen alsof hij per ongeluk haar TemPad meenam maar ze hebben hem door en dat beseft hij. Daarop komt hij terug op haar vraag van eerder: waar zou hij naartoe gaan als hij eender waar en eerder wanneer kon gaan? Naar waar hij echt vandaan kwam. Naar waar zijn leven was voor de TVA op de proppen kwam. Misschien had hij een jet ski want dat zou hij graag doen, op een jet ski rijden. Daarop wordt hij gepruned.
  • Hier was ik wel echt even geschokt, en ook Loki z’n gezicht zei genoeg. Want op dit moment dachten we nog steeds dat prunen einde verhaal betekent. Later meer.
  • Owen Wilson is echt zo goed in deze rol en vooral in deze scène zegt hij over Ravonna’s verraad meer met zijn gezicht dan met woorden. *chef’s kiss*
 • Ravonna heeft al snel door wanneer ze ziet dat Sylvie haar haar nat is, dat ook B-15 de waarheid weet.
 • Loki z’n gezicht wanneer Sylvie hem vraagt of hij oké, brak m’n hart bijna.

  © Marvel Studios
 • Sylvie vraagt aan Ravonna of ze haar nog herinnert. Dat wel. Ze vraagt ook wat haar nexus event was waarvoor ze opgepakt werd. Ravonna wil weten wat dat uitmaakt, dus zegt Sylvie natuurlijk dat ze daardoor haar leven kwijt was, en deze hele actie tegen de TVA opzette. Maar ze zegt dat ze het niet meer weet. Nog een teleurstelling voor Sylvie.
 • De Time-keepers vragen wat Sylvie en Loki nog tegen hen willen zeggen voor ze sterven. Loki zegt dat hij toch al niet meer kan bijhouden hoeveel keer hij al gestorven is dus ze doen maar. Sylvie denkt dat ze bang zijn van hen maar een van hen zegt van niet. Ze zijn gewoon een kosmische teleurstelling. Wanneer ze opdragen om Sylvie en Loki te deleten, probeert ze hen aan te vallen, maar Ravonna verhindert dat met de Time Collar. Toch heeft ze nog wat controle. Het blijkt dat B-15 Ravonna tegenhoudt. Ze maakt hun Time collars los en gooit Sylvie haar zwaard, dat ze waarschijnlijk uit Ravonna’s kantoor is gaan halen. 
  • Die Time-keepers had ik me toch nog helemaal anders voorgesteld. Zo sterk lijken ze nu ook weer niet lizards of op de figuren uit het filmpje van de TVA. Wel lijken ze op hoe ze in de comics werden voorgesteld.

   © Marvel Comics
  • Deze double-cross van de valse Time-keepers deed me wel wat denken aan het hele Trevor Slattery-debacle uit Iron Man 3. Weet je nog, een ander redelijk nutteloos gezicht voor een heel ander iemand.
  • Volgens Den of Geek zou hun hele look ook een verwijzing zijn naar de Three Most Important People in The World uit Bill and Ted’s Excellent Adventure, “the futuristic utopian rulers who set things in motion in Bill and Ted’s Excellent Adventure to keep the correct timeline intact.” Ja, de gelijkenis is er eerlijk gezegd wel.
 • Sylvie kan Ravonna verslaan en Loki schakelt de bewakers uit. De Time-keepers stellen nog voor om te praten maar ze gooit haar zwaard naar een van hen en onthoofdt hem. Daarop schakelt de rest ook uit. Wanneer ze het hoofd opnemen, zien ze dat het robots zijn. Zij zijn dus maar een front en dus weten ze nog niet wie de TVA gemaakt heeft. Later meer.
 • Loki wordt opeens serieus en moet Sylvie iets vertellen. Hij is er zeker van dat ze het zullen uitpluizen maar geraakt niet uit zijn woorden. Hij zegt dat dit nieuw voor hem is en Sylvie weet niet wat hij wil zeggen. Hij neemt haar vast maar voor hij nog iets kan zeggen, wordt hij gepruned door Ravonna. Sylvie kan haar overmeesteren en zegt dat ze haar alles moet vertellen.

  © Marvel Studios

   

  • Loki stond hier toch op het punt om tegen Sylvie te zeggen wat hij voor haar voelde, of niet? Later meer.
  • Oké, hier was ik voor de tweede keer geschokt want even dacht ik dat dit ook het einde was. Maar er is niet echt een serie meer zonder Loki dus dacht ik wel dat er nog iets achter zat.
 • Over de credits speelt If You Love Me van Brenda Lee, een Engelse cover van het liedje Hymne a l’amour van Edith Piaf.
 • Loki wordt ergens wakker. Hij vraagt zich af of dit Hel is? En of hij dood is? Iemand zegt dat dat nog niet zo is maar wel zo zal zijn als hij niet meegaat met hen. Voor hen zitten een oudere Loki, een indrukwekkende, een jonge en een krokodil.
  • Oké, Loki is dus niet echt dood maar blijkbaar getransporteerd naar ergens anders. Dat wil waarschijnlijk zeggen dat alle mensen die gepruned worden gewoon ergens anders naartoe gebracht worden? Later meer.
  • Het valt op dat “Hel” in de Engelse ondertitels met een hoofdletter en een l is geschreven. Dit wijst erop dat hij verwijst naar de wereld van de doden. In de comics heerst Hela over Hel.
  • Er zijn dus nog varianten van Loki en blijkbaar hebben ze de namen Classic Loki, Boastful Loki, Kid Loki en Crocodile Loki of al liefdevol “Crocky” genoemd door de fans.
   © Marvel Studios

    

   • Classic Loki wordt zo genoemd omdat Loki er zo lang uitzag in de comics. Hij heeft dan ook een exacte replica van het kostuum aan en blijkbaar is Richard E. Grant ook perfect gecast. De Loki van toen was ook veel slechter dan de filmversie.

    © Marvel Comics
   • Kid Loki verscheen voor het eerst in Thor #617 in 2010. Om met een schone lei te beginnen, zorgde Loki voor zijn eigen dood en werd hij daarna herboren als kind. Kid Loki was toen nog redelijk onschuldig en besluit zijn krachten te gebruiken om Asgard en zijn broer te helpen. Uiteindelijk, toen hij een held was, nam de ziel van de oude Loki het weer over. Hij kreeg berouw over wat hij gedaan had en voegde zich bij de Young Avengers. Er blijven dus maar leden van de Young Avengers opduiken in Disney+-series, (naast Wanda’s kinderen, Elijah Bradley en Kate Bishop binnenkort.)
   • Boastful Loki komt niet uit de comics maar aan z’n naam te horen, is deze Loki nog arroganter dan de Loki die we kennen. Hij is ook wel cooler gekleed dus hij heeft misschien wel gelijk. Hij heeft precies ook een hamer vast, dus is hij misschien de variant die Thor wordt, zoals in What If 47?
   • Ook Loki de krokodil komt niet uit de comics maar is wel gewoon leuk.
  • © Marvel Studios

    

   Rechts van Classic Loki zie je wat lijkt op een vergane versie van Avengers Tower, en nog andere vernielde gebouwen. Zitten ze op een wereld waar alles vernield is, of waar alle vernielde dingen naartoe gaan? Sommigen lijken het te herkennen als New York, ook omdat daar Avengers Tower stond.

  • Over deze scène speelt de track I’ll Have That Drink Now van Alan Silvestri. Dat is uit The Avengers toen Loki aan het einde wakker werd en de Avengers hem onder schot hielden. Dit lijkt qua opzet inderdaad goed op deze scène dus vandaar waarschijnlijk de verwijzing.

Minder easter eggs dus deze keer maar des te meer plotgevolgen.

Loki

Loki is dus niet dood maar geteleporteerd naar een andere wereld of realiteit, mogelijk waar alle variants naartoe gaan. Verder leren we niet meer zoveel bij over hem alleen. Hij zal waarschijnlijk nog wel teruggeraken naar de TVA om Sylvie te helpen, maar de vraag is dan nog steeds wat er daarna dan met hem gebeurt. Volgens de TVA kon hij nooit meer terug naar de hoofdtijdlijn dus moeten we ons stilaan opmaken voor een definitief afscheid?

Loki en Sylvie

Deze zag ik toch even niet aankomen, en ik weet ook niet goed hoe ik me er precies bij voel. Er kwam net de onthulling dat Loki biseksueel was, maar in de volgende aflevering laten ze hem dan weer verliefd worden op een vrouw, die dan ook nog eens een andere versie van zichzelf is. Hoeveel ik ook geniet van de chemie tussen Tom Hiddleston en Sophie Di Martino, ik had toch nooit gedacht dat ze deze kant zouden opgaan met deze relatie. Ik vind het eerlijk gezegd wat ongemakkelijk, ook omdat Sylvie nogal uit de lucht leek te vallen. Volgens sommigen is het meer een metafoor over het feit dat hij eindelijk van zichzelf kan houden, maar dan doe je dat toch beter op een andere manier volgens mij.

Voor de schrijvers was dit, of Loki’s eerste “real love story” een deel van de eerste pitch voor de serie, en ook het feit dat het met een alternatieve versie van zichzelf is. Want dat was wel toepasselijk voor het personage. Volgens Kate Herron is dit ook een van verhaallijnen die wat aangedikt werd tijdens de hiatus voor de pandemieWe zullen zien waar het heengaat, maar ik had toch liever een verhaallijn gezien waarin er niet weer een love interest komt opdraven. Maar misschien ben ik alleen daarin.

Afgezien daarvan heeft het wel interessante gevolgen. Wanneer ze elkaar aanraakten, op een vriendelijke manier welteverstaan, ontstond er een branch die heel snel naar de red line ging. Dat wil zeggen dat ze daarna niet meer ongedaan kon maken. Wat zal er dan gebeuren nu Loki met nog 4 andere variants samen is?

Mobius

Mobius stond weer aan Loki z’n kant maar werd toen gepruned door Ravonna. Het leek dus game over voor Owen Wilson maar het lot van Loki zet dat in perspectief. Waarschijnlijk worden alle geprunede mensen gewoon ergens anders naartoe gestuurd, dus moet hetzelfde gebeurd zijn met Mobius. Waar of wanneer hij gaat belanden, is nu nog niet helemaal zeker.

Het is alleen maar de vraag hoe hij mentaal uit alles komt. Hij heeft namelijk net ontdekt dat hij ooit een leven had dat de TVA hem had afgenomen, dat Ravonna dat wist en hem eigenlijk voorloog. En bovendien heeft zij de opdracht gegeven om hem te prunen, wat voor iedereen gelijk staat aan vermoorden. Ik voorspel een kleine identiteitscrisis.

Ravonna

Zij blijkt dus de grote spilfiguur achter alles te zijn. Ze was al op de hoogte van het lot van de TVA-medewerkers, verborg wat er echt gebeurde met C-20 en liet haar hoogstwaarschijnlijk prunen om het geheim te bewaren. Maar wil dat dan ook zeggen dat ook zij vroeger een leven had, het te weten is gekomen en toch alles stil wilde houden? Of is ze een van de verantwoordelijken voor dit alles? We hebben haar alleen maar gezien als de hunter die Sylvie oppakte. Maar daarnaast weten we eigenlijk niks van haar. 

Ze was wel degene die vanaf het begin als enige contact had met de Time-keepers en ze constant bleef vermelden. Het zou me verbazen dat zij niet weet dat ze niet echt waren. Het leek ook niet alsof ze net ontdekt had dat haar hele leven een leugen was. Dus moet er een goeie reden zijn waarom ze de schijn bleef hoog houden. Weet ze dan ook dat Loki en mogelijk Mobius helemaal niet verwijderd zijn van de tijdlijn? Ze nam wel een momentje over Mobius nadat Loki en Sylvie waren weggevoerd. En waarom zou ze er dan een punt van maken dat hun vriendschap het waard is om voor te vechten? Of weet zij gewoon het hoogst nodige en is er nog iemand anders die de plak zwaait? Misschien ook wel, want toen Sylvie haar overmeesterde leek ze bijna opgelucht.

Over Sylvie gesproken, het is wel raar dat Ravonna zich niet meer herinnert waarom Sylvie is meegenomen. Als deze zaak toch zo belangrijk is voor de Time-keepers hadden ze toch al lang haar achtergrond nagetrokken toen ze ontmaskerd was. Zo hadden ze toch gezien wie ze was? Dat Sylvie ontsnapt was, moet ook wel een grote smet op het blazoen van Ravonna zijn geweest, en toch is ze dan later gepromoveerd. Net omdat ze alle vuile geheimen wilde bewaren?

Time-keepers

Ja, dit was toch wel een verrassing. De almachtige Time-keepers bestaan niet, of zitten alleszins niet gewoon in het TVA hun tijd te verdoen. Ik neig eerder naar dat eerste, ook door Ravonna’s non-reactie. Loki noemt zelf al de openstaande vragen op die dit achterlaat: Wie heeft de TVA dan gemaakt? En wie heeft er dan controle over de Sacred Timeline? Ik blijf bij het feit dat er niet echt zo’n tijdlijn is maar dat alles zo opgezet is om chaos te vermijden. Ravonna zegt aan het begin van de aflevering namelijk tegen Mobius “of hij wel weet hoe onmogelijk het is om de tijdlijn stabiel te houden. En dat de Time-keepers al zijn wat er staat tussen hen en regelrechte calamiteit.” Dan zou er toch iemand anders moeten zijn die alles in stand houdt? Want calamiteit is er voorlopig nog niet te zien. Daarom rijst nog maar eens de vraag of de Sacred Timeline wel bestaat, en ze niet gewoon een excuus zoeken om het multiverse wat binnen de perken te houden.

Daarnaast zei Ravonna ook dat “de Time-keepers zelf bij de pruning van Loki en Sylvie willen zijn, en dat ze Mobius er ook bij willen.” Vertrouwden ze erop dat de Time-keepers niet ontmaskerd zouden worden? En waarom moest Mobius er dan per se nu bij zijn? Waren ze van plan om hem ook de ware toedracht te laten zien zodra Loki en Sylvie weg waren? Dat zullen we misschien wel in de volgende aflevering te weten komen.

We kunnen weer beginnen gokken van voor af aan dus. Het kan Ravonna zijn maar dan bezit ze zelf niet zo veel krachten aangezien ze verslagen werd door Sylvie en om de tuin geleid door Mobius. De meest populaire kandidaat blijft natuurlijk Kang the Conqueror omdat we al zeiden dat die eraan zit te komen in Ant-Man and the Wasp 2, en hij deel uitmaakte van de Time-keepers in de comics. Maar het is nog 2 jaar voor die film uitkomt dus dat lijkt te vroeg. Die andere Loki is het vast ook niet, dus misschien Mephisto dan maar? 😛

 ^ Terug naar boven
© Marvel Studios

Aflevering 5: “Journey Into Mystery”

We beginnen met een redelijk vreemd shot dat begint bij de TVA, doorgaat naar de ruimte van de Time-keepers en zo naar de wereld waarin Loki wakker wordt bij de andere Variants. Deze wereld is de Void en wordt geterroriseerd door Alioth. Sylvie heeft Ravonna nog steeds onder bedwang. Zij zegt dat ze ook niet weet wie erachter zit, maar ook dat Loki niet dood is. Hij is naar de Void gegaan, waar alle geprunede dingen terechtkomen. Niks keert er ooit van terug maar ze wil Sylvie helpen. Loki wil ondertussen antwoorden van de Variants. Ze leggen ook uit waar de Void voor dient en dat Alioth al die geprunede dingen verteert. Loki wil een plan maken om weg te komen maar de Variants zeggen dat ze alleen kunnen overleven. Hij gaat toch met hen mee naar hun schuilplaats.

 • De titel van de aflevering, Journey Into Mystery, verwijst waarschijnlijk naar de reeks comics van dezelfde naam. Daarin maakte Thor voor het eerst zijn opwachting.
  • Daarnaast kwam die zin nog twee keer voor in het MCU. In Thor hing er een billboard met die woorden. En in de pilot van Agents of S.H.I.E.L.D. noemt Jemma Simmons het vormen van het team “our own journey into mystery”.
 • © Marvel Studios

   

  Tijdens het zotte ronddraaiende shot zouden we als eerste gebouw in de Void de zogenaamde Vuurtoren of Pharos van Alexandria zien, een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Het werd verwoest door een aardbeving in 1480.

 • We zien dus weer de Avengers Tower in de Void, maar die blijkt eigenlijk de Qeng Tower te zijn. Dat is het hoofdkwartier van Qeng Industries, het bedrijf waaraan Tony Avengers Tower verkocht in de comics. Later werd dan onthuld dat Kang the Conqueror aan het hoofd stond van Qeng Industries. Hmmm.

  © Marvel Studios
 • In de Void kan je naast Avengers Tower ook het Sanctom Sactorum zien. Dat wil zeggen dat al deze gebouwen betrokken zijn bij een nexus event en gerest zijn.

  © The Direct / Marvel Studios
 • Ze zijn dus in de Void en moeten oppassen voor Alioth. De Void is in de comics iets anders maar Alioth lijkt er wel meer op. Hij is daar het eerste wezen dat uit de controle van de tijd is gebroken. Hij heeft ook te maken met Kang the Conqueror dus dat lijkt een streepje voor dat hij toch achter alles zit.
 • Ravonna wist blijkbaar toch niet dat de Time-keepers niet echt waren. Wel, dan kon ze toch goed een poker face houden.
 • Ze wist wel dat de geprunede mensen niet meteen sterven maar dus in de Void belanden. Dan kan het toch zijn dat ze een beetje opgelucht leek nadat Mobius gepruned werd.
 • Wanneer de TVA iets reset, wordt de tijdlijn eigenlijk gewoon verplaatst naar een leegte aan het einde der tijden. Daar stopt de tijdlijn dan met groeien. Volgens het dogma wordt het einde der tijden nog geschreven, maar de Time-keepers zouden er een utopie van maken. Sylvie noemt dat “very believable”. Inderdaad, ik denk niet dat we binnenkort een utopie in het MCU mogen verwachten.
 • Terug in de Void zien we een piratenschip en wat lijkt op een UFO. Terwijl ze door het landschap lopen denken velen dat we ook een gigantische versie zien van het hoofd van het kostuum van Yellowjacket uit Ant-Man, maar voor mij lijkt het er toch niet helemaal op.

   

 • Loki weet niet hoelang het al geleden is sinds New York. We hebben inderdaad niet zo’n goed besef van tijd in deze reeks. Mobius zei al dat tijd er anders verloopt dus kunnen we daar ook niks uit afleiden.
 • Loki moet met spijt melden dat hij het helaas niet zo vreemd vindt dat er een alligator bij is. Wij ook niet, Loki, als Marvel-fan ben je al meer gewoon.
 • Volgens Kid Loki zorgt Alioth ervoor dat geen van de geprunede dingen kunnen terugkeren. Boastful Loki zegt dat het een levende “tempest” is die materie en energie opslokt. Al die realiteiten worden meteen opgeslokt. Classic Loki noemt de Void dan weer een haaientank en Alioth is de haai. In hun uitleg zie je wel al duidelijk hun verschil in karakter vind ik: to the point, redelijk dramatisch en sarcastisch.
 • © Marvel Studios

   

  De alligator zegt blijkbaar iets over een alligatortank want Classic Loki zegt dat dat niet bestaat, en het is ook een betere metafoor met een haaientank. Daarop zegt hij dat de alligator even gevoelig is als de rest van hen. Hij is namelijk ook een Loki-variant. Croki was voor mij echt zo’n geweldige toevoeging. Gewoon de shots waarin de alligator in beeld gebracht werd, waren altijd superdroge en dus grappige momenten.

 • Loki vraagt waarom Classic Loki hem door Kid Loki laat commanderen, maar hij zegt dat hij maar beter respect kan hebben voor Kid Loki. Dit is namelijk zijn koninkrijk. Loki vraagt wat zijn nexus event was. Hij blijkt Thor te hebben vermoord. Ja, daar had Loki niet van terug. Dat lijkt inderdaad nogal een afwijking van onze Loki. Hoe slecht hij ook werd, hij had toch altijd een zwak voor Thor. 
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer ze de schuilplaats bereiken, zie je in de achtergrond een helikopter met “Thanos” op. Dit is dus de echte verschijning van de Thanoscopter, een helikopter waarmee Thanos letterlijk rondvloog in de comics. Meerbepaald Spidey Super Stories #39 uit 1979. Daarin namen Spider-Man en de Cat het op tegen Thanos toen die op zoek was naar de Cosmic Cube. In Endgame leek een zwaardbeweging van Thanos van ver op een verwijzing hiernaar, maar nu duikt die dus echt op. 

 • Tussen de ingang van de schuilplaats en de ruimte zelf liggen in de grond: veel dinner trays met vakjes, die van het TVA zelf zouden zijn, maar ook Mjölnir, en een bokaal met het label T365 en een soort kikker in. Die zou op Thor lijken, als je op een groot genoeg scherm kijkt. Thor #365 is niet toevallig de comics waarin Loki Thor in een kikker verandert.

  © Marvel Studios

   

 • Hun schuilplaats blijkt een oude bowling te zijn. Dat kan je zien aan de banen maar ook de vele kegels die overal verspreid liggen.
© Marvel Studios

Ravonna draagt Miss Minutes op om bestanden over het begin der tijden en de oprichting van de TVA te zoeken. Sylvie denkt dat er nog iets na de Void is en wil daar proberen geraken. Zij en Ravonna spreken af om daar de verantwoordelijken voor de TVA te vermoorden. Het zoeken naar bestanden blijkt een afleiding te zijn want de Minutemen stormen binnen. Ravonna probeert Sylvie te overtuigen om zich te laten zien maar het haalt niks uit en uiteindelijk prunet ze zichzelf. De Variants hebben het intussen over hun nexus events. Loki wil een voorbeeld nemen aan Sylvie en Alioth gaan vermoorden. Maar de rest lacht hem uit dus wil hij alleen gaan, tot er aan de uitgang nog Loki-variants staan. 

 • Wanneer Ravonna aan Miss Minutes vraagt om vertrouwelijke bestanden te vinden over het begin der tijden en het oprichten van de TVA, vraagt Sylvie wat er dan met het einde der tijden is. Ravonna zegt dat dat gewoon een leegte is. Maar wat als er nog iets is na die leegte? Miss Minutes laat een voorstelling van de tijdlijn zien. De Void wordt voorgesteld als een soort regenboogvlek aan het einde. Dat is nog belangrijk voor later.

  © Marvel Studios
 • Dan nu een uitleg die ik niet zo goed snap. Sylvie herhaalt dat ze niet gevonden kon worden in apocalypsen omdat ze daar geen nieuwe tijdlijn kon veroorzaken. Dus als dit (het einder der tijden gok ik dan) nog geschreven wordt, is wat er ook gebeurt een nieuwe tijdlijn. Je kan daar geen nexus event veroorzaken. Alleen daar zouden ze dan kunnen zijn. Ik gok dat ze dan over de echte Time-keepers bezig zijn. En dat ze bedoelt dat als ze bijvoorbeeld ontmaskerd worden, dat geen nexus event zou zijn. Maar helemaal zeker ben ik niet. 
 • Je kan de TemPad niet gebruiken om voorbij de Void te gaan want dat is geen bestemming. Dus moet je erdoor volgens Sylvie. Miss Minutes vermeldt dat het misschien kan met het Void-ruimtetuig. Daarmee kunnen ze naar het einde der tijden en de man zoeken die verantwoordelijk is voor alles en hem vermoorden. Ravonna wil dat samen doen. Miss Minutes zoekt het bestand erover maar het duurt nogal lang. Dan wordt duidelijk dat ze wachtten tot de Minutemen binnenkwamen.
  • Dit deed me een beetje denken aan de plot van Interstellar. Daar reist Matthew McConaughey op het einde door een zwart gat met een ruimtetuig en krijgt hij zo een glimp van wie er achter de rare verschijnselen zat.
 • Sylvie zegt dat ze Ravonna voor een tijdje echt geloofde, of sprak ze toch een beetje de waarheid en voelt ze zich verraden door de TVA? Later meer. 
 • Ravonna belooft om Sylvie in een time loop te stoppen van een goeie herinnering. Eigenlijk een memory prison zoals bij Loki dus. Ravonna zegt dat ze toch wel een goeie herinnering moet hebben maar ze zegt dat er eigenlijk maar eentje is. Zo bedoelde hier het moment dat ze had met Loki, toch?
 • © Marvel Studios

   

  Op de tafel in de schuilplaats staat een karton RoxxiWine. Dit komt waarschijnlijk van een van de Roxxcart-winkels, zoals die waarin Sylvie zich verstopte.

 • Boastful Loki zegt dat hij in zijn nexus event Captain America en Iron Man versloeg en daarna alle 6 Infinity Stones voor zichzelf nam. Maar de alligator geeft aan dat hij liegt. Daarop antwoordt hij dat zijn nexus event tenminste niet kwam doordat hij de kat van de verkeerd buur had opgegeten. De alligator wordt kwaad en valt hem aan. Ook dit was weer geweldig.
 • Loki vraagt wat er met Classic Loki gebeurd is, aangezien hij de oudere Loki is en Loki normaal vermoord wordt door Thanos na Ragnarok. Maar Classic Loki probeerde Thanos niet neer te steken maar produceerde een erg geloofwaardige illusie van zichzelf en verstopte zich dan als puin. Daarna dreef hij door de ruimte tot hij doorhad dat pijn hem volgde waar hij ook ging. Daarom ging hij naar een afgelegen planeet waar hij heel lang alleen bleef. Uiteindelijk werd hij eenzaam en miste hij zijn broer, maar toen hij de planeet wou verlaten, was de TVA er. Hij zegt dat ze maar één rol hebben om te spelen: de god van de verschoppelingen. Is dit niet het meest trieste verhaal ooit?
  • Classic Loki noemt Thanos The Mad Titan, wat zijn bijnaam is uit de comics. Toch is dit maar de tweede keer in het MCU dat hij zo genoemd wordt. De eerste keer was in Guardians of the Galaxy toen Gamora voorgesteld werd.
  • Die zin over “the God of Outcasts” is rechtstreeks genomen uit de comicreeks The God Who Fell To Earth, meer specifiek nummer 5 waarin Loki zegt “I am Loki. God of Outcasts. They see themselves in me. And I in them”.

 • In de achtergrond kunnen we een Polybius-speelkast zien. Dat spel is onderdeel van een mythe in de vroege jaren 2000. Het spel zou in de jaren 80 deel uitgemaakt hebben van een psychologisch experiment van de overheid. Het werd geplaatst in Portland in 1981 en was blijkbaar zo verslavend dat het gevechten veroorzaakte tussen de spelers. Er kwamen regelmatig “men in black” om gegevens erover te verzamelen. Later werden deze machines terug verwijderd. En dus naar de Void gestuurd blijkbaar.
  © Marvel Studios
 • Iedereen drinkt wijn, ook de alligator, behalve Kid Loki, die het houdt bij sap. En dat sap is van het merk Hi-C Ecto Cooler, een tie-in voor de cartoon Slimer! And The Real Ghostbusters in de jaren 80. Het was zo populair dat het tot 2011 gemaakt werd.
 • Wanneer Loki vraagt of ze de vrouwelijke Loki-variant hebben ontmoet, zegt Classic Loki dat dat angstaanjagend klinkt. Loki zegt dat ze dat ook is maar dat is wat er zo leuk is aan haar. Yep.
 • Loki geeft een hele heldenspeech over hoe hij Alioth wil verslaan en daarbij wel hulp kan gebruiken. Maar hij wordt prompt uitgelachen door de anderen. Dat klinkt inderdaad als Loki’s.
 • 10 andere Loki-variants staan Loki op te wachten bij de ingang. Voorop staat President Loki. Hij is een verwijzing naar de Vote Loki-comicreeks waarin Loki zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen.
  © Marvel Studios
© Marvel Studios

Sylvie belandt bijna in de klauwen van Alioth maar Mobius schiet haar ter hulp in een auto. De andere variants blijken er te zijn door Boastful Loki maar president Loki blijkt hem misleid te hebben. Hij wordt dan weer verraden door zijn leger. In het gevecht ontsnappen Loki, Kid Loki, Classic Loki en Croki. Kid en Classic denken dat Loki’s niet kunnen veranderen maar daarom wil Loki de TVA tegenhouden. Ze besluiten hem te helpen tot bij Alioth te geraken. Mobius en Sylvie kibbelen maar besluiten dan naar Alioth toe te rijden. De Loki’s komen dichter bij Alioth wanneer een gepruned schip verschijnt. Loki wil ernaartoe nu hij afgeleid is maar het gaat te snel. Dan komen Sylvie en Mobius aan. Zij kraakt Loki’s theorie af en stelt haar eigen theorie voor: Alioth is maar een waakhond dus wil ze die betoveren.

 • Wanneer Sylvie uit de bus springt waarin ze wakker werd, zie je achter haar de Golden Gate Bridge.

  © Marvel Studios
 •  Terwijl ze wegrent van Alioth maakt ze met haar krachten een soort verbinding en krijgt ze een soort visioen van een kasteel op een soort rots. Later meer.
 • Terwijl ze wegrijden in de pizza-auto zien we op de achtergrond de piramide van Gizeh. Dat is dus een beeld uit de trailer.

  © Marvel Studios
 • De nummerplaat van die pizza-auto is blijkbaar GRN W1D, wat leest als Gruenwald, nog een verwijzing naar Mark Gruenwald, de inspiratie voor Mobius.
 • De variants hebben allemaal een Vote Loki-button op. Nog een verwijzing naar de comics.
 • Boastful Loki had een deal met President Loki. In ruil voor onderdak en middelen kreeg hij Loki z’n leger en zou hij de troon overnemen. Maar dat is helemaal niet zo’n goeie deal voor President Loki dus neemt hij de troon en het leger voor zich. Maar daar denkt het leger dan weer anders over. President Loki vraagt naar de alligator, waarop Kid Loki zegt dat hij een Loki is en Croki President Loki aanvalt en zijn hand afbijt. Loki stond er redelijk gegeneerd naar te kijken en dat doet denken aan hoe Hulk naar zijn oudere zelf keek in Endgame.
 • Een van de Loki-varianten is een van de varianten die Mobius liet zien in aflevering 2: de hipster-Loki. Dat is de gast met de haarhoorns en de ketting, op een na uiterst links.

  © Marvel Studios
 • Classic Loki laat al een eerste keer zijn illusiekrachten zien die hij gebruikte om Thanos te misleiden, door illusies van Loki, Kid Loki, Classic Loki en Croki te toveren die het opnemen tegen het leger van Variants.
 • Op het dashboard van de auto zien we trouwens weer een hula-meisje. Dat verscheen voor het eerst in Agents of S.H.I.E.L.D., maar ook in de circusauto waarin Darcy en Vision terug naar Westview reden in WandaVision.
  © Marvel Studios
 • Terwijl ze naar Alioth lopen, vertelt Loki over zijn simpel plan om hem te doden: naar binnen gaan en zijn hersenen of hart zoeken en hem uitschakelen. Daarop gromt Croki dus denkt Loki dat hij akkoord gaat. Maar Classic Loki zegt dat hij aan het bidden is omdat hij denkt dat ze dood zullen gaan. Heb ik al gezegd dat ik de alligator en Richard E. Grant geweldig vind?
 • In een vallei voor hen verschijnt een schip, de USS Eldridge 173. Dit verwijst waarschijnlijk naar de USS Eldridge DE-173 die echt heeft bestaan. Dat schip zou deelgenomen hebben aan het Philadelphia Experiment in 1943. Het doel was om het schip onzichtbaar te maken met behulp van een cloaking device zodat het een tijd niet geobserveerd kon worden. Hierdoor lijkt het dus alsof het schip onzichtbaar werd omdat het naar de Void werd gestuurd. 
© Marvel Studios

Ravonna gaat B-15 ondervragen, die opgesloten zit wegens verraad. Voor B-15 is alles anders nu de Time-keepers niet echt blijken te zijn. Volgens B-15 drijft Sylvie op wraak en dus wil ze degenen die de TVA hebben opgericht, vinden. Ze heeft al door dat Ravonna dat nu ook wil. Toch zal Sylvie hen eerder vinden omdat zij het echt nodig heeft. Ravonna vraagt Miss Minutes nu echt om de bestanden over de TVA, zogezegd omdat die bescherming nodig hebben. Mobius praat met de andere Loki variants. Hij wil zorgen dat mensen de waarheid weten over de TVA. Loki en Sylvie zitten te praten. Loki heeft het koud en tovert een deken voor zichzelf. Ze zijn akkoord dat Mobius’s theorie over hun nexus event onzin is. Ze zijn allebei wat awkward want hebben normaal niemand om wie ze geven. Loki tovert zijn deken wat groter omdat Sylvie ook kou heeft. Sylvie wil zeker weten dat Loki haar niet zal verraden. Hij zegt dat hij inderdaad niks anders gedaan heeft maar hij is veranderd nu. Ze weten wel allebei niet wat ze hierna gaan doen, maar misschien kunnen ze het samen uitzoeken. 

 • Aan de conversatie tussen Ravonna en B-15 te horen en dan de opdracht voor Miss Minutes kunnen we er wel op wedden dat Ravonna ook zal opduiken bij de mensen die de TVA echt hebben opgericht.
 • Mobius herkent de alligator ook niet. Maar hij vraagt zich af of het wel een Loki is. Hij zou kunnen liegen en zo voor een langdurige oplichting gaan. Maar daardoor wordt hij dan net meer een Loki. I love everything about Croki.
 • Classic Loki is verrast dat Mobius zich zomaar tegen de TVA keert, terwijl hij zijn hele leven eraan gewijd had. Daarop zegt hij dat het nooit te laat is om te veranderen. Hij heeft dus duidelijk naar dat advies geluisterd.
 • Oké, ik was helemaal niet on board met de hele Sylvie-Loki-situatie maar hun awkward gesprek was wel schattig.
 • Je kan je wel de vraag stellen of Sylvie en Loki als Frost Giants het ook echt kou kunnen hebben, of het gewoon een excuus is om dicht bij elkaar te zitten.
 • Sylvie vraagt aan Loki of hij haar geen nieuwe outfit kan toveren. Hij heeft geen idee hoe oncomfortabel zoiets zit. Nochtans had Sophia DiMartino onlangs wat lovende commentaar voor de kostuumafdeling. Ze was namelijk nog niet lang bevallen tijdens het filmen en dus had Christine Wada het kostuum zo aangepast dat ze makkelijk borstvoeding kon geven.

© Marvel Studios

Sylvie, Mobius en de Loki’s staan voor Alioth. Sylvie wil hem nog steeds betoveren dus geeft ze de TemPad aan Loki, maar hij blijft, dus geeft hij ze door aan Mobius. De Loki’s gaan niet met hem mee. Mobius wil de TVA ten onder zien gaan en neemt afscheid. Loki probeert voor afleiding te zorgen zodat Sylvie Alioth kan betoveren. Maar het mislukt waardoor hij bijna Sylvie te pakken krijgt. Uiteindelijk wordt dat verhinderd door Classic Loki die een illusie creëert van Asgard. Sylvie en Loki besluiten Alioth samen te betoveren. Classic Loki kan het niet volhouden en wordt opgeslokt door Alioth. Sylvie en Loki slagen en uit de rook doemt een kasteel op.

 • Terwijl het hele team op een heuvel staan te kijken naar Alioth zien we op de linkerkant iets wat lijkt op de Dark Aster, het schip van Ronan uit Guardians of the Galaxy.

  © Marvel Studios
 • Wanneer Loki zegt dat hij wil blijven, antwoordt Sylvie dat ze niet eens weet of het wel zal werken. Maar Loki zegt: “You go. I go.” Dat deed mij meteen denken aan die gelijkaardige quote uit Titanic.
 • Voor hij weggaat, wil Mobius Loki een hand geven. Maar Loki gaat zelf voor de knuffel. Zie je wel, best buds! Dit is de eerste keer dat we Loki iemand zien omhelzen in het MCU. Thor maakte nog een grapje in Ragnarok dat hij hem zou omhelzen als hij er echt was, en dat was ook zo, maar toch kwam er geen knuffel. Robbed!
 • Terwijl hij Loki omhelst, fluistert Mobius nog naar Sylvie dat zij zijn favoriet is. Classic.
 • © Marvel Studios

   

  Terwijl Classic Loki terugkijkt, kan je volgens sommigen een S.H.I.E.L.D.-helicarrier zien liggen in de achtergrond, maar die zou een Hydra-logo hebben. Ik kan het niet goed zien maar het kan wel. Misschien is dit dan van een tijdlijn waarin Hydra de bovenhand nam in Captain America: The Winter Soldier. Dat kwam dan weer al aan bod in Agents of S.H.I.E.L.D. tijdens de Agents of Hydra-arc.

 • Wanneer Sylvie en Loki dichter naar Alioth toe stappen, zien we op een gegeven moment in de achtergrond een hoofd liggen. Dat zou het hoofd zijn van The Living Tribunal, te zien door de opvallende 2 gezichten. Zij overzien in de comics het multiverse dus wil dat eigenlijk al zeggen dat er hier ook wel een moet bestaan, niet?

  © Marvel Studios
 • Loki wil voor afleiding zorgen bij Alioth door zijn dolk in brand te steken. Dit zou betekenen dat het de MCU-versie is van de Lævatienn, een zwaard uit de Noorse mythologie dat Loki kon oproepen en laten verdwijnen wanneer hij het wou, net als Kid Loki hier deed. Ook in de Loki: Agent of Asgard-comicreeks gebruikt Loki dat zwaard.

De illusie van Classic Loki houdt heel lang stand maar Alioth kan er doorbreken. Hij probeert met zijn krachten nog een laatste aanval te doen en roept ondertussen “Glorious purpose!” voor hij opgeslokt wordt. Is er iemand die meer indruk kan maken in een aflevering dan Richard E. Grant? Hij was echt perfecte casting voor de sarcastische Classic Loki. Maar ook de korte verhaallijn die hij had, was wel geweldig. Hij was al helemaal cynisch geworden over het lot van de Loki’s: ze konden alleen verliezen en mensen verraden. Maar door Sylvie en Loki begon hij dat anders te zien en Mobius duwde hem over de rand. Het feit dat hij ook net dat roept voor hij ten onder gaat, zegt al genoeg. Zijn rol was kort maar krachtig.

  • Hij deelde trouwens een leuke tweet van achter de schermen.

 • Door hun betovering verdwijnt de rook van Alioth en zien we het kasteel dat Sylvie al zag. Wat opvalt is de witte rand aan de horizon. Is dat zoals in de tekening van Miss Minutes het einde van de tijdlijn? Het doet alleszins wat denken aan de rand van een zwart gat in Interstellar. En boven en onder die lijn zijn de regenboogkleuren die op diezelfde tekening van Miss Minutes, de Void of het einde van de tijdlijn moet voorstellen. Ook die gele gloed bovenaan de toren is wat vreemd, net een vuurtoren.

  © Marvel Studios

   

  • Het kasteel zou op twee verantwoordelijken kunnen wijzen:
   • Een ervan is Doctor Doom, want het kasteel lijkt wat op Doomstadt of Castle Doom uit de comics. 
   • Anderen denken dan weer aan Castle Limbo, de thuis van Immortus, of een latere incarnatie van Kang, of Chronopolis, dat ooit de thuis was van Kang The Conqueror

Hier staan we vlak voor de finale

Loki en Sylvie

Ze hebben het niet echt expliciet meer gehad over hun mogelijke relatie, alleen laten blijken dat ze om elkaar geven. Ze hebben samen de mogelijke locatie van de echte verantwoordelijken voor de TVA onthuld en zijn op weg om er voet binnen te zetten. Dat mysterie wordt dus hopelijk opgelost in de finale.

Maar hoe moet het dan verder met beide personages? Loki zit niet meer in de hoofdtijdlijn dus is dit eigenlijk zijn swan song. Tenzij deze nieuwe versie zijn plaats kan of mag innemen en we hem zo terugzien in Thor: Love and Thunder. Ik denk eerder van niet en dan moeten we op korte tijd afscheid nemen van twee personages en acteurs die er al van bijna bij het begin van het MCU erbij waren. WHY??

Mobius

Hij leeft! Er heeft geen enkel ander personage zo’n invloed gehad op Loki als hij. Om de 2012-Loki zo snel om te vormen tot een deftig mens, dat is toch wel straf. Zij hebben al afscheid genomen en het was zo goed. Toch denk ik dat ze elkaar de volgende aflevering misschien ook nog wel zullen tegenkomen.

Maar hij gaat dus terug naar de TVA om het ten val te brengen. Het eerste wat hij waarschijnlijk zal doen is Ravonna confronteren en haar misschien verhinderen om Sylvie en Loki achterna te gaan. Wat hij daarna kan doen om de TVA te ontmantelen is nog maar de vraag want met enkel B-15 aan zijn zijde wordt dat toch lastig. Misschien kan hij gebruik maken van wat Loki en Sylvie ook voor elkaar krijgen.

En wat met hem na dit alles? Gaat hij gewoon naar de aarde om de rest van z’n leven door te brengen bij een meer al jet-skiënd? Ik hoop het voor hem, al zou ik het niet jammer vinden om Owen Wilson ook nog ergens anders te zien opduiken.

Ravonna

Zij bleek dus echt niet te weten dat de Time-keepers niet echt waren. Daar bleef ze toch opvallend rustig bij vond ik dan, terwijl haar hele toewijding aan de TVA nu toch wat onderuit was gehaald. Ze leek inderdaad wel wat waarheden te laten vallen in haar gesprek met Sylvie. Aan de bestanden die ze deed opvragen te zien, zal ze dus waarschijnlijk ook op zoek gaan naar de oprichters van de TVA. Zeker nu Sylvie haar gezegd heeft waar ze moet kijken.

Ook haar lot valt dus nog af te wachten. Wat zal ze doen wanneer ze dan oog in oog komt te staan met hen? En waar gaat zij dan daarna naartoe? In de comics was ze dus een metgezel van Kang The Conqueror dus misschien zien we haar dan ook terug in Ant-Man and the Wasp 2.

Time-keepers, TVA en tijd

De oprichters van de TVA en de vermoedelijke bewakers van de tijdlijn zitten dus in een kasteel aan het einde van de tijdlijn. Voorlopig heb ik niet echt verdachten meer buiten Kang en misschien Doctor Doom, maar dat lijkt me dan weer te vroeg om hen te introduceren.

Een andere kandidaat is misschien The Watcher. We wisten al dat hij zou opduiken in de eerste animatieserie van Marvel Studios, What if. En in de nieuwste trailer krijgen we hem ook te horen. What If gaat niet toevallig over mogelijke variaties op de verhalen die we kennen uit de hooftijdlijn. Eigenlijk kan je dus stellen dat daar allemaal nexus events plaatsvinden. Maar het zou wel wat raar zijn om het centrale personage in een andere serie te introduceren.

Daarom denk ik eerder dat er eigenlijk niemand echt de tijd beheert. Wat de nexus events dan precies zijn, weet ik niet maar misschien werd het oplossen ervan gewoon doorgegeven door de jaren heen zonder dat ze echt wisten waarom. Ik gok dat we alleszins toch te weten gaan komen dat er niet maar één tijdlijn is maar een multiverse en dat er dus geen nood meer zal zijn om die tijdlijnen ongedaan te maken.

We komen het allemaal volgende week te weten!

 ^ Terug naar boven
Photo by Chuck Zlotnick © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 6: “For All Time. Always.”

We openen op een reis door het heelal. Zo komen we bij de tijdlijn en het kasteel waar Loki en Sylvie voor staan. Sylvie moet zich even voorbereiden voor ze binnen gaan. Binnen worden ze opgewacht door Miss Minutes. Ze zijn in de Citadel at the End of Time. He Who Remains is onder de indruk. Hij stelt voor om ze terug in de tijdlijn te zetten met alles wat ze maar wensen. Maar ze slaan het af.

 • Oké, de eerste minuten zijn al een easter egg-fest op zichzelf. Eerst krijgen we over het Marvel Studios-logo een reeks quotes uit de voorbije films. Het liedje dat speelt, is ook al redelijk iconisch. It’s Been A Long Long Time van Harry James. Het speelde in Winter Soldier toen Fury Cap opwachtte in z’n appartement maar natuurlijk ook aan het einde van Endgame over de reünie van Steve en Peggy. Voor de quotes luisterde ik veel te veel naar die openingsscène om er zoveel mogelijk op te noemen:
  • Geluid van Iron Man-boosters die aangaan en vuren.
  • “Way to go, Tic Tac.” Sam tegen Ant-Man toen die Giant Man werd in Civil War.
  • “That’s how you punch.” Hope tegen Scott wanneer ze met hem traint in Ant-Man.
  • Ertussen zit nog een brul van Hulk, waarschijnlijk uit The Avengers.
  • “Wakanda forever.” T’Challa tegen zijn leger in Infinity War.
  • “You wouldn’t have heard of me.” Scott tegen Steve in Civil War net nadat hij Duitsland aankwam.
  • “Let me put you on hold.” Natasha tegen Coulson toen hij belde in The Avengers en ze eerst wat Russen moest uitschakelen.
  • “Dance off, bro.” Peter Quill tegen Ronan in Guardians of the Galaxy.
  • Het geluid van Mjölnir die door de lucht vliegt.
  • “He’s a friend from work.” Thor over Hulk in Ragnarok.
  • “I can do this all day.” “Yeah, I know.” Steve uit Winter Soldier tegen Steve uit Endgame.
  • Het geluid van Steve z’n schild dat door de lucht vliegt.
  • “I’ll show you ferocity.” Hank Pym nadat hij Mitchel Carson had neergeslagen in een flashback in Ant-Man.
  • “Higher further faster, baby.” Carol tegen Maria in Captain Marvel.
  • “We have a Hulk.” Loki tegen Thanos in Infinity War.
  • “We’re gonna jump on that spaceship and get out of here. Wanna come?” Korg tegen Heimdall in Ragnarok.
  • “Who the hell is Bucky?” Bucky/Winter Soldier tegen Steve wanneer die hem herkent in Winter Soldier.
  • “I have part of a plan.” Peter Quill tegen Rocket in Guardians of the Galaxy.
  • “I’ve got red in my ledger. I’d like to wipe it out.” Natasha tegen Loki in The Avengers.
  • “Puny God.” Hulk nadat hij Loki had rond gezwierd in The Avengers.
  • “Dormammu, I’ve come to bargain.” Doctor Strange tegen Dormammu in Doctor Strange.
  • “Then again, I was born yesterday.” Vision tegen Ultron vlak voor die stierf in Age of Ultron.
  • “You’re big. Fought bigger.” Thor tegen een SHIELD-agent in Thor.
  • “Take names and kick ass.” Mantis tegen de anderen in Infinity War.
  • “There was an idea.” Fury tegen Tony, Steve en Natasha nadat Thor en Hulk weg waren in The Avengers.
  • “You will never be a god.” Loki tegen Thanos vlak voor die hem vermoordt in Infinity War.
  • “You are an Avenger.” Clint tegen Wanda in Age of Ultron.
  • “Another broken white boy for us to fix.” Shuri over Ross in Black Panther.
  • “That’s my secret, Cap, I’m always angry.” Bruce tegen Steve vlak voor hij in Hulk verandert in The Avengers.
  • “You sent my suit through the mail?” Hank Pym tegen Scott in Ant-Man and the Wasp.
  • “Time is the true enemy of us all”. Kaecillius tegen Doctor Strange in Doctor Strange. Heel toepasselijk.
 • Daarna volgt een soort doorloop van het heelal tot aan de zon en dan weer terug. Ook daarover zijn quotes te horen.
  • “We think of time as a one-way motion.” Een quote van filosoof Alan Watts.
  • “One small step for man.” Neil Armstrong toen hij voet zette op de maan.
  • Tijdens deze quote kan je een ruimteschip zien voorbij komen. Sommigen vinden dat dit lijkt op het schip waarmee Natasha en Clint naar Vormir reizen in Endgame, maar voor mij ging het te snel om het echt te kunnen zien. Anderen denken dan weer dat het het schip van de Fantastic Four zou kunnen zijn.

  • “How dare they.” Greta Thunberg tegen wereldleiders op de VN-klimaatconferentie.
  • “My dream.” Activiste Malala Yousafzai tijdens verschillende speeches.
  • “We have fought for the right to experience peace.” Nelson Mandela tegen het Amerikaanse congres in 1990.
  • Dan volgt een stuk uit Het Zwanenmeer van Tchaikovksy.
  • Een zin uit I Put A Spell On You, origineel van Screamin’ Jay Hawkins.
  • Een stukje van I Should Be So Lucky van Kylie Minogue.
  • “Glorious purpose!” De laatste uitspraak van Classic Loki in de vorige aflevering.
  • “Motivated by women throughout the world.” Voormalig Liberiaans president Ellen Johnson tijdens een speech in Frankrijk voor Internationale Vrouwendag.
  • “What is grief, if not love persevering?” Onze favoriete, nu Emmy-genomineerde quote van Vision uit WandaVision.
  • “I will rise.” Maya Angelou uit haar gedicht Still I Rise.
  • “Open your eyes.” Sylvie tegen Loki in de vorige aflevering nadat ze Alioth hadden betoverd.
 • Had ik trouwens ook maar deze video gevonden voor ik een kwartier opnieuw luisterde.
 • Zo komen we op een voorstelling van een tijdlijn met daarvoor een stuk rots. Volgens Den of Geek is dit hele begin een hommage aan de beginscène uit de film Contact.
 • Het productiedesign van het kasteel is wel heel cool, met die gouden scheuren doorheen het donkere materiaal. Aan de ingang staan er trouwens 2 zuilen met zandlopers op.
  © Marvel Studios
 • Voor Sylvie en Loki binnengaan, wil Sylvie eerst een momentje om te bekomen. Ze wacht er namelijk al haar hele leven op, nog voor Loki bestond. Maar de deur gaat vanzelf open, goeie indicatie van een spooky kasteel.
 • Als getuige van dat spooky kasteel volgt nog een jump scare. Miss Minutes duikt ineens op maar als echte badasses schrikken Loki en Sylvie niet maar trekken ze hun zwaard.
 • Ze heet hen welkom in de Citadel at the End of Time. Comicfans konden hier al weten wie er zich daar dan zou bevinden want die bestaat daar ook.
  © Marvel Comics
 • Daarna zegt ze dat hij onder de indruk is, en die “hij” is He Who Remains. Hij komt dus ook uit de comics waar hij de laatste director was van de TVA. De Citadel at the End of Time was daar de laatste realiteit van het multiversum voor die zou opbranden. Hij is verantwoordelijk voor het creëeren van de Time-Twisters, Ood-uitziende wezens die zouden moeten overleven om het volgende universum te stichten met kennis van het verleden. Hij creëerde ook de Time-keepers, net zoals hier.
 • Miss Minutes zegt dat hij aanbiedt om hen terug in de tijdlijn te droppen op een manier die geen nexus events zou veroorzaken. De TVA blijft verder doen en zij kunnen het leven leiden dat ze altijd al wilden. Loki vraagt wat ze dan willen volgens hen. Ze vraagt of hij de Battle of New York niet zou willen winnen van de Avengers. Maar hij zou ook Thanos kunnen vermoorden, de Infinity Gauntlet bemachtigen of de troon van Asgard overnemen. Sylvie zou wakker kunnen worden met alleen gelukkige herinneringen. Ze zouden bovendien samen kunnen zijn in dezelfde tijdlijn. Maar ze slaan het allebei af want het kan niet. Loki zegt dat ze nu zelf hun eigen lot bepalen.
  • Is dit een beetje een paradox? Want met wat later onthuld wordt, weten we dat ze eigenlijk het pad van He Who Remains volgden. Dan is dit niet echt hun eigen keuze, toch? Ook al is dat wat Loki beweert. Want als ze het aanbod aanvaard hadden, dan had He Who Remains niemand om zijn rol over te nemen. Hmmm…
© Marvel Studios

Ravonna zit in haar kantoor terwijl ze wacht op de bestanden die ze vroeg. Ze krijgt andere omdat hij dacht dat ze die interessanter zou vinden. Sylvie en Loki stappen door het kasteel tot He Who Remains hen opwacht. Ze volgen hem naar zijn kantoor. Mobius confronteert Ravonna. Ze roept een Minuteman maar Mobius zegt dat iedereen haar geheim kent. In een flashback blijkt dat ze directrice was in een school.

 • Terwijl Ravonna door dossiers kijkt, ziet ze de ringen op het tafeltje die Mobius veroorzaakte met z’n glas. Ze heeft opnieuw even een momentje dus hoe koel ze ook mocht doen, ze gaf dus duidelijk wel om Mobius. Een mooie throwback naar aflevering 2. En Gugu Mbatha-Raw is ook zo goed in deze rol.
 • © Marvel Studios

   

  Kijk naar deze screenshot en zeg me dat Miss Minutes niet super shady is.

 • Ze zegt dat ze de bestanden die Ravonna nodig had nu aan het downloaden is. Maar Ravonna zegt dat ze die bestanden niet gevraagd had. Hier heeft ze het over de bestanden over de oprichting van de TVA, die ze opvroeg in de vorige aflevering na haar gesprek met B-15. Miss Minutes antwoordt dat hij dacht dat deze bestanden nuttiger zouden zijn. Ravonna vraagt wie “hij” is maar daar antwoordt ze natuurlijk niet op en ze verdwijnt.
  • We komen dus niet te weten wat die bestanden precies zijn en dus wat ze precies te zien krijgt. Het is wel genoeg om haar later te doen vertrekken. Dus misschien heeft ze wel te zien gekregen hoe alles in elkaar zit.
 • © Marvel Studios

   

  Binnen in het kasteel staan standbeelden die waarschijnlijk gebaseerd zijn op de Time-keepers. Eentje is ook omvergegooid. Het is niet meteen duidelijk hoe dat gebeurd is. Is er ooit al iemand in de Citadel geweest?

  • Dit kan ook een verwijzing zijn naar het Oracle of Siwa uit de comics, die deel uitmaakte van de Time-keepers tot hij verbannen werd.
 • Opeens gaat er een lift open en daar zit een man in. Die herkennen we allemaal als Jonathan Majors, waardoor de meesten van ons ook direct doorhadden wie hij was. Marvel introduceert dus toch Kang The Conqueror nu al. Ik was ervan overtuigd dat het nog te vroeg was, maar kijk.
 • Sylvie vraagt of hij He Who Remains is. Hij vraagt of ze (Miss Minutes) hem nog steeds zo noemt want het is een beetje eng maar hij houdt er wel van. Hoewel we dus weten dat hij Kang speelt, wordt zijn naam wordt wel nooit expliciet vermeld doorheen de aflevering. Maar voorlopig noem ik hem wel Kang want dat is veel korter dan He Who Remains.
 • © Marvel Studios

   

  In de lift zijn ze verbaasd dat hij maar een gewone mens is. Sylvie denkt dat hij daardoor makkelijker te doden is maar wanneer ze uithaalt, verplaatst hij zich razendsnel. Later zal blijken dat hij daarvoor een soort TemPad gebruikte en dat kan je hier al zien als je goed kijkt.

 • Op een gegeven moment lijkt hij ook even naar het publiek te kijken. Tja, hij weet natuurlijk alles.

  https://kihiyorii.tumblr.com/post/656896153742409728/kang-was-looking-at-us

 • De reünie tussen Ravonna en Mobius is natuurlijk niet echt hartelijk. Ze vraagt dan ook of hij haar gaat prunen, maar hij antwoordt dat hij daarvoor wat hogere grenzen stelt bij goeie vrienden. Ze biedt haar excuses aan maar zegt ook dat ze hem niet voor de missie kon laten gaan. Dat snapt hij niet want de Time-keepers zijn niet echt en ze zijn allemaal Variants. Maar zij kon niet geloven dat het allemaal voor niks was. Het leek dus inderdaad eerder uit wanhoop dat ze hem prunede, omdat anders alle andere Minutemen de waarheid zouden weten en dan was de TVA zeker verloren.
 • © Marvel Studios

   

  We komen ook te weten wat die plot ploint-balpen wil zeggen uit aflevering 2! Ze heeft dus te maken met wie Ravonna was voor ze hier werkte. Ze woonde in Fremont, Ohio in 2018. Daar lokt Hunter B-15 een andere Minuteman naartoe om haar geheim te onthullen. Op dat moment komt “Ravonna” binnen. Ze herkent het niet wanneer de Minuteman haar aanspreekt met “Judge Renslayer” en vraagt om haar school te verlaten. Daaruit leid ik af dat ze dus directrice is van de Franklin B. Highschool want anders spreek je toch niet echt van jouw school?

  • In de achtergrond kan je trouwens een certificaat zien van Ohio State University voor Rebecca Tourminet. Dat is dan waarschijnlijk haar echte naam. Dan heette Mobius ook niet echt zo?
   © Marvel Studios
  • In de comics is Rebecca Tourminet een alias van Renslayer die ze gebruikte om van Kang te vluchten en onder te duiken toen ze een relatie hadden.
© Marvel Studios

He Who Remains blijkt moeilijk te vermoorden omdat hij weet wat er gaat komen. Hij heeft ook alles van Sylvie en Loki gezien. Hij zorgde ervoor dat ze tot daar geraakt zijn maar probeert ook wat verdeeldheid te zaaien. Mobius en Ravonna discussiëren over h©et nut van de TVA nu de Time-keepers niet echt zijn. Ze voelen zich allebei verraden door de andere. Mobius wil Ravonna niet laten vertrekken maar overmeestert hem. Ze laat hem gaan en vertrekt door een Time door op zoek naar vrije wil.

 • Sylvie en Loki zijn ervan overtuigd dat Kang verloren heeft aangezien ze hem gevonden hebben. Maar hij vindt het vanzelfsprekend dat ze hem gevonden hadden. Daarop probeert Sylvie hem weer aan te vallen maar hij ontsnapt weer. Hij zegt daarop dat ze hem niet kunnen doden want hij weet al wat er gaat gebeuren. Hij toont hen 2 papieren waarop hun exacte dialoog staat. Wanneer ze hem niet geloven, vraagt hij hen hoe hij dan altijd net op tijd wegspringt. Sylvie zegt door de TemPad die hij heeft maar hij vraagt dan hoe hij het kan volgeladen hebben met alle info die hij precies nodig had. Hij weet alles en heeft alles gezien.
  • Dus dan komt onze theorie over de Time-keepers toch nog gedeeltelijk uit. Ik vroeg me toen al af, als de Time-keepers echt waren, dan hadden ze toch het bedrog van Loki al moeten zien aankomen maar ook Sylvie en alles wat er sindsdien gebeurde. En dat blijkt nu ook zo. Alles moest zo gebeuren zodat ze tot bij hem zouden geraken.
  • Een leuk detail: op de papieren wordt de tekst van Kang aangeduid met “me”, die van Loki met L1130, en die van Sylvie met L1190, hun identificatienummer als variant.
   © Marvel Studios
 • Kang plaagt hen met hun veelzeggende blik bij het meer op Lamentis. Hij noemt het redelijk sentimenteel en erg ontroerend. Ja, hoor, hij shipt het.
 • Hij heeft alles wat er gaat gebeuren opgeschreven staan, want het kan maar op een manier gebeuren. Sylvie vraagt zich dan af wat zij hier doen. Kang zegt: “You know you can’t get to the end until you’ve been changed by the journey.” Is dit een beetje een kwinkslag naar de quotePart of the journey is the end.” zoals Tony die zei na zijn dood in Endgame? Volgens anderen is het dan weer een belangrijke les voor screenwriters om de opbouw van een verhaal te illustreren.
 • © Marvel Studios

   

  Ravonna wil geloven dat er een reden was waarom de TVA gecreëerd werd, dat het nodig was. Ze gelooft dat er anders chaos en dood zou zijn. Volgens haar heeft alleen degene die aan de leiding staat vrije wil. Later neemt ze een koffertje en zegt ze vlak voor ze vertrekt dat ze “op zoek gaat naar vrije wil”. Wil dat dan zeggen dat ze op zoek gaat naar Kang? En wil ze hem dan van de troon stoten zodat ze zelf vrije wil kan hebben? Ze gaat door een Time door met kennis van de bestanden die hij haar gegeven heeft dus lijkt dat wat raar. Haar lot is toch een van de grootste vraagstukken van de finale. Later meer.

© Marvel Studios

He Who Remains legt uit waarom de TVA en hij nodig zijn: hij is bang van zichzelf. Hij vertelt over zichzelf in de 31e eeuw en hoe door hem een Multiversal War is ontstaan. Ook zegt hij dat hij Alioth gebruikte om andere tijdlijnen te voorkomen. Hij is namelijk de slechtste niet. Maar hij stelt 2 opties voor: zij nemen zijn rol over of ze doden hem en laten de tijdlijnen welig tieren en nemen zo een risico. Zij zijn de beste personen om over te nemen want zo kunnen ze dingen goedmaken. Dan komen ze voorbij het punt waarop He Who Remains weet wat er zal gebeuren.

 • Sylvie vraagt wie hij dan precies is. Hij heeft al veel namen gekregen: een heerser, een veroveraar, He Who Remains, een rotzak. Keken jullie ook zo toen hij zei “conqueror”.
 • Vanuit zijn apparaatje roept hij een soort blob op die het verhaal van de Multiversal War vertelt:
  • © Marvel Studios

    

   Heel lang geleden, voor de TVA, woonde er een variant van zichzelf op de aarde in de 31ste eeuw. Hij was wetenschapper en ontdekte dat er universa bestonden bovenop de zijne. Tegelijkertijd ontdekten andere varianten van zichzelf hetzelfde. Ze maakten contact en voor even was er vrede. Narcistische vrede zoals hij die noemt, waarbij ze elkaar complimenten gaven, dus eigenlijk zichzelf. Ze deelden technologie en kennis. Ze gebruikten het beste van hun eigen universum om de andere te verbeteren. Maar niet elke versie van zichzelf had goeie bedoelingen. Voor hen waren de andere universa nieuwe werelden om te veroveren. De vrede was al snel vergeten want iedere variant vocht om zijn universum te redden. Het was bijna het einde van alles.

   • De ontmoeting tussen de verschillende Kangs is waarschijnlijk een verwijzing naar de Council of (Cross-Time) Kangs uit de comics. Dat is letterlijk een groep Kangs die andere Kangs in de gaten en in toom hield om voor orde te zorgen in de tijdlijn.
  • Sylvie vraagt of dan de Time-keepers kwamen en iedereen redden. Maar volgens Kang is dit waar ze afwijken van het dogma. De eerste variant ontdekte een wezen dat bestond uit alle tranen uit de realiteit, en tijd en ruimte zelf kon verslinden. Loki heeft door dat hij het over Alioth heeft. Kang kon Alioth overmeesteren en begon op hem te experimenteren. Hij maakte van Alioth een wapen en beëindigde de Multiversal War. Zodra hij de huidige tijdlijn kon isoleren moest hij ervoor zorgen dat die goed bleef verlopen en vertakte tijdlijnen voorkomen. Daarvoor gebruikte hij de TVA, de Time-keepers en heel hun bureaucratisch systeem. Dat zorgde voor eeuwen aan kosmische vrede.
 • Kang vindt zichzelf geen slechterik want hij zorgde ervoor dat iedereen veilig was. Als ze hem kwaadaardig vinden, dan hebben ze zijn varianten nog niet gezien. Dan zagen mensen natuurlijk meteen dit:

 • Loki vraagt of hij dan gewone onschuldige tijdlijnen blijft vernietigen. Maar Kang zegt dat zij dat zouden doen. Hij geeft hen twee keuzes: ze vermoorden hem maar dan komen er oneindig veel vijandige varianten of Sylvie en Loki nemen alles over. Kang is namelijk moe en oud. Hij heeft veel scenario’s doorlopen om iemand te vinden om het over te nemen en die persoon kwam er in 2 vormen. Hij stelt voor dat ze teruggaan naar de TVA en zich bekend maken als hun leider. Ze kunnen de Minutemen vertellen wie ze echt zijn en waarom ze doen wat ze doen. Later heeft een variant van zichzelf blijkbaar net hetzelfde gedaan.
 • Opeens is er gerommel en kijkt Kang raar. Hij zegt dat ze net de drempel over zijn gegaan. Hij geeft toe dat hij niet alles weet. Hij wist alles tot op een zeker moment en dat moment is nu voorbij. Meteen beginnen allerlei tijdlijnen te vertakken.
  • Oké, dus tot op dit moment bepaalde Kang eigenlijk wat er gebeurde in het MCU. Dus dan had niemand eigenlijk vrije wil en was er altijd maar een mogelijkheid. Hoe zit dat dan met Doctor Strange in Infinity War? Hij bekeek miljoenen mogelijke toekomsten om te zien in welke ze wonnen. Bekeek hij dan eigenlijk miljoenen andere universa om daar de oplossing te halen?
  • Het moment waarop we over de drempel gaan gebeurt op minuut 27:30 van de aflevering. Blijkbaar krijgt Wanda haar Scarlet WItch-krachten in WandaVision ook op minuut 27:30. Toeval?
© Marvel Studios

De keuzes blijven maar ze doen niks tot Sylvie recht springt om hem te vermoorden en Loki haar tegenhoudt. Loki gelooft hem en wil erover nadenken. Sylvie denkt dat hij weer wil heersen en Loki is gekwetst. Ze vechten en Loki gooit zich voor He Who Remains. Hij probeert haar te overtuigen want hij wil haar geen pijn doen. Ze kussen maar Sylvie roept een Time door op en duwt hem erdoor. Ze vermoordt He Who Remains maar lijkt er niet echt voldoening uit te halen. Onmiddellijk beginnen er allerlei tijdlijnen te vertakken. Ook Mobius en B-15 zien het bij de TVA. Loki is aangeslagen maar gaat Mobius zoeken. Hij vertelt alles maar zij herkennen hem niet. Dit is een andere tijdlijn.

 • Loki vraagt Kang of hij echt zijn lot zal laten bepalen door hen. Hij antwoordt daarop wat het ergste is dat er kan gebeuren? Ofwel nemen zij zijn levenswerk over of ze vermoorden hem waardoor er weer een Multiversal War begint en uiteindelijk belandt hij dan weer in de Citadel. Maar Sylvie gelooft hem niet.
 • Sylvie wil Kang nog steeds vermoorden maar Loki houdt haar tegen. Ze gelooft zijn verhaal niet over hopen boemannen die zouden komen als hij dood is. Maar Loki vraagt haar om er even over na te denken. Wat vult er de leegte als je de dictator verwijderd? Hij heeft het over anderen die de macht nemen maar Sylvie denkt dat hij zichzelf bedoelt. Loki ontkent maar ze gelooft hem niet. Hij herinnert haar eraan dat het universum er vanaf hangt. Ze hebben allebei geleden door de TVA maar hij is bang dat ze iets ergers zullen ontketenen. Sylvie vraagt zich af waarom ze hem ooit vertrouwd heeft en vraagt of het een lange oplichting was. Loki is gekwetst dat ze dat van hem denkt na al die tijd. Sarcastisch zegt hij dat de kwaadaardige Loki z’n plan nu uitkomt. Hij zegt dat het veel belangrijker is dan hun ervaring alleen. Ze vraagt waarom zij hier niet dezelfde kijk op hebben. Loki antwoordt omdat zij niemand kan vertrouwen en hij niet vertrouwd kan worden.
 • © Marvel Studios

   

  Tijdens het gevecht gebruiken ze alletwee hun krachten op elkaar. Sylvie zegt dat Loki haar maar moet vermoorden zodat hij de troon kan overnemen maar daar doet hij het niet voor. Ze kan hem aan de kant gooien maar vlak voor ze Kang kan aanvallen, verschijnt hij tussen hen in. Ze heeft haar zwaard op zijn keel maar hij zegt dat ze moet stoppen. Hij zegt dat hij weet hoe ze zich voelt maar dat hij haar geen pijn wil doen. Hij wil geen troon. Hij wil alleen maar dat zij oké is. Ze laat haar zwaard zakken en kust hem. Maar dan zegt ze dat ze niet zoals hem is. Ze gebruikt haar krachten om hem door een Time door te duwen. Ze blijkt de TemPad van Kang vast te hebben gepakt.

  • Oké, wow, Loki heeft hier echt wel een pare rake klappen gekregen op korte tijd. Eerst krijgt hij te horen dat Sylvie hem nog steeds niet vertrouwt. Dan stelt hij zich kwetsbaar op, krijgt hij te zien dat zijn gevoelens wederzijds zijn maar dan blijkt het toch ook een soort oplichting te zijn. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een koekje van eigen deeg is, toch voor de Loki die we kenden. Maar toch, way harsh.
  • Loki zegt tegen Sylvie dat hij weet hoe ze zich voelt. Bedoelt hij dan omdat hij vanaf Thor ook altijd wraak wilde maar nooit echt voldoening eruit haalde?
  • Let trouwens eens op Kang in de achtergrond tijdens deze scènes. Hij zit daar echt zoals in deze tekeningen:

   https://briannacherrygarcia.tumblr.com/post/657194236467363840/kang-was-here-for-the-drama-instagram-twitter

 • Sylvie gaat op Kang af en vraagt of hij niet voor zijn leven gaat smeken. Hij zegt alleen dat dat zou kunnen. Daarop steekt ze hem neer. Vlak voor hij sterft, zegt hij nog: “I’ll see you soon.” Daarmee heeft hij het natuurlijk over de varianten die er nu zitten aan te komen.
 • Achter Kang vertakt de tijdlijn steeds verder tot het geen rechte, duidelijke lijn meer is. Hetzelfde zien we op het scherm bij de TVA waar B-15 en Mobius voor staan. Alle vertakkingen hebben de rode lijn overschreden en kunnen dus niet meer gepruned worden. Ze zeggen dat er nu geen weg meer terug is.
  © Marvel Studios
 • Loki blijft verweesd achter na het verraad van Sylvie. Hier breekt je hart toch echt. Maar uiteindelijk raapt hij zijn moed bijeen. Hij loopt door de TVA maar iedereen lijkt te druk bezig om hem op te merken. Hij loopt door de bibliotheek en vindt daar uiteindelijk Mobius en B-15. Terwijl hij aankomt, bespreken zij net het aantal branches. Daarop vraagt zij “of hij verwacht dat ze gewoon allemaal laten vertakken”? Want hoe kunnen ze ze nu nog stoppen? Loki zegt dat dat niet kan. Hij doet zijn verhaal van wat er gebeurd is. Hij waarschuwt ook voor de varianten die eraan komen. Mobius zegt dat hij kalm moet blijven en vraagt of hij analist is en van welke divisie. Hij vraagt ook wie hij is en hoe hij heet. Loki heeft door wat er gebeurt en hij kijkt een beetje wanhopig in de verte. Waar daar vroeger een standbeeld stond van de Time-Keepers staat er nu eentje met de gelijkenis van Kang. Dit is duidelijk een andere tijdlijn.
  • Een easter egg die me deze week nog gestuurd is, gaat over de eigenlijk merkwaardige kleding van Loki en Mobius. Als je deze afbeelding openklikt, zie je hoe die precies gemaakt zijn.
   ©© Marvel Studios
  • Het shot van Loki die het standbeeld van Kang ziet, is waarschijnlijk een hommage aan de originele Planet of the Apes, waar Charlton Heston op het einde het Vrijheidsbeeld ziet en zo ontdekt dat hij op de aarde is.
 • Na de credits krijgen we nog de bevestiging dat er een tweede seizoen zal komen. Gelukkig maar, want zo kan je het toch niet laten.

En nu?

Het eerste seizoen van Loki zit er dus op. Er werd veel onthuld en gedaan in deze aflevering dus kijken we even vooruit naar wat het nu allemaal betekent.

© Marvel Studios

Loki

Loki heeft een hele verandering doorgemaakt doorheen de reeks. Van de Loki die de Battle of New York pas op z’n geweten had, tot een verplichte werknemer van de TVA, die langzaam vrienden werd met Mobius, tot iemand die eindelijk zijn gelijke vond in een variant van zichzelf en ondanks haar mening toch het belang van het universum voorop wou zetten. 10 jaar nadat Tom Hiddleston het personage voor het eerst speelde, is Loki nog nooit zo interessant geweest.

Nu hij vastzit op een andere tijdlijn blijft de vraag wat hij nu gaat doen. Er zijn natuurlijk TemPads in de TVA dus misschien gaat hij daar snel weg. Of hij blijft om vrienden te worden met deze versie van Mobius. Maar de TVA kan op zich niks meer doen aan de tijdlijnen dus heeft dat misschien niet veel nut.

Onlangs werd nog onthuld dat Hiddleston mee zal doen in Doctor Strange 2 maar dat is nog niet bevestigd. Het zou wel logisch zijn dat iemand die mee bij het begin van het multiversum stond, in die film zou opduiken. Daarnaast komt er uiteraard nog een tweede seizoen.  De vraag is wel wanneer want dat zal nog wel even duren waarschijnlijk. En intussen gaat het MCU-verhaal gewoon verder dus het tweede seizoen kan er helemaal anders uitzien. Alleszins, anders dan ik dacht, moeten we toch nog geen afscheid nemen van Hiddleston.

© Marvel Studios

Sylvie

Zij werd voorgesteld als de grote villain uit deze reeks maar niks was minder waar. De verhaallijn van Sylvie leek nog het beste op die van Loki in het begin van het MCU. Ze was onrecht aangedaan als kind en werkte al jaren aan een plan om rechtvaardigheid te krijgen door de verantwoordelijken van de TVA te vermoorden. Ze vond de aanwezigheid van Loki eerst maar niks maar uiteindelijk leerde ze hem te vertrouwen en werd hij belangrijk voor haar. Maar dat veranderde toen hij het niet eens was met haar beslissing om Kang te vermoorden nadat hij hoorde wat voor gevolgen dat zou hebben. Haar eigen missie bleek toch belangrijker dus ging ze ermee door, wat ervoor zorgde dat ze Loki z’n hart brak en het multiversum ontketende.

Ze leek er toch geen voldoening uit te halen dat haar missie eigenlijk volbracht is. Ook zij blijft ongelukkig achter en de vraag is hoe het nu verder moet voor haar. Ze heeft de TemPad van Kang dus ze kan ook wel weg maar waar moet ze naartoe? Haar band met Loki is waarschijnlijk toch verbrand en ze weet misschien niet eens waar ze hem naartoe heeft gestuurd. Ik gok dat we haar misschien pas zullen terugzien in het tweede seizoen want we hebben ook niet veel aanwijzingen dat ze nog ergens anders zou opduiken. Maar ik hoop alleszins dat ze terugkeert want Sophia DiMartino was een van de hoogtepunten van de reeks.

© Marvel Studios

Mobius en de TVA

Mobius is toch wel ieders favoriet personage geworden, mede dankzij Owen Wilson. De strenge medewerker van de TVA wilde Loki maar wat graag opsluiten en vertrouwde hem niet, maar had hem nodig om de Variant op te sporen. Hij besefte wel dat Loki echt wou helpen en begon hem te vertrouwen. Hij zette zich over het schijnbare verraad van Loki toen hij opgepakt werd en hielp hem uiteindelijk, voor hij gepruned werd en zich ook tegen de TVA keerde.

De laatste keer dat we deze versie zagen, werd hij achtergelaten door Ravonna. Hij wou wel de waarheid over de TVA verspreiden en had dat onder de Minutemen alvast goed gedaan. De Mobius die we later zien, is een variant van een andere tijdlijn. Ook van Mobius hebben we dus waarschijnlijk het laatste nog niet gezien. Al zullen we misschien eerder blijven bij de versie die nu bij Loki is.

De TVA is dan weer een ander verhaal. Zij stonden in het begin in voor het wissen van vertakte tijdlijnen. Ze moesten dus eigenlijk het vuile werk doen voor Kang, en hun werknemers waren allemaal Variants zonder dat ze dat zelf wisten. De zogenaamde heersers van de TVA, de Time-Keepers, bleken niet echt te zijn. De TVA in de Sacred Timeline leek op het punt te staan om ontmanteld te worden, maar die in de tijdlijn van Loki weet dat ze overzien wordt door Kang. En die Kang wil blijkbaar dat ze de tijdlijn laten vertakken. Dus is hun rol daarmee ook uitgeteld?

© Marvel Studios

Ravonna

Niemand was zo trouw aan de TVA als zij. Ze hield toezicht op de analisten en vooral de zaak van Loki omdat de Time-keepers die in de gaten hielden. Ze wist zelf niet dat ze niet echt waren maar probeerde wel het geheim van de variants te bewaren zodat de TVA kon blijven bestaan. Toch kreeg ze door Sylvie argwaan en zocht ze bestanden die alles verklaarden. Zij kreeg er uiteindelijk toegestuurd door Kang en gaat nu waarschijnlijk op zoek naar hem want ze ging zoeken naar “vrije wil”. En volgens haar heeft alleen de persoon die controle heeft echt vrije wil. Ik vroeg me eerder al af of ze wraak wil nemen. Maar misschien gaat ze eerder de weg uit de comics op en wil ze een team met hem vormen. Als hij haar zijn locatie had gegeven, kan ze dus Sylvie tegen komen. Ravonna zullen we waarschijnlijk ook pas weerzien in het tweede seizoen. Hopelijk heeft Gugu Mbatha-Raw dan een iets grotere rol.

© Marvel Studios

Kang en het multiversum

De grootste revelatie houden we voor het laatst. Na weken gokken wie er achter de Time-Keepers zat, blijkt de meest duidelijke maar onverwachte kandidaat de juiste te zijn (en geen nieuwe Mephisto). Jonathan Majors maakt nu al zijn opwachting ondanks het feit dat hij alleen aangekondigd was voor Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Maar het is wel logisch dat het nu gebeurt. Zijn dood zorgde er namelijk voor dat de Sacred Timeline vertakte en het multiversum nu dus echt bestaat in het MCU. Zoals hij vertelde in het verhaal zullen een oneindig aantal van zijn varianten eraan komen. Een ervan zullen we dus terug zien in Ant-Man and the Wasp 2. Maar dat sluit niet uit dat hij ondertussen ook in andere projecten opduikt.

Eigenlijk wisten we al dat op een gegeven moment het multiversum officieel geïntroduceerd zou worden in het MCU. Dat gaf de titel Doctor Strange and the Multiverse of Madness al aan. En als corona er niet geweest was, volgde die tweede Doctor Strange-film meteen na Loki. Ook door de geruchten over de derde Spider-Manfilm zagen we een multiversum aankomen. De volgende serie What If lijkt dus meer verbonden te zijn met het MCU dan we dachten en speelt zich vast af in verschillende vertakte tijdlijnen.

Je kon dus wel al voorspellen dat Kang vermoord zou worden. Maar de gevolgen zullen dus veel verder gaan dan deze reeks alleen. Een ding is zeker, nu het ontketend is, kan en zal er van alles gebeuren. Zo heeft Loki het MCU volledig veranderd en waarschijnlijk ook de nieuwe grote villain van het MCU geïntroduceerd. Ik ben dus heel blij dat we Jonathan Majors waarschijnlijk nog veel gaan zien na hoe goed hij was in deze aflevering.

Bekijk ook zeker Assembled: The Making of Loki voor nog meer nieuws van achter de schermen. Bedankt om 6 weken mee te lezen! We zijn er binnenkort terug met spoilerbijbels voor Black Widow en daarna What If.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels