Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Planet-Size X-Men review: is er leven op Mars?

[columns][column size=”2/4″]In het spectaculaire Planet-Size X-Men richten de mutanten zich op de sterren.[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Gerry Duggan
Tekenaar: Pepe Larraz met kleuren van Marte Gracia
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 16 juni 2021[/column][/columns]

De volgende stap in het groter verhaal van de X-Men is onthuld: het aardse leven wordt ingeruild voor een mooiere plek in de kosmos. Of toch voor een deel. In Planet-Size X-Men van Gerry Duggan (Marauders, Cable) en Pepe Larraz (House of X) luidt Magneto met veel fanfare een nieuw tijdperk in.

De climax van het Hellfire Gala

Even een recap: de X-Men hebben een eigen eiland (House of X en Powers of X) dat na een bizar toernooi in een andere dimensie (X of Swords) twee eilanden werd. Het aantal mutanten op aarde loopt op tot in de miljoenen, dus krijgt een deel daarvan een nieuwe thuis op Mars.

© Marvel Comics

Een grote spoiler is dat niet want de volksverhuis naar de rode planeet wordt al even geteased in de lopende comics van X-Men. Dat zijn er trouwens 14 in totaal, dus we vergeven het je als je niet helemaal mee bent (ik ook niet). Weinig lezers volgen alles tegelijkertijd (ik ook niet) dus moet er nu en dan een allesverbindende gebeurtenis plaatsvinden die het groter verhaal in beeld brengt. Het Hellfire Gala met als hoogtepunt deze Planet-Size X-Men is zo’n event.

Het Hellfire Gala is een beetje het Met Gala van de X-Men. Bekende superhelden en celebrities komen samen in hun mooiste outfits om… ja, wat precies te doen?

Het Hellfire Gala liep over in alle reeksen met onder andere de aankondiging van een nieuw kernteam, maar het belangrijkste moment ervan staat te lezen in Planet-Size X-Men. Meteen wordt duidelijk waarom de X-Men zoveel mogelijk ogen op hen gericht wilden tijdens het gala. Voor de terravorming van Mars in een handomdraai stuur je niet zomaar een persberichtje uit.

© Marvel Comics

Is er leven op Mars?

Nu wel alleszins. Duggan en Larraz persen een epische comic uit hun pennen die nog maar eens toont hoe krachtig de X-Men zijn. Magneto, Storm, Jean Grey en andere mutanten werken samen om op spectaculaire wijze leven te blazen in Mars.

Fans zullen opkijken dat niet Jonathan Hickman – met zijn bombastische stem het hoofd van wat er momenteel met de X-Men gebeurt – de comic schrijft. Duggan houdt het even groots in monologen, maar geeft evenveel ruimte aan karaktermomenten en humor.

© Marvel Comics

Fireworks is de ondertitel van deze comic en vuurwerk krijg je. De epische soundtrack moet je wel zelf opleggen (tip: iets uitThe Expanse). Tekenaar Larraz schenkt geboorte aan oceanen en vulkanen, vormt mutanten zoals er weinig dat doen, bepaalt een hele architecturale stijl én speelt ondertussen nog eens met hoe krachten zoals telepathie in beeld worden gebracht. Respect.

Als er iemand is die echt verantwoordelijk is voor hoe de nieuwe wereld van de X-Men eruitziet, zijn het wel Larraz en vaste inkleurder Marte Gracia, die alles bedekt met een buitenaards paarsblauwe gloed. Want de X-Men zijn ondertussen al lang niet meer van deze aarde.

Spectaculair

Spectaculair
4 5 0 1
Planet-Size X-Men komt op het juiste moment. De eenmalige comic brengt opnieuw richting in het overaanbod van X-titels. Tekenaar Larraz en inkleurder Gracia geven op schitterende wijze geboorte aan een nieuwe wereld.
Planet-Size X-Men komt op het juiste moment. De eenmalige comic brengt opnieuw richting in het overaanbod van X-titels. Tekenaar Larraz en inkleurder Gracia geven op schitterende wijze geboorte aan een nieuwe wereld.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels