Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The One with de Friends-rankschikking

Zeventien jaar na het einde van een van de meest populaire sitcoms aller tijden kwam de cast van Friends opnieuw samen om herinneringen op te halen aan de reeks. We vonden dat een ideale gelegenheid om zelf eens te kijken welke afleveringen ons de mooiste herinneringen opleverden. Dit zijn onze tien favoriete afleveringen van Friends, in chronologische volgorde.

© NBC Universal / Netflix

The One Where No One’s Ready (seizoen 3, aflevering 2)

Plot: Een gestresseerde Ross raakt doorheen de aflevering de wanhoop nabij wanneer hij probeert om de rest van de bende op tijd klaar te krijgen voor een evenement in het museum. Rachel kan niet beslissen wat ze aan moet doen, Monica kwam Richard tegen en wil nu een berichtje achterlaten op zijn voicemail, Phoebe probeert een vlek op haar jurk te verdoezelen en Chandler en Joey krijgen ruzie over hun spullen en kleren.

Waarom memorabel: De eerdere seizoenen van Friends konden ons duidelijk het minste bekoren. In het begin was de serie nog op zoek naar een eenduidige toon, look en feel. The One Where No One’s Ready is een aflevering die uitblinkt in economische storytelling, of minder chic gezegd: er gebeurt heel weinig en toch vinden velen deze aflevering geniaal. Deze bottle episodes worden door veel sitcoms en series nog altijd als grondplan gebruikt voor als ze het even met wat minder budget moeten doen. De relaties en eigenschappen van de personages worden ten volle gebruikt door te focussen op een specifiek aspect bij elk: de piekeraar in Monica, de nonchalance van Phoebe, de koppigheid tussen Chandler en Joey, de ijdele trekjes van Rachel en natuurlijk de neuroses van Ross. Voeg daar herkenbare situaties en iconische oneliners aan toe, en je hebt een topaflevering. Could I be more excited about this episode? (Elien)

© NBC Universal / Netflix

The One with the Embryos (seizoen 4, aflevering 12)

Plot: Nu Phoebe akkoord is gegaan om draagmoeder te worden voor haar broer, worden de embryo’s ingeplant. Ze wachten in spanning af of ze zwanger is. Chandler en Joey willen ondertussen bewijzen dat ze Rachel en Monica beter kennen dus organiseren ze een quiz met als inzet het appartement van Monica en Rachel.

Waarom memorabel: Eigenlijk gaat deze aflevering volgens de titel vooral om Phoebe. Maar de grote trekpleister is toch het quotefestijn door de quiz die Ross organiseert om te bepalen of de jongens de meisjes beter kennen of omgekeerd. Daaruit komen we heel wat hilarische nieuwe informatie te weten: Chandler is bang van Iers danser Michael Flatley, Monica heeft 11 categorieën van handdoeken, Joey zijn denkbeeldig vriendje heette Maurice, maar alles hing af van het beroep van Chandler. Rachel antwoordde fout (“transponster!” in plaats van “statistical analysis and data reconfiguration”) en dus werd er van appartement geruild. Een kleine ruzie over het hele gebeuren maakt uiteindelijk niks meer uit wanneer Phoebe aankondigt dat ze zwanger is. Dat mooie moment samen met de uitstekende comedy van de quiz zorgen voor een gouden combinatie. Geen wonder dat net dit in de reünie herhaald werd. (Jana)

© NBC Universal / Netflix

The One with All the Thanksgivings (seizoen 5, aflevering 8)

Plot: Na zijn scheiding en verlies van zijn appartement klaagt Ross over zijn rot-Thanksgiving. Ook de rest van de bende heeft al een slechte feestdag achter de rug, en ze halen er elk herinneringen van op. Phoebe verloor een arm in de oorlog tijdens een vorig leven, Joey herinnert zich de dag dat hij vastzat in een kalkoen, maar vooral de verhalen van Monica en Chandler spannen de kroon. We komen te weten waarom Monica besloot te vermageren en hoe Chandler een teen verloor.

Waarom memorabel: Friends is altijd goed geweest in flashbackafleveringen. De kostuums en haarstijlen kunnen dan net iets absurder, en vaak hebben de verhalen een invloed op de personages in het heden. Dat is ook hier zo, want er komt een eerste deuk in de relatie van Chandler en Monica, het beste koppel onder de friends (sorry, Ross en Rachel). En ook: het beeld van Monica met de kalkoen en een zonnebril op haar hoofd die leidde tot honderd soorten merchandise. (Elien)

© NBC Universal / Netflix

The One Where Everybody Finds Out (seizoen 5, aflevering 14)

Plot: Wanneer Phoebe en Rachel met Ross gaan kijken naar zijn mogelijk nieuwe appartement ontdekt Phoebe dat Monica en Chandler een relatie hebben. Omdat er nu 3 van de Friends het weten, besluiten ze hen zelf ook wat beet te nemen. Phoebe doet daarom alsof ze verliefd is op Chandler om hen zo alles te laten opbiechten. Maar Monica en Chandler hebben het spel door waardoor beide teams steeds verder gaan tot Monica en Chandler onthullen dat ze verliefd zijn.

Waarom memorabel: Deze aflevering zit vol van de iconische scènes. Er is al die in het begin wanneer Phoebe het ontdekt die als opener wel kan tellen. (Lisa Kudrow kan ze ook nog steeds perfect naspelen zoals te zien in de reünie.) Het steekspel dat volgt tussen Phoebe en Chandler is zo awkward dat het hilarisch wordt. Ook de reacties van het live publiek in de scène waarin Phoebe en Chandler elkaar gaan kussen toveren instant een grijns op je gezicht. Matthew Perry en Lisa Kudrow blinken dan ook uit in deze aflevering. En aan het einde heb je dan nog een bonus-Ross die zelf zijn terugkeer na zijn agressie dwarsboomt wanneer hij het ook ontdekt en de boel bijeen schreeuwt. *chef’s kiss* (Jana)

© NBC Universal / Netflix

The One with the Proposal (seizoen 6, aflevering 25)

Plot: In het tweede deel van de seizoensfinaledubbelaflevering staat het aanzoek van Chandler aan Monica centraal. Na een mislukte poging op restaurant doet Chandler alsof hij helemaal niet van trouwen moet weten, wat Monica doet twijfelen aan hun relatie. Op restaurant waren ze immers Richard tegengekomen, die prompt zijn liefde verklaarde aan haar. Het plan van Chandler lijkt dus op een catastrofe af te stevenen, tot Joey alles doorheeft en Chandler inlicht. Ook Rachel en Phoebe denken aan trouwen, meer bepaald wat hun back-upplan is als ze nog niemand gevonden hebben wanneer ze 40 zijn. Meer daar geeft eigenlijk niemand om, want Chandler confronteert Richard met zijn plannen en verwijt hem dat hij zijn kans al vergooid had. Bij Chandlers terugkeer aan het appartement vertelt Joey dat Monica vertrokken is, maar niets is minder waar. Ze wacht binnen op hem en begint hem dan maar zelf ten huwelijk te vragen. Wanneer ze overmand is door tranen, neemt hij het over.

Waarom memorabel: Om het met de woorden van Phoebe te zeggen: “It’s Chandler and Monica!!!” Dat Chandler met zijn bindingsangst zo’n plan opzet om Monica ten huwelijk te vragen, is al mooi genoeg. Maar deze aflevering bevat ook opvallend veel drama wat Friends betreft. De terugkeer van Richard, toch ook een populair personage, maakt alles nog ingewikkelder. Uiteindelijk is Chandler en Monica’s gezamenlijke aanzoek wellicht een van de meest romantische momenten uit de serie, en blijkbaar eentje die veel vrouwen inspireerde om ook zelf het heft in eigen handen te nemen en een aanzoek te doen. You go, Monica! (Elien)

© NBC Universal / Netflix

The One with the Rumor (seizoen 8, aflevering 9)

Plot: Monica nodigt oude schoolvriend Will uit voor Thanksgiving. Maar het blijkt dat Will een hekel heeft aan Rachel. Zij was namelijk populair maar Will woog vroeger veel meer en werd door haar gepest. Zo komt aan het licht dat hij en Ross ooit een gerucht over Rachel de ronde hebben doen gaan. Joey heeft ondertussen zijn eigen probleem. Monica zou geen kalkoen maken omdat hij de enige was die ervan zou eten. Maar hij drong aan waardoor hij nu een kalkoen alleen moet opeten.

Waarom memorabel: Brad Pitt, need I say more? Zijn gastoptreden was al opmerkelijk gewoon omdat hij op zichzelf een grote ster was. Maar toen vormde hij ook nog het überkoppel met Jennifer Aniston, waardoor het nog wat specialer was. Het feit dat zijn personage Rachel haatte, was door het echte leven nog zo veel grappiger. Friends speelde niet zo vaak in op iets van de tijdsgeest maar deze aflevering was toch altijd wel een soort knipoog. Pitt bleek hier ook aanleg voor comedy te hebben. Daarnaast kwam er voor mij ook een quote uit deze aflevering die ik tot de dag van vandaag nog gebruik als ik een gerecht niet op krijg: “You are my Everest.” (Jana)

© NBC Universal / Netflix

The One Where Ross Is Fine (seizoen 10, aflevering 2)

Plot: Ross gaat niet zo goed om met de nieuwe relatie tussen Rachel en Joey, maar hij wil hen absoluut van het tegendeel overtuigen. Hij organiseert daarom een etentje voor hen, waarop hij dronken wordt en zichzelf nogal voor paal zet. Chandler en Monica mogen langs gaan bij vrienden van Phoebe om hen vragen te stellen over adoptie. Chandler raakt echter in de problemen wanneer hij de onwetende zoon per ongeluk vertelt dat hij geadopteerd is. Frank en de drieling komen op bezoek, en hij vraagt aan Phoebe om een van hen over te nemen omdat hij het niet aankan.

Waarom memorabel: Ik ben wellicht niet de enige die de gif van Ross en zijn “I’m fine” nog veel te veel gebruikt? Hoe David Schwimmer de mentale ondergang van Ross speelt, is een schoolvoorbeeld van goede comedy. De fajitas, zijn speech over liefde, top. Ook de verhaallijn van Chandler en Monica past perfect bij hun personages: Monica die alles tot in de puntjes goed wil doen en Chandler die steeds te veel zegt. Giovanni Ribisi ten slotte was altijd een welgekomen gastacteur, en de serie mocht toch even stilstaan bij hoe lastig het moet zijn om drie kinderen tegelijk op te voeden. (Elien)

© NBC Universal / Netflix

The One with Ross’s Tan (seizoen 10, aflevering 3)

Plot: Ross gaat naar een zonnebankcentrum om een spray tan te laten doen, maar door de instructies is het resultaat niet zoals hij wou. Joey en Rachel proberen de grens van vriendschap naar koppel over te steken maar stuiten daarbij op wat obstakels. Phoebe, Monica en Chandler proberen ondertussen om vroegere schoolvriendin Amanda te ontwijken nadat ze weer contact zoekt.

Waarom memorabel: De titelverhaallijn is eigenlijk heel simpel maar zo perfect uitgevoerd door David Schwimmer. Maar voor mij is de passage van Jennifer Coolidge het beste stuk van deze aflevering. Na films zoals Legally Blonde en A Cinderella Story was ik al fan van haar stijl, en haar personage hier sluit daar perfect bij aan. Met haar nep Britse accent is alles wat ze zegt instant “quotebaar” en haar delivery van de vele opschepperijen is perfect. Een guest star kan soms echt het verschil maken. (Jana)

© NBC Universal / Netflix

The One with the Late Thanksgiving (seizoen 10, aflevering 8)

Plot: Joey, Ross, Rachel en Phoebe overtuigen Monica and Chandler om Thanksgiving bij hen te doen, ook al hebben zij niet veel zin. Tot overmaat van ramp komen de vier anderen hopeloos te laat. Joey en Ross gingen naar een baseballwedstrijd zonder Chandler en proberen dat te verstoppen, terwijl Phoebe en Rachel Emma lieten meedoen aan een schoonheidswedstrijd voor kinderen. Chandler en Monica weigeren om hen binnen te laten, en de anderen overleggen over hoe ze dat toch kunnen doen.

Waarom memorabel: Zo herkenbaar: iets tegen je zin moeten doen waar anderen dan nog niet erg dankbaar om zijn. Deze onenigheid tussen de vrienden en hun strijd om toch samen Thanksgiving te vieren, ook al is dat in ruzie, is ook vaak erg grappig. Joey’s variant op steen-papier-schaar is ook een klassieker, net als de manier waarop ze hun hoofden tussen de deur stoppen om binnen te gaan. En uiteindelijk is alles weer koek en ei wanneer Monica en Chandler vernemen dat ze een adoptiekind krijgen. (Elien)

© NBC Universal / Netflix

The Last One (seizoen 10, aflevering 17)

Plot: Phoebe en Ross haasten zich naar de luchthaven om te voorkomen dat Rachel naar Parijs gaat. Wanneer ze aan de verkeerde luchthaven staan, wagen ze het er toch nog op om naar de juiste te rijden. Ondertussen zitten het nieuwe kuiken en de eend in de kickertafel van Joey en Chandler, waardoor ze die moeten openbreken. Rachel is toch van het vliegtuig gestapt omdat ze bij Ross wil zijn. Monica en Chandler hebben het appartement leeggemaakt om te verhuizen maar eerst gaan alle Friends nog een laatste keer naar Central Perk.

Waarom memorabel: Een finale is altijd lastig maar belangrijk om goed te krijgen, want soms kan de serie zo een wrange nasmaak krijgen. Maar dat is bij Friends wel vermeden, en het is zelfs een van de beste afleveringen gebleken. Een van de belangrijkste verhaallijnen, die van Ross en Rachel, blijft spannend tot op het laatste moment, en krijgt ook een goed einde. Alleen dat is al meesterlijk gedaan. Daarnaast zijn er ook een paar leuke callbacks, zoals de chick and the duck 2.0 en het ontmantelen van de kickertafel of Phoebe die het woord “phalange” gebruikt. De laatste scène is perfect sober gehouden waardoor de emoties van de acteurs echt doorkomen en het des te emotioneler is. Afsluiten met nog een passende grap en dan nog een blik werpen op het iconische appartement, meer heb je niet nodig om een van de meest succesvolle series aller tijden goed te beëindigen. (Jana)

Friends is nu te zien op Netflix. De Friends-reünie is te zien op Streamz.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels