Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Friends Reünie: niet wat je wilde maar wel wat je krijgt

Moeten we Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe en Joey nog aan jullie introduceren? De zes vrienden uit New York die toen jaar lang lief en leed met ons deelden. Friends was een tijdlang misschien wel de meest bekeken tv-serie van het westelijk halfrond maar in 2004 vond een aardig deel van de cast het welletjes. Maar dankzij HBO Max krijgen we nu toch de Friends-rëunie die we zo lang wilden.

Friends werd in zekere zin nog wel voortgezet met de spin-off Joey. In deze serie vertrok Joey naar Hollywood om echt voor zijn acteercarrière te gaan. De schrijvers waren dezelfde als die van Friends en ook de vrienden zouden af en toe een cameo doen. Van dat laatste kwam niet veel terecht. De enige Friend die weleens verscheen was acteur David Schwimmer die een aantal afleveringen regisseerde. Joey was oké, maar het was geen Friends.

Nadat Joey in 2006 van de buis verdween, doken de eerste verhalen op over een eventuele reünie. Vooral de dames hadden wel zin om eenmalig een Thanksgiving-aflevering te maken. De mannen hielden dat af en zo verstreek de tijd. Zou er bij een jong publiek überhaupt belangstelling zijn voor deze reeks? Koffie drinken is van alle tijden maar de setting en de onderwerpen van veel afleveringen zijn zo jaren negentig dat het bijna pijn doet. Het antwoord is ‘ja’. Op streamingdiensten als Netflix behoorde Friends tot de best bekeken tv-series! Millenials, en inmiddels ook de eerste leden van generatie Z, kennen hele afleveringen uit hun hoofd.

Warner Media begon zijn eigen streamingdienst met de naam HBO Max. Het eerste wat ze deden was de rechten van Friends kopen voor hun dienst. En ze kregen iets anders voor elkaar. De hoofdrolspelers kregen 4,5 miljoen dollar per persoon om te komen vertellen over die ene periode dat ze er voor ons waren.

Opgelet: spoilers voor de reünie vanaf hier.

De Friends-reünie

De reünie is overduidelijk gemonteerd en bestaat uit twee delen. Een deel is opgenomen op de set van Friends waar de acteurs rondhangen en vertellen over de vele zaken die ze beleefd hebben en hoe de serie hun leven heeft veranderd. Er is ook een deel met publiek dat gehost wordt door James Corden.

© HBO Max

Er is natuurlijk een onvermijdelijk weerzien met enkele mensen die ondersteunende rollen speelden in de serie. Zo worden we tijdens het publieke deel getrakteerd op een snerpende lach en het onvermijdelijke “Oh. my. God”. Het aandoenlijkste weerzien zien we ook in dat deel. De ouders van Ross en Monica zitten op de tribune en zien er erg, erg breekbaar uit. Ook het deel op de set bevat wat cameo’s van mensen zoals Richard (Tom Selleck) en Mr. Heckles (Larry Hankin), de onderbuurman van de dames. Het is alleen jammer dat hun rollen zo klein zijn.

De hardcore fan kan de neus ophalen met de beelden die voorbijkomen uit de archieven. Zo komt er een uitgebreide opname voorbij van de bekende opener bij de fontein en deelt David Schwimmer een op de set geschoten clipje met het publiek. Enkele bloopers en een ongelukje van Matt LeBlanc maken het beeld compleet.

Hoe gaat het nu met..

De acteurs maken wel duidelijk dat een nieuwe Friends-reünie in groepsverband zeker niet plaats zal vinden. Wie hoopt dat de eerder genoemde Thanksgiving-aflevering ooit nog gemaakt wordt, kan het simpelweg vergeten. Toch vertellen ze, op verzoek van James Corden, hoe het afliep met hun personages.

Rachel & Ross

Ze zijn getrouwd en hebben kinderen. Ross speelt nog steeds met zijn botten.

Chandler & Monica

Ook zij zijn nog altijd bij elkaar. Chandler laat Monica nog elke dag lachen. En Monica is nog steeds competitief en probeert elk jaar nog altijd de meeste koekjes te verkopen bij de lokale basisschool. Niemand durft haar te vertellen dat haar kinderen allang studeren aan een universiteit en ze er eigenlijk niets heeft te zoeken.

© HBO Max

Phoebe

Phoebe is met Mike verhuisd naar het landelijke Connecticut. Ze is de excentrieke hippiemoeder die de muziek- en andere creatieve programma’s voor de kinderen op de basisschool verzorgt. Phoebe is een moeder voor alle kinderen die anders zijn en er niet helemaal bijhoren.

Joey

Het duurde even maar de euro is gevallen. Een acteercarrière zit er niet in voor Joey. Hij heeft eieren voor zijn geld gekozen en is een broodjeszaak begonnen in Venice Beach. Joey is zelf zijn beste klant, wat gezien de duidelijk toegenomen buikomvang van Matt LeBlanc een fraai staaltje zelfspot is. Al kan het altijd nog gebeuren dat de patron naar de toonbank holt wanneer er een mooie dame een sandwich wil bestellen en haar dan begroet met de onsterfelijke woorden: How you doing?

Voldoet deze reünie een beetje?

Als je een fan bent van de serie dan zal deze Friends-reünie pijn doen. Het is een weerzien met mensen die je graag mocht en die van een grote betekenis zijn geweest voor een bepaalde periode in je leven. De chemie is er nog. En dat is iets wat je voelt.

De meesten van hen zijn ook in een fase van hun leven waarin ze content zijn met wat ze hebben. De enige dissonant is Matthew Perry. Al in de jaren negentig worstelde de acteur met de nodige verslavingen en depressies. Hij is opvallend stil en maakt een wat vlakke indruk waardoor je toch het idee krijgt dat Perry niet in een geweldige fase van zijn leven is.

Verder valt het contrast op tussen mensen als Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox en Matt LeBlanc op. De dames zijn zichtbaar verbouwd waarbij je zelfs mag zeggen dat Cox haar gezicht kapot heeft gebotoxt. En dan is daar LeBlanc die zichtbaar ouder is geworden en een flinke pens heeft gekweekt. Hij steelt ook de show met zijn anekdotes en grappen.

Bij het kijken naar deze aflevering kun je heel gemakkelijk een cynische bril opzetten. Tuurlijk is het vooral een peperduur marketingvehikel voor HBO Max. Tuurlijk wordt er opzichtig gestrooid met gastoptredens van celebrities die niets met de serie van doen hebben. De chemie tussen de acteurs is daarentegen echt. En het is fijn om jezelf nog één keer in een fris, warm bad onder te dompelen voordat je voor de 90ste keer de herhaling van de serie opzet.

De Friends-reünie werd in Nederland op 28 mei uitgezonden door SBS6. In België is de reünie op 1 juni te zien op Streamz en Play4.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels