Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Batman’s Grave review: de zwanenzang van Warren Ellis

De laatste jaren liep Batman vooral rond in het gezelschap van DC’s andere supermensen en bond hij de strijd aan tegen bedreigingen van een bijna kosmische orde. je zou bijna vergeten wat Batman eigenlijk is: een detective. Warren Ellis en Bryan Hitch, bekend van hun iconische samenwerking op The Authority, brengen The Batman terug naar zijn wortels met The Batman’s Grave.

Een goed detectiveverhaal begint met een lijk en de onvermijdelijke vraag: wie heeft het gedaan? Hetzelfde geldt natuurlijk voor dit verhaal. Het is echter meer dan gewoon een moordmysterie. Het zal ook iets vertellen over onze held Bruce Wayne, de man achter het masker.

Zijn butler Alfred is het op een avond beu. Terwijl Bruce zich weer lijkt te storten op de eerder genoemde moord roept hij hem ter verantwoording. “Besef je zelf ook dat je je elke avond stort in een oorlogsgebied? Want dat is Gotham City eigenlijk. Hoelang ga je nog door voordat je in het graf naast dat van je ouders komt te liggen? Waarom leef je jezelf niet eens in in het slachtoffer?”

Dat is precies wat hij doet. Het brengt onze vleermuisman ook op het spoor van een groep militante rakkers die in Gotham zijn geïnfiltreerd. Ze organiseren zich om op grootschalige wijze wraak te nemen op de vertegenwoordigers van vrouwe Justitia. Kan onze held tussen al dit geweld op de been blijven?

De antithese van Bryan Hitch

Het verhaal waarin Bryan Hitch wordt opgevoerd als een van de belangrijkste vormgevers van het Marvel dat het voorbije decennium de harten van een groot publiek veroverde, is al vaker verteld. Wie, in een vlaag van misplaatste zeroes nostalgie, hoopt dat Hitchy alle registers opentrekt, zal teleurgesteld zijn.

De grootste platen bevinden zich op één pagina. Er zijn wel een tweetal pagina’s die als een soort spread zijn opgesteld. Maar dat is niet het typische widescreenbeeld dat hem in de vroege jaren 2000 groot maakte. Nee, voor The Batman’s Grave houdt de tekenaar het beperkt. Een kamer, het interieur van The Bat Mobile of de binnenkant van zijn hoofd. Dat maakt het niet minder stoer.

©DC Comics

Misschien kunnen jullie jezelf het eerste seizoen van de Daredevil Netflix-serie herinneren? In dit seizoen zag je een epische vechtscène die zich in een serie gangen afspeelde. Dat soort scenes zie je ook vaak terug in deze comic. En ze zijn minstens zo imposant. Maar ook de kleine gesprekken tussen Bruce en Alfred mogen er zijn.

Hitch’ werk wordt geïnkt door Kevin Knowlan. Hierdoor krijgt zijn werk een wat klassiek uiterlijk. Het oogt als ouderwets illustratiewerk dat je in de jaren 50 en 60 weleens terugzag in romans. Alleen dan beter ingekleurd. Dat is, gezien de complexe choreografie, niet erg. Het zal voor sommige lezers even wennen zijn omdat het wat taaier oogt.

Het is bewonderenswaardig dat Bryan Hitch niet voor de makkelijkste weg kiest en dat kun je niet genoeg prijzen.

De zwanenzang van Warren Ellis

Hier had een ronkende tekst kunnen staan waarin beeldend werd beschreven hoe Warren Ellis een intrigerende detective had geschreven. Hoe hij met weinig moeite zijn personages tot leven wekt en jou als lezer laat voelen hoe het is om gevangen te zitten in de corrupte machinerie van Gotham City. Het wordt allemaal overschaduwd door ‘het incident’.

In juni 2020 kwamen enkele vrouwen naar buiten met hun verhaal over Warren Ellis. Ze hadden allemaal een relatie met Ellis gehad die niet netjes was afgehandeld. Op een website hebben deze vrouwen, samen met nog enkele anderen, hun ervaringen met Warren Ellis opgetekend.

©DC Comics

Wanneer je de verhalen leest, herken je al snel de patronen. Via een regen van e-mailtjes en sociale media-berichten palmt hij de dames in waarna het vissen begint. Schijnbaar is Ellis een groot liefhebber van cyberseks. Hij probeert naaktfoto’s van de dames los te krijgen en ze te verleiden tot een potje camseks.

Het beeld dat vooral beklijft is dat van een te dikke man die zijn broek voor de camera omlaag trekt en als een malle begint te masturberen. (Het is een scene die ook letterlijk zo beschreven wordt.) Het geeft een beeld van een man die nooit echt volwassen is geworden.

Hoewel er verder geen strafbare feiten zijn gepleegd, heeft deze goed georkestreerde campagne er wel voor gezorgd dat de carrière van Warren Ellis redelijk effectief is beëindigd. Later dit jaar zal bij Netflix een nieuw seizoen van Castlevania in premiere gaan dat zijn naam nog zal dragen. Daarna niet meer. En het ziet er ook naar uit dat dit Warren Ellis’ laatste comicwerk zal zijn.

Dat geeft deze uitstekende bundel gewoon een hele zure nasmaak.

The Batman's Grave

The Batman's Grave
0 5 0 1
Het is een uitstekende bundel die laat zien hoe tof Batman als detective is.
Het is een uitstekende bundel die laat zien hoe tof Batman als detective is.

Raak

  • Goed onderbouwd detectiveverhaal
  • Bryan Hitch vind zichzelf opnieuw uit

Braak

  • Je ziet wel goed door welke nieuwsfeitjes Ellis werd beinvloed.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels