Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Immortal She-Hulk #1 review: oprecht griezelig

Weinig mensen hebben er in dit roerige jaar bij stilgestaan dat het alweer veertig jaar geleden is dat She-Hulk werd geboren. Marvels smaragdkleurige heldin werd geboren uit bittere noodzaak, of was het administratieve nalatigheid? In deze periode was de Hulk-televisieserie, met een hoofdrol voor Lou Ferrigno, redelijk populair. Er waren geruchten dat de tv-studio een vrouwelijke Hulk wilde introduceren omdat indertijd de The Bionic Woman-tv-serie het ook lekker deed.

Als dat zou gebeuren, dan zouden ze ook de rechten hebben van het personage. Marvel had daar geen zin in en zette Stan Lee en zijn oude Bullpen-collega John Buscema aan het werk. Zij debuteerde in februari 1980 met het eerste deel van de nieuwe comic waarin de She-Hulk werd geïntroduceerd.

Schrijver: Al Ewing
Tekenaar: Jon Davis-Hunt
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 22 september 2020

De geboorte van de She-Hulk

Bruce Banner is op de vlucht. Banner is natuurlijk vooral berucht vanwege zijn groene alter ego en hij denkt dat het een kwestie van tijd is voordat hij wordt gepakt. Het spreekt voor zich dat Banner niet wil dat de Hulk onschuldige burgers schade berokkent of erger. Daarom heeft hij hulp nodig. Iemand moet hem door het juridische moeras heen leiden zodat er op een verantwoorde manier boete kan worden gedaan. Wie is daar beter geschikt voor dan Bruce Banners nichtje Jennifer Walters? Zij is een talentvol advocate!

immortal she-hulk
© Marvel Comics

Natuurlijk wil Jennifer haar grote neef, tegen wie ze opkijkt, graag helpen. Ze is momenteel verwikkeld in een strafzaak waarbij ze een kleine crimineel bijstaat tegen de misdaadbaas Trask. Net als ze haar auto in wil stappen, wordt ze onder vuur genomen door enkele mannetjes van Trask. Banner gaat er in paniek met de gewonde Jennifer vandoor. Bruce verzorgt haar wonden en geeft haar een bloedtransfusie waarna de politie wordt gebeld.

Jennifer Walters wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar doen de mannen van Trask, ditmaal vermomd als verplegers, opnieuw een poging om haar het zwijgen op te leggen.

© Marvel Comics

Hun poging zorgt ervoor dat Jennifer een soort woede uit onmacht ontstaat, maar ze is niet meer de vrouw die ze eerder was. Haar neef gaf haar een transfusie met zijn bloed. Door de gammadeeltjes verandert Jennifer in de She-Hulk.

immortal she-hulk

Dit eerste verhaal is erg vermakelijk maar hangt natuurlijk van de toevalligheden aan elkaar. En het gescheurde nachthemd dat met elke transformatie verschijnt, is zelfs dolkomisch. Het is ook het begin van een nieuwe serie die binnen 2 jaar zwalkend naar zijn einde waggelt. Het nieuwe creatieve team weet niet goed wat ze met dit personage aanmoeten. Iets wat je duidelijk kunt zien aan de vele vreemde excentrieke monsters en vijanden die de She-Hulk  tegenkomt.

De doorbraak van de She-Hulk. Nou ja, soort van

1980 was ook het jaar dat John Byrne doorbrak bij Marvel Comics. Samen met Chris Claremont bracht hij de X-Men tot grote hoogte met de Dark Phoenix Saga. De heren kregen uiteindelijk ruzie en Byrne ging solo. Marvel liet hem werken aan The Fantastic Four waarmee hij een klassieke run zou maken.

In 1984 werd Marvel opgeschud door hun eerste grote event Secret Wars. Tijdens dit gebeuren worden de helden naar een afgelegen planeet getransporteerd waar een kosmische wezen genaamd The Beyonder ze laat strijden tegen een groep schurken. The Thing stuit in dit verhaal op een machine die een lang gekoesterde wens in vervulling laat gaan. De machine laat hem schakelen tussen zijn rotsachtige uiterlijk en zijn menselijke velletje. Daar wil hij even van genieten en daarom blijft The Thing rondhangen op deze planeet.

© Marvel Comics

Byrne zag het wel zitten in de She-Hulk en sloeg toe. Een Amerikaans cliché zegt dat je limonade moet maken wanneer het leven je citroenen geeft. The Fantastic Four hadden behoefte aan een vervanger voor The Thing en kregen nu de She-Hulk als nieuw lid.

In de serie stond ze niet alleen fysiek haar mannetje. John Byrne ontwikkelde ook haar personage tot een spiegelbeeld van The Thing. Waar Benjamin Grimm moeite had met zijn monsterlijke uiterlijk wordt het juist omarmd door Jennifer. De She-Hulk laat haar de vrouw zijn die ze altijd had willen zijn. Iemand die het leven op haar manier leeft. Een winnaar ook.

Er werden nog wat pogingen gedaan om soloseries rondom haar op te zetten. Diezelfde John Byrne was redelijk succesvol met een soloserie waarin hij de She-Hulk ook door de fourth wall liet breken en direct liet communiceren met de lezer. Enkele jaren voordat een zekere Deadpool hier zijn handelsmerk van zou maken. Ook Dan Slott en Charles Soule deden pogingen om een soloserie rondom haar op te zetten. Dat werd geen groot succes.

The Immortal She-Hulk

En dan nu naar de comic waar het allemaal om gaat. Ineens was daar deze oneshot waarin een nieuwe status-quo voor de She-Hulk wordt geïntroduceerd.

Al een jaar of twee maakt Al Ewing furore als schrijver van The Immortal Hulk. De Engelsman slaagt erin om zijn eigen stempel op de reeks te drukken en heeft er een body horror-reeks van gemaakt, zonder de geest van de serie geweld aan te doen. Met deze comic betrekt hij ook de She-Hulk bij deze serie.

immortal she-hulk
©Marvel Comics

Onze heldin is net zoals haar grote neef een paar keer gestorven. Ze kwam terecht in een wereld die ze de hel noemde. De eerste twee keer werd ze door een aanwezigheid teruggestuurd. Deze aanwezigheid maakt zich na haar meest recente sterfgeval tijdens het Empyre-event kenbaar en waarschuwt haar..

Zo op het oog gebeurt er niet veel, maar wat er gebeurt is eng. De timing van Ewing, hierbij geholpen door het intense tekenwerk van Jon Davis-Hunt, is meesterlijk. Dit zorgt voor een lugubere sfeer. Het is geen comic die je ‘s avonds bij een kaarsje moet lezen.

Deze comic is prima te volgen zonder dat je bekend bent met de Hulk. Toch is het apart dat Marvel ervoor koos om dit apart uit te geven. Het zal waarschijnlijk worden gebundeld in de laatste Immortal Hulk-trade.

Immortal She-Hulk 1

Immortal She-Hulk #1
4 5 0 1
Oprecht griezelige tie-in voor de Immortal Hulk.
Oprecht griezelige tie-in voor de Immortal Hulk.
4/5
Total Score

Raak

  • Echt eng
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels