Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

TKO Shorts review: kortverhalen voor het slapengaan

Stripuitgeverij TKO Studios lanceerde drie mini-comics die je achtereenvolgens de stuipen op het lijf jagen met de ruimte, de loopgraven en een jong gezinnetje.

TKO Studios overtreft hun atypische manier van comics uitgeven – hun reeksen verschijnen in één keer zowel in losse nummers als in verzamelde edities – met een trio van zine-achtige kortverhalen. Elk boekje in de TKO Shorts-reeks toont hoe krachtig het kortverhaal kan zijn in slechts twintig bladzijden.

© TKO Studios

Seeds of Eden (Liana Kangas, Joe Corallo, Paul Azaceta en Jeff Powell)

Een astronaut landt op een verlaten ruimtekolonie en ontdekt dat de artificiële intelligentie die er de boel runt efficiëntie boven menselijkheid verkiest. Liana Kangas en Joe Corallo tonen hoe AI de mensheid kan uitroeien: door wij die ze programmeren om zo doeltreffend mogelijk te zijn.

Een vergelijking met 2001: A Space Odyssey staat niet mis, al is Seeds of Eden een veel kleurrijkere ervaring waarin felle tinten in schril contrast staan met de donkere horror. Niet bijster origineel, maar inventief gebracht met opvallende tekstballonnen van Jeff Powell en een schroeiend tempo.

© TKO Studios

The Father of All Things (Sebastian Girner, Baldemar Rivas en Steve Wands)

Diep  in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog maakt een tiener die zo graag zijn vaderland wou verdedigen kennis met wat mensen drijft tot vechten. Sebastian Girner (met de manga-achtige tekeningen van Baldemar Rivas) laat met zijn bovennatuurlijk horrorverhaal veel aan de verbeelding over. Het is zo’n strip waarvan je je afvraagt: wat heb ik in godsnaam net gelezen?

© TKO Studios

Night Train (Steve Foxe, Lisandro Estherren, Patricio Delpeche en Steve Wands)

Een kind krijgt de kans om zijn pasgeboren broer mee te geven met de conducteur van een spooktrein en zo de problemen van zijn slapeloos gezin op te lossen. Steve Foxes verteller met een gewrongen geweten trekt je mee in een beklijvend mysterie.

Afsluiter Night Train is de beste van de drie TKO Shorts. Niet alleen dankzij de vertelstructuur die mondjesmaat onthullingen vrijgeeft, en een klepper van een einde voorbereidt, maar ook door tekenaar Lisandro Estherren. Hij heeft nogal een gave om onverklaarbare horror heel menselijk af te beelden (zoals in Strange Skies Over East Berlin). Ten slotte werkt Patricio Delpeche Night Train af met clashende neonkleuren in de nacht en moe-makende bruine tinten overdag. Meer waar dat vandaan kwam, graag.

Deze TKO Shorts zijn geschreven door Steve Foxe, Sebastian Girner, Liana Kangas en Joe Corallo, getekend door Paul Azaceta, Baldemar Rivas en Lisandro Estherren en uitgegeven door TKO Studios op 9 november 2020.

TKO-OK

TKO-OK
3 5 0 1
De drie eerste TKO Shorts zijn ideaal leesvoer voor het slapengaan, maar verwijt ons niet voor de woelige nachtrust nadien.
De drie eerste TKO Shorts zijn ideaal leesvoer voor het slapengaan, maar verwijt ons niet voor de woelige nachtrust nadien.
3/5
Total Score

Raak

  • Overtuigt je van de kracht van korte comics

Braak

  • Night Train mocht gerust langer duren
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels