Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Batman – Black and White review: alles is beter in zwart-wit

Batman Black and White was oorspronkelijk een idee van DC comics-redacteur annex art director Mark Chiarello. De eerste reeks verhalen verscheen halverwege de jaren negentig en was stiekem bedoeld als een eerbetoon aan de zwart-wit anthologies van uitgeverij Warren. Maar omdat Chiarello alleen de beste tekenaars strikte werd het meer.

Schrijver: Paul Dini, G. Willow Wilson, James Tynion IV
Tekenaar: Andy Kubert, Tradd Moore, Emma Rios
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 8 december 2020

In 2019 werd Mark Chiarello, tot ongenoegen van velen, de laan uit gestuurd bij DC Comics vanwege reorganisaties. Deze nieuwe reeks Batman Black and White is wel in zijn geest gemaakt. De fanatieke DC-fans zal het plezieren dat er een beleefd applausje is voor de man aan het begin van deze issue.

Diverse tekenaars en enkele schrijvers zijn gestrikt om korte verhalen in de wereld van Batman te maken. De schrijvers spelen ook slechts een ondersteunende rol. De insteek is dat de verhalen in zwart-wit worden gemaakt en dat is een methode die alleen de beste tekenaars beheersen. In zwart-wit kun je je jezelf niet verstoppen. Er zijn geen inkleurders om je te redden. Het gaat tussen jou en het papier.

batman black white smallwood plaat
© DC Comics

Het hangt deels van je eigen voorkeuren af of je iets van je gading gaat vinden. De verhaaltjes zijn redelijk maar door het beperkt aantal pagina’s zijn het vaak meer poëtische beschouwingen dan een verhaal met een kop en een staart. Paul Dini en G. Willow Wilson leveren als uitzonderingen puik werk af met hun kennis van het DC Universum en het vermogen om een licht ontroerende observatie te doen.

De tekenaars zijn om van te smullen. De enige dissonante is Emma Rios wiens werk echt kleur nodig heeft om een beetje leesbaar te blijven. Bij de rest van de tekenaars is het feest. Tradd Moore blonk vorig jaar al uit in kleur. Maar zonder kleur staat hij ook zijn mannetje en wat zijn de actiescènes goed! Ook Greg Smallwood levert fraai contrastrijk werk af.

Zelfs wanneer je alles rondom de beschermengel van Gotham City kan dromen, dan is dit toch een fraaie serie. Deze miniserie zal uiteindelijk het mooiste in je kast staan als hardcover. Alles draait om het uiteindelijke plaatje.

Batman - Black and White

Batman - Black and White
0 5 0 1
Collectie met korte verhalen
Collectie met korte verhalen

Raak

  • Goede creatieve teams

Braak

  • Meer poezie dan actie
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels