Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

American Ronin #1 review: een miniserie met een goede wending

American Ronin is een nieuwe miniserie uit de stal van Artists, Writers & Artisans (ook wel bekend als AWA Studios). De uitgever die eerder dit jaar een zeer ongelukkig getimed debuut kende met de serie The Resistance. Voor deze vijfdelige miniserie is Vertigo-veteraan Peter Milligan van stal gehaald.

Schrijver: Peter Milligan
Tekenaar: ACO
Uitgever: A.W.A
Verschijningsdatum: 6 oktober 2020

Deze comic speelt zich af in een wereld waarvan de onze niet al te ver is verwijderd. De natiestaat is verleden tijd. De echte macht ligt bij de grote conglomeraten die met elkaar strijden om werelddominantie. Het wapen waarvan ze allemaal gebruik maken, is de speciale kaste van krijgers die sinds hun kindertijd zijn getraind voor deze job. Een van hen breekt echter los van dit systeem en wil de bedrijven ten val brengen. Dit is zijn verhaal.

American Ronin nader bekeken

De eerste pagina’s van deze comic zijn een aanslag op je zintuigen. Iemand staat op het dak van een immens hoog gebouw in Hong Kong en kijkt naar beneden. Je wordt getrakteerd op een wijds stadslandschap dat behoorlijk gedetailleerd is getekend. Het moet dezelfde impact hebben op de lezer als op de arme man daar hoog op het dak. Het maakt indruk.

© A.W.A Studio’s

Het is het werk van de Franse tekenares ACO. Ze excelleert overigens ook in de kleine scènes. In samenspraak met meester colorist Dean White laat ze zien hoe veel van de personages in deze strip een gestresseerd bestaan leiden in de straten van Hong Kong. Ze zijn gekweld en worden opgejaagd door het leven zelf. De vele kleine kadertjes brengen dat gekwelde gevoel goed over. Alles is ook nog eens bedekt met een gloed die erg doet denken aan neonverlichting.

Het enige rustpunt is onze held: de naamloze ronin. Doelbewust beweegt hij zich voort in deze harde wereld. De ronin kan best uitdelen, maar zijn grootste gave is die van de empathie. En zo wordt er tussen dat geweld ook een stukje maatschappijkritiek geïnjecteerd. Een man die niet meteen met messen zwaait, maar weet hoe jij je voelt.

Dit is een goed debuut dat je als lezer meteen binnentrekt. Het tekenwerk is top en het verhaal biedt een goede variatie op een bekend thema. Kortom, goed leesvoer.

American Ronin

American Ronin
3 5 0 1
Stoere reeks
Stoere reeks
3/5
Total Score

Raak

  • Sterk debuut
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels