Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

John Constantine, Hellblazer volume 1: Marks of Woe review

John Constantine keert na een lange afwezigheid terug en gooit zich meteen op engelen, demonen en de drank.

De nieuwe comic van Constantine, de vuilgebekte Britse tovenaar die een prominente plaats veroverde binnen het universum van DC Comics, negeert al zijn verhaallijnen van de afgelopen jaren. In de plaats: een toegankelijke strip die horror afwisselt met grappen en ondertussen de Britse samenleving post-Brexit stevig bekritiseert.

© DC Comics

John Constantine herkent zijn Londen niet meer

Constantine zit vast in de apocalyps en de enige die hem kan redden is hijzelf. Eenmaal terug in de echte wereld ontdekt de cynische magiër dat het Verenigd Koninkrijk zichzelf niet meer is. Zo verenigd lijken de mensen niet meer. Oude kompanen hebben Constantine verstoten, engelen viseren inwijkelingen en kraaien terroriseren buitenlanders met racistisch gevloek.

Onwetendheid en boosheid overspoelen Londen, een tegenreactie op de moderne maatschappij. Of schuilt er een donkerdere kracht achter, een demoon die weleens dichter bij Constantine staat dan hij zelf beseft? Wat het ook mag zijn: de occulte detective onderzoekt de oorsprong van het kwaad. Volledig tegen zijn goesting wel.

© DC Comics

Spurrier schrijft een geweldig goeie en gemene Hellblazer

De John Constantine van Simon Spurrier (Coda, The Dreaming en Alienated) klinkt als een echte Brit. Bijzonder ad rem, slechtgemanierd en slechts sporadisch onverstaanbaar, guv. In zijn cynische hart zit er altijd een beetje goedheid verscholen, de vraag is alleen hoe lang nog?

“Be still my beating spleen.”

De helft van het boek is horror, de andere helft humor. Spurrier – zelf een Engelsman – schrijft zijn frustraties af over de bekrompenheid van zijn land. Xenofobie is een demonische kracht die stilletjes onder het vel kruipt en voor huivermomenten zorgt. Geen zorgen: Spurrier preekt niet, daarvoor is de rest van de comic gewoon te grappig. Constantine is een woordentovenaar. Of misschien klinkt alles gewoon grappiger met een Brits accent en stopwoorden. En tegen een goeie piemelmop zeg ik nooit nee.

© DC Comics

Een clash van tekenaars

Zelden werkt de verscheidenheid aan tekenaars zo goed. Hun stijlen botsen met elkaar, maar dat stoort nooit omdat de horror en humor consistent blijft. Marcio Takara (Wolverine: The Long Night) tekent de introductie met psychedelische kleuren van Cris Peter. Daarna halen Tom Fowler en Craig Taillefer de tekenpennen boven voor een hoofdstuk dat uit de Books of Magic-reeks komt (samen geschreven met Kat Howard). Het echte werk moet dan nog beginnen.

De tekeningen van Aaron Campbell zijn donker en korrelig. De horror werkt hier het best door de verschrikkelijk benarde toon, terwijl de grappen je overvallen. Daarna neemt Matías Bergara (Coda) het over en plots lijkt Londen lichter. Bergara tekent speelser en meer cartoony, ideaal wanneer een hipstertovenaar, inclusief manbun, opduikt. Campbell is de tekenaar die je verwacht bij een titel als Hellblazer, Bergara zorgt dat eentonigheid geen kans maakt.

Inkleurder Jordie Bellaire en letterzetter Aditya Bidikar zijn twee andere regelmaten. Bellaire wisselt haar palet en technieken af per illustrator. Ze weet exact hoe de totaal verschillende tekenstijlen nog beter tot hun recht komen met de juiste tinten. Bidikar toont dan weer hoe belangrijk tekstballonnen zijn voor humor: wanneer moet een woord kleiner of groter, en welk lettertype past bij welk personage? Deze man verheft het tot kunst.

© DC Comics

En nu het slechte nieuws

Marks of Woe wordt slechts het eerste van twee volumes voor John Constantine, Hellblazer. In november verschijnt de twaalfde issue en meteen ook de laatste. De reeks bracht niet genoeg op voor DC Comics.

In een emotionele blogpost neemt schrijver Spurrier met hartzeer afscheid van het personage want voor hem was het einde helemaal nog niet in zicht. Het is bijzonder bitter dat een verhaal dat we in 2020 meer dan ooit nodig hebben, over zich verzetten tegen het idee dat niet iedereen gelijk is, door geldredenen vroegtijdig stopgezet wordt. Deze comic kopen wordt een statement.

John Constantine, Hellblazer volume 1: Marks of Woe is geschreven door Simon Spurrier, getekend door Aaron Campbell en Matías Bergara en uitgegeven door DC Comics op 29 september 2020.

Geweldig

John Constantine Hellblazer: Marks of Woe
4 5 0 1
John Constantine, Hellblazer volume 1: Marks of Woe is simpelweg een van de beste comics van het moment.
John Constantine, Hellblazer volume 1: Marks of Woe is simpelweg een van de beste comics van het moment.
4/5
Total Score

Raak

  • Geniaal goed geschreven Brits
  • Mooie combinatie van de twee kanten van Constantine in tekenstijlen

Braak

  • Nu al gecancelled
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels