Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

X-Men: Marvels Snapshots #1 review – superhelden door het oog van Cyclops

X-Men: Marvels Snapshots #1 is een comic die elke fan van de X-Men moet gelezen hebben.

In deze one-shot vertellen Jay Edidin en Tom Reilly het ontstaansverhaal van Cyclops, de – soms gevreesde en gehate – leider van de mutanten. Dat doen ze met het hart op de juiste plaats en vooral met beide voeten op de grond.

© Marvel Comics

Een spin-off van de legendarische reeks Marvels

X-Men: Marvels Snapshots #1 is een spin-off van een comic uit 1994. Kurt Busiek en tekenaar (of eerder: schilder) Alex Ross toonden met hun Marvels het alledaagse leven in het superheldengevulde universum van Marvel. Epische gebeurtenissen, zoals de herrijzenis van Captain America, zien we door de lens van een doodgewone fotograaf. In 2008 kreeg de titel een vervolg met Marvels: Eye of the Camera. Nu keren we dus terug naar dezelfde insteek, of toch bijna.

Scenarist Edidin speelt met de grenzen van het idee van Marvels Snapshots. In de andere nummers van de reeks (Spider-Man, Captain America en meer) zijn de hoofdpersonages geen superhelden. In deze comic kijken we door de ogen van Scott Summers, iemand die op het moment van vertellen nog geen held is.

X-Men: Marvels Snapshots #1 is een zoektocht naar identiteit

Scott Summers, gevangen in een weeshuis na het tragische overlijden van zijn ouders en broer, voelt zich uitgesloten tot de Fantastic Four de wereld veroveren. Hun strijd tegen het onrecht inspireren de tiener. Kan Scott ondanks alles ook een held, Cyclops, worden?

© Marvel Comics

Edidin heeft een band met dit fictieve personage, zoveel is duidelijk. Dit is de eerste Marvel comic van de schrijver die anders honderduit vertelt over de X-Men in zijn podcast. Edidin bewijst dat Cyclops een boeiende X-Men is: een held, een leider zelfs, ondanks zijn atypische karaktertrekken voor superhelden. Scott schuwt mensen en gooit zich als een bezetene op wat betekenis kan bieden aan zijn leven. Hij zoekt naar een identiteit en vindt die wanneer superhelden de wereld veroveren. Alles wat Scott en wij leren, vat Edidin op het einde mooi samen in een flashforward.

Tekenaar Reilly klasseer ik onder de moderne nostalgici, getalenteerd in een stijl zoals die van Chris Samnee (Daredevil, Fire Power) en Leonardo Romero (Hawkeye). Zijn tekeningen ademen retro uit. Inkleurder Chris O’Halloran maakt het af met deprimerend blauw, enerzijds ruw onderbroken door rood wanneer de kracht van Scott opborrelt en anderzijds opgefleurd door kleuren als de Fantastic Four hun intrede doen. Een harmonieuze ode aan een stripheld die meer erkenning verdient.

X-Men: Marvels Snapshots #1 is geschreven door Jay Edidin, getekend door Tom Reilly en uitgegeven door Marvel Comics op 16 september 2020.

Mooi

X-Men: Marvels Snapshots #1
4 5 0 1
Door deze comic begrijp je een misbegrepen superheld. Het creatieve team maakt van Cyclops een heel menselijk strippersonage op zoektocht naar zijn identiteit.
Door deze comic begrijp je een misbegrepen superheld. Het creatieve team maakt van Cyclops een heel menselijk strippersonage op zoektocht naar zijn identiteit.
4/5
Total Score

Raak

  • Maakt van Cyclops een mens
  • Fantastisch nostalgische tekeningen

Braak

  • De one-shot mocht een volledige kortserie zijn
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels