Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

rome_n_roll_cover

Rome & Roll review: geschreven gaat niet verloren

PSC Games heeft ons in het verleden al verrast met Blitzkrieg. Toen we hun laatste aanwinst in de vorm van Rome & Roll kregen, waren we natuurlijk supernieuwsgierig!

In Rome & Roll is de eeuwige stad in het jaar 64 bijna volledig tot verwoesting gebracht door hevige branden. Als invloedrijke figuren wenden we onze rijkdom en macht aan om de stad te herbouwen. De belastingen van onze overwonnen gebieden brengen wegen tevoorschijn. Hun rijkdommen vloeien naar Rome toe, maar uiteindelijk kan er maar een iemand de rechterhand van de keizer worden. Wie dat uiteindelijk zal zijn, beslissen we in Rome & Roll!

Spelontwerp:  David Turczi & Nick Shaw
Uitgever: PSC  Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 14+
Speelduur: 60-90 min

rome_n_roll_4players

De olifant van Hannibal

Rome & Roll heeft een vrij uniek gegeven als strategisch spel. Er zijn geen extra componenten in de speldoos om zaken aan te duiden.

Rome & Roll heeft een vrij uniek gegeven als strategisch spel. Er zijn geen extra componenten in de speldoos om zaken aan te duiden, maar spelers moeten alles noteren op hun spelersbord met een afwasbare stift. Dit brengt een tal van voordelen met zich mee. Minder set-up, vlotter het spel klaarzetten en meer spelen.

Het is niet allemaal koek en ei jammer genoeg. De bijgeleverde stiften zijn goed van kwaliteit maar zijn niet altijd even gemakkelijk leesbaar, zeker niet met meerdere spelers die op het bord schrijven. Er waren tijden wanneer simpele tokens duidelijker waren. Het is wat afwegen en dit zal niet bij elke spelersgroep goed aflopen. Mits een kleine aankoop van scherpere kleuren zal Rome & Roll al veel beter tot zijn recht komen.

Stiften

Daarmee hebben we dan ook even de olifant in de kamer besproken. Wat Rome & Roll dan wel aanbiedt, is een scherp strategisch spel met veel diepgang. Volg me even langs de straten en neem je architecten mee. We hebben veel werk te verrichten!

Alea iacta est

In Rome & Roll wordt er elke beurt een aantal dobbelstenen geworpen.

In Rome & Roll wordt er elke beurt een aantal dobbelstenen geworpen. De spelers draften deze om de beurt, wat wil zeggen: om de beurt nemen ze een dobbelsteen en plaatsen ze die op hun spelersbord. Spelers kunnen bepaalde invloeden van senatoren spenderen om een extra dobbelsteen te nemen maar dit gebruikt kostbare invloed. Je moet dus afwegen of je dit nodig acht. Eenmaal iedereen zijn dobbelsteen heeft, neemt iedere speler 1 van de 6 basisacties. Ze beschikken ook over zoveel losse acties als ze willen. Elke dobbelsteen heeft verschillende symbolen die grondstoffen opleveren zoals hout, stenen, bakstenen, vissen of juwelen, die bepaalde acties toelaten of die als joker kunnen gebruikt worden. Daarna wordt die terug in de dice pool geplaatst.

dice

Ab ovo usque ad mala (Van het ei regelrecht naar de appels)

Acties ondernemen gaat natuurlijk niet zomaar. Soms moeten we bouwen in de stad, soms moeten we onze troepen aanspreken om verre landen als provincies in te lijven.

Acties ondernemen gaat natuurlijk niet zomaar. Soms moeten we bouwen in de stad, soms moeten we onze troepen aanspreken om verre landen als provincies in te lijven. Er zijn 6 basisacties waaruit men kiest. Spelers hebben elk een uniek spelersbord waar hun limieten op staan en ze verschillende adviseurs en invloeden op noteren. Het centrale bord stelt Rome en zijn 7 heuvels voor.

rome_n_roll_written

Allereerst kunnen we in de stad zelf een gebouw plaatsen. De speler kan zijn opzichter bewegen op het centrale bord. Nadien mag hij een gebouw kiezen, de kost betalen en eentje tekenen op de kaart. Gebouwen in de stad laten spelers toe om senatoren, legioenen en grondstoffen te genereren. Wat je plaatst en waar, is bepaald door de vorm van het gebouw op zijn kaart. Tetris is in Rome & Roll al uitgevonden!

Veroveren doen we met legioenen maar deze kosten geld. Legergebouwen worden hiermee geactiveerd en leveren geld op.

Met die legioenen kunnen we dan ook naar de provincies gaan om die te veroveren. Onderaan de kaart van Rome zijn er tal van locaties om onze macht te tonen. Eenmaal deze onder onze controle zijn kunnen we dan ook wegen bouwen en uitbreiden.

Nu ook die provincies hun plaats kennen, kunnen we ze taxeren. Hun rijkdommen zullen in onze koffers terechtkomen waar we goed gebruik van zullen maken. Uiteindelijk gaan we ook handel drijven en kunnen we onze verworven goederen wisselen voor andere of goudstukken.

rome roll spelers

Amicus certus in re incerta cernitur (Een echte vriend wordt in onzekere tijden opgemerkt)

Iedere speler heeft verschillende adviseurs, senatoren en legioenen onder zijn bewind. Deze helpen je door verschillende bonussen te geven.

Iedere speler heeft verschillende adviseurs, senatoren en legioenen onder zijn bewind. Deze helpen je door verschillende bonussen te geven. Je moet die wel spenderen en je hebt er jammer genoeg maar een beperkt aantal. Een goede staatsheer weet deze tot een maximum te benutten!

Door geld, glorie of rijkdommen te verzamelen, verhogen de spelers dan ook hun invloeden. Iedere keer dat ze een bepaalde hoeveelheid bereiken, mogen ze dan ook een Nero-kaart nemen die de voorkeur van de keizer voorstelt. Leuk hier wel is dat in Rome & Roll iedere speler andere limieten geeft. Eenmaal deze op zijn, is het spel beëindigd en tellen we de punten. Deze zijn afhankelijk van bonuskaarten, verworven invloed, de  senatoren, legioenen en provincies onder ons bewind.

De speler met de meeste punten overheerst de stad en heeft het oor van de keizer! Een sponsveeg later en het bord staat weer volledig klaar om te herbeginnen.

Simpel maar effectief

rock & roll
3 5 0 1
Rome & Roll probeert een nieuw concept uit met het spelbord schrijfbaar te maken. Dat zal niet iedereen aanspreken. Daaronder ligt wel een sterke Eurogame die veel hersenkrakerij zal vergen van de spelers. Wie het probeert, zal aangenaam verrast zijn.
Rome & Roll probeert een nieuw concept uit met het spelbord schrijfbaar te maken. Dat zal niet iedereen aanspreken. Daaronder ligt wel een sterke Eurogame die veel hersenkrakerij zal vergen van de spelers. Wie het probeert, zal aangenaam verrast zijn.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels