Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Iron Man #1: de nieuwe Iron Man verkent de man onder het harnas

Na alle ellende in Iron Man 2020 was het weer eens tijd voor een reboot. Iron Man krijgt voor de zesde keer in zijn bestaan een nieuwe nummer 1 en daar hoort een nieuw team bij. Het tekenwerk is van de spanjaard Cafu en als schrijver is showrunner Christopher Cantwell aangetrokken. Hij heeft al eerder wat voor Marvel Comics geschreven maar mensen zullen hem vooral kennen van de serie Halt and Catch Fire.

Schrijver: Christopher Cantwell
Tekenaar: Cafu
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 15 september 2020

Iron Man was aanvankelijk een soort armeluis James Bond. Na het succes van de eerste film werd zijn imago aangepast. Hij werd een soort Steve Jobs met een harnas aan. Een briljante ondernemer met een hart van goud, euh metaal. Mensen als Warren Ellis en Matt Fraction lazen sites als Tandemtech en bladen als Wired en injecteerde de wereld van Tony Stark met edgy techniek. Deze era is nu even afgelopen.

Iron Man plaat
© Marvel Comics

In dit issue heeft Tony Stark het bijltje erbij neergegooid. Hij heeft zich laten uitkopen bij zijn eigen bedrijf en gaat nu even niks doen. Zichzelf ontdekken. Want wie is Tony Stark zonder zijn bedrijf? Wie is Tony Stark zonder de mensen die hem alleen als CEO kennen? Tony wil alleen nog dingen doen die hij leuk vindt. Er is misschien een investeerder met een idee dat hem aanspreekt. Verder zal hij wel zien.

Het is een apart verhaal. Cantwell heeft duidelijk gekeken naar een stroming uit onze wereld. Wordt het niet eens tijd dat de rijken der aarde zich eens gaan bekommeren om de echte zaken die ertoe doen? Tony moet zelf met deze kwestie gaan worstelen.

Het personage keert duidelijk terug naar zijn roots. Cantwell en Cafu zweren beide bij de klassieke run van David Michelinie en Bob Layton. Vooral grafisch zie je dit duidelijk. Tony lijkt op de acteur Timothy Dalton. Ook de superheldin die een gastrol speelt, ziet er erg eighties uit. Er is overigens weinig mis met het tekenwerk. Het is realistisch zonder dat het te statisch oogt.

Het zijn niet alleen filosofische beslommeringen met een randje. Er loert ook een villain op de achtergrond die we redelijk recent al eens hebben gezien. Haakt deze comic daar op in?

Dit eerste issue is heel ingetogen. Het weet wel te boeien. Weet het verhaal de makkelijke keuzes te vermijden? De suggestie wordt gewekt dat Tony’s ego niet helemaal weg is.  Als lezer wil je toch weten hoe dit af zal lopen.

Bekijk de trailer.

Iron Man #1

Iron Man #1
0 5 0 1
Coole opzet voor een serie.
Coole opzet voor een serie.

Raak

  • Goed plot
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels