Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Nationale Feestdag review: verfrissende strip

Sommige mensen maken gebruik van dure meditatieapps om tot rust te komen. Zelf mag ik graag kijken naar een video van een Bastien Vives die zijn pen over het papier laat dansen. Hij tekent een soort van leegte en laat het invullen van de details altijd over aan zijn lezers. Hoe langer je naar zijn werk kijkt, hoe knapper het wordt. Deze strip is daar geen uitzondering op.

Schrijver: Martin Quenehen, Bastien Vives
Tekenaar: Bastien Vives
Uitgever: Casterman
Aantal pagina’s: 256
Prijs: €24.95
Verschijningsdatum: 5 augustus 2020

Wanneer Nationale Feestdag op mijn bureau ploft, voel ik mij dan ook moreel verplicht om een oordeel te vellen over het werk van de meester. Samen met zijn co-scenarist Martin Quenehen heeft hij een soort van thriller geschreven, maar dan heel erg Frans.

Nationale Feestdag?

De titel is nogal ongelukkig vertaald. De Franse titel is Quatorze Juillet. Dat is veel specifieker en doet dit verhaal meer eer aan. Het Nederlandse “Nationale Feestdag” is veel te algemeen.

Zoals jullie ongetwijfeld weten, werd Frankrijk in het voorbije decennium een aantal malen opgeschrikt door terroristische aanslagen. Politieagent Jimmy Girard verloor zijn vader tijdens zo’n aanslag en dat is hem niet bepaald in zijn koude kleren gaan zitten. Gelukkig helpen zijn collega’s, waaronder zijn vriendin Stephanie, hem om zo snel mogelijk zijn ritme te herpakken.

© Casterman

Girard is werkzaam in een typisch Frans plattelandsdorpje. Zo’n dorp waar af en toe wat gebeurt. Toch wordt zijn leven als agent opgeschud wanneer de Parijse schilder Vincent en zijn dochter in het dorp verschijnen. Vincent is nogal verbitterd omdat hij zijn vrouw verloor tijdens een aanslag. Als lezer begrijp je al snel waarom hij en Jimmy elkaar vinden. Vanaf dat moment neemt het verhaal een radicaal andere wending.

Mitsen en maren met een goede afloop

Bastien Vives en Martin Quenehen geven dit verhaal de tijd om te ademen. Er vallen veel stiltes. Er zijn hele stukken waar je mensen slechts door gras of over slecht verlichte terreintjes ziet lopen. Als lezer krijg je hier ook de ruimte om te kijken of je eigen gedachten te vormen.

Dat is misschien nog wel het sterkste aan deze grafische roman. In een tijd waarin je een positie in moet nemen laten zij de lezers zelf een keuze maken. Je kunt meerdere lezingen op dit verhaal loslaten en voor elke interpretatie valt iets te zeggen.

Een fris verhaal dat de aandacht van iedere lezer verdient.

Nationale Feestdag

Nationale Feestdag
3 5 0 1
3/5
Total Score

Raak

  • Het verhaal krijgt tijd om te ademen.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels