Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Troy: A Total War Saga 24 uur gratis op 13 augustus

Het volgende strategiespel van Creative Assembly in de Total War-reeks, Troy: A Total War Saga, komt deze week uit op pc. Sterker nog, wie wil kan het hele spel op de release day 13 augustus gedurende 24 uur gratis krijgen en daarna houden. Zoals de titel doet vermoeden, kan je in dit spel de epische en mythische Trojaanse Oorlog zoals beschreven in de Ilias van Homeros beleven. 

Is het nu trouwens (A) Total War Saga: Troy, Troy: A Total War Saga, Total War: Troy, Troy Total War of TROY? De officiële site, hun Youtube-kanaal, hun Twitch-streams, de Epic Game Store en Steam hebben er allemaal hun eigen ideeën over…

Wij houden het hier voor het gemak gewoon op Troy.

 

Bezingt, o Muze

Laten we beginnen met het addertje onder het gras: het spel is enkel gratis op 13 augustus op de Epic Game Store, niet op Steam of een ander platform. Intussen zullen de meeste gamers al een keuze gemaakt hebben of ze Epic en Tencent willen steunen, dus dat debat herhalen we hier niet. Ook de eerste DLC, met speelbare amazones, zal binnenkort gratis zijn op de Epic Game Store. Het spel zal als druppel die de emmer voor sommigen doet overlopen Denuvo gebruiken. Wie Troy liever op Steam wil spelen, moet bovendien wachten tot in 2021.

Menelaus wil Helena terug.© Sega, The Creative Assembly

Troy is net zoals Thrones of Britannia een Saga-spel, wat betekent dat het kleiner is dan de meeste spellen in de Total War-reeks. Dat wil uiteraard echter niet zeggen dat je er niet een tijdje mee bezig kan zijn. In Troy speel je aan de kant van ofwel de Trojanen ofwel de Grieken (of Danaans, zoals ze hier genoemd worden). Prins Paris van Troje heeft Helena, de vrouw van Menelaus van Sparta, verleid en meegenomen naar Troje. Reden genoeg voor de Grieken om de versterkte stad te belegeren. Jij speelt als een van de beroemde helden uit het epos van Homeros, die elk hun eigen legers leiden en steden controleren. Aan de kant van de Grieken heb je Achilles, Odysseus, Agamemnon en Menelaus. Bij de Trojanen heb je Hector, Paris, Aeneas en Sarpedon. Wie deze namen niet herkent, moet er zijn Homeros en Vergilius nog maar eens op nalezen. Op de campaign map rekruteer en beweeg je legers, voer je handel en bouw je je steden uit. Strijden doe je meestal in speciale tactische gevechten waarbij je je troepen zelf kan controleren. Tot zover niet veel nieuws.

De wrok van Achilles, zoon van Peleus

Wat is er dan wel nieuw?

Elke van de helden heeft niet enkel naast de algemene troepen en bouwwerken zijn eigen speciale eenheden of gebouwen, maar brengt ook een eigen speelstijl met zich mee. Zo moet je bij de heethoofdige Achilles rekening houden met zijn humeur en zijn streven naar eeuwige roem, kunnen Paris en Helena niet goed zonder elkaar, proberen zowel Hector als Paris zoveel mogelijk in de gunst van hun vader Priamos te komen en kan Menelaus rekenen op troepen uit heel Griekenland. Odysseus is goed in spionage, Agamemnon kan grondstoffen eisen van andere Grieken, Sarpedon heeft speciale grondstoffen en Aeneas voert missies van de goden uit. Hierdoor zijn de modifiers, bonussen en malussen bij elke held anders en zijn de helden geen kopieën van elkaar, zodat je het spel hopelijk een aantal keer kan herspelen.

De makers hebben meermaals verklaard dat ze de waarheid achter de mythe willen tonen. Dat betekent dat de goden die je kan aanbidden in ruil voor mooie voordelen eigenlijk gewoon het geloof van je bevolking uitdrukken in plaats van echt zijn. Denk dus niet dat Apollo met zijn boog je vijanden zal neerschieten. Ook de mythologische monsters, zoals een minotaurus, harpijen of een cycloop, zijn eerder gewoon krachtige mensen die zich wat verkleed hebben. Aan de andere kant kan je bijvoorbeeld wél met je helden op het slagveld rondlopen, dus is het allemaal een beetje dubbelzinnig.

Het conflict speelt zich af in het bronzen tijdperk, wat ervoor zorgt dat het economisch systeem een beetje anders is. In plaats van één betaalmiddel (munten), moet je in deze ruileconomie immers werken met verschillende grondstoffen zoals graan, brons, hout of goud. Deze grondstoffen worden door bepaalde gebieden geproduceerd, wat je tactische beslissingen op de campaign map misschien zullen beïnvloeden, want elke grondstof heeft zijn eigen nut.

De wil van Zeus ging in vervulling (?)

Total War is met de twee Warhammers en Three Kingdoms de laatste jaren weer goed bezig. We hopen dus dat dit kleinere spel ook in dat plaatje zal passen en dat we geen situatie zoals bij de release Rome II (de problemen van Rome II zijn uiteraard wel verholpen) krijgen. Gratis is een mooie prijs, maar is het de Epic Game Store, Denuvo en de eventuele data- en privacyproblemen waard? Bieden de Trojaanse oorlog en de ruileconomie genoeg frisse wind om een korter spel interessant te maken? Zal het realistischer maken van de Griekse mythen in plaats van goden en monsters vrij te gebruiken aanslaan? Deze week weten we het.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels